Nytt badrum: En komplett guide (pris, regler, tips)

 

Ska du bygga nytt badrum? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.

Nytt badrum

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Nytt badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vill du veta mer om att fixa ett nytt badrum? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om eventuellt bygglov, byggnadstekniska regler, vilka material som finns att tillgå, vad som är viktigt att tänka på, kostnader och vad som driver upp priset och mycket mer. Visste du att du så gott som alltid måste ansöka om bygger ett nytt badrum i ett gammalt hus? Eller att det går att sätta kakel på kakel? Följ våra råd och undvik de vanligaste misstagen!

Vad innebär ett nytt badrum?

Det finns en mängd anledningar till ett nytt badrum. Kanske har du köpt en äldre hus där badkaret står kvar i badrummet eller där det står en duschkabin i ett källarrum som inte är inrett? Tillhör du de som inte uppskattar att duscha ihop med spindlar, så vet du att det sistnämnda alternativet definitivt inte är en långsiktig lösning för dig; den är i princip inte acceptabel alls. Med andra ord är det ett måste med ett nytt badrum.

Beroende på vem du talar med kan begreppet ett nytt badrum betyda lite olika saker. En del avser att bygga ett nytt badrum från grunden, andra menar en totalrenovering där hela badrummet rivs ner till bostadens grundstruktur, medan vissa syftar på en renovering av ytskikten. Oavsett vilket alternativ som är aktuellt för dig, finns det en del gällande bygglovsplikt, byggnadstekniska regler och material som du behöver sätta dig in i.

En ytskiktsrenovering där du till exempel bara byter ut armaturer, badrumsmöbler och -komponenter är lite omständligare att göra i ett våtrum än i ett annat rum. I gengäld går det relativt fort och du behöver i regel inte hitta ett evakueringsboende under tiden som hantverkarna håller på. Planerar du att bygga ett helt nytt badrum någonstans i bostaden eller renovera ett befintligt och till exempel flytta avloppsbrunnen, är arbetet så komplext att du måste ansöka om bygglov innan du kan påbörja renoveringen.

Att välja hantverkare ses av många som en av de mindre roliga parametrarna med ett nytt badrum. Sanningen är dock att om du vill ha ett badrum som håller länge och som det inte uppstår några fuktskador i något år efter att arbetet är avslutat, så är det mycket viktigt att välja ett företag som är våtrumscertifierat. Då är du skyddad om det mot förmodan skulle uppstå några problem i efterhand.

Det som däremot är desto roligare är att välja inredning och material till det nya badrummet. Alternativen är snudd på oändliga och prisklasserna är snudd på lika många. I den här artikeln kommer vi ta upp olika material, faktorer som påverkar priset och vad du ska tänka på när du väljer hantverkare.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur mycket kostar ett nytt badrum?

Badrummet är ett av de dyraste rummen att bygga eller renovera i en bostad. Den största anledningen är att ett badrum utsätts för mycket fukt och måste förses med flera tätskikt som hindrar fukten från att tränga in väggarna och i värsta fall husets bärande struktur.

Det är många faktorer som påverkar kostnaden för ett nytt badrum, vilket gör att det är omöjligt att uppge en exakt summa. De tre största prisdrivarna, oavsett om du ska renovera eller bygga ett nytt badrum, är badrummets standard, storlek och utformning.

Mellan tummen och pekfingret kostar det i genomsnitt 185.000 kronor att renovera ett badrum, medan ett nytt badrum som är byggt från grunden har ett snittpris på cirka 215.000 kronor. I snittpriserna ingår kostnader för arbete, material och tillbehör. Prisnivåerna för ett nytt badrum som byggs upp från grunden kan varierar mellan 150.000 kronor och över 400-000 kronor beroende på vilka materialval du gör.

