Takpannor: En komplett guide (pris, regler, tips)

 

Ska du lägga takpannor? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.

Takpannor

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Takpannor? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Takpannor är det allra vanligaste taktäckningsmaterialet i Sverige och har funnits här sedan medeltiden. Även om det är ett välbekant material är det en del saker som man måste känna till om man funderar på att byta takbeklädnaden till takpannor. Vilken slags takpanna ska man välja? Vad kostar ett tak med takpannor? Hur hittar man rätt entreprenör? I denna artikel hittar du svaren på alla dessa frågor.  

Vad finns det för olika typer av takpannor?

Det finns två typer av klassiska takpannor. Den äldsta varianten är tegelpannor som har använts i flera tusen år runtom i världen. Den andra och modernare varianten är gjord i betong och har blivit det mest sålda takmaterialet i Sverige sedan dess uppkomst på 60-talet. De två sorterna har mycket gemensamt, några av de viktigaste egenskaperna är: 

  • God slitstyrka 
  • Lång livslängd 
  • Kan återanvändas 
  • Kommer i flera färger
  • Kupiga eller platta profiler
  • Är lätta att underhålla - man kan byta ut en takpanna åt gången
  • Passar många typer av hus

Det finns dock en del viktiga skillnader mellan tegel- och betongpannor. Betongpannor måste läggas på tak med minst 15 graders lutning, medan tegelpannor kräver minst mellan 18 och 22 graders lutning beroende på väderförhållanden (tegel suger åt sig mer fukt och behöver därmed mer lutning). 

En annan skillnad är hållbarhet och uthållighet. Tegel anses generellt sett ha en längre hållbarhet, mellan 60 och 100 år jämfört med 40 till 60 år för betongpannor (som som sagt bara funnits i 50 år). Betongpannor brukar dock vara stöttåligare och de klarar av extrema temperatur bättre. Det finns även skillnader i hållbarhet och uthållighet bland takpannor av samma sort beroende på tillverkning och ytbehandling. 

Du hittar ungefär samma former för de två materialen. Den vanligaste är en- eller tvåkupiga takpannor, men det finns även trekupiga och platta takpannor som ger ett modernt intryck. De vanligaste färgerna är rött och svart, men det finns många andra alternativ att välja mellan. Betong erbjuder fler färgval. 

Prisskillnaden har också bidragit starkt till betongpannans dominerande ställning på marknaden. Du hittar betongpannor för så lite som 50 kr/m2 medan tegelpannor börjar på omkring 150 kr/m2.  Det finns givetvis stora prisskillnader inom samma produktkategori beroende på kvalitet.  

Även om det finns många fördelar med både betong- och tegelpannor är det en viktig sak som gör att man ibland får välja bort takpannor som takalternativ; tyngden. Båda materialen är relativt tunga byggmaterial, och man får räkna med cirka 35-45 kg/m2. I jämförelse med plåttak i stål eller aluminium, som lätt kan väga under respektive 10 och 5 kg/m2, medför takpannor en betydligt högre belastning för taket. Det gäller alltså att försäkra sig om att bjälkar, takstolar och underlagstaket klarar av den nya belastningen. Det är alltid klokt att ta in en sakkunnig fackman för att avgöra saken innan man påbörjar arbetet.  

Hur väljer man rätt sorts takpanna för sitt hus?

Det finns som sagt en del aspekter att ta hänsyn när man ska välja takpanna för sitt tak. 

  • Pris
  • Livslängd
  • Utseende
  • Underhåll
  • Montering

Tegelpannor klarar sig i regel bäst på de ovanstående punkterna förutom när det gäller pris och montering. Det är ingen tvekan att betongpannor är billigare än tegelpannor, och de är även något enklare att lägga, vilket gör att man även kan spara in lite pengar på arbetskostnaderna. 

Som sagt håller tegelpannor i regel längre än betongpannor, men livslängden varierar också med kvalitén på produkten och takläggningen. En annan viktig faktor är om takpannan har ytbehandlats eller inte. Takpannor kan köpas obehandlade, engoberade eller glaserade. Glaseringen av takpannor ger en blank yta som skyddar även mot frost och mosstillväxt. Å andra sidan “andas” obehandlade takpannor bättre vilket minskar kondensbildning på underlagstaket. De ger även en mer levande känsla på taket då varje takpanna åldras lite annorlunda. 

