Bygga om vind: Vad kostar en vindsutbyggnad? (2020-pris)

Bygga om vind

Innehåll:

1. Typer av vindsutbyggnad 2. Regler och bygglovsansökan 3. Hitta rätt fackfolk

Det finns många bra anledningar till att bygga om vinden. Du får mer plats i bostaden, bra tillgång till dagsljus och kan anpassa vindsvåningen efter dina behov. Oavsett om du ska bygga ett nytt matrum, sovrum eller en helt ny uthyrningslägenhet finns det en fråga som ständigt dyker upp, nämligen priset. Hur mycket kostar det att inreda och bygga om vinden? Behöver man anlita en arkitekt? Hur mycket av arbetet kan man göra själv? Vi ska försöka besvara de här frågorna och göra dig lite mer förberedd på vilka kostnader du kan förvänta dig i ett sådant här projekt. På Byggstart skiljer vi mellan tre sorters vindsprojekt: 

  1. Bygga om vinden i ett enfamiljshus
  2. Integrera vindsarealen i den underliggande bostaden
  3. Bygga vindslägenheter för försäljning 

De tre kategorierna skiljer sig en del från varandra genom olika byggnadstekniska lagar och regler, arbetets omfattning och därav också prisnivå. Här nedanför går vi igenom dem.

Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för rotavdrag.

Bygga om vind i ett enfamiljshus

Många som bor i hus har en önskan om lite större boyta. Antingen utökas familjens behov under åren i takt med att barnen växer, eller så finns det ett behov av gästrum, hemmakontor eller liknande. Om du bor i en fristående fastighet behöver du inte ta hänsyn till förrådsutrymme eller ägarförhållanden vilket gör arbetet enklare. Trots det är inte det inte fritt fram att börja bygga. Innan du sätter igång måste du ha gjort en anmälan om ändrad användning till kommunen och förmodligen även ansökt om bygglov (beroende på vilka åtgärder du planerar att genomföra). Att inreda en vind utan att göra en anmälan eller söka om nödvändigt bygglov är ett brott, och vid en eventuell försäljning kan du inte sälja huset som ett hus med övervåning eftersom vinden då inte är godkänd som bostadsrum.

Om du har en kallvind idag är den inte helt funktionslös. Den ger extra isolering till den övriga bostaden och om vinden ska byggas om till bostadsrum måste du göra en isolering som är anpassad efter det kommande användningsområdet. Dessutom måste du bygga ventilationskanaler i taket för att undvika kondens och säkerställa att ventilationen är tillräcklig. Utöver det behöver du elstammar och nya ytskikt till golv, tak och väggar. Inte sällan behöver du sätta in fler fönster och inte minst bygga en trappa ner till den underliggande våningen. Vi ser att priset för att bygga ut vinden i en enfamiljsbostad vanligtvis ligger någonstans mellan 10.000 och 25.000 kronor per kvadratmeter. Priset varierar självklart beroende på arbetets omfattning.

Införliva vindsarean i underliggande lägenhet 

Bor du däremot i ett radhus, parhus eller liknande måste du reda ut ägarförhållandena för vinden med de andra i fastigheten. Det kan innebära att du måste köpa ut förrådsutrymme och liknande från grannarna innan du kan påbörja arbetet. Självklart måste du även ansöka om bygglov hos kommunen om du exempelvis måste höja taket eller gör ändringar i fasaden.

Mycket i själva byggprocessen är detsamma som för ett fristående enfamiljshus. Den största skillnaden är att du måste se till att uppfylla brandsäkerhetskraven mellan den nya vindsvåningen och andra boenheter. Brandsäkerhetskraven är hårda och något som kontrolleras noggrant vid slutbesiktningen. Troligen har du inte heller någon trappa upp till vinden från din lägenhet så en sådan måste också installeras. Den här typen av arbete har normalt sett ett slutpris på mellan 15.000 och 25.000 kronor per kvadratmeter.

Bygga ny lägenhet på vinden i bostadsrätt eller flerfamiljshus

Att bygga om vinden till en helt ny lägenhet kräver lite mer än de två tidigare alternativen. En bygglovsansökan är ett krav då det ska dras nytt avlopp och vattenledningar och andra åtgärder som kräver att det görs ingrepp i fastighetens bärande konstruktion. I din bygglovsansökan måste du ha med situationsplan, planritning, sektionsritning och fasadritning. När du har skickat in din bygglovsansökan och fått det beviljat är det mycket viktigt att du inte påbörjar något som helst arbete med bygget innan du har fått ett startbesked.

När du bygger en fristående lägenhet krävs det även att bostaden har alla huvudfunktioner såsom badrum och toalett, kök, sovplats och vardagsrum. Dessutom måste du se till att alla krav gällande dagsljusinsläpp, ljus, takhöjd och ventilation är uppfyllda. Självklart måste bostaden även ha en separat ingång, något som ofta kräver att man även bygger ut trapphuset, och eventuellt även hiss. Kostnaden för en ny lägenhet ligger mellan 20.000 och 40.000 kronor.

Jämför offerter från flera proffs

Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis idag.

Start her

Vilka krav ställs det på vinden?

Vi har tidigare nämnt brandsäkerhet och vilka funktioner en lägenhet måste ha för att bli godkänd. Utöver det finns det en rad krav som alla bostadsrum måste uppfylla för att bli godkända som boyta. De kraven är följande:

  • Takhöjden måste vara minst 2,30 meter under horisontellt tak. Under snedtak där det krävs ståhöjd måste det vara minst 1,90 meter.
  • Det måste finnas fönster för dagsljusinsläpp. Fönsterna måste leda ut i det fria men det är inget krav på utsikt.
  • Fönster som ska användas som utrymningsväg måste uppfylla särskilda krav.
  • Rummet måste vara isolerat och ha en tillräcklig ventilation.
  • Det är finns inga krav på radonspärr men maxgränsen på 200 Bq/m3 gäller fortfarande.

Kom ihåg att de här kraven inte nödvändigtvis säkerställer en bra boendemiljö. Till syvende och sist är det viktigt att det är behagligt att vistas på det nya våningsplanet, så tänk därför igenom faktorer som takhöjd, utsikt och tillgänglighet när du planerar ditt bygge.

Göra arbetet själv?

Att bygga om vinden kan vara ett omfattande arbete. Det är ingen lek att ändra bärande konstruktioner och brandskydd, så det är något du bör överlåta till professionella hantverkare. Det samma gäller isolering och ventilation, men själva inredningen är det många som tycker är roligt att pyssla med på egen hand. Golv och väggar klarar de flesta av att sätta upp och måla eller tapetsera är också något man kan göra själv. Kom bara ihåg att det är det här jobbet som syns mest så det är viktigt att få det snyggt. Det finns ju en anledning till att det finns lärling- och mästarbrev även inom de här områdena. Om din budget tillåter det kan du tjäna mycket på att anlita hantverkare även här. Det kommer både gå fortare och ge ett bättre slutresultat och du kan istället använda tiden till sådant som du tycker är roligare att göra.

Nästa steg:

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta pålitliga proffs för bygg och renovering. Få flera olika offert på ditt byggprojekt.