När du räknar på kostnaden kan du ha följande kostnader som riktlinje:

  • Rivning: Det tar cirka 20 timmar att riva ett badrum på 5 kvadratmeter. Till det kommer kostnader för bortforsling och sortering av rivningsavfallet. Den ihopräknade slusumman hamnar någonstans mellan 8.000 och 20.000 kronor.
  • Timmerarbete: Är en nödvändighet om du ändrar badrummets planlösning och gör ingrepp i husets bärande struktur. Arbetskostnaden för snickare, elektriker och rörläggare ligger mellan 15.000 och 35.000 kronor.
  • Elektriska arbeten: Priset varierar beroende på hur många elinstallationer, till exempel armaturer, du vill ha, och landar mellan 20.000 och 32.000 kronor. 
  • VVS-arbete: Är badrummet gammalt krävs det mer omfattande VVS-arbete för att möta dagens byggnadstekniska regler. VVS-arbetet vid en badrumsrenovering kostar mellan 25.000 och 50.000 kronor.
  • Tätskikt: Kostar lika mycket oavsett om du totalrenoverar eller bygger ett nytt badrum, det vill säga 8.000 - 12.000 kronor. 
  • Kakelsättning: Priset styrs av badrummets storlek samt vilken typ av kakel och klinker du väljer. Kostnaden för ett badrum på 5 kvadratmeter landar mellan 12.000 och 25.000 kronor. 
  • Måleriarbeten: Ett korrekt utfört måleriarbete är a och o i ett badrum, inte minst med tanke på fukthalten. Måleriarbetet för ett 5 kvadratmeter stort badrum kostar 4.000 - 6.500 kronor.
  • Beroende på om du bygger ett nytt badrum eller renoverar ett befintligt, kan du ha rätt till ROT-avdrag.

Nytt badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Byggnadstekniska regler och certifieringar

När du ska bygga ett nytt badrum någonstans i bostaden eller renovera ett som innebär att badrummet rivs ner till husets grundstruktur, finns det ett antal byggnadstekniska regler som du behöver känna till. Ska du däremot bara göra en ytskiktsrenovering där du till exempel sätter kakel på kakel, sätter Trespo-plattor på befintlig våtrumstapet eller byter ut handfat och toalettstol, behöver du inte ansöka om bygglov men du kan behöva göra en anmälan till kommunen. Om du är minsta lilla osäker på vilka regler som gäller rekommenderar vi att du kontaktar byggnadsnämnden i din kommun och pratar med bygglovshandläggare. När du har fått reda på vilka regler och lagar du måste förhålla dig till, kan du läsa mer på Boverkets hemsida.

Om du totalrenoverar badrummet och vill ändra planlösningen, till exempel flytta duschen från ett hörn till ett annat, måste du ansöka om bygglov. Anledningen är att hantverkarna gör ingrepp i husets bärande struktur när de flyttar avloppet och sådana åtgärder utlöser alltid bygglovsplikten.

Oavsett om du bygger ett nytt badrum från grunden eller renoverar ett som redan finns i bostaden, är det viktigt att du anlitar rätt hantverkare. Det är som bekant mycket fukt i ett badrum och om inte underarbetet med tätskikt i golv och väggar är korrekt gjort, kommer det förr eller senare att uppstå fukt- och rötskador som är rejält kostsamma att åtgärda.

Det viktigaste är det som inte syns

I ett badrum är det som inte syns det som är det viktigaste, och så ska det vara. Du har inte mycket glädje av ett stort badkar eller en snygg duschhörna om inte underarbetet är korrekt utfört och de tekniska funktionerna är på plats. Därför ska du alltid se till att anlita hantverkare som har våtrums- eller VVS-certifiering.

En sådan certifiering är inget lagligt krav men fungerar likväl som en kvalitetssäkring. Även om det går att tillförskansa sig kunskapen på egen hand, väljer de allra flesta professionella hantverkare att skaffa certifieringen. På så sätt vet du som kund att det företag du anlitar har den kunskap som krävs för att utföra ett arbete som motsvarar gällande regelverk.

