Rita badrum: Anlita en arkitekt eller konstruera själv?

 

Letar du efter tips när du ska rita badrum? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Rita badrum

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Rita själv eller ta hjälp av en inredningsarkitekt?

När man bestämmer sig för att totalrenovera badrummet vill man självklart att resultatet ska bli så bra som möjligt. Även om badrummet är ett av de rummen i bostaden där vi tillbringar minst tid, vill man ju ändå att det ska vara en behaglig, ljus och inbjudande miljö att vistas i. På senare år har det blivit väldigt populärt att skapa sin helt unika design i badrummet. 

För att uppnå ett sådant resultat är det inte bara de rent tekniska och byggmässiga faktorerna som måste stämma överens; badrummet måste även vara utformat så att det är praktiskt och funktionellt. I motsats till de flesta andra rum i bostaden är badrummet inte något du kan möblera om när du har vill ha förändring. Därför måste rummets planlösning tänkas igenom ordentligt redan från början. 

Det finns två olika sätt att tillgå för att få ditt drömbadrum precis som du vill ha det. Du kan sätta dig ner och rita det själv eller ta hjälp av en inredningsarkitekt. 

Vilket av alternativen du väljer är helt och hållet upp till dig, dina kunskaper och storleken på din plånbok. För att börja med det sistnämnda så är det ingen tvekan om att det billigaste alternativet är att göra ritningen själv.

På nätet finns ett stort utbud av ritprogram som kan användas för att designa egna rum, och det gäller även badrum. Många av de här programmen är gratis och enkla att använda och i princip får du tillgång till samma grundläggande funktioner som de professionella ritprogrammen arkitekterna har. Flera av programmen har dessutom riktigt bra och välfungerande hjälpfunktioner som ger dig ett bra stöd när du ska rita upp ditt badrum. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Floorplanner - kan användas av alla

Molnbaserade Floorplanner är ett av de äldsta designprogrammen. Programmet är gratis och du använder det direkt i din webbläsare efter registrering. Du behöver alltså inte ladda ner något program till din dator. En annan fördel är att du kan ta upp ritningen på din mobiltelefon eller surfplatta och på ett enkelt och smidigt sätt ha den tillgänglig när du är i butiken och ska välja badrumsinredning och material.

Floorplanner är användarvänligt och kräver i princip ingen förkunskap för att använda.

Här hittar du Floorplanner

SketchUp - det sociala ritprogrammet

SketchUp är en annan variant av ritprogram som har funnits länge på marknaden. Programmets främsta fördel är att det bygger på ett stort nätverk av användare som bidrar till dess innehåll. Upplägget gör det enkelt att hämta inspiration från bidrag från andra användare och det ska mycket till om du inte kan hitta ett badrum som är tämligen likt det du har i tankarna. SketchUp kräver lite mer förkunskaper än Floorplanner, men de flesta lär sig snabbt efter att ha provat och lärt sig av sina misstag. 

Här hittar du SketchUp

Punch! - för den med goda förkunskaper

Punch! är en svit med program för att rita inredning eller byggnader. Programmet är först och främst avsett för de lite mer avancerade användarna och kan anpassas efter behov. Punch! är en licensierad produkt som kostar att använda men i gengäld kan du lägga till olika funktioner efter hand som behovet uppstår. Det gör att programmet fungerar lika bra för både små och stora bygg- och renoveringsprojekt. 

Här finner du Punch!

Ikea - perfekt om du har valt leverantör 

Ikea behöver inte någon djupare presentation. Det svenska möbelföretaget har inrett miljontals hem under flera decennier. Företaget har även, precis som flera andra tillverkare, utvecklat egna verktyg för att hjälpa kunderna att utforma sina rum. Ikeas planeringsverktyg är definitivt inte en av de mest avancerade men täcker ändå de flesta av dina behov. Planeringsverktyget utgår i första hand från att badrumsmöblerna och övrig interiör är levererade av Ikea.

Här hittar du Ikeas planeringsverktyg

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Så gör du när du ritar badrummet

Du behöver självklart inte använda ett rit- eller designprogram för att rita ditt drömbadrum. Papper och penna fungerar precis lika bra men datorprogrammen ger dig några fördelar; inte minst är det praktiskt att du kan ta upp ritningarna på mobilen eller surfplattan eller dela dem till familjemedlemmar och entreprenören när det är dags för det. De digitala lösningarna gör kort och gott arbetet lite enklare.

När du har valt vilket program som du vill använda börjar den roliga delen av arbetet. Det första du måste göra är att mäta hela badrummet. 

Var noggrann när du mäter eftersom måtten som du tar är grunden i projektet och mäter du fel, kommer det att bli fel hela vägen. När du ska välja och beställa badrumsmöbler är det därför helt avgörande att du har rätt mått i handen. 

Måtten lägger du in i ritprogrammet och sedan ritar det upp rummet för dig. Därefter är det bara att börja rita ut och lägga in funktioner som dusch, handfat, toalett och förvaringslösningar. Några av programmen har en funktion som låter dig lägga in bilder av det oinredda rummet så att du kan få en uppfattning om hur det kommer att se ut när allt är färdigt. 