Oavsett vilken sorts takpanna du väljer är det viktigt att underhålla och sköta taket regelbundet. Det är klokt att inspektera taket noggrant efter en hård vinter eller storm för att kontrollera att ingen takpanna har spruckit (nedfallna grenar är en vanlig skadeorsak på takpannor). Man bör även avlägsna löv och annat skräp för att undvika att takpannorna suger åt sig fukt som sedan kan frysa och spräcka takpannan. 

Det är som oftast klokast att prata med ett proffs innan du väljer vilken sorts takpanna som passar bäst för just dina behov. Du behöver alltså inte göra ditt val innan du kontaktar en takläggare eller takentreprenör. 

Hämta in kostnadsförslag för ditt projekt: Lägg ut jobbet på Byggstart

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad kostar det att lägga takpannor? 

På Byggstart jobbar vi med att kvalitetssäkra entreprenörer och hantverkare i hela Sverige för att göra det enklare för dig att hitta kompetensen du behöver för din bostad. Vi har därmed tillgång till en stor mängd kostnadsförslag och priser, som vi har sammanställt för att räkna ut genomsnittsprisen på en rad olika bygg- och renoveringsprojekt. Dessa snittpriser kan ge dig en bra indikation på vad ditt tak kommer att kosta. 

Vi ser att genomsnittspriset för att lägga takpannor ligger på cirka 1.500 kronor per kvadratmeter. De enklaste projekten faller ned till 1.200 kr/m2, medan de mer avancerade takläggningarna kan kosta upp emot 3.200 kr/m2. Priserna inkluderar samtliga arbets- och materialkostnader knutna till en takläggning, som exempelvis rivning, hyrning av byggställningar och säkerhetsanordningar, byte av underlagsduk, läkter, beslag och takrännor.   

Kostnaderna för att förstärka takets struktur ingår dock inte, vilket kan vara nödvändigt om viktskillnaden gentemot det tidigare takmaterialet är stor. Vid rötangrepp är det också stora merkostnader som kan uppstå och då måste man troligen omförhandla avtalet.  

Valet av material eller produkt har också en stor inverkan på slutpriset. Det billigaste alternativet är som sagt obehandlad eller målad betongpanna, medan det dyraste ofta är glaserad tegelpanna. Väljs det senare kan materialkostnaden mångdubblas, men det ger även en betydligt längre livslängd. 

Många takläggare anser att betongpannor enklare att lägga än tegelpannor eftersom de har mer regelbundna former och är något större. Detsamma gäller tvåkupiga takpannor i jämförelse med enkupiga, så det kan vara smart att höra sig för innan man väljer takbeklädnad och specifik produkt. 

Läs mer om priset för takpannor.

Takpannor? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Är takpannor en god investering?

Att lägga pengar på ett tak av hög kvalitet är alltid en god investering. Taket är bland husets viktigaste beståndsdelar eftersom fuktskador kan ha förödande konsekvenser för resten av byggnaden. Är taket undermåligt spelar det ingen roll hur väl man sköter resten av huset, det kommer uppstå allvarliga problem med röta, mögel och försvagande av bärande element. En annan betydande aspekt är att ett nylagt tak med takpannor av hög kvalitet ökar husets värde på bostadsmarknaden. 

Takpannor är ett beprövat takmaterial som, utöver sin långa livslängd, kräver mindre underhåll än andra takbeklädnader. Takpannor rostar inte, de fryser inte sönder om taket är någorlunda skött och det är lätt att byta enstaka takpannor vid behov. Rent estetiskt är de också tilltalande för en stor majoritet. 

Om man inte behöver förstärka takkonstruktionen är takpannor dessutom ett relativt billigt byggmaterial. Delar man summan för inköpet av takpannor med den förväntade livslängden handlar det om relativt små summor. Tar man ett tak med glaserade takpannor som kostar 150.000 kronor att lägga och delar det på 60 år, ger det en årskostnad på 2.500 kronor. Tar man en billigare betongvariant som landar på 90.000 kr men som endast håller i 30 år blir årskostnaden 3.000 kr. 

