Ska du bygga nytt badrum? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.
Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Vill du veta mer om att fixa ett nytt badrum? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om eventuellt bygglov, byggnadstekniska regler, vilka material som finns att tillgå, vad som är viktigt att tänka på, kostnader och vad som driver upp priset och mycket mer. Visste du att du så gott som alltid måste ansöka om bygger ett nytt badrum i ett gammalt hus? Eller att det går att sätta kakel på kakel? Följ våra råd och undvik de vanligaste misstagen!
Det finns en mängd anledningar till ett nytt badrum. Kanske har du köpt en äldre hus där badkaret står kvar i badrummet eller där det står en duschkabin i ett källarrum som inte är inrett? Tillhör du de som inte uppskattar att duscha ihop med spindlar, så vet du att det sistnämnda alternativet definitivt inte är en långsiktig lösning för dig; den är i princip inte acceptabel alls. Med andra ord är det ett måste med ett nytt badrum.
Beroende på vem du talar med kan begreppet ett nytt badrum betyda lite olika saker. En del avser att bygga ett nytt badrum från grunden, andra menar en totalrenovering där hela badrummet rivs ner till bostadens grundstruktur, medan vissa syftar på en renovering av ytskikten. Oavsett vilket alternativ som är aktuellt för dig, finns det en del gällande bygglovsplikt, byggnadstekniska regler och material som du behöver sätta dig in i.
En ytskiktsrenovering där du till exempel bara byter ut armaturer, badrumsmöbler och -komponenter är lite omständligare att göra i ett våtrum än i ett annat rum. I gengäld går det relativt fort och du behöver i regel inte hitta ett evakueringsboende under tiden som hantverkarna håller på. Planerar du att bygga ett helt nytt badrum någonstans i bostaden eller renovera ett befintligt och till exempel flytta avloppsbrunnen, är arbetet så komplext att du måste ansöka om bygglov innan du kan påbörja renoveringen.
Att välja hantverkare ses av många som en av de mindre roliga parametrarna med ett nytt badrum. Sanningen är dock att om du vill ha ett badrum som håller länge och som det inte uppstår några fuktskador i något år efter att arbetet är avslutat, så är det mycket viktigt att välja ett företag som är våtrumscertifierat. Då är du skyddad om det mot förmodan skulle uppstå några problem i efterhand.
Det som däremot är desto roligare är att välja inredning och material till det nya badrummet. Alternativen är snudd på oändliga och prisklasserna är snudd på lika många. I den här artikeln kommer vi ta upp olika material, faktorer som påverkar priset och vad du ska tänka på när du väljer hantverkare.
Badrummet är ett av de dyraste rummen att bygga eller renovera i en bostad. Den största anledningen är att ett badrum utsätts för mycket fukt och måste förses med flera tätskikt som hindrar fukten från att tränga in väggarna och i värsta fall husets bärande struktur.
Det är många faktorer som påverkar kostnaden för ett nytt badrum, vilket gör att det är omöjligt att uppge en exakt summa. De tre största prisdrivarna, oavsett om du ska renovera eller bygga ett nytt badrum, är badrummets standard, storlek och utformning.
Mellan tummen och pekfingret kostar det i genomsnitt 185.000 kronor att renovera ett badrum, medan ett nytt badrum som är byggt från grunden har ett snittpris på cirka 215.000 kronor. I snittpriserna ingår kostnader för arbete, material och tillbehör. Prisnivåerna för ett nytt badrum som byggs upp från grunden kan varierar mellan 150.000 kronor och över 400-000 kronor beroende på vilka materialval du gör.
När du räknar på kostnaden kan du ha följande kostnader som riktlinje:
När du ska bygga ett nytt badrum någonstans i bostaden eller renovera ett som innebär att badrummet rivs ner till husets grundstruktur, finns det ett antal byggnadstekniska regler som du behöver känna till. Ska du däremot bara göra en ytskiktsrenovering där du till exempel sätter kakel på kakel, sätter Trespo-plattor på befintlig våtrumstapet eller byter ut handfat och toalettstol, behöver du inte ansöka om bygglov men du kan behöva göra en anmälan till kommunen. Om du är minsta lilla osäker på vilka regler som gäller rekommenderar vi att du kontaktar byggnadsnämnden i din kommun och pratar med bygglovshandläggare. När du har fått reda på vilka regler och lagar du måste förhålla dig till, kan du läsa mer på Boverkets hemsida.
