Vad kostar det att renovera hus i Stockholm? Pris i

 

2024

Ska du renovera hus i Stockholm? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Renovera hus Stockholm

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Renovera hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hur mycket kostar en totalrenovering av hus och hur kan man hålla nere utgifterna? Priset är för många den viktigaste faktorn när det kommer till renoveringsprojekt. I den här artikeln får du en inblick i det ekonomiska ramverket som ett renoveringsprojekt bygger på och en bättre förståelse för vad som driver upp kostnaderna och hur man kan spara pengar utan att tumma på kvalitén.

Invändig eller utvändig renovering

När man ska göra en uppskattning av vad det kostar att renovera hus i Stockholm måste man skilja mellan invändig och utvändig renovering.

Vid en invändig totalrenovering byter man vanligtvis ut alla ytskikt (golv, väggar, tak), renoverar badrum och kök, lägger nya rör och byter ut elanläggningar. En invändig totalrenovering är betydligt mer omfattande än en ytskiktsrenovering.

Byggstart har en egen prisdatabas som utgörs av alla de projekt som kunder har slutfört med entreprenörer de hittat i vårt nätverk. Databasen ger oss en bra översikt över vad det kostar att totalrenovera ett hus.

De mindre och enklare invändiga renoveringsprojekten kan kosta så lite som 5.500 kr per kvadratmeter, medan de större projekten kan landa på över 16.000 kr per kvadratmeter. Genomsnittspriset ligger på 10.000 kr per kvadratmeter.

Priserna i databasen inkluderar alla kostnader som är relaterade till projektet, inklusive materialinköp som kunden själv har gjort. Besluten som kunden tar angående material och tekniska lösningar är anledningen till att priserna skiljer sig så mycket åt.

Om man ska renovera både invändigt och utvändigt så säger det sig själv att priserna blir helt annorlunda. En utvändig totalrenovering omfattar bland annat dränering, isolering, byte av fasadbeklädnad och tak. Även här råder det stora prisskillnader beroende på val av material och tekniska lösningar.

Siffrorna från Byggstart visar att en utvändig och invändig renovering landar på 12.000 kr per kvadratmeter för de mindre projekten. Därefter ökar priserna snabbt, och vi har förmedlat projekt där kvadratmeterpriset kommit upp till 32.000 kr.

Som huvudregel är det oftast billigare att totalrenovera än att bygga nytt eftersom många delar av byggnaden (grunden, bärande element) inte behöver bytas ut när man renoverar. Snittkostnaden för att bygga nytt enbostadshus ligger på 22.500 kr per kvadratmeter i vår databas .

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad driver upp kostnaderna vid en totalrenovering?

Kvadratmeterpriserna från vår prisdatabas är en bra måttstock när man vill veta vad man ska förvänta sig prismässigt för att renovera hus i Stockholm. Men med det sagt så finns det stora variationer kring vad saker kostar. Inom ramarna som angivits finns det många utgiftsposter som kan dra iväg i den ena eller andra riktningen, och här går vi igenom vilka kostnadsområden som har störst inverkan på slutpriset.

Storleken på boendet är naturligtvis det som påverkar priset mest. Även om slutpriserna från databasen anges i pris per kvadratmeter så kan de skilja sig mycket åt beroende på hur stor yta som ska renoveras. Rent generellt så är priset per kvadratmeter lägre för större byggprojekt än vad det är för mindre projekt. Detta beror både på att material blir billigare när man köper in det i bulk och att arbetet kan effektiviseras i större projekt.

Byggprojektets komplexitet påverkar också slutpriset, och med komplexitet menas bland annat hur många våtrum som ska renoveras.

Badrum och våtrum är betydligt dyrare att renovera än andra rum i boendet. Priset för att totalrenovera ett badrum brukar landa mellan 160.000 och 280.000 kr beroende på storlek och standard.

