Mikrocement: 5 saker du måste veta

 

Letar du efter tips för hur du kan använda mikrocement? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Microcement

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Mikrocement i badrum - det här måste du veta

Enligt Vattenskadecentrum registreras det cirka 80.000 vattenskador i Sverige varje år; skador som uppstår till följd av dåliga material eller bristfälligt hantverksarbete. Statistiken säger även en del om hur många oseriösa aktörer det finns på marknaden och det ger oss även en indikation på hur svårt det egentligen är att renovera ett badrum.

Det är mycket som kan gå fel när man arbetar med en kombination av vatten, värmeslingor och elektriska kablar i en miljö där fuktigheten är mer eller mindre konstant. I värsta fall kan det uppstå en livsfarlig kombination men det är illa nog bara i de fall när ett rör spricker i golvet, taket eller en vägg. En sådan vattenläcka kan snabbt kosta dig lika mycket som hela renoveringen gjorde.

Under kakel och klinker är ställen där genomträngande vatten kan få en förödande effekt. Att lägga klinker eller sätta kakel är ett precisionsarbete som kan stå dig dyrt om det inte är korrekt gjort. Om inte arbetet med de underliggande tätskikten är ordentligt gjorda, någon kakel- eller klinkerplatta är sprucken eller fogarna mellan plattorna inte är täta, kan de utgöra svårupptäckta fuktskador som är en utmärkt grogrund för mögel.

Ett tips för att minska risken för fuktskador är att använda mikrocement. Det är ett relativt nytt material som blir ett allt mer populärt alternativ till kakel och klinker i våtutrymmen. Mikrocement är slitstarkt, tål en hög belastning, är halkfritt och självklart vattentätt, vilket gör att materialet minskar risken för fukt- och mögelskador markant.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Planering och inredningsarkitekt 

Badrum är ett av de mest komplicerade rummen vid en renovering. Det är inte ett projekt du sätter igång med för att du känner för det en helg, utan något som du måste planera noggrant. Om du börjar utan att ha en genomtänkt planering är det mycket som kan gå fel.

Inredningsarkitekt - bara man hör det ordet tänker man att det här blir dyrt. Men faktum är att när du renoverar badrum blir det dyrt oavsett. Om du inte förbereder och planerar hela arbetet ordentligt samt anlitar professionella hantverkare som använder rätt material blir du snabbt en del av statistiken.

Det är mycket billigare att anlita en inredningsarkitekt än att renovera en gång till för att rätta till det som inte blev bra första gången. För en komplett design och materialval till ett badrum ligger kostnaden på mellan 4500 och 20.000 kronor, beroende på badrummets storlek och hur hur mycket som ska förändras.

En inredningsarkitekt kan också uppmärksamma dig på praktiska lösningar som kan bidra till att hålla nere renoveringskostnaden.

När du håller på med planeringen måste du även ta reda på och tänka på vilka regler som gäller. Det finns nämligen ett omfattande regelverk gällande badrum och vissa åtgärder kan även vara anmälningspliktiga eller kräva bygglov från kommunens byggnadsnämnd. Om inte renoveringen är utförd i enlighet med gällande regelverk kan du lätt hamna i den kniviga situationen där försäkringsbolaget nekar dig ersättning för skador som har uppstått i efterhand, vilket är något de har full rätt att göra om arbetet inte är fackmannamässigt utfört. Observera att det är försäkringsbolaget som avgör om ett arbete räknas som fackmannamässigt eller ej, och inte du som lekman.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hitta rätt material och entreprenör för arbetet 

Rätt material och entreprenör är nyckeln till en lyckad renovering av badrummet. Det krävs material som kan hålla fukten på det ställe den ska vara och förhindra att den sprider sig till resten av bostaden, något som kan vara fullständigt förödande. Det är självklart även viktigt att veta hur materialen ska användas. Om man är oerfaren och använder rätt material fast på fel sätt kan det gå ännu mer snett än om man hade fel material som utgångspunkt.

Kvalificerade entreprenörer som har erfarenhet av liknande projekt kan ge dig råd om vilka produkter som passar till ditt badrum.

Mikrocement är ett allt mer vanligt alternativ för kakel eller klinker, eller i en kombination med kakel. Det är till exempel möjligt att lägga mikrocement ovanpå kakel- och klinkerplattor. Mikrocement är dessutom så kompakt och slitstarkt att det inte behöver läggas på med mer än ett 1-3 millimeter tjockt lager.

Mikrocement kan också sättas på väggar och andra ytor där man vill försäkra sig om att vatten inte tränger igenom.

