Litet badrum: 7 saker du måste tänka på

 

Letar du efter tips för hur du kan göra när du ska bygga ett litet badrum? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Litet badrum

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Många som ska renovera badrummet har väldigt lite spelutrymme. Har man ett badrum som är mindre än fem kvadratmeter måste man göra avvägningar gällande vad man vill ha i badrummet. Får det plats ett badkar? Går det att sätta in dubbla handfat? Och hur får man en känsla av svängrum även om badrummet är litet? I den här artikeln går vi igenom konkreta tips på vad du kan göra för att lyckas med ditt projekt och hur du kan få ut så mycket som möjligt av de kvadratmetrar du har tillgängliga. 

Planering och prioritering

Ett litet badrum kan vara lika praktiskt och funktionellt som ett stort badrum, men för att uppnå den känslan och optimera användningen av ytan måste man göra väl avvägda val och välja lösningar som är anpassade efter små badrum. Ju mindre ditt badrum är desto högre krav ställer det på din planering och dina prioriteringar.  

Det står mellan att lära av sina misstag och betala dyrt för det, eller att lära av andras misstag, varav det senare är något som de flesta föredrar.

Ett tips när man ska bygga eller renovera ett litet badrum är att anlita en erfaren inredningsarkitekt. 

Det är ett bra sätt att undvika att göra kostsamma lärdomar och istället lära sig genom att använda inredningsarkitektens erfarenhet. Samtidigt undviker du de vanligaste fällorna som oerfarna hemägare ofta går i. Om du är intresserad av att komma i kontakt med en professionell inredningsarkitekt samarbetar Byggstart med många duktiga och certifierade sådana. Dessa inredningsarkitekter har dessutom redan genomgått en ordentligt bakgrundskontroll. 

Många tror att ett litet badrum inte är värt besväret eller kostnaden för en inredningsarkitekt men här misstar man sig. Det är nämligen en större utmaning att inreda ett litet badrum på ett bra sätt än vad det är att inreda ett stort badrum. Anledningen är att ett litet badrum kräver mycket mer precisionsarbete och smarta lösningar för att bli lika funktionellt som ett större badrum. 

I ett litet badrum ska den begränsade golvytan rymma flera funktioner och då är det viktigt att allt hamnar på rätt ställe. Klumpiga lösningar kan snabbt göra att olika rörelsemoment i den dagliga användningen av badrummet blir svåra och frustrerande att utföra. En bra inredningsarkitekt hjälper dig inte bara med att ge ditt badrum en snygg och modern stil, utan hen ger dig även tips på de senaste och mest praktiska lösningarna för små badrum.  

En inredningsarkitekt tar vanligtvis från 4.000 kr för att rita upp planlösningen i ett badrum. För större och mer komplexa badrum kan priset stiga upp mot 16.000 kr.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Tips på smarta lösningar

Det första man måste göra är att få en bra översikt över hur man ska använda badrummet. Då kan man identifiera lösningar som gör att man får ut så mycket som möjligt av utrymmet. Här finns det inget facit, eftersom alla badrum är olika och det är också viktigt att du får en planlösning som passar dina behov. Lyckligtvis är det här en utmaning som många andra har tagit sig an och det finns många tips på bra lösningar. Det lönar sig att lägga lite tid på att hitta de lösningar som passar dig och ditt badrum. Om du använder en inredningsarkitekt kan han eller hon komma med förslag på de bästa lösningarna för just ditt badrum.

Även om det inte finns ett facit för hur ditt badrum ska se ut så finns det en uppsjö med bra tips för små badrum och lösningar som fungerar bra i ett litet badrum. 

Ett tips är att använda ljusa färger eftersom de får rummet att se större ut. Ett annat tips för att skapa en känsla av rymd är att använda en stor spegel och ha mycket ljus från lampor eller fönster. 

