Takläggning: En komplett guide (pris, plant tak, experter)

 

Vill du veta mer om takläggning? I denna guide berättar vi exakt vad du behöver veta om läggning av tak, vilka typer av takläggning du kan välja mellan, vad det kostar, hur lång tid det tar, och mycket mer. Det finns många sorters takläggning att välja mellan, och alternativen varierar beroende på pris och kvalitet.

Takläggning

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Takläggning? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad är takläggning?

Ett nytt tak är en kostsam investering med praktiska och estetiska konsekvenser. Taket är husets viktigaste form av skydd mot regn, vind och snö. Samtidigt påverkar taket och takläggningen husets utseende och kan vara en faktor som påverkar husets attraktivitet i ögonen på potentiella köpare. Det finns många typer av tak. De mest förekommande typerna av tak är sadeltak, valmtak, tälttak, pulpettak, mansardtak, shedtak och platt tak, som har blivit mer populärt de senaste åren. Taket består av takbeklädnad och ett undertak. Undertaket är en typ av duk som placeras under takbeklädnaden, och undertakets huvudfunktion är att skydda mot fukt. Skador på undertaket kan leda till problem med fukt och röta, och innebär att undertaket måste bytas ut. Detta görs ofta i samband med byte av takbeklädnad.

Du kan välja mellan flera olika typer av takbeklädnad. Beklädnaden kommer i stor utsträckning att påverka husets yttre, så att utseendet ofta är en viktig kriterium vid val av takbeklädnad. Dessutom är pris, livslängd och krav på underhåll centrala kriterier som bör övervägas. Nedan tittar vi närmare på några av de mest populära typerna av takbeklädnad:

Taktegel: Taktegel har långa traditioner och har använts i mer än 2 000 år sedan i sydligare regioner. Taktegel tillverkas av lera som bränns och kan komma i flera former och färger. Dessutom kan du välja mellan en glaserad och en oglaserad variant, där den förstnämnda är dyrare. Denna typ av takbeklädnad är mycket tung och kräver en takkonstruktion som kan bära vikten. Taktegel har en livslängd på mellan 60 och 80 år.


Betongtakpannor: Betongtakpannor görs genom gjutning och är, till skillnad från taktegel, något mer exakta. Du kan få betongtakpannor i många olika färger och varianter och är bland de billigaste typerna av takbeklädnad. Takpannorna är dock tunga och taket måste vara konstruerat för att tåla en belastning på upp till 50 kilo per kvadratmeter. Beräknad livslängd är 40 till 60 år.


Shingel: Takshingel är en typ av takpapp som formas så att de ser ut som takpannor. Shingel är särskilt populärt på stugor, garage och mindre tillbyggnader, men kan också läggas på hela huset. En shingel består av glasfiberfilt med asfalt på båda sidor, och de finns i många olika färger och mönster. Det är relativt enkelt att lägga shingel på taket, men arbetet bör helst göras när det är varmt ute och beläggningen klibbar bättre. Shingel kan hålla i 30-40 år.


Skiffer: Skiffer har använts på tak sedan 1300-talet och är en naturprodukt. Det är en av de dyraste formerna av takbeklädnad, men skiffer ger huset ett mycket snyggt och stilrent estetiskt uttryck. Skiffer är en naturprodukt som finns på många platser och kommer i olika varianter beroende på ursprung. Materialet är mycket slitstarkt och kräver liten grad av underhåll. Skiffer kan hålla i upp till 100 år.Detta är bara några populära typer av takbeklädnad. Andra typer inkluderar torvtak, plåttak, trästak och decra.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad kostar takläggning?

Priset för att lägga ett nytt tak kan variera kraftigt beroende på vilken typ av takbeklädnad du väljer. I genomsnitt ser vi ändå att de flesta hamnar på att betala någonstans mellan 1 500 och 3 300 kronor per kvadratmeter takyta.

I det lägre prisintervallet hittar vi takshingel som en av de billigaste typerna av takbeklädnad. Med takshingel kan du också uppnå priser som är lägre än 1 000 kronor per kvadratmeter.

Genomsnittspriset för taktegel ligger på cirka 1 600 kronor per kvadratmeter, medan du för ett skiffertak måste räkna med att betala mellan 3 300 och 5 000 kronor per kvadratmeter.

