10 saker du bör känna till om att höja tak

 

Överväger du att göra ett taklyft? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Taklyft

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Att höja taket är en av de vanligaste sätten att öka boytan på. Taklyft har blivit allt populärare de senaste åren, i synnerhet i närheten av storstäder där bostadsmarknaden inte alltid är så välkomnande. Det är billigare än att flytta, och även om man har råd att flytta, har man inte alltid lust till det om familjen trivs där man är. Har man dessutom ont om plats på tomten kan det smartaste vara att bygga på höjden istället för längden. 

I Sverige är den vanligaste formen av tak så kallade sadeltak med taklutningar upp emot 45°. Det är ganska brant och snedtaken gör att övervåningen på många hus antingen är trånga eller till och med obeboeliga. Med andra ord kan man få ett helt nytt utrymme eller våning genom att höja taket. 

Ett taklyft har med andra ord många fördelar, men det är även ett teknisk avancerat projekt som kräver noggrann planering och klanderfritt utförande. Här har vi samlat 10 tips som du bör känna till om du planerar ett taklyft. 

1. Starta planeringen i god tid

Det tar tid att göra ett taklyft. Tiden för bygget beror på om man bygger med lösvirke eller satser som byggs på marken och sedan lyfts upp och monteras på huset. Det första alternativet kan ta flera veckor, medan det andra kan monteras ihop på några dagar. Oavsett metod kräver båda en noggrann och korrekt planering och projektering. Det är inte ovanligt att anlita en arkitekt för att bibehålla husets stil, eller en byggingenjör som beräknar lastfördelningen på den nya konstruktionen. Det är även viktigt att ansöka tidigt om bygglov för att säkerställa att taklyftet är tillåtet.  

I samband med projektering är det viktigt att upprätta en projektplan med datum för viktiga milstolpar. Denna tidsplan kan du sedan använda för att ha koll på att bygget går enligt planerna. Med en detaljerad projektplan i handen har du även ett pålitligt förfrågningsunderlag som underlättar jobbet för entreprenörerna när de ska lämna anbud. En god planering och projektering är i allmänhet en av huvudkomponenterna till ett lyckat taklyft. Ju bättre planerat, desto smidigare lär lyftet gå. 

2. Börja med att ansöka om bygglov

Du behöver alltid bygglov för att höja taket, men det är inte alltid möjligt att få det. Det beror på om området du bor i regleras av en detaljplan, och om den tillåter att bygga på eller inte. Vissa detaljplaner begränsar antalet våningar på byggnader eller maxhöjden för dessa. Det är därför alltid klokt att börja planeringen med att höra med byggnadsnämnden i din kommun om det finns några begränsningar. 

Hör även med kommunen vilka handlingar som krävs utöver de obligatoriska arkitektritningarna. Du kommer antagligen att bli ombedd att anlita en kontrollansvarig för att hjälpa dig att upprätta en kontrollplan och följa den. 

Skickar du eller den som sköter ansökan in en komplett ansökan har kommunen max 10 veckor på sig att ge ett besked. Beviljas du bygglov behöver du sedan visa upp konstruktionsritningar vid ett tekniskt samråd, och därefter invänta ett startbesked som tar minst 4 veckor. Du behöver inte kontakta dina grannar, det är byggnadsnämndens ansvar, men det skadar inte att höra hur de inställer sig till planerna. En överklagan från så kallade sakägare kan fördröja ett startbesked avsevärt, även om bygget följer detaljplanen. Och du måste alltid ha ett startbesked innan något arbete kan påbörjas. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

3. Hitta rätt arkitekt

Som sagt är det inte alltid möjligt att höja taket på en byggnad. Det kan bero på detaljplanen eller områdesbestämmelser där du bor, men även på husets konstruktion. De flesta svenska hus är byggda för att klara av en våning till med eventuell förstärkning av bjälklagen och bärande väggar. Men för vissa, i synnerhet äldre bostäder, går det helt enkelt inte att bygga på. 

