Bygga badrum i källare: En komplett guide (pris, regler, process)

 

Ska du bygga badrum i källare? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.

Badrum källare

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Badrum i källare? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Många går och drömmer om att ha ett extra badrum i huset, och om du har en stor källare kan det vara en god idé att se över möjligheterna att bygga badrummet där. Kanske som en del av en uthyrningsdel, i anknytning till en “man cave” eller rätt och slätt som ett extra badrum till hushållet. Det kan även öka värdet på din bostad och visa sig vara en bra investering i längden. När du tar dig an ett så här stort projekt är det viktigt att du har tänkt igenom vad det faktiskt innebär. I den här guiden kommer vi att titta närmare på vilka val du kommer att stå inför, hur mycket det kommer att kosta och hur du ska gå vidare.

Viktiga saker att tänka på när du planerar badrummet

Vi börjar med planeringen. Det är en hel del saker som du måste tänka igenom när du bestämmer dig för att bygga badrum i källaren kontra andra ställen i huset. Vattentillförseln och avlopp är uppenbara sådana, men även faktorer som ventilation, fukt och generell boendemiljö har lite andra förutsättningar när du ska bygga under marknivå.

Om du planerar att sälja bostaden råder det inget tvivel om att ett extra badrum i källaren kommer att öka försäljningspriset. I gengäld är badrummet även det rum som kan skapa mest problem vid ett ägarskifte och det är viktigt att allt arbete är korrekt utfört. Det är inte trevligt att upptäcka fukt, läckage och röta i ett hus som man nyligen har köpt, så se till att följa gällande regelverk vid renoveringen för att undvika en potentiell konflikt med den nya ägaren. Även om du inte planerar att sälja bostaden är fuktskador något du helst vill undvika av flera viktiga anledningar, som vi kommer att gå närmare in på nedan.

Badrummets funktion är också bra att bestämma sig för på förhand. Vill du ha ett komplett badrum med både dusch och toalett, eller räcker det med ett handfat och en toalettstol? Är badrummet tänkt som ett gästbadrum eller ska det fungera som ett ställe där du snabbt kan tvätta av dig efter att ha jobbat i trädgården, garaget eller hobbyrummet? Planerar du att bygga ett fullt utrustad badrum behöver du självklart mer plats än om du bara ska ha en extra toalett. För ett badrum med dusch behöver du räkna med minst 5,5 kvadratmeter medan du klarar dig med 2,5 kvadrat för en liten toalett.

Ta även reda på hur det ligger till med radonhalten. Den är ofta högre i källare, särskilt om den omgivande marken har en hög förekomst av granit. Maxgränsen som tillåts ligger på 200 Bq/m3, men rekommendationen är att värdet inte överstiger 100 Bq/m3.

När du gör om källaren till bostadsyta måste du åtminstone göra en anmälan om ändrad användning till kommunen. Beroende på vilka åtgärder som ska utföras vid bygget kan du även behöva ansöka om bygglov. Har kan du läsa mer om regler for badrum i källare.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Komplett badrum eller extra toalett?

Om du känner att du har behov av ett nytt komplett badrum eller bara en extra toalett på källarplan, är helt och hållet upp till dig att avgöra. Det är helt klart mer arbete med att bygga en fullutrustad spa-avdelning samtidigt som det kan vara skönt att ha ett ställe i huset där du kan koppla bort omvärlden helt och drömma dig bort. Är du ute efter att skapa din drömbostad kanske det här är precis vad du behöver.

Oavsett vilket du bestämmer dig för är det viktigt att tänka på badrummets funktion. Om du planerar att bygga en gillestuga där barnen kan rumstera fritt är det kanske inte nödvändigt med ett komplett badrum, men med en extra toalett slipper de att springa upp och ner för trappan när behoven tränger på. Om du däremot planerar att bygga gästrum eller en uthyrningsdel är det bättre att se över möjligheterna att bygga ett komplett badrum med badkar eller dusch.

Tänk även på att det ofta både är fuktigare och kallare i källaren. Du måste därmed se till att uppvärmningen, ventilationen och isoleringen i badrummet är tillräckliga för att säkerställa en behaglig temperatur i rummet.

