Takkupa: En komplett guide (pris, regler, tips)

 

Ska du bygga takuppa? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.

Takkupa

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Takkupa? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Det finns flera sätt att utvidga boytan på i sitt hem. Ett allt mer populärare alternativ är att bygga en eller flera takkupor på taket. Det är ett relativt billigt byggprojekt som kan göra övervåningen både ljusare och rymligare. De ger dessutom extra karaktär till tak och fasader utvändigt. I den här artikeln får du reda på hur du går tillväga för att bygga takkupor, inklusive vad det kostar och om du behöver bygglov.  

Fördelar med takkupor

När man har ont om plats i hemmet är det många som väljer att öka boytan genom att bygga på höjden istället för att hitta en större bostad. Men i praktiken är en påbyggnad inte så enkelt, eftersom det kräver stora modifikationer i byggnadens bärande konstruktion och det är inte alltid tillåtet att bygga på höjden beroende på var man bor. För många är de höga kostnaderna även ett stort hinder och man kanske inte behöver en helt våningsplan. 

Då finns en enklare och billigare lösning: takkupor. Då behöver man inte bygga om hela huset, utan istället ändrar man bara delar av taket. Man får mer plats på övervåningen och förändrar inte husets höjd. Det är dessutom numera bygglovsbefriat under vissa förutsättningar att bygga upp till två takkupor om taket saknar takkupor sedan tidigare. Man behöver dessutom inte göra några förändringar i husets bärande delar och kan därmed genomföra projektet snabbare och billigare.  

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur mycket kostar det att bygga takkupa?

Priset på en takkupa varierar beroende på en rad olika faktorer. Utifrån vår prisdatabas har vi kunnat räkna ut ett genomsnittspris på cirka 105.000 kronor inklusive moms. De billigaste takkuporna som utförts inom vårt nätverk av entreprenörer har landat på cirka 70.000 kr, och större projekt har kommit upp till 200.000 kr per takkupa. Prisskillnaderna beror på storlek, materialval och vilken typ av takkupa som har byggts. 

Oavsett storlek på takkupan bör man tänka på att det är ett omfattande projekt som förutom själva bygget innefattar byggnadsställning eller lyftkran, upptag av hål i taket och eventuell anpassning av takstolar. Utöver dessa åtgärder kan man även behöva dra om elektricitet och lägga ny ventilation och värmesystem. 

Med andra ord är det sällan man kan utföra jobbet på egen hand, även om man är händig. Utförs ett dåligt arbete kan det leda till fuktskador eller försvaga husets konstruktion, och det kan bli väldigt kostsamma att åtgärda. Som lekman är det därför alltid bäst att nyttja kunskapen och erfarenheten ett proffs besitter. Vi på Byggstart arbetar dagligen med att kvalitetssäkra entreprenörer och hantverkare för att det ska vara enkelt att hitta kompetensen du behöver. Det är bara att registrera ditt projekt på Byggstart så sätter vi dig i kontakt med relevanta entreprenörer i ditt område. Tjänsten är gratis och utan förpliktelser för dig som husägare. 

Vad är de största prisfaktorerna när man ska bygga takkupa? 

Att bygga takkupor kräver god planering och yrkeskunniga proffs. Det är vanligt att anlita en arkitekt för ritningarna och projekteringen och en takentreprenör eller snickare för bygget.  

Priset påverkas framför allt av antal takkupor, deras storlek och utformning samt huruvida bygget berör bärande delar eller inte. Vilken typ av fönster man väljer spelar också stor roll. Det finns till exempel standardkupor på marknaden som levereras färdigbyggda som en enhet och sätts på plats med hjälp av en lyftkran. Andra takkupor är byggda på plats och tar längre tid att montera, vilket oftast innebär högre kostnader. 

Arbetskraften är en av de största kostnaderna när takkupor ska byggas. Därför kan det vara bra att inte ha för bråttom när man ska välja firman som ska utföra arbetet. Vi brukar rekommendera att hämta in anbud från två eller tre seriösa aktörer, och jämföra specifika utgiftsposter var för sig. Låt inte ett attraktivt slutpris styra ditt val, kvalitet har sitt pris och för låga anbud riskerar att bli kostsamma affärer i slutändan om det slarvas med bygget. 

Självklart kan du reducera arbetskostnaderna genom att ta på dig en del av arbetet själv. Du behöver inte vara särskilt kunnig för att riva, hantera avfall eller måla, men kolla först vad som gäller med din försäkring om du är inblandad i bygget och givetvis med entreprenören. Vissa entreprenörer vägrar att dela på arbetet just på grund av deras egna försäkringar samt arbetsmiljöansvaret. Tänk även på att en duktig hantverkare kan utföra jobbet både bättre och snabbare än du själv.

Ett annat tips för att spara en slant är att hålla utkik efter rabatter och kampanjer på material. Det kan gälla allt från fönster och takpannor till tapet och värmeelement. Det blir alltid enklare att hitta sådana fynd om man har börjat planeringen i god tid. 

En del husägare passar på att lägga om taket när de ändå ska riva en del av det för att bygga takkupor. Det är givetvis ett större projekt med en helt annan budget. Du får räkna med ett genomsnittspris på omkring 2.000 kr/m2 för en komplett takomläggning. 

Tänk även på att ditt projekt kan vara berättigat rotavdrag. Här kan du läsa mer om vad som gäller för att man ska få nyttja bidraget.

Takkupa? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Lönar det sig?

Den frågan kan man nog bara besvara själv i efterhand. Men av erfarenhet kan vi säga att det är väldigt få husägare som ångrar valet att bygga takkupor. Det ger inte bara extra utrymme och ett helt annat ljus- och luftinsläpp på övervåningen, det ger även en ny karaktär åt hela bostaden som kan vara svår att föreställa sig om man inte har upplevt förändringen själv. 

