Bygga badrum i källare: 7 saker du måste ha koll på

 

Letar du efter tips för att bygga badrum i källaren? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Bygga badrum i källare

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

1. En bra investering

Att bygga ett nytt badrum i källaren är ett stort beslut att ta. Källaren har en stor potential att höja boendestandarden i ditt hus, men det är också mycket att tänka på. Ett nytt badrum kan öka värdet på ditt hus, göra källaren mer komplett och göra livet lite enklare. Samtidigt är det en stor utgift samt en omfattande och tidskrävande process. Oavsett om du ska bygga om källaren till en uthyrningslägenhet, gillestuga eller gästrum, kan projektet vara en väl värd investering. Det är fortfarande mycket att tänka på när du har tagit beslutet att bygga om och vi på Byggstart har samlat ihop några tips för att hjälpa dig lite på traven. 

2. Planera noggrant

När du sätter igång med ett så pass stort projekt är det viktigt att du börjar med planeringen i god tid. Prata gärna med en entreprenör redan i början av processen för att få lite tips från någon som vet vad som gäller. Kanske är det saker som du inte har tänkt på, till exempel gällande avlopp och isolering, och inte minst måste du troligen göra en anmälan om ändrad användning. Vissa åtgärder som att ta upp nya fönster kan även kräva bygglov. Det kan också tillkomma fler saker som gör det lite krångligt att bygga om källaren, särskilt när det gäller våtrum, så det kan vara bra att hålla det i bakhuvudet redan från början. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

3. Design och funktion 

Det första du måste ta ställning till är vad för slags badrum du ska ha och hur det ska se ut. Ta med i beräkningen vad som är praktiskt genomförbart gällande vattenrör och avlopp.
Gravitationen ser till att avloppsvattnet rinner ner när badrummet är placerat ovanför marknivån men det kan vara betydligt krångligare när avloppsvattnet måste forslas uppåt, vilket är ett faktum i ett källarbadrum. Källaren är i regel byggd i betong, något som medför att du måste borra upp golvet med en bilmaskin för att kunna dra nya rör. Kom också ihåg att det finns krav på takhöjd och i en källare måste takhöjden vara minst 2,30 meter och minst 2,10 meter i ett badrum. Bygger du badrummet för att kunna hyra ut källaren som egen bostad kan även tillgänglighetskrav för personer med nedsatt rörelseförmåga ställas. 

Har du planerat bygget av badrummet noggrant kan du spara mycket pengar senare i processen samt undvika förseningar och oväntade problem i arbetet. 

Ska till exempel badrummet vara fullt utrustat med dusch och badkar? Det kan vara frestande att bygga sin privata oas där man kan koppla av från stress och vardagsliv, men kom ihåg att det är kallare i källaren än i resten av huset. Ska du lägga värmeslingor är värmeförlusten också betydligt större när man lägger slingorna över ett oisolerat källargolv. För att undvika värmeförlusten måste du lägga isolerande tätskikt, något som även inverkar på takhöjden. 

Att välja inredningsstil och badrumsmöbler är nog det roligaste i hela processen eftersom det är det du faktiskt kommer att se när badrummet är färdigt. Det finns mängder av inspiration att hämta från sociala medier och inredningstidningar. Lek lite med olika möjligheter men se till att de är genomförbara och inte minst praktiska. En duktig hantverkare kan givetvis hjälpa dig med olika idéer och lösningar, men du kan även överväga att ta hjälp av en inredningsarkitekt för att hitta skräddarsydda lösningar.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

4. Belysning

Det kan ofta vara svårt att få in tillräckligt med dagsljus i en källare, merparten av utrymmet ligger ju trots allt under marknivå. Därmed är belysningen i badrummet något som inte bör förbises i planeringen. En bra belysning i badrummet är anpassad till badrummets olika funktioner. Man vill till exempel gärna se vad man gör när man ska raka eller sminka sig. En separat armatur till spegeln är därför alltid en bra idé. Du vill dessutom se ordentligt när du ska städa badrummet så en bra takbelysningen är också något att prioritera. Eftersom badrum kan komma att användas på natten, kommer sömndruckna ögon definitivt uppskatta om det finns en dimmer till taklampan. Inbyggda spotlights är ett alltmer populärt val till badrum eftersom ljuset koncentreras på det som ska lysas upp. De är även enkla att kombinera med badrummets övriga inredning och det finns många olika designer att välja mellan. 

Utöver detta är vatten och el en dålig kombination så det är mycket viktigt att alla elinstallationer är ordentligt utförda och att armaturerna är godkända för våtutrymmen. Så länge du följer lagen och anlitar en certifierad elinstallatör behöver du inte själv fundera på om armaturerna är godkända för våtutrymmen eller ej. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

5. Material

Om du ska välja våtrumsskivor, kakel eller något annat ytmaterial är i slutändan en fråga om tycke och smak. Våtrumsskivor, till exempel Fibo trespo, är något helt annat i dag än vad de var tidigare och du kan hitta skivor i alla möjliga färger och mönster. Det är lättare att sätta upp våtrumsskivor än att sätta kakel eftersom skivorna väger mindre och ofta är större, vilket gör dem lättare att hantera. Gör du det här jobbet själv kan du spara in många arbetstimmar.  