Det är viktigt att komma underfund med vad det är man önskar gentemot vad som är möjligt så tidigt som möjligt. En arkitekt eller byggingenjör kan komma med goda råd om de olika möjligheterna inom ramarna för vad som är tillåtet. Det kanske räcker med ett par takkupor, en fristående komplementbyggnad eller varför inte att ändra på takets utformning från sadeltak till mansardtak för att skapa mer utrymme. En inredningsarkitekt kan även komma med värdefulla råd om en bättre planlösning som är anpassad till din familjs behov. 

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

4. Ta reda på hur du kan spara pengar

Ett taklyft är en stor investering och varenda krona man kan spara utan att tumma på kvalitén är alltid välkommen. Det är viktigt att inte glömma att ett taklyft avsevärt kan öka värdet på ditt hus, eftersom priset på marknaden är delvis beroende av boytan. Därför ska man helst försöka hålla en så hög standard på både arbete och material som möjligt. Man kan dock komma undan lite billigare genom att hålla utkik efter specialerbjudanden och rabatter på vissa material. Det kan gälla allt från fönster, takpannor och rännor till ytpapp, isolering och ytmaterial. Det förutsätter en god planering så att man vet vad man behöver och i vilken kvantitet. 

Man kan så klart även välja en något lägre standard. Det finns ofta stora pris- och kvalitetsskillnader när det gäller bygg- och inredningsmaterial, så med lite research kan man alltid hitta prisvärda lösningar. 

En annan viktig sak att tänka på när det gäller inredningen är att badrum och kök är de dyraste rummen att bygga och inreda i en bostad. Det finns specifika krav för dessa rum och helst bör arbetet göras av certifierade hantverkare. Därför kan det vara värt att fundera lite extra på om det är nödvändigt att lägga till denna typ av rum. Ska du ändå bygga ett badrum är det alltid billigare att göra det ovanför badrummet på nedre plan för att minska arbetet med rörläggningen. 

Tänk även på att standardvarorna du hittar i butik eller varuhus är billigare än specialbyggda lösningar. Det gäller särskilt garderobslösningar och andra förvaringsutrymmen, men stämmer lika väl för takkonstruktioner och fönster. 

Valet av entreprenör kommer också att ha en stor inverkan på slutpriset. Men det är viktigt att inte låta sig styras av endast priset. Läs vidare för att få reda på hur du väljer rätt entreprenör. 

Sist men inte minst kan du göra en del av arbetet själv om du har kompetensen och tiden. Du bör kontrollera med din egen och entreprenörens försäkring vad som gäller, men oftast brukar det inte vara något problem om det rör sig om mindre avancerade jobb som målning, tapetsering eller golvläggning. 

Tänk även på att ditt projekt kan vara berättigat rotavdrag.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

5. Engagera dig i projekteringen 

Återigen är nyckeln till ett lyckat taklyft en god projektering. Är inte väggarna raka på ritningarna finns det en stor chans att de inte blir det i verkligheten. Som lekman är det inte alltid lätt att sätta sig in i ett byggprojekt, men det hindrar dig inte från att ställa frågor till arkitekten eller entreprenören och komma med egna förslag. I slutändan är det du och din familj som ska bo under taket. 

Saknar man erfarenhet av liknande byggprojekt kan det bli svårare att få en översikt över det hela om man inte engagerar sig i ett tidigt skede. Man kan lätt missa att fönstret är för litet mot söder eller att trappan tar upp halva vardagsrummet om man ska granska en slutritning strax innan den ska skickas till kommunen. Ta tid att diskutera olika lösningar, och för en dialog med resten av familjen. 

6. Avsätt god tid för anbudsprocessen

För att få rätt pris är det avgörande att inte ha för bråttom under anbudsprocessen. Många är otåliga att komma igång, men det är värt att veta att det kan ta 2 till 6 veckor för att få ett komplett kostnadsförslag. Därefter kan det ta ytterligare några veckor tills avtalet är klart och undertecknat. Var även noga med att ta reda på om entreprenören har kapacitet och tillgänglighet att utföra taklyftet vid avsatt tid. Det är många som väljer våren eller sommaren för att kunna arbeta under gynnsamma väderförhållanden. Men det innebär inte att det inte går att genomföra lyftet resten av året. Det kan dock behövas ett par ordentliga presenningar. 