Oavsett kvalitén på materialet man väljer måste man alltid försäkra sig om att takläggningen utförs på ett korrekt sätt. Läggs takpannorna snett eller med glapp spelar det absolut ingen roll om de är glaserade eller inte, de kommer ändå inte att vara kvar efter första rejäla vindpust.  

Letar du efter hantverkare till jobbet? Lägg ut ditt projekt på Byggstart

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Hur lång tid tar det att lägga takpannor?

Vanligtvis tar det inte så lång tid att lägga takpannor, räkna med två till sex veckor för en erfaren takläggare. Tidsåtgången beror på takets storlek och komplexitet. Är det många skarvar, vinklar och takfall tar det längre tid än om det är “rena” ytor.  

Som redan nämnts tar tegelpannor något längre att lägga eftersom de är mer oregelbundna i formen och kräver noggrant placerade läkter. En annan sak som avsevärt kan påverka tidsåtgången är om rötangrepp upptäcks vid rivningen. Då måste man tyvärr se över allt från budget till tidsplan beroende på omfattningen av skadorna. 

Vilka hantverkare behövs för att lägga takpannor?

För att lägga ett nytt tak behöver man kompetens inom tre hantverk: takläggning, plåtslagning och snickeri. En takentreprenör har vanligtvis alla dessa kompetenser inom sina led och det krävs sällan någon specialkompetens för att lägga takpannor.   

På Byggstart ser vi att de flesta husägare väljer att organisera projektet som totalentreprenad. Det innebär helt enkelt att en huvudentreprenör ansvarar för hela projektet, det vill säga planering, materialinköp och arbetskraft. Fördelen är att man bara behöver teckna ett avtal, och att man vet vem som bär ansvaret om något går snett. Väljer man istället en delad entreprenadform kan man utföra en del av arbetet själv, men man måste själv anlita och samordna de olika hantverkarna. Dessutom är det lättare att få en överblick över den totala kostnaden om man begär kostnadsförslag för hela projektet snarare än för de olika arbetsmomenten var för sig. 

Hur hittar man rätt takentreprenör?

Det är viktigt att hitta en takentreprenör som har kompetensen och erfarenheten som krävs för att lägga takpannor. För att välja rätt kandidat är de följande punkterna viktiga att ta i beaktande: 

  • Erfarenhet och kompetens
  • Ekonomisk soliditet
  • Kapacitet och tillgänglighet 
  • Pris
  • Referenser
  • Försäkringar 
  • Garanti

För att hitta kvalificerade entreprenörer och hantverkare kan du enkelt använda dig av gratistjänsten Byggstart. Vi kontrollerar regelbundet referenser, ekonomisk soliditet och försäkringar på alla företag som ingår i vårt nätverk. Genom att registrera ditt projekt på Byggstart är du säker på att företagen du kommer i kontakt med är de bästa i ditt område. 

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

10 tips när du ska lägga takpannor

1. Ta in en sakkunnig person som kan bedöma om takkonstruktionen håller för takpannor eller behöver förstärkning.

2. Glöm inte att byta underlagspapp när du ska lägga nytt tak. Det är underlagstaket som säkerställer att ditt tak är tätt och håller värmen under vintermånaderna. 

3. Passa på att byta takrännor när du ändå byter takbeklädnad. 

4. Ta reda på om det krävs bygglov för att byta till takpannor. Det beror i stor del på var du bor, så kontakta din hemkommun i ett tidigt skede.

5. Lägg undan en buffert för oförutsedda kostnader. Är ditt tak gammalt finns det alltid en risk för röta.

6. Takläggning är ett avancerat och riskfyllt jobb så låt proffsen ta hand om det. Huset behöver säkert andra renoveringar som du kan ta tag i.  

7. Ta fram en tidsplan med entreprenören så att du enkelt kan följa utvecklingen av takläggningen.

8. Håll dig gärna borta under arbetet, men besök byggarbetsplatsen regelbundet. 

9. Ta in extern expertis för att göra en slutbesiktning på takläggningen för att försäkra dig om att jobbet har utförts fackmannamässigt. 

10. Begär ett skriftligt intyg från entreprenören som specificerar vilket arbete som utförts och vilka material som använts.

Takpannor? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.