Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Utvändig klädsel? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vad kostar utvändig klädsel?
Utvändig klädsel är viktig för att skydda huset mot yttre påfrestningar såsom regn, vind, snö och skador, men klädseln hjälper också till att definiera husets yttre estetik. Normalt byts klädsel när man upptäcker att det har uppstått fuktskador, röta eller sprickor i klädseln, men det är bäst om du får bytat klädsel innan det går så långt. Om fuktskador förblir oupptäckta under längre perioder, kan det bli nödvändigt med kostsamma reparationer av följdskador. Om du är osäker på om klädseln måste bytas, bör du se efter om du hittar sprickor eller förändringar i färger och texturer. Om klädseln har blivit mjuk, är det ofta ett tecken på att klädseln måste bytas.
Priset för att byta klädsel beror på flera prisfaktorer som vi ska återkomma till, och totalpriset kommer därför att vara olika i varje enskilt fall. Det kan dock vara användbart att titta på genomsnittspriser för att få en uppfattning om en realistisk prisnivå. I genomsnitt ser vi att det kostar cirka 1 700 kronor per kvadratmeter med ny klädsel. Vissa projekt är ganska rakt på och kan kosta så lite som 1 400 kronor per kvadratmeter, medan andra projekt är mer omfattande, och då kan priset bli så högt som 2 500 kronor per kvadratmeter. Hur mycket du slutligen kommer att betala beror därför på storleken på klädseln. Ibland kan det vara nödvändigt att byta hela eller stora delar av klädseln, medan det andra gånger kan räcka med att bara byta klädsel på den mest väderutsatta väggen. Detta kommer i så fall att ha en avgörande inverkan på priset.
Genomsnittspriserna som nämnts ovan inkluderar allt som behövs av material, produkter och arbetskraft. Ändå är det ofta nödvändigt att genomföra en besiktning där du bor för att få ett konkret prisförslag. Förutom kostnaderna för material, produkter och arbetskraft, kan det i vissa fall tillkomma andra kostnader, till exempel om du måste ansöka om bygglov från kommunen. I utgångspunkten är inte byte av klädsel ett lovpliktigt byggprojekt, men om projektet innebär betydande fasadändringar som ändrar bostadens uttryck, kan det vara nödvändigt att söka. Detsamma gäller om du i samband med projektet ska byta ut befintliga fönster mot nya fönster i en annan storlek. Om du måste söka tillstånd från