Vad kostar takpannor? Pris i

 

2024

Ska du lägga takpannor? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Takpannor

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Takpannor? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hur mycket kostar det att lägga ett nytt tak med takpannor? Vad påverkar priset? Och vad brukar ingå i prisen från entreprenörer? Du hittar svaren på dessa frågor i denna artikel. Du får även tillgång till genomsnittspriser som kan hjälpa dig att räkna ut vad ditt projekt kan komma att kosta. 

Vad kostar det?

Byggstart hjälper husägare att hitta rätt entreprenör och hantverkare för sina bygg- och renoveringsprojekt. Baserat på tidigare projekt som genomförts inom vårt nätverk har vi kunnat ta fram prisstatistik för många olika slags projekt. 

När det gäller läggning av nytt tak med takpannor ser vi att genomsnittspriset ligger omkring 1.600 kronor per kvadratmeter, inklusive moms. Samtliga material- och arbetskostnader för takomläggningen ingår i snittpriset. Vi ser även att mindre komplicerade projekt kan landa på 1.200 kr/m2, och mer komplicerade takläggningar på 3.200 kr/m2. 

Dessa snittpriser bör endast ses som en indikation på vad ditt projekt kommer att kosta. Slutpriset för ett nytt tak påverkas av en rad olika faktorer, vilket gör att det är omöjligt att ge ett exakt kvadratmeterpris. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad påverkar priset?

Varje projekt är som sagt unikt, men de viktiga prisfaktorerna att ta hänsyn till är:

  1. Val av produkt: Det finns en stor prisvariation bland olika typer av takpannor. I regel är betongpannor billigare än tegelpannor. Men det finns även stora variationer bland produkter inom samma kategori. Vanliga byggvaruhus brukar erbjuda betongpannor från 40 kr/m2 till 120 kr/m2. Du kan alltså få betala tre gånger mer för en produkt i samma kategori. Tegelpannor börjar oftast på 120 kr/m2 och kan komma upp till flera hundra kronor per kvadratmeter. Glaserat taktegel är oftast något dyrare än så kallat engoberad eller naturröd. Räknar man snabbt på ett tak på ca. 80 m2 ser man att det kan kosta allt från 4.000 till 24.000 kr (dessa priser illustrerar endast priset på takpannor, ett helt takpaket kostar mer än så). 
  2. Storleken på taket: Prislappen för ditt nya tak beror så klart på dess storlek. Men det kan vara bra att veta att kvadratmeterpriset avtar något när man kommer upp i vissa ytor. Det beror på att de någorlunda fasta kostnaderna (transport, byggställning, säkerhet, osv.) fördelas på fler kvadratmeter vilket gör att snittet sjunker.
  3. Takets utformning: Ett jämnt eller rakt takfall är billigare att lägga än ett med många vinklar eller hörn. Detsamma gäller för antal takfall. Ett sadeltak med två fall och en nock är i regel billigare att montera än ett valmtak med flera fall eller ett mansardtak med många skarvar. Antalet takfönster och genomföringar kan också påverka slutpriset. 
  4. Ombyggnad av takets struktur: Takpannor (både betong och tegel) är ett tungt takmaterial. Därför måste man alltid kontrollera att takkonstruktionen håller för den nya tyngden om du byter från ett annat material. Det kan givetvis medföra extrakostnader om takets struktur måste förstärkas. 
  5. Val av entreprenör: Som du säkert kommer att märka när du hämtar in anbud råder det ganska stora prisskillnader mellan olika entreprenörer. Vi rekommenderar att ta in minst två eller tre anbud från seriösa aktörer för att kunna välja det mest konkurrenskraftiga.  

Takpannor? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad ingår i priset från entreprenören?

Entreprenörernas anbud för att lägga takpannor inkluderar vanligtvis det följande: 

  • Takläggning 
  • Snickeri
  • Plåtslagning 
  • Rivning
  • Taktäckningsmaterial
  • Takrännor
  • Beslag
  • Byte av underlagspapp 
  • Byte av läkter 
  • Övrigt material

Det är givetvis enklare att få in anbud som inkluderar alla kostnadsposter snarare än separata anbud från exempelvis en plåtslagare samt en takmontör. Oavsett brukar anbuden specificera att eventuella merkostnader som uppstår vid uppkomst av röta inte är inkluderade. Dessa kostnader kan vara betydande beroende på omfattningen av skadorna och måste därmed evalueras för sig. Vi rekommenderar att ta in en extern sakkunnig eller en besiktningsman för att göra en uppskattning av skadorna och åtgärderna som bör vidtas som sedan kan jämföras med entreprenörens nya anbud. 