Om hantverkarna fuskar och använder undermåligt material eller slarvar med arbetet kan det få stora negativa konsekvenser längre fram. Fukt- och vattenskador som uppstår till följd av ett felaktigt utfört bygg- eller renoveringsarbete är inte garanterat ersättning från försäkringsbolaget.

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Viktiga begrepp som du behöver sätt dig in i

Om du ska bygga ett nytt badrum eller ändra planlösningen i ett som du ska renovera måste du ansöka om bygglov. Då behöver du i regel anlita en arkitekt som kan upprätta de ritningar som måste bifogas i din bygglovsansökan.

När du ansöker om bygglov är det ytterligare två saker som är viktiga: att du ansöker i god tid och att du kontaktar byggnadsnämnden om det är något du är osäker på. Genom att reda ut alla eventuella frågetecken med en bygglovshandläggare innan du ansöker om bygglov, ger du dig själv optimala förutsättningar för att få bygglovet beviljat.

Det kan det ta upp till 10 veckor att få ett bygglov beviljat. Saknas det något i ansökningshandlingarna kommer kommunen begära att du kompletterar bygglovsansökan och sedan kan det ta upp till ytterligare 10 veckor från det att kompletteringen kom in, tills du har ett svar.

Viktiga certifieringar att titta efter hos kakelsättare och VVS-montörer

Som vi var inne på i förra avsnittet är det lätt att falla för frestelsen att göra hela eller delar av jobbet själv vid ett nybygge eller en större renovering. Just när det gäller våtrum (badrum, gästtoalett, kök, tvättstuga) är det ytterst sällan en bra idé att göra jobbet själv. Undantaget är om du är utbildad kakelsättare, målare eller VVS-montör och innehar aktuella certifieringar.

Det finns två våtrumscertifieringar i Sverige, BBV och GVK, men vem är det som står bakom och utfärdar certifikaten?

  • BBV  - står för Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum. Byggkeramikerrådet grundades 1989 och utbildar arbetsledare, hantverkare och övrig personal i Boverkets byggregler för våtrum.
  • GVK står för Svensk Våtrumskontroll, som är en stiftelse som arbetar för att utbilda hantverkare och i förlängningen minska fuktskador i våtutrymmen. GVK har också givit ut branschreglerna Säkra våtrum.

Företag som innehar de här certifieringarna utsätts då och då för stickprov för att säkerställa att allt arbetet utförs i enlighet med gällande regelverk, på ett fackmannamässigt sätt och av godkända material av hög kvalitet.

Nytt badrum - steg för steg

Ett nytt badrum är ett byggprojekt som är relativt omfattande. Mest krävande är det om du ska totalrenovera ett befintligt badrum och inte har ytterligare ett i bostaden. Det går inte att sticka under stol med att rivningsarbetet är högljutt och att det är tufft att vara utan badkar och/eller dusch i 2-3 veckor. I det läget kan en tillfällig bostad vara att föredra. Ett nytt badrum innebär också att göra saker och ting i rätt ordning, så ta gärna hjälp av punktlistan som följer. 