Duschkabin eller duschhörna?

Om du bestämmer dig för att bygga ett komplett badrum är det även klokt att tänka igenom om du vill ha duschkabin eller en duschhörna. Har du trägolv eller klinker med otillräcklig golvlutning är en duschkabin den bästa lösningen. I regel ger duschkabiner bäst skydd mot fuktskador, något som du definitivt vill undvika. Risken för fuktskador är generellt sett högre i en källare så tänk gärna ett extra varv på de olika lösningarna.

Många tycker att det är mer estetiskt tilltalande med en duschhörna än en duschkabin, men moderna duschkabiner har mycket att bjuda på när det kommer till design och komfort. Det är även enklare att byta ut en duschkabin än en duschhörna om exempelvis en kakelplatta skulle spricka. Å andra sidan är en duschhörna billigare än en duschkabin, och den är även enklare att rengöra. Men så var det det där med fukt. Vi tittar närmare på vad du kan göra på det området i nästa stycke.

Badrum i källare? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Dimensionera ventilationen rätt

När du ser ditt nya badrum framför dig är det lätt hänt att du enbart fokuserar på design och kapacitet, och glömmer bort det som sker i bakgrunden. Ventilationen är viktig både för att få en behaglig temperatur och för att undvika eventuella fuktskador. Det gäller särskilt i källare där det i regel är kallare och den varma luften från badrummet snabbt bildar kondens på de kalla väggarna i badrummet och även i de närliggande utrymmena. Kondens ger utmärkta förutsättningar för mögel och svamp att växa till sig, och det kan snabbt bli en dyr historia.

Sverige är känt för sitt omväxlande klimat med höga temperaturer och hög luftfuktighet på sommaren och kalla, ibland fuktiga, vintrar. En källare består till stor del av betong som ligger i kontakt med marken och håller på så sätt en låg temperatur. När varm luft tränger in i den kalla källaren bildas kondens och fuktigheten ökar. Då är det särskilt stor risk för fuktskador eftersom bristen på luftcirkulation gör att fukten blir stående på samma ställe. Det i kombination med mycket vattenånga och kondens gör det extra viktigt att ha en ordentlig i ventilation i ett källarbadrum.  

Förutom att fukt och röta kan skada din bostad kan det även vara hälsovådligt. Astma och återkommande eller kroniska luftrörsproblem är vanliga sjukdomar som kan uppkomma till följd av ett dåligt inomhusklimat. Fuktproblemen kan även leda till koncentrationssvårigheter, trötthet och huvudvärk. Det finns med andra ord många bra anledningar till att vara lite extra observant gällande ventilation och fuktproblem.

Som tur är krävs det inga större åtgärder för att se till att ventilationen är tillräcklig. Det räcker oftast med en luftkanal i dörren som leder in luft i rummet i kombination med en ventil eller fläkt uppe i taket, helst på andra sidan av rummet.

Gräva nytt eller koppla på befintligt avlopp?

En annan sak som du måste tänka igenom noga är avloppet. Gamla källare är i regel inte byggda med avsikt att inredas som bostadsutrymmen, och i regel har inte den som byggde huset haft avlopp och dränering i åtanke. Det är alltid ett omfattande arbete att installera nya rör och gräva nytt avlopp (åtgärder som kan antingen kräva anmälan eller bygglov), och eftersom golvet och väggarna i en källare i regel är byggda i betong blir arbetet lite extra utmanande. Du måste borra i betongen, vilket kan både ta tid och göra det hela till en kostsam affär. Avloppsröret kan även ligga ovanför källarplanen och då måste du installera en pump för att pumpa upp avloppsvattnet till själva avloppet. Det finns emellertid en rad olika lösningar, mer eller mindre ljudlösa, att tillgå på marknaden.

Med lite tur är källaren redan tillräckligt dränerad och kanske är det till och med förberett för vatten och avlopp. Fast även i de fallen kan det bli aktuellt med lite borrning och grävning eftersom det ska mycket till för att alla lösningar som du planerar att ha i badrummet ska passa perfekt med huset. Sträva efter att hålla behovet av nya avlopp på en miniminivå. Placera badrummet rakt under ett våtutrymme på våningen ovanför, om det är möjligt, så blir det både billigare och enklare att koppla på det nya badrummet på de existerande avloppsstammarna.