Genom att välja de rätta lösningarna kan du få ut det mesta möjliga av den tillgängliga ytan. En vägghängd toalett tar upp mindre golvyta och gör det dessutom lättare att dammsuga och torka golvet. Ett annat tips är att installera toaletter eller tvättställ som är tillverkade för att placeras i ett hörn så att man, bokstavligen talat, nyttjar varenda millimeter i badrummet. Många väljer också ett handfat som inte är så djupt eftersom det tar upp mindre plats från väggen räknat. 

När man har en liten yta är det smart att bygga på höjden.  

Det innebär att man använder många hyllor och vägghängda skåp. När man väljer skåp är det ofta bättre att välja modeller som är höga och smala så att man använder förvaringsytan uppåt istället för på bredden. Det går även att bygga en hylla i väggen bakom badrumsspegeln för att få mer skåpsplats. Skåpdörrarna kan man dekorera med speglar för att få badrummet att kännas rymligare.  

I förhållande till badkar är dusch den lösning som kräver minst utrymme i ett litet badrum. Du kan till exempel placera duschen i en hörna och använda lösningar som vikbara duschväggar, något som ger mer fri golvyta när duschen inte används. De flesta som har små badrum överväger kanske inte ens badkar eftersom det tar för mycket plats, men för de som bara måste ha badkar finns det ändå hopp. Det finns nämligen praktiska lösningar som kombinerar badkar och dusch, så ge inte upp drömmen om ett badkar innan du har övervägt alla alternativ. 

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Ta reda på hur och var du kan göra besparingar  

Den begränsade storleken på ditt badrum är i sig en besparing eftersom våtutrymmen är de rum i din bostad som är kostar mest att bygga eller renovera. Men även om du har ett litet badrum så finns det lite olika sätt att göra besparingar i budgeten på.

Du kan till exempel spara en del genom att utvärdera vilka material och vilken standard du vill ha. Det säger sig själv att högre standard ger ett dyrare badrum men kom ihåg att de dyraste materialen inte nödvändigtvis ger de bästa resultaten. Det är lika viktigt att tänka igenom vad som passar ihop och vilken inredningsstil man eftersträvar.  

Ett tips för att hålla kostnaderna nere är att välja existerande standardlösningar före platsbyggda speciallösningar, om det är möjligt.

Om du är duktig på research kan du hitta erbjudanden och kampanjer på färdiga lösningar, så undersök priserna hos flera olika leverantörer innan du bestämmer dig. Såväl inredningsarkitekter som entreprenörer brukar kunna hjälpa till med tips om hur du kan spara in lite på bygg- och renoveringskostnader, så nyttja kunskapen du har till hands.

Observera också att det skiljer i pris mellan olika badrumsentreprenörer, så begär in offerter från flera olika företag. På Byggstart kan du komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer och ta emot anbud utan krav på motprestation.

Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Lägg tid på att hitta den entreprenör som är rätt för dig 

Det tar i regel lite tid innan man kan sätta igång med arbetet, så det lönar sig att vara tidigt ute och på så sätt ha tillräckligt med tid för själva anbudsprocessen. Bra entreprenörer är efterfrågade och det kan ta lite tid innan de kan komma och titta på det som du vill ha utfört. Efter att entreprenören har varit och gjort en bedömning kan det ta ett par veckor innan du du får en offert. När du har godkänt anbudet kan det ta ytterligare några veckor innan kontraktet är färdigställt och redo för att skrivas på.  

Valet av entreprenör är ofta det som utgör den största delen av projektets totalkostnad. 

Du kan göra vissa delmoment själv för att hålla ner priset, men det gäller samtidigt att vara lite försiktig så att det inte slutar med att du förlorar mer än vad du vinner när du till exempel säljer bostaden. En bostad med badrum där arbetet är fackmannamässigt utfört genererar i de flesta fall ett högre försäljningspris än om badrummet har brister till följd av bristande erfarenhet. Kom även ihåg att en ordentlig dokumentation på det genomförda arbetet är viktigt både för bostadens marknadsvärde och för de situationer då du måste nyttja hemförsäkringen. En bra entreprenör ska kunna ge dig konkreta råd gällande vad du eventuellt kan göra själv för att minska kostnaderna och vilka åtgärder som du för säkerhets skull bör avstå från att göra.