Det innebär alltså att priset blir betydligt högre per kvadratmeter ju fler badrum man ska renovera, och köket är ytterligare ett rum som kostar mer än vanliga rum såsom sovrum och vardagsrum. Har man en liten budget kan det därför vara en god idé att kolla på billigare renoveringslösningar för dessa rum. Det kanske räcker med att byta luckor och inredning för att rummen ska få en fräsch känsla, eller så kan man skjuta upp den delen av renoveringen till senare.

Strukturella ändringar är också en av utgiftsposterna som tenderar att skena iväg om man inte är återhållsam. Ändringar i boendets bärande konstruktioner är dyrare än ändringar i regelväggar. Strukturella ändringar kräver oftast också att man gör en bygganmälan till kommunen, vilket ytterligare höjer kostnaden.

När det kommer till materialval har du som byggherre mycket att säga till om när du ska renovera hus i Stockholm eller andra delar av landet. Här bestämmer du helt själv vilken finish och kvalitet du vill ha, och det finns vitt skilda kvalitetskategorier och prisklasser att välja mellan. När det gäller golv, lister och liknande produkter är det inte så stora skillnader rent kvalitetsmässigt mellan varor i medelprisklass och högre prisklasser, men när det kommer till inredning i badrum och kök märker man definitivt av kvalitetsskillnaden mellan de billigaste och dyraste alternativen.

Sen spelar det givetvis också stor roll vilken entreprenör du anlitar. Här kan kostnaderna skilja sig åt ganska mycket, och det gäller att välja en entreprenör som gör ett kvalitativt arbete till ett pris som passar din budget. Detta kan vara klurigt, så avsätt tiden som behövs för att jämföra de olika entreprenörernas anbud. På Byggstart får du hjälp med att hitta en entreprenör som passar för just ditt projekt. Här kan du även ta del av andra husägares erfarenheter och hitta referenser från de olika byggföretagen.

Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.

Renovera hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad ingår i anbudet från entreprenören?

Den här frågan är viktig att få koll på tidigt i anbudsprocessen. Entreprenörens anbud bär inkludera allt arbete som ska göras i samband med totalrenoveringen. Det innefattar alltså arbetet inom alla olika arbetsområden (murning, målning, elinstallation, rörläggning, osv.) som ingår i projektet om ni inte har avtalat något annat. Vanligtvis ingår också kostnader för byggmaterial i entreprenörens offert.

Men det som vi kallar för ytskiktsmaterial ingår som regel inte i offerten, och detta är något som du själv kan komma att behöva beställa.

Ytskiktsmaterial är saker som kök, badrumsinredning, armaturer, WC, parkett och kakel. Som tidigare nämndes är detta en av de utgiftsposter som påverkar slutkostnaden mest, och de material du väljer står i direkt relation till vad som står på den slutgiltiga prislappen.

Du kan exempelvis välja att köpa ett enkelt IKEA-kök för runt 40.000 kr, eller ett specialdesignat kök som kostar flera hundra tusen. Montering av kök ingår inte alltid i anbudet från entreprenören eftersom man oftast får bättre priser på montering från köksleverantören. Köksmontering kostar mellan 8.000 och 32.000 kr beroende på leverantör och storlek.

Kakel och parkett är också något som du själv kan behöva köpa in. Här kan du göra otroliga kap genom att hålla koll på kampanjer och specialerbjudanden från olika leverantörer. Många entreprenörer kan även ge dig bra pris på kakel och parkettgolv från sina samarbetspartners, men det lönar sig alltid att göra en grundlig genomgång innan du bestämmer dig. Kakel och parkett kostar allt från 80 kr per kvadratmeter till flera tusen.

Sist kommer inredningen till badrummet. Precis som med kök så råder det stora prisskillnader beroende på vad man är ute efter. I vissa fall kan du även här få specialpriser från entreprenören, men kolla alltid olika leverantörer och butiker innan du fattar ett beslut. Ett litet badrum kan du inreda för så lite som 8.000 kr, men de flesta badrum kostar betydligt mer. Kontrollera att montering av badrumsinredningen ingår i anbudet från entreprenören.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad kostar de enskilda momenten?