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Göra jobbet själv eller anlita professionella hantverkare?

Som vi tidigare har nämnt är det ett omfattande projekt att bygga ett nytt badrum och det är viktigt att veta vad du håller på med. Kanske har du gjort renoveringar på egen hand tidigare och känner att du har den kompetens och erfarenhet som krävs för att göra jobbet själv. Tänk ändå igenom det här en gång till för även om du kan spara pengar på att göra jobbet själv, är det även mycket som kan gå fel om du slarvar. Dessutom kan det blir svårt att få ut något på försäkringen om det skulle uppstå problem i efterhand och försäkringsbolaget gör bedömningen att arbetet inte är fackmannamässigt utfört.

Oavsett om du väljer att leja bort arbetet eller göra det själv är det bra att kontakta en rörläggare och en elektriker innan du sätter igång. Då kan ni gemensamt gå igenom dina planer med det nya badrummet och vad du har tänkt att göra själv. Kanske dyker det upp lösningar som du inte har tänkt på eller så kanske du har tänkt dig lösningar som inte fungerar i praktiken. Vi på Byggstart har ett stort nätverk av duktiga entreprenörer så tveka inte att ta kontakt med oss om du behöver hjälp. Det är gratis att registrera ditt projekt på Byggstart och vi ger dig flera offerter från entreprenörer med bra referenser.

Även om det inte finns någon lag som säger att du inte får sätta upp fuktspärren själv bör du överlåta det till professionella fackmän. Det samma gäller för inbyggda rörarbeten, ihopkoppling av rör och allt avloppsarbete. Fasta elinstallationer får du däremot inte utföra själv. Det måste en auktoriserad elinstallatör göra. Kom även ihåg att begära in all dokumentation gällande underhåll eftersom de dokumenten kan få stor betydelse den dag du bestämmer dig för att sälja huset.

Mycket av ytskiktsarbetet kan du göra själv. Sätta upp kakel, montera duschkabin, sätta upp belysning och speglar eller montera badrumsmöbler är inga problem att göra på egen hand. Det här är kanske även det roligaste arbetet att göra eftersom det ger synliga resultat. Se bara till så att du inte förstör något av arbetet som VVS-montören har gjort, till exempel genom att borra hål i fuktspärren när du sätter upp skåp.

Vad kommer det att kosta?

Priset är självklart en viktig faktor när man ska bygga badrum. Slutsumman kommer att variera beroende på badrummets storlek, materialval och hur mycket arbete som krävs. Baserat på uppgifter i vår prisdatabas ligger slutpriset på ett nytt badrum i källaren på cirka 215.000 kronor inklusive moms (alla kostnader som är knutna till projektet är inkluderade). Summan är självklart en grov överslagsberäkning och priserna varierar stort, från under 160.000 till över 400.000 kronor för stora och väldigt exklusiva badrum. Du kan välja att göra en del av arbetet själv, välja billigare badrumsmöbler, leta efter mindre exklusiva lösningar och liknande. Kom dock ihåg att du får det som du betalar för. Duktiga hantverkare kostar kanske lite mer men det är i gengäld värt att betala lite extra för en bättre kvalitet på arbetet. Her kan du
läsa en kompletterande artikel gällande kostnaden för att bygga badrum i källare.

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

Är du redo att sätta igång?

Vi hoppas att du nu har fått en lite bättre översikt gällande vad det innebär att bygga ett nytt badrum i källaren. Så länge du planerar ordentligt, anlitar erfarna och kompetenta hantverkare samt följer föreskrifter och regler, bör det hela gå smärtfritt. Läs gärna våra övriga artiklar för att få inspiration om vad du kan göra i källaren. Oavsett vilket byggprojekt du har i tankarna, hjälper vi på Byggstart dig med såväl tips som råd. Vi har ett stort nätverk av duktiga entreprenörer som kan hjälpa dig att skapa din drömbostad, så vänta inte med att ta kontakt och lycka till!

Badrum i källare? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.