När du bestämmer dig för en entreprenör bör du välja en som du kommer bra överens med. Får du redan från början en dålig magkänsla är det nog inte rätt entreprenör för dig, och då är det bättre att gå vidare och leta upp en annan. Entreprenören måste vara någon som du känner dig trygg med och som du kan ha en bra kommunikation med. En dålig magkänsla i början är ofta ett tecken på kommunikationsproblem och dessa leder i längden bara till irritation och missförstånd, något som varken du eller entreprenören gynnas av. 

När det gäller renovering av badrum ska entreprenören du väljer helst ha en våtrumscertifiering (utfärdad av Byggkeramikrådet eller Svensk våtrumskontroll AB), alternativt lång erfarenhet av att bygga badrum och de ska ge dig en garanti för att åtgärderna utförs i enlighet med regelverket för våtrumsarbete. Dessutom bör företaget har VVS-auktorisation och elektrikern måste ha den lagstadgade auktorisationen för elinstallationer. 

Det billigaste är inte alltid det bästa 

Det kan vara frestande att slå till på det anbud som har lägst pris, men i det här läget är det viktigt att tänka på att man ofta får det man betalar för. En trevlig prislapp kan dessvärre resultera i ett mindre trevligt resultat. Ett bra tips är att vänta med prisjämförelsen till sist, efter att du har utvärderat entreprenörerna utifrån erfarenhet, kunskap och referenser. Var även observant på att olika entreprenörer inte nödvändigtvis inkluderar sammar arbeten i offerterna. Armaturer, badrumsinredning och kakel kan till exempel ingå i ett anbud men inte ett annat. 

På Byggstart arbetar vi dagligen med att kvalitetssäkra hantverksfirmor, så hör av dig till oss via Byggstart om du vill bli få kontakt med kvalificerade och lämpliga entreprenörer för ditt projekt.

Projektering, kontroll och överlämning

Professionella entreprenörer genomför alltid en detaljerad projektering och arbetsplan som är viktiga att ha för att man ska kunna sammanställa en exakt budget- och resursplanering. Det är dessutom något som kan gör det lättare för dig att följa hur arbetet fortskrider. Som projektledare måste du följa bygg- eller renoveringsarbetet så noggrant som möjligt och med jämna mellanrum kontrollera så att alla åtgärder utförs enligt planeringen. Det är viktigt att identifiera potentiella problem så tidigt som möjligt för att hitta lösningar och undvika eventuella konfliktsituationer. 

När projektet är slutfört bör du be om att få all dokumentation som är relevant för arbetet.

För ett badrum ska du få drift- och underhållsdokumentation från entreprenören och en EU-försäkran gällande CE-märkning av armaturer, handdukstorkar etc från elektrikern.  

Dessa är dokument som du måste spara eftersom de kan vara viktiga att kunna visa upp vid senare tillfällen när det uppstår behov av reparation eller renovering. Dokumentationen kan även vara viktigt om det uppstår problem som gör att försäkringsbolaget kopplas in eller om du ska sälja bostaden. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Kom i gång: förbehållslös undersökning och offert

Om du är redo för att sätta igång och vill komma i kontakt med en lokal entreprenör kan du använda dig av Byggstart.

Byggstart är en online-tjänst som hjälper privatpersoner och bostadsrättsföreningar med att hitta de bästa entreprenörerna på marknaden. Byggstart gör en grundlig kvalitetssäkring av alla företag som får tillgång till plattformen och matchar varje enskilt projekt med de rätta entreprenörerna. Matchningen baseras på entreprenörens tidigare erfarenhet, kompetens och kapacitet. Om du registrerar ditt projekt i dag tar vi kontakt med dig för en förbehållslös genomgång av projektet via telefon. 

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.