Tidigare i artikeln nämnde vi kvadratmeterpriset för att renovera hus i Stockholm, men när du ska bedöma anbud från olika entreprenörer kan det vara bra att få med en detaljerad beskrivning av vad de olika delmomenten i renoveringen kommer kosta.

Här nedan ger vi ett exempel på kostnaden för en invändig och utvändig totalrenovering av ett enbostadshus på 230 m2. Priserna varierar alltid mellan olika projekt, så du bör endast betrakta det här exemplet som en riktlinje för hur mycket priserna kan skilja sig mellan de olika delmomenten.

Pris från entreprenören inklusive arbete, material samt moms:

 • Fönster (inkl. byte och leverans) - 20 fönster: 270.000
 • Montering av nya fönster: 32.000
 • Byte av utvändig beklädnad, inklusive isolering: 340.000
 • Nytt tak: 210.000
 • Dränering: 130.000
 • Bad exkl. kakel och utrustning, inkl. rörläggning: 190.000
 • Toalett 1, inkl. rörläggning: 35.000
 • Toalett 2, inkl. rörläggning: 35.000
 • Tvättstuga, inkl. rörläggning: 110.000
 • Nytt rörsystem: 180.000
 • Ytterdörr och altandörr: 50.000
 • Balanserad ventilation: 95.000
 • Ytor (golv, väggar, innertak):410.000
 • Innerdörrar: 60.000
 • Lister, socklar, övergångslister: 20.000
 • Elektriker (för hela huset): 300.000
 • Enkelt garage i anslutning till huset: 140.000
 • Avfallshantering: 48.000
 • Rivning, riggning, drift, byggställningar: 240.000
 • Inredningsarkitekt: 60.000
 • Arkitekt: 40.000

Totalsumma för anbudet från entreprenören: 2.995.000

Kundens egna inköp:

 • Kakel till badrum, wc, tvättstuga: 50.000
 • Badrumsinredning, 1 badrum och 2 toaletter: 65.000
 • Kök: 240.000
 • Golv: 100.000

Summa för egna inköp: 455.000

Summa för entreprenör + egna inköp: 3.450.000

Totalkostnaden för det här projektet landar alltså på cirka 15.000 kr inklusive moms per kvadratmeter, vilket ligger runt genomsnittet för den här typen av projekt (invändig och utvändig totalrenovering av enbostadshus).

Hur hittar man rätt entreprenörer?

Att välja rätt hantverkare är nyckeln till ett lyckat renoveringsprojekt. Tyvärr finns det dock många oseriösa aktörer i byggbranschen som sprider mycket frustration och ekonomiska problem bland kunder. Det finns otaliga exempel på familjer som har haft dåliga upplevelser av entreprenörer, och du är inte ensam om du tycker att det är jobbigt att hitta rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt.

Lyckligtvis finns det också många hantverkarfirmor som är seriösa och skickliga och som har flera framgångsrika totalrenoveringar bakom sig. På Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare på ett och samma ställe så att det ska vara enkelt för dig att hitta rätt firma för ditt projekt.

Hur du väljer att organisera arbetet är helt upp till dig. Du kan välja ut specifika hantverkare till de olika delarna i projektet och skräddarsy ditt eget team, men de flesta väljer att anlita en totalentreprenör. Då har du bara en enda firma att förhålla dig till och du har oftast endast en projektledare som du behöver kommunicera med under projektets gång. Totalentreprenören jobbar tillsammans med sina underleverantörer och ser till att arbetet blir utfört på ett professionellt och fackmannamässigt sätt. Om du väljer att dela upp arbetet mellan olika firmor måste du ta betydligt mer ansvar som projektledare och engagera dig i projektet.

Oavsett vilken lösning du väljer så är det viktigt att be om anbud från flera olika aktörer. Välj ut 2-4 solida entreprenörer att inhämta anbud från och jämför deras priser och kvalifikationer. När du registrerar ditt projekt på Byggstart kan vi hjälpa dig komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer som har bra referenser och konkurrenskraftiga priser.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Renovera hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.