  1. Dina behov och önskemål: Börja med att tänka ut vilka funktioner, material och tekniska lösningar du vill ha i badrummet. Titta på lösningar i flera prisklasser så du har alternativ att välja mellan. 
  2. Budget och finansiering: Oavsett om du ska bygga ett nytt badrum eller renovera ett befintligt är steg ett att kartlägga de finansiella medel du har att röra dig med. Sedan kan du sätta upp en budget som styr badrummet standard. 
  3. Bygglov och ritningar: Om du ska bygga ett helt nytt badrum eller ändra planlösningen i ett befintligt måste du ansöka om bygglov. Det gäller oavsett om du ska lägga ett nytt golv med golvvärme och måste bila upp det gamla golvet eller flytta ett avlopp. Alla ingrepp i byggnadens bärande struktur utlöser bygglovsplikten. 
  4. Alternativ för att hålla ner totalkostnaden: Har du en stram budget och inte har råd med en totalrenovering kan du välja att sätta kakel på kakel för att minska kostnaderna för rivning. Det finns också alternativ som Trespo-plattor (våtrumsplattor) som ser ut som kakel men är stora plattor som är förberedda med erforderliga spärrskikt mot fukt. Eftersom Trespo-plattorna är lätta är de fördelaktiga att använda i badrum med snedtak, där det inte går att sätta kakel.
  5. Offerter och val av entreprenör: Kanske känner du till en eller flera bra byggföretag sedan tidigare eller har fått en eller flera aktörer rekommenderade av släkt och vänner. Oavsett om det är kända eller okända företag, gör en grundlig bakgrundskontroll av företagen och ta en kreditupplysning på samtliga. Välj ut de tre företag som tilltalar dig mest och begär in offerter från dem. Tycker du inte att ett eller flera av kostnadsförslagen är bra är det inget som hindrar att du gör en ny anbudsrunda När du har valt den entreprenör som du vill anlita är det viktigt att ni skriver ett juridiskt bindande avtal.
  6. Respektfull kommunikation: Ha en regelbunden kommunikation med den som är ansvarig för bygget eller renoveringen av badrummet. Var professionell och ställ relevanta frågor, så kommer er kommunikation fungera och ni kan reda ut missförstånd innan de blir problem.
  7. Slutbesiktning: När allt arbete är färdigt ska arbetet slutbesiktigas för att säkerställa att alla lagar och regler har följts. Kommunen har en lista över oberoende besiktningsmän som du kan anlita. På slutbesiktningen går du, entreprenören och besiktningsmannen igenom allt arbete. Eventuella brister som upptäcks ska vara åtgärdade och godkända innan du betalar slutfakturan.
  8. Slutdokumentation: Efter slutbesiktningen ska du se till att få all relevant dokumentation från entreprenören, till exempel om bruksanvisningar, garantipapper och kopior på fakturorna.
Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

Våra bästa tips när du planerar ett nytt badrum

För att underlätta lite ytterligare för dig har vi satt ihop en lista med våra bästa tips för ett nytt badrum.

  1. Tänk igenom vad du vill ha i badrummet: Hur stort ska det vara? Var ska duschhörna, handfat(en) och toalettstol vara? Kakel eller våtrumsplattor? Gör en skiss över badrummet och hur du vill ha det.
  1. Gör en budget och följ den: Kartlägg vilka ekonomiska resurser du har och hur mycket du har råd att investera i projektet. Prata med banken om du vill höja det befintliga huslånet, gör en budget och följ den.
  1. Planera: Vid alla byggprojekt, oavsett storlek är planering a och o. Ju bättre och noggrannare du planerar, desto smidigare kommer projektet att fortlöpa. Med en tidplan är det också lättare att kontrollera att arbetet kommer vara slutfört i tid.
  1. Ansök om bygglov i god tid: Om ditt nya badrum utlöser bygglovsplikt är det viktigt att du ansöker om bygglov i god tid och innan du kontaktar potentiella hantverkare. Många entreprenörer räknar inte på en offert om det inte finns ett godkänt bygglov i de fall ett sådant krävs.
  1. Informera grannarna: Bor du i ett flerfamiljshus är det klokt att informera grannarna i god tid. Då kan de göra nödvändiga förberedelser för att undvika att vara hemma när arbetet är som mest högljutt.
  1. Invänta startbesked: Byggprojekt som utlöser bygglovsplikten får inte påbörjas på något sätt innan du har fått bygglovet godkänt och fått ett startbesked från kommunen.
  1. Kommunicera med hantverkarna: En bra och regelbunden kommunikation med hantverkarna minskar risken för missförstånd och eventuella problem går att lösa på ett tidigt stadium.
  1. Slutbesiktning och slutdokumentation: Se till att alla anmärkningar från slutbesiktningen är åtgärdade innan du betalar slutfakturen till entreprenören. Se även till att få alla slutdokumentation från alla ansvariga hantverkare.

Nytt badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.