En stor fördel med mikrocement jämfört med kakel och klinker är att man slipper fogarna mellan plattorna. Det är i regel här som sprickorna uppstår och det är också fogarna som är svårast att få rena när man städar. Mikrocement läggs på ett heltäckande, obrutet och vattenavstötande ytskikt. En professionell entreprenör kan ge dig tips och råd gällande de olika produktvalen så att ni sedan kan komma överens om vilka material och produkter som ska väljas ut utifrån de estetiska, praktiska och prismässiga kriterierna.

När du har hittat rätt entreprenör är du i trygga händer, men det är inte alltid lätt att hitta den rätte bland alla hantverkare som det finns att välja mellan. Du ska alltid kontrollera hantverkarnas bakgrund och referenser från deras tidigare arbete. Om hantverkaren inte vill lämna några referenser ska du dra öronen åt dig, för det är en varningssignal för att något inte stämmer. Ett annat tips är att kontrollera med Skatteverket om företaget är registrerat för F-skatt, något som alla seriösa aktörer i Sverige är. Alternativt så registrerar du ditt projekt på Byggstart och kommer i kontakt med erfarna och kvalificerade entreprenörer som vi redan har utfört en grundlig bakgrundskontroll på gällande ekonomi, referenser och utbildning.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Detaljerad projektering, kontrakt och tidsplan

Om du påbörjar arbetet utan att ha alla detaljer, projektering, kontrakt och tidsplan på plats, ber man rätt och slätt om problem. En professionell entreprenör ser till att allt pappersarbetet är i ordning på ett sätt som i mesta möjliga mån förebygger att eventuella oenigheter och tvister uppstår.

I en detaljerad projektering kommer det synas om entreprenören som du använder har den erfarenhet och kunskap som krävs. En bra projektering kommer också att minska risken för att projektet överskrider din budget eller tar längre tid än beräknat.

Ett skriftligt kontrakt är viktigt. Du ska aldrig påbörja arbetet innan ett kontrakt är upprättat och signerat.

Många tenderar att tänka på ett kontrakt som något som man använder när man arbetar med personer som man inte litar på och någon kommer kanske att använda det som ett argument när du vill upprätta ett juridiskt bindande avtal. Faktum är att ett kontrakt är en formell beskrivning över det som två parter har kommit överens om, och det är först och främst ett dokument som man använder för att undvika konflikter samt något som man kan referera till om en konflikt skulle uppstå. Professionella aktörer insisterar alltid på att skriva kontrakt på de åtgärder som projektet involverar eftersom det hjälper både dig och dem att undvika att hamna i konflikthärvor och skapa bra och långsiktiga kundrelationer. Ett tips om du är i behov av ett juridiskt bindande kontrakt är att du använder ett av de standardkontrakt som du kan hitta på Konsumentverkets hemsida.

Kontroll, slutbesiktning och ordentlig avslutning av projektet

Så länge projektet fortlöper bör du göra regelbundna avstämningar. Är det något som har blivit fel eller inte är som du förväntade dig är det viktigt att hantverkarna blir informerade om det så tidigt som möjligt så att de har en chans att rätta till det innan arbetet är så pass färdigställt att justeringarna resulterar i extra kostnader.

När arbetet är klart bör ni ha en formell besiktning där du påpekar eventuella reklamationsåtgärder som behöver lösas. Reklamationspunkterna ska vara åtgärdade innan det datum då slutfakturan ska vara betalad. Om inte felen eller åtgärderna är korrigerade har du rätt att hålla inne med ett belopp som motsvarar värdet av det återstående arbetet som krävs för att slutföra arbetet.

Ett viktigt tips inför avslutningen av projektet är att se till att du får en grundlig och korrekt dokumentation av arbetet från entreprenören. En noggrann dokumentation över det utförda arbetet är viktigt för att du senare ska kunna utföra rätt sorts underhåll. Den här typen av dokumentation kan också vara viktig om man står inför en försäljning och ska värdera bostaden eller för att kunna få ersättning av försäkringsbolaget om det mot all förmodan skulle uppstå en fuktskada i efterhand. För ett badrum vill du ha en dokumentation som beskriver konstruktion och material samt ett intyg från elfirman att elektrikern som har utfört arbetet är auktoriserad elinstallatör.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Börja med en entreprenör

Om du vill sätta igång med en renovering av ett våtutrymme men inte vet hur du ska göra för att komma i kontakt med professionella lokala hantverkare kan du använda Byggstart‍.

Byggstart är en online-tjänst som hjälper privatpersoner och bostadsrättsföreningar att hitta de bästa entreprenörerna på marknaden. Byggstart gör en grundlig kvalitetssäkring av alla företag innan de får tillgång till plattformen. Därefter matchas varje enskilt projekt mot de rätta entreprenörerna baserat på entreprenörens tidigare erfarenhet och kapacitet. Om du registrerar ditt projekt idag tar vi kontakt med dig för en förbehållslös genomgång av projektet via telefon.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.