Mätning och ännu mer mätning 

Fördelen med ett ritprogram är att du kan prova dig fram, göra misstag, göra flera olika skisser, dela dem med familj och vänner för diskussion och utforma badrummet en bit i taget. 

Det är ofta en fördel att börja längst in i rummet och arbeta sig ut mot dörren. Då får du en bra översikt över platsåtgången och hur mycket yta du har kvar. Tänk på att det ska vara lätt att ta sig in och ut ur badrummet, värdet av ett luftigt och öppet rum ska inte underskattas. 

Medan du ritar är det klokt att göra frekventa besök i det blivande badrummet för att visualisera hur det kommer att se ut. Det är inte säkert att placeringen av handfatet, som du har gjort på teckningen, är den mest optimala i verkligheten. Gör täta kontrollmätningar för att skapa dig en bild av hur interiören i badrummet kommer att se ut och att alla mått stämmer. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur mycket kostar en inredningsarkitekt?

Om du inte känner dig trygg med att rita badrummet själv är alternativet att hyra in professionell hjälp. En inredningsarkitekt kan vara en bra investering för att vara säker på att du får ett badrum som motsvarar dina behov och önskemål in i minsta detalj. Inredningsarkitekterna har mycket erfarenhet av liknande projekt och vet hur de ska göra.  Det kan bespara dig mycket tid, energi och frustration. 

Nackdelen är så klart att det inte är gratis.

Att anlita en inredningsarkitekt för att rita ett badrum kostar mellan 4.000 och 20.000 kronor, beroende på rummets storlek och projektets omfattning.  

De flesta inredningsarkitekter tillämpar paketpriser baserade på rumstyp och -storlek. En sådan paketlösning kan till exempel innehålla planritningar, färgval, förslag till interiör och ett belysningsschema. Med andra ord får du allt du behöver till renoveringen av badrummet. Det blir även lättare för entreprenören att ge ett detaljerat anbud på arbetet utifrån inredningsarkitektens ritningar. 

Det är viktigt att komma ihåg att om du ska anlita en inredningsarkitekt för att rita badrummet måste du vara tydlig när du beställer arbetet. Det är du som ska använda badrummet och det är viktigt att inredningsarkitekten tar hänsyn till dina infallsvinklar. 

Självklart kan det vara frestande att ge inredningsarkitekten fria tyglar för att utforma badrummet men då blir det inredningsarkitektens drömbadrum och inte ditt. De flesta inredningsarkitekter vill leverera ett resultat som kunden är nöjd med och då är det viktigt att du får sätta din prägel på badrummet.

Gör helt klart för inredningsarkitekten vad du vill ha och vad du inte vill ha, så blir det lättare för henne eller honom att göra en ritning som överensstämmer med beställningen. Du kommer även att spara pengar om inredningsarkitekten kan utföra ritningen som du vill ha med en gång. 

Rita själv eller överlåta det till andra?

Det kan vara svårt att avgöra vilket som är bäst; göra ritningen själv eller anlita en inredningsarkitekt? Om du känner dig bekväm med tumstock och ritprogram samt gillar att pussla ihop rummet och interiören, kan det vara underhållande, intressant och givande att rita badrummet själv. 

Den största fördelen är så klart att du får ett badrum som är precis så som du vill att det ska vara. Ett badrum som du har ritat själv kan kännas mer som ditt än det som en främmande person har föreslagit. 

Inte minst är det billigare att rita badrummet själv. Ett stort arbete kan komma upp i 20.000 kronor i arvode för en inredningsarkitekt och det är en väsentlig del av budgeten när renoveringen kan kosta 160.000 - 320.000 kronor. Å andra sidan kan det vara värt pengarna att anlita en inredningsarkitekt. 

Det gäller särskilt om du inte känner dig trygg med att utföra jobbet på egen hand. Ritningarna, oavsett om du gör dem själv eller får hjälp, utgör grunden för hantverkarnas arbete. Det är därför helt avgörande att ritningarna är ordentligt gjorda redan från början. En inredningsarkitekt kan se saker som du själv inte har tänkt på och komma med förslag som gör slutresultatet ännu bättre. 

Ju bättre ritningarna av badrummet är, desto lättare är det för entreprenören att ge en exakt och rättvisande offert. En bra ritning är dessutom ett mycket användbart arbetsredskap under hela renoveringsprocessen och kan skynda på dess utförande.

Det finns heller inget som hindrar att du ritar vissa delar av badrummet själv och anlitar en inredningsarkitekt för att göra de delar som du inte känner dig säker på. Du kan alltid diskutera uppdelningen med inredningsarkitekten eftersom personen i fråga bör vara lyhörd för dina idéer och önskemål. Om du har gjort ett utkast till ritningen, kan inredningsarkitekten använda den som utgångspunkt för sitt fortsatta arbete. Då kan det också hända att du kan spara några kronor på slutkostnaden. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Komma igång

Oavsett om du ska rita badrummet själv eller anlita en inredningsarkitekt, kan du registrera ditt projekt på Byggstart. Då kan du komma i kontakt med kvalitetssäkrade inredningsarkitekter och entreprenörer i ditt område. Det kostar inget att ta emot offerterna och du förbinder dig inte heller till något vidare genom att ta emot dem.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.