Ska du byta sadeltak? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.
Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Vill du veta mer om sadeltak? I den här guiden berättar vi exakt det som du behöver veta om för- och nackdelar med sadeltak, vilka taktyper det finns inom sadeltak, vad ett sadeltak kostar att lägga, vilka byggtekniska regler som gäller, och mycket mer. Vet du till exempel vilken takvinkel du måste ha på ett sadeltak? Och vilka fallgropar finns det? Följ våra råd och undvik de vanligaste misstagen!
Ett hus utan tak är inte mycket att ha, det är både dragigt och blött invändigt. Men vilka olika taktyper finns det och vad innebär begreppet sadeltak? Sadeltak är den vanligaste typen av tak på hus i Sverige. Ett sadeltak beskrivs enklast som två lutande takplattor - takfall - som möts i taknocken. Lutningen på taket kan variera och normalt sett är det samma takvinkel på de båda takfallen, men det är inget måste. Takfallen kan vara lika stora eller variera i storlek. Om du vill veta mer om regler gällande takvinklar kan du gå in på Boverkets hemsida.
Sadeltak är praktiska och stilrena tak som är passar vårt nordiska klimat bra. Tack vare takvinkeln glider snön ner av sig självt. Du behöver alltså inte skotta taket, vilket ägare till ett hus med platt tak måste göra. En annan fördel med sadeltak är att de finns i olika varianter som både kan ge mer boyta och bättre takhöjd på husets ovanvåning.
Generellt kan man säga att ett sadeltak är grunden för några andra taktyper som bygger på samma princip som sadeltaket. Precis som med så mycket annat här i livet handlar valet av taktyp om tycke och smak. Här nedanför kan du läsa om några av de varianter av sadeltak som finns:
Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att ange en exakt summa för hur mycket ett sadeltak kostar att bygga. Vi i Byggstart har samlat in mängder av prisuppgifter på vad det kostar att bygga eller byta ett tak, baserat på våra projekt, för att kunna ge dig en fingervisning om hur mycket det kommer att kosta.
Genomsnittspriset för att bygga ett nytt tak ligger på cirka 1.600 kronor per kvadratmeter (inklusive moms). I priset ingår alla arbets- och materialkostnader som krävs för projektet. För komplicerade projekt, tak med vinklar och hörn, kan snittpriset gå upp till cirka 3.200 kronor per kvadratmeter medan genomsnittskostnaden för ett enklare takprojekt kan landa på cirka 1.200 kronor per kvadratmeter.
Något som är viktigt att tänka på när du räknar på kostnaden för att bygga ett hus med sadeltak, eller ändra taktypen på ett befintligt hus, är att takets yta inte är densamma som den markyta ditt hus täcker. Ju lägre takvinkel, det vill säga lutning på taket, desto större blir takytan och ju större takytan blir, desto högre blir priset.
Förutom dina personliga preferenser finns det ett antal fler parametrar som spelar in. Några exempel på sådana faktorer är:
Ytterligare en variabel som kan påverka priset är om du behöver ansöka om bygglov eller inte för att kunna genomföra projektet.
Ekonomibiten är en faktor som väger tungt för många, och därför är det viktigt att du börjar med att göra en budget. Om du utgår från de genomsnittspriser som vi har nämnt ovan är det viktigt att du tänker på följande:
När du har satt upp en budget har du en tydlig bild över hur mycket projektet kommer att kosta. Nästa steg är att bestämma hur du ska finansiera sadeltaket. Det finns några alternativ att ta i beaktande:
En gyllene regel gällande all finansiering är att börja med den så tidigt som möjligt så att du har den klar när det är dags att börja kontakta entreprenörer som kan utföra arbetet.
Alla projekt är som bekant olika. För att du ska kunna välja det företag som är bäst lämpat för att hjälpa till med ditt projekt, är det viktigt att du kontrollerar att företaget har den kompetens som krävs för att bygga eller lägga ett sadeltak. Det gäller särskilt om det aktuella taket har vinklar där det extra viktigt att alla skarvar vid vinkelrännorna blir täta.