Tänk även på att vissa material har lång leveranstid. Var därför ute i god tid med beställningarna som du ska sköta eller se till att entreprenören gör det. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

7. Hitta rätt entreprenör för jobbet

Vi rekommenderar alltid att hämta in minst två eller tre anbud från seriösa aktörer. Börja med att jämföra specifika utgiftsposter, inte slutsumman. Vissa anbud kan till exempel inkludera rivning och inredning medan andra kanske bara gäller lyftet. Är ett anbud markant billigare än de andra bör man kontrollera extra noggrant de följande punkterna. 

  • Kolla alltid upp referenser för liknande projekt, och att ta kontakt med vissa av dem för att höra deras synpunkter om företaget. 
  • Det är viktigt att firman har sin ekonomi i ordning, så gör en kreditupplysning eller slå upp företaget på Allabolag för säkerhets skull. Man vill helst inte stå utan tak när hösten närmar sig efter att entreprenören har gått i konkurs. 
  • Ta även en titt på certifieringar, garantier och försäkringar. Dessa varierar ofta och kan vara en avgörande faktor för ditt slutgiltiga val. 

På Byggstart jobbar vi dagligen med att kontrollera dessa punkter så att det ska vara enkelt för dig att hitta kompetensen du behöver. Registrerar du ditt projekt på Byggstart sätter vi dig i kontakt med de mest lämpade firmorna för ditt taklyft. Tjänsten är både gratis och förbehållslös för dig som husägare. 

8. Teckna ett tydligt avtal 

Ett tydligt kontrakt är ett oumbärligt verktyg för att undvika konflikter och missförstånd. När det gäller byggprojekt kan man inte lita på muntliga överenskommelser, allt ska stå i kontraktet svart på vitt. Det är viktigt att kontraktet fastställer hur bland annat förseningar och fel ska hanteras, annars kan det lätt leda till utdragna tvister. Övriga viktiga punkter är: 

  • Vilka arbeten som ska utföras och av vem
  • När bygget ska påbörjas och vara avslutat
  • Beräkningen av vite vid eventuella förseningar 
  • När betalningarna ska ske 
  • Totalkostnaden om det är ett fast pris 

Konsumentverket har tagit fram en specifik avtalsmall för till- och påbyggnader som du med fördel kan använda, BÖ 2017 heter den nuvarande versionen. 

9. Håll en god kommunikation med entreprenören

Ett taklyft är ett omfattande projekt som innefattar otaliga beslutsfattanden. Det hjälper därför om man har en god kommunikation med entreprenören. Många väljer att bo kvar i sitt hus under bygget, men gör man inte det är det bra att besöka byggarbetsplatsen regelbundet. Ofta brukar man ha arbetsmöten med entreprenören minst en gång i veckan för att försäkra sig om att allt går enligt planen och hantera diverse detaljer. Det är med andra ord bra om du hittar en entreprenör som du har lätt att kommunicera och samarbeta med. Tänk på att behålla en respektfull ton vid eventuella konflikter och inte lägga dig i minsta detalj. 

10. Gör en slutbesiktning

När arbetet är färdigt bör en slutbesiktning göras. Ta in en oberoende och certifierad besiktningsman som granskar att taklyftet är fackmannamässigt utfört och att avtalet har efterlevts. Det är praxis att hålla inne med den sista betalning på cirka 10 % av totalsumman tills eventuella fel är åtgärdade och slutbesiktningen är godkänd. 

Kom i gång med entreprenör

Ett taklyft är ett omfattande och komplext projekt, och det är därför ytterst viktigt att man hittar rätt yrkespersoner för att utföra arbetet. På Byggstart har vi skapat ett nätverk av kompetenta entreprenörer och hantverkare som genomgått en noggrann kvalitetssäkring. Registrerar du ditt projekt på Byggstart kan du känna dig trygg i att du endast kommer få anbud från seriösa aktörer med erfarenhet av liknande projekt. Det är dessutom helt gratis och förbehållslöst för dig som husägare.  

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.