När det gäller takläggning på platta tak, ligger genomsnittspriserna på cirka 1 100 kronor per kvadratmeter. Dessa priser inkluderar allt arbete och material, men notera att detta bara är genomsnittspriser och att flera faktorer kan påverka det faktiska priset.

Eftersom vi här talar om pris per kvadratmeter, kommer takets storlek att ha stor inverkan på de totala kostnaderna. Dessutom är det viktigt att vara medveten om att skiffer, takpannor, shingel och andra typer av takbeklädnad kommer i olika varianter och att vissa är dyrare än andra. Vidare har takets struktur betydelse. Om taket har en speciell struktur med flera ovanliga vinklar, kan det kräva flera specialanpassningar, vilket gör arbetet med att lägga taket mer tidskrävande och därmed också dyrare. Om du väljer en särskilt tung typ av takbeklädnad, som skiffer eller takpannor, kan det vara nödvändigt att förstärka takets bärande struktur. Detta skulle i så fall leda till extra kostnader.

För att spara pengar kan du med fördel rådgöra dig med takentreprenören om valet av takbeklädnad. Takentreprenörer har mycket kunskap om de alternativ som finns på marknaden och de vet vad som passar bra på ditt hus. Om du har tur, har takentreprenören också tillgång till bra rabatter hos återförsäljare där entreprenören handlar ofta. Om du kan dra nytta av sådana rabatter, kan det göra projektet något billigare.

Takläggning? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hur man hittar skickliga takläggare

En central del av arbetet med att lägga ett nytt tak, involverar att hitta kompetenta yrkesverksamma som kan utföra jobbet. Vanligtvis kommer det att finnas ett behov av snickare, takläggare och plåtslagare. Om du ber om en offert från en takentreprenör, kommer offerten normalt att inkludera arbete inom alla nödvändiga yrkesområden.

Taket är en av de viktigaste konstruktionerna på ditt hus eftersom det spelar en så central roll i att skydda mot väderförhållandena utifrån. Därför är det viktigt att arbetet utförs noggrant och att du gör vad du kan för att undvika oseriösa aktörer.

Tyvärr finns det fortfarande en del oseriösa aktörer i byggbranschen och det kan vara lite svårt att veta vilka man helst bör undvika. Många använder sig av anbudstjänster när de ska lägga ett nytt tak eftersom det då blir enklare att jämföra de alternativ man har. Vi rekommenderar att du samlar in minst tre priserbjudanden från olika takentreprenörer och sedan gör en noggrann jämförelse av prisförslagen. På så sätt kan du också undvika de allra dyraste på marknaden.

När du jämför prisförslagen är det dock viktigt att du kontrollerar att prisförslagen inkluderar samma poster och att alla entreprenörer har rätt uppfattning om jobbet. Om det finns mycket stora pris skillnader mellan två offerter, kan det snabbt bero på en missuppfattning.

Då rekommenderas det att du ringer för att klargöra detta. Kom ihåg att se om priset du har fått är ett fast pris eller om det är timdebitering. Du behöver inte nödvändigtvis välja det billigaste erbjudandet om du har ett bättre intryck av en annan takentreprenör.

Ett annat sätt att urskilja oseriösa aktörer är att kontrollera om entreprenören har olika godkännanden och certifieringar. Kontrollera att företaget har den kompetens som krävs och att det betalar skatter och avgifter. Om du är osäker kan du gärna be entreprenören om referenser från tidigare takläggningsarbeten. På så sätt kan du kontakta tidigare kunder för att höra vad de tycker och om de anser att något kunde ha gjorts bättre.

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid det tar att lägga ett nytt tak beror på storleken på ditt tak och hur komplext arbetet är. På stora enfamiljshus med komplexa takvinklar kan jobbet snabbt ta upp till 2 månader, medan enklare takjobb i många fall kan utföras på mindre än 2 veckor. Hur många yrkesverksamma som arbetar med projektet, samt hur väl arbetet är organiserat och koordinerat, kommer också att påverka tidsanvändningen. En del tid kan dock gå åt till förberedelser innan arbetet påbörjas. De flesta spenderar en del tid på att ta reda på exakt vilken typ av takbeläggning de vill ha, hämta inspiration, hitta rätt yrkesverksamma, upprätta en budget, köpa material och liknande.