Ett tips är att höra dig för bland vänner och bekanta för att se om de kan rekommendera något byggföretag som är specialiserade på tak. Leta även upp några företag som du själv tycker verkar bra och gör lite efterforskningar på varje företag. Läs vad andra kunder tycker om företaget, och gör det gärna på en oberoende omdömessajt. Det finns ofta omdömen på respektive företags hemsida, men de är i regel utvalda av företaget själva och ger inte alltid hela sanningen.
När du ska jämföra offerterna, väljer du ut till exempel tre (eller flera) företag som du tycker verkar pålitliga, baserat på bra recensioner eller omdöme. Sedan kontaktar du dessa för att få en offert på arbetet. Det räcker med tre aktörer för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om huruvida priset är marknadsmässigt eller inte. Det är också vanligt att byggföretag vill göra ett konsultationsbesök för att göra en bedömning av arbetet och lämna en rättvisande offert. Du kan också lägga ut projektet på anbud, till exempel via Byggstart, så entreprenörerna kontaktar dig istället og du inte själv måste välja eller bedöma vilka du bör kontakta.
När du har fått in kostnadsförslag från alla aktörer, jämför du offerterna med varandra. För att få en bättre överblick och kontroll på kostnaderna, kan du mata in alla uppgifter i ett Excel-ark:
Om det är någon post som skiljer sig markant från de andra, kan det bero på att entreprenören har tolkat uppdraget annorlunda än de övriga. Enklaste sättet att få klarhet i hur det ligger till är att kontakta det aktuella företaget.
Det är också lätt att välja den aktör som erbjuder det lägsta totalpriset. Här finns det dock all anledning att se upp eftersom det kan vara ett tecken på att den entreprenören anlitar okvalificerad arbetskraft eller väljer de billigaste materialen. Att välja ett sådant företag kan bli dyrt, då det kostar betydligt mer att rätta till ett felaktigt utfört arbete än att välja en bra och professionell aktör från början.
När du ska bygga hus med sadeltak eller ändra om ett befintligt tak till sadeltak, är det flera begrepp som du måste känna till och ha kunskap om. De viktigaste av dessa är:
Tänk på att kontakta en arkitekt eller konstruktör i god tid innan du ansöker om bygglov. Samma sak gäller med bygglovet eftersom handläggningstiden kan bli så lång som tio veckor. Är inte din bygglovsansökan komplett, kan det ta upp till 10 veckor till att få den godkänd.
När du bygger sadeltak, eller lägger om ett befintligt, är det viktigt att du följer de byggnadstekniska regler som gäller för skorstenar. För att skorstenen ska vara godkänd måste den ha en viss höjd och även placeras så att rök- och avgaser inte sprids tillbaka in i byggnaden eller överförs till närliggande byggnader, samt uppfylla alla brandtekniska krav. En takentreprenör har kunskap om de byggnadstekniska reglerna, men vill du läsa mer själv kan du göra det i Boverkets kunskapsbank.
Som vi nämnde i början av artikeln är sadeltak väl anpassat efter det nordiska klimatet eftersom takvinkeln är så pass brant att snön i regel rasar ner av sig själv. Men det finns fler fördelar med de förekommande varianterna av sadeltak.
Frågan är då om det finns några nackdelar med ett sadeltak? Svaret är att det beror till stor del på dina personliga preferenser. Med ett sadeltak får du ett vindsutrymme som går att använda, men takhöjden varierar. Det innebär att det antingen blir ett mindre utrymme när du sätter upp innerväggar och inte nyttjar golvytan fullt ut, eller att du får mycket snedtak där det kan vara svårt att nyttja golvytan närmast ytterväggen.
Vill du få så stor golvyta och maximalt utrymme, är det bättre att välja ett brutet sadeltak. Ett sådant har två takfall, vilket gör att du får en högre takhöjd och kan utnyttja hela golvytan.