Skivorna har även en fuktspärr, vilket gör att du inte behöver prima och montera tätskiktsfolie på väggen. Som ett extra plus i kanten är det enkelt att rengöra och underhålla plattorna.

Många associerar dock badrum med kakel och klinker och föredrar ett kaklat badrum. Det ger ett mer klassiskt utseende och kan få badrummet att se mer exklusivt ut. Kaklade väggara är dock aldrig 100 % vattentäta på grund av fogarna, därför ställs det högre krav på utförandet för att säkerställa att resten av huset skyddas från fuktskador. 

Kom ihåg att det även finns andra alternativ att klä badrumsväggarna med. Både linoleum och vinyl har fått en renässans på senare år och har utvecklats till fullgoda alternativ både när det gäller design och funktion. Materialen är lätta att hålla rena, håller en behaglig temperatur och är helt vattentäta. Linoleum är dessutom tillverkat av förnybara råvaror och biologiskt nedbrytbart och därmed en miljövänlig lösning. Materialet är även rekommenderat av astma- och allergiförbundet.

Pris, underhåll och utseende är alltså olika parametrar som bör tas med i ditt beslut och det finns många alternativ inom samtliga kategorier av material. Rådgör med en certifierad hantverkare eller plattsättare om de olika alternativen, ibland lämpar sig inte alla material till källarutrymmen. 

I slutändan beror ditt val på vad du själv föredrar. Det är lite som att jämföra en fjällstuga med en stuga med havsutsikt. Det är härligt att spendera tid på båda ställena men vilket du tycker bäst om är upp till dig.  

6. Isolering och dränering 

Är källaren inte inredd sedan tidigare kommer du sannolikt att behöva sätta upp isolering. Om isoleringen inte utförs på rätt sätt kan det återigen leda till mögel- och rötangrepp och fuktskador. Sätter du till exempel isoleringen enbart på insidan av källarväggen kommer den att hindra luftcirkulationen i väggen och ge en bra grogrund för mögel och röta, så det krävs att minst ⅔ av isoleringen sätts på våtrutrymmets utsida. 

Detta innebär att du måste gräva ut runt huset vilket i sin tur påverkar den totala kostnaden för projektet. Men saknar huset dränering är det klokt att ändå passa på att både isolera och lägga dränering för att skapa de bästa förutsättningarna för en torr och behaglig källare. 

Dränering håller inte heller i evighet så undersök om det ändå inte är dags att lägga ny. Schaktning är i sin tur ett stort jobb som du gör bäst i att överlåta till professionella hantverkare. Oavsett vem som gör arbetet måste dräneringsrören ligga tillräckligt djupt och ha tillfredsställande fall. Dessutom kan huset få sättningsskador om du inte fyller igen det du har grävt ut fort nog. Ett väl utfört dräneringsarbete håller i gengäld i minst 50 år, så det är inte något du behöver göra om särskilt ofta.  

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

7. Anlita rätt entreprenör

Som privatperson kan det vara svårt att veta hur man ska hitta en kvalificerad entreprenör, särskilt om man har begränsad kunskap om hur arbetet ska utföras. 

Börja med att undersöka vilka certifieringar de entreprenörer du överväger att anlita har. Många av certifieringarna i Sverige är frivilliga med inte desto mindre en pålitlig kvalitetsstämpel. VVS-auktorisation och våtrumscertifikat är särskilt viktiga för att din försäkring ska gälla, så håll utkik efter dessa när du väljer hantverkare.

Registrerar du ditt projekt på Byggstart får du tillgång till offerter från flera kvalificerade entreprenörer. Vi har ett stort nätverk av duktiga hantverkare med solida referenser och en lång erfarenhet som kan hjälpa dig att komma igång med ditt badrumsbygge. Börja anbudsprocessen så tidigt som möjligt i planeringsfasen så kan du få goda råd och tips från personer som kan sitt yrke. Snickare och VVS-montörer kan ge förslag på praktiska lösningar och se problem som du själv inte har tänkt på, något som gör planeringen både enklare och mera effektivt. 

Är du inspirerad?

Nu hoppas vi att vi inte har skrämt upp dig när det gäller att bygga ett nytt badrum. Även om det är mycket att tänka på och kan kosta mycket pengar, är det både roligt och spännande att bygga ut. Ett nytt badrum i källaren kan verkligen bidra till att förverkliga ditt drömhem och så länge du planerar väl kan det bli ett rum som du har glädje av i många år. Registrera dig på Byggstart så tar vi kontakt med dig för ett förbehållslöst samtal. 

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.