För att undvika förseningar kan det vara lönsamt att upprätta en tidsplan i planeringsfasen med milstolpar för när de olika delarna av projektet ska vara klara. Då blir det lättare att uppnå framsteg i projektet utan att oförutsedda händelser skapar onödiga förseningar. Det lönar sig också att ta god tid på sig att utarbeta en budget. Budgeten bör vara realistisk och ta hänsyn till oförutsedda kostnader, något du kan göra genom att lägga till en marginal på cirka 10% av de totala kostnaderna. Om det så småningom uppstår kostnader som du inte har tagit hänsyn till i budgeten, kan det leda till att arbetet med att lägga ny takbeläggning blir försenat.

I de flesta fall behöver du inte söka om tillstånd från kommunen när du ska lägga ett nytt tak, men om du har planer på att höja taket eller bygga karnapper som en del av projektet, kommer det att krävas en ansökan. I sådana fall måste du först få tillstånd från kommunen innan du börjar, och du måste då räkna med att en del tid går åt till att utarbeta ansökan och handläggningstid.

Vad ska jag tänka på under tiden och efter projektet?

När du har hittat en takentreprenör och arbetet med att lägga nytt tak kan starta, är det klokt att se till att ha en god dialog med entreprenören under tiden så att ni undviker missförstånd. God kommunikation är ofta nyckeln till ett framgångsrikt projekt. Genom att hela tiden hålla dig uppdaterad om projektets framsteg, vet du hur ni ligger till i förhållande till tidplanen och du kommer att vara förberedd på eventuella förseningar. Om du har grannar som bor nära ditt hus, kan det vara en bra idé att informera dem om det arbete som ska göras i förväg och berätta hur länge arbetena förväntas pågå, så att du undviker klagomål om buller.

Den tidpunkt alla ser mest fram emot är när det nya taket är klart och du äntligen kan se det slutliga resultatet. Innan projektet avslutas måste du dock komma ihåg att genomföra en slutbesiktning tillsammans med entreprenören. Under slutbesiktningen går ni tillsammans igenom det arbete som har utförts och du kan se om allt har blivit som ni har kommit överens om. Här kan du med fördel ta med en kunnig person om du inte själv har erfarenhet och kompetens inom bygg. Det är inte ovanligt att hålla tillbaka ett visst belopp, vanligtvis runt 10%, tills slutbesiktningen har genomförts.

Slutligen måste du se till att du tar emot all dokumentation. Slutdokumentationen ska bland annat dokumentera de arbeten som har utförts, de material som har använts, och att allt överensstämmer med gällande krav. Dokumentationen kommer du att ha nytta av om du ska sälja huset i framtiden eller i samband med ärenden gällande försäkring eller garanti.

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

Goda råd om takläggning

Till sist har vi samlat några goda råd som kan hjälpa dig i processen med att lägga ny takbeläggning på ditt hus.

Överväga solcellsanläggning

När du ändå ska göra utbyten på taket, är det värt att överväga om du ska övergå till att använda solcellsanläggning dessutom. Idag kan du välja mellan solcellstakpannor och vanliga solpaneler som installeras på toppen av taket. På så sätt kan du producera din egen elektricitet och minska framtida energikostnader. I det långa loppet kan det vara positivt både för plånboken, men också för miljön. Kontrollera med din kommun vilka stödmöjligheter som finns för solcellsanläggningar i privata bostäder.

Byggställningar och röta

Det är ofta svårt att ge ett konkret pris på takprojekt på grund av osäkerhet kopplad till byggställningar och röta. Om det är svårt att komma åt taket där du bor, kan det vara nödvändigt att använda ställningar. Detta är mer arbetskrävande och kan leda till att projektet blir dyrare. Samtidigt vet man inte alltid vad som döljer sig under taket när man tar bort den nuvarande beläggningen. Om det är röta i underlagstaket, måste detta åtgärdas innan ny beläggning kan läggas. Detta kommer också medföra ett högre pris.

Kvalitet över pris vid platt tak

Om du ska bygga ett nytt hus med platt tak eller byta ut det platta taket på ett befintligt hus, är det viktigt att du är extra noga vid val av entreprenör. Arbetet behöver inte nödvändigtvis vara mycket komplicerat, men inte alla företag har kompetensen och erfarenheten som krävs för att lägga platt tak, eftersom detta kräver specialiserad kunskap.

Takläggning? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.