Bygga på huset: här är 4 saker du måste veta

 

Överväger du att bygga på huset? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Bygga på huset

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Att bygga på en våning på huset kan både vara billigare än att flytta samtidigt som det ökar värdet på din bostad. Det är även möjligt att anpassa huset efter dina egna behov; du kanske vill ha ett hemmakontor, ett gästrum eller ett extra badrum. I den här artikeln får du tips om vad du bör tänka på när du ska bygga på en våning. Du kan bland annat läsa om vilka regler som gäller för ditt projekt, vilka priser du kan förvänta dig och hur du hittar rätt entreprenör för arbetet. 

Ha en övergripande kunskap om lagar och regler

När du ska börja med ett påbyggnadsprojekt måste du börja med att ta reda på vad och om du får lova att bygga. Att bygga på en våning är alltid bygglovspliktigt och du behöver en projektör, vanligtvis en arkitekt. Det är flera krav och lagar som du måste förhålla dig till och det är inte alla byggprojekt som får bifall hos kommunens byggnadsnämnd. Det är en del att sätta sig in i men det är bättre att lägga ner den tid som krävs än att lägga pengar och tid på ett projekt som inte går att genomföra.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hitta erfarna och kompetenta hantverkare

När alla ritningar är klara och bygglovsansökan är godkänd är det dags att hitta en entreprenör. Här lönar det sig att vara ute i god tid. Duktiga hantverkare är eftertraktade och är ofta uppbokade flera månader framåt. Var även noggrann med vilken av entreprenörerna som du slutligen väljer. Se till att göra en ordentlig bakgrundskontroll på alla entreprenörer och försäkra dig om att den som du slutligen väljer har såväl den erforderliga erfarenheten och kompetensen som krävs, i tillägg till aktuella certifieringar för den här typen av bygge. 

Ta reda på vad tidigare kunder har att säga om företaget. Leta efter omdömen på nätet eller be entreprenören om referenser som du kan kontakta direkt. Du bör även gå igenom företagets ekonomi och försäkra dig om att du väljer ett företag med en solid ekonomi som klara förluster och konjunktursvängningar. Om du inte gör det här riskerar du att arbetet blir stående halvfärdigt om entreprenören går i konkurs under projektets gång. Du kan hitta företagets ekonomiuppgifter på nätet eller genom att kontakta Kronofogdemyndigheten. För att vara extra säker kan du även göra en kreditupplysning på företaget. 

Alla entreprenörer som du överväger att anlita ska ha alla relevanta certifieringar och försäkringar i ordning. I Sverige är de flesta certifieringar frivilliga men de är ändå en bra kvalitetsstämpel. Varje seriös entreprenör bör som minimum ha våtrumscertifiering och VVS-auktorisation. 

På Byggstart hjälper vi dig att hitta kvalificerade hantverkare. Vi har byggt upp ett nätverk med entreprenörer för att det ska bli lätt för dig att välja rätt person för arbetet. Du kan registrera ditt projekt helt gratis Byggstart. Vi kontaktar dig med anbud från olika entreprenörer som har den erforderliga erfarenheten och kompetensen. På så sätt kan du enkelt jämföra de olika anbuden och välja det som passar dig bäst. Tjänsten är både gratis och förbehållslös att använda.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Beskriv projektet noggrant

När du ska skriva kontrakt med entreprenören är det viktigt att båda parter är helt på det klara med vad som ska göras. För att undvika oenigheter och missförstånd under projektets gång måste du se till att ni har en gemensam uppfattning om hur slutprodukten ska se ut. Var därför detaljerade och exakta när ni skriver ner projektbeskrivningen. Klargör på förhand hur ni ska hantera eventuella förseningar eller prisändringar. Har du planer på att göra en del av arbetet själv måste även det tas med i projektbeskrivningen och kontraktet. Diskutera gärna med hantverkaren hur du tänker genomföra din del av arbetet och var öppen för råd och tips. Upprätta även en tidsplan tillsammans. En professionell hantverkare har en bättre uppfattning om hur lång tid de olika delarna av arbetet tar att genomföra. Sätt gärna upp delmål i tidsplanen. Då blir det lättare för dig att se så att allt går som planerat och du och entreprenören kan även identifiera eventuella förseningar i ett tidigt skede. Använd gärna ett standardavtal från Konsumentverket när ni skriver kontrakt eftersom dessa mallar är enkla att förstå och täcker in de viktigaste punkterna.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur mycket kostar det att bygga på en våning?

Hur mycket det kostar att bygga på en våning beror till stor del på vilka åtgärder som måste göras. Dessa varierar från projekt till projekt. Det kan till exempel vara nödvändigt att höja taket och bygga på fasaden, förstärka bärande konstruktioner och anpassa de olika rummens planlösning efter snedtaket. Vilka åtgärder projektet omfattar ska framgå tydligt i projektbeskrivningen. På så sätt kan du få de mest rättvisande anbuden när du begär in dem från de olika entreprenörerna.

Byggstart har vi utarbetat en prisdatabas baserad på projekt genomförda av entreprenörer och hantverkare som ingår i vårt nätverk. För varje projekt har vi tagit emot en kopia av offerten och slutfakturan, och på så sätt har vi fått en bra överblick över hur mycket olika projekt kostar. Vi ser att genomsnittspriset för att bygga på en våning ligger på 13.000 kronor per kvadratmeter. Prissumman varierar emellertid mycket beroende på vilket arbetet som krävs. De flesta fastighetsägare betalar mellan 8.000 och 28.000 kronor per kvadratmeter, och då ingår allt arbete och material i priset. För att kunna bedöma var på skalan ditt projekt kommer att hamna måste du först och främst bestämma hur projektet ska se ut.

Det kan vara svårt att avgöra hur mycket plats som finns tillgänglig för en påbyggnad. Det gäller även i de fall när golvet på det nya våningsplanet motsvarar taket på våningen under. Hur mycket plats du kan använda för påbyggnaden beror bland annat på hur det som ska bli golv i den nya våningen är uppbyggt och vad det finns för bärande struktur. Takkupor och takets lutning är också avgörande för takhöjden och om du behöver höja taket eller inte. Detta är åtgärder som påverkar slutpriset. Regler gällande utrymningsvägar inverkar även de på priset. Om du anlitar en professionell projektör, som en arkitekt eller konstruktör, tidigt i processen kommer alla de här detaljerna vara klara när du presenterar projektet för en entreprenör. 

Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.

Hitta de rätta hantverkarna

Gå till Byggstart för att hitta de rätta hantverkarna till ditt projekt.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.