En annan viktig aspekt att tänka på är att det inte alltid är möjligt att byta till takpannor från ett lättare takmaterial. Men en erfaren takentreprenör bör enkelt kunna avgöra om takets struktur behöver förstärkas eller inte. Räkna med en markant skillnad på slutpriset om så är fallet. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Ett konkret exempel: takomläggning, 155 m2 (enfamiljshus)

För att få en bättre inblick i vad de olika arbetsmomenten kostar har vi inkluderat ett konkret exempel. Exemplet gäller en fullständig takomläggning på en villa med en takyta på cirka 155 m2. Priserna inkluderar material och arbetstid samt moms:

  • Rivning: 24.000 kr
  • Byggställning: 12.000 kr
  • Container och avfallshantering: 16.000 kr
  • Yttertak, inklusive takpannor, läkter och beslag: 90.000 kr
  • Diffusionsöppen papp: 14.500 kr
  • Hängrännor: 26.000 kr
  • Stuprör: 16.000 kr
  • Avvattningssystem: 10.500 kr
  • Nya vindskivor: 17.500 kr
  • Snörasskydd: 13.500 kr
  • Stege: 5.000 kr
  • Genomföringar: 6.500 kr
  • Skorstens- och frånluftshuvor: 10.000 kr

Summa: 261.500 kr 

Projektet landade alltså på ca. 1.700 kr per kvadratmeter, vilket är ganska nära genomsnittspriset som vi tidigare angav. 

Hämta in kostnadsförslag på ditt projekt: Lägg ut jobbet på Byggstart.

Hur kan man sänka kostnaderna? 

Att lägga nytt tak är en långsiktig investering där varje krona bidrar till att taket ska hålla i allt från 30 till 80 år. Det finns dock några sätt som du kan spara pengar på utan att tumma på kvalitén: 

  • Hämta alltid in flera anbud från olika entreprenörer. Jämför snarare specifika utgiftsposter än slutsumman.
  • Planera materialinköpen i god tid så att du kan hålla utkik efter rabatter, andrahandssorteringar och eventuella erbjudanden från entreprenörer.
  • Förbered en buffert för oförutsedda kostnader som kan uppstå vid eventuellt rötangrepp.
  • Spara upp till 50.000 kr på arbetskostnaderna med rotavdraget.

En husägare kan få för sig att det blir billigare att återanvända de gamla takpannor än att köpa nya. Men det stämmer inte riktigt eftersom arbetstiden för att avlägsna de gamla takpannorna utan att skada dem motsvarar mer eller mindre inköpspriset för ett nytt taktäckningsmaterial. Dessutom kommer taket med återanvänt material hålla kortare. Det lönar sig med andra ord att köpa nya takpannor av hög kvalitet. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur hittar man rätt entreprenör för jobbet?

För att lägga nytt tak (inklusive nytt/nya underlagspapp, läkter och rännor) krävs kompetens från takläggare, plåtslagare och snickare. I de flesta takomläggningar som gått via Byggstart ser vi att husägare har anlitat en enda entreprenör för hela jobbet. Det kallas för totalentreprenad, och innebär som sagt att du som byggherre endast skriver ett kontrakt. Entreprenören är då ansvarig för alla arbetsmoment och inköp av material och det förenklar förloppet avsevärt i jämförelse med om du själv ska anlita och koordinera olika hantverkare. 

För att hitta kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare kan du enkelt registrera ditt projekt på Byggstart. Vi kontrollerar noggrant allt från referenser och ekonomisk soliditet till certifieringar och försäkringar. Det innebär att du endast kommer att få anbud från seriösa aktörer i ditt område som är specialiserade på arbetet du behöver hjälp med. Tjänsten är dessutom gratis och du förbinder dig inte till något genom att använda den.

Takpannor? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.