Dessutom ökar takkupor värdet på fastigheten. En anledning är hur man mäter boarean av en bostad i Sverige. Enligt gällande regelverk ska takhöjden vara minst 1,90 meter på ett utrymme av minst 0,6 m i bredd för att ett rum med snedtak ens ska mätas. Det innebär att en takkupa på minst 1,90 meter kan medföra en inte så obetydlig ökning av boarean, som i sin tur ökar värdet på fastigheten.

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Hur lång tid tar det att bygga en takkupa?

Vissa leverantörer av takkupor utlovar montering på en dag. Men detta inkluderar tyvärr inte förarbete och håltagning. Planeringen för att bygga takkupor bör göras flera månader i förväg om man ska ansöka om bygglov, ändra bärande delar, beställa in nödvändigt material och hitta rätt entreprenör. Taket är en av husets viktigaste delar, så man kan inte lämna något åt slumpen eller göra förarbetet i sista minuten när man ska bygga takkupor. Även om man inte behöver bygglov eller anmäla bygget måste man ändå uppfylla samtliga krav gällande utformning och tekniska egenskaper. Och det tar tid. 

Så visst kan själva monteringen ta en dag. Men förvänta dig inte att få en ny takkupa dagen efter du har bestämt dig. Beroende på storlek och komplexitet kan bygget av takkupor ta flera veckor, men ju bättre planerat det är, desto raskare går det. 

Behöver man bygglov?

Reglerna angående lovplikten för takkupor har nyligen ändrats och det har blivit något enklare att bygga takkupor utan bygglov. Det går dock inte att ge ett enhetligt svar på frågan om man behöver bygglov, då det beror på var du bor, takkupornas storlek, ingreppets omfattning på bärande delar, osv. Utgå ifrån att du behöver ansöka om bygglov, men bor du i ett en- eller tvåbostadshus inom ett detaljplanerat område kan det räcka med en anmälan, och bor du utanför ett detaljplanerat område kan du komma undan utan bygglov eller anmälan.

Grundförutsättningarna är att det högst får finnas två takkupor på ditt tak när arbetet är slut, att de tillsammans inte tar upp mer än hälften av takets längd, och att inga ingrepp i bärande delar har gjorts. Detta gäller bygge av nya takkupor, inte renovering eller utbyggnad av befintliga. Behöver du endast göra en anmälan måste du dessutom få ett startbesked för att kunna sätta igång arbetet och ett slutbesked för att ta utrymmet i bruk.

Det klokaste är alltid att höra med byggnadsnämnden i din kommun för mer information om vad som gäller i ditt enskilda fall. 

Tänk även på att det gäller strängare regler för andra fasad- och takåtgärder, exempelvis bygge av takfönster, frontespis eller burspråk. 

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

Arkitekt, byggingenjör eller entreprenör?

Ska du bygga en eller två takkupor är det enklast att ta kontakt med en arkitekt eller byggingenjör innan du sätter igång. Även mindre ingrepp i taket eller bärande delar av huset kan få katastrofala följder om de inte utförs korrekt. Så hör alltid med en fackman för att se till att allt bli rätt från början. Både arkitekten och byggingenjören kan utföra ritningarna du behöver för ett eventuellt bygglov eller en anmälan, och även säkerställa att takkuporna smälter in i resten av byggnadens arkitektur. Du kan dessutom få mer precisa anbud från entreprenörer om du har exakta ritningar i handen. 

Vi har dock lagt märke till att många som har använt vår tjänst väljer att utföra projektet som totalentreprenad. Det innebär att en entreprenör tar på sig ansvaret för hela projektet, inklusive ritningar, projekteringen och utförande. Fördelen med denna entreprenadform är att man endast har en motpart att förhålla sig till från början till slut, och endast behöver teckna ett kontrakt. Huvudentreprenören tar hand om att anlita underleverantörer (elektriker, plåtslagare och dylikt), vilket vanligtvis gör byggprocessen mycket enklare för beställaren. 

Huvudentreprenören lägger oftast till ett påslag på underleverantörernas tjänster på cirka 10-15 %, men det brukar jämna ut sig eftersom projektet löper på smidigare om de olika hantverkarna har samarbetat i tidigare och liknande projekt. Man slipper dessutom dela upp ansvarsområdet på olika aktörer vid eventuella fel eller förseningar. 

Hur hittar man rätt entreprenör?

Priset är väldigt ofta den avgörande faktorn när man ska välja hantverkare eller entreprenör. Men låt det inte vara det enda som styr ditt val. Börja med att se till att hitta firmor som har gjort liknande byggen tidigare. Kolla upp referenser och ta helst kontakt med några av dem personligen, det kan vara värt att höra vad de har att säga snarare än läsa det som står på företagets hemsida. Nästa steg är att kolla om de kan utföra bygget vid den tidpunkt du har tänkt dig. Det brukar vara väldigt mycket jobb på sommaren för hantverkare så överväg att lägga bygget under våren eller hösten. Slutligen skadar det inte att kolla om företaget har en sund ekonomi. Man vill helst undvika att det går i konkurs mitt i bygget eller under garantiperioden. 

För att slippa kolla upp alla dessa saker har vi på Byggstart samlat alla seriösa aktörer i ditt område på ett och samma ställe. Vi kvalitetssäkrar alla företag som ingår i vårt nätverk och ser till att du endast får anbud från de mest kvalificerade entreprenörerna för ditt projekt. Det är gratis att registrera ditt projekt på Byggstart och du är inte bunden att acceptera något av anbuden du får.  

Takkupa? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.