Om du totalrenoverar badrummet och vill ändra planlösningen, till exempel flytta duschen från ett hörn till ett annat, måste du ansöka om bygglov. Anledningen är att hantverkarna gör ingrepp i husets bärande struktur när de flyttar avloppet och sådana åtgärder utlöser alltid bygglovsplikten.
Oavsett om du bygger ett nytt badrum från grunden eller renoverar ett som redan finns i bostaden, är det viktigt att du anlitar rätt hantverkare. Det är som bekant mycket fukt i ett badrum och om inte underarbetet med tätskikt i golv och väggar är korrekt gjort, kommer det förr eller senare att uppstå fukt- och rötskador som är rejält kostsamma att åtgärda.
I ett badrum är det som inte syns det som är det viktigaste, och så ska det vara. Du har inte mycket glädje av ett stort badkar eller en snygg duschhörna om inte underarbetet är korrekt utfört och de tekniska funktionerna är på plats. Därför ska du alltid se till att anlita hantverkare som har våtrums- eller VVS-certifiering.
En sådan certifiering är inget lagligt krav men fungerar likväl som en kvalitetssäkring. Även om det går att tillförskansa sig kunskapen på egen hand, väljer de allra flesta professionella hantverkare att skaffa certifieringen. På så sätt vet du som kund att det företag du anlitar har den kunskap som krävs för att utföra ett arbete som motsvarar gällande regelverk.
Om hantverkarna fuskar och använder undermåligt material eller slarvar med arbetet kan det få stora negativa konsekvenser längre fram. Fukt- och vattenskador som uppstår till följd av ett felaktigt utfört bygg- eller renoveringsarbete är inte garanterat ersättning från försäkringsbolaget.
Om du ska bygga ett nytt badrum eller ändra planlösningen i ett som du ska renovera måste du ansöka om bygglov. Då behöver du i regel anlita en arkitekt som kan upprätta de ritningar som måste bifogas i din bygglovsansökan.
När du ansöker om bygglov är det ytterligare två saker som är viktiga: att du ansöker i god tid och att du kontaktar byggnadsnämnden om det är något du är osäker på. Genom att reda ut alla eventuella frågetecken med en bygglovshandläggare innan du ansöker om bygglov, ger du dig själv optimala förutsättningar för att få bygglovet beviljat.
Det kan det ta upp till 10 veckor att få ett bygglov beviljat. Saknas det något i ansökningshandlingarna kommer kommunen begära att du kompletterar bygglovsansökan och sedan kan det ta upp till ytterligare 10 veckor från det att kompletteringen kom in, tills du har ett svar.
Som vi var inne på i förra avsnittet är det lätt att falla för frestelsen att göra hela eller delar av jobbet själv vid ett nybygge eller en större renovering. Just när det gäller våtrum (badrum, gästtoalett, kök, tvättstuga) är det ytterst sällan en bra idé att göra jobbet själv. Undantaget är om du är utbildad kakelsättare, målare eller VVS-montör och innehar aktuella certifieringar.
Det finns två våtrumscertifieringar i Sverige, BBV och GVK, men vem är det som står bakom och utfärdar certifikaten?
Företag som innehar de här certifieringarna utsätts då och då för stickprov för att säkerställa att allt arbetet utförs i enlighet med gällande regelverk, på ett fackmannamässigt sätt och av godkända material av hög kvalitet.
Ett nytt badrum är ett byggprojekt som är relativt omfattande. Mest krävande är det om du ska totalrenovera ett befintligt badrum och inte har ytterligare ett i bostaden. Det går inte att sticka under stol med att rivningsarbetet är högljutt och att det är tufft att vara utan badkar och/eller dusch i 2-3 veckor. I det läget kan en tillfällig bostad vara att föredra. Ett nytt badrum innebär också att göra saker och ting i rätt ordning, så ta gärna hjälp av punktlistan som följer.
För att underlätta lite ytterligare för dig har vi satt ihop en lista med våra bästa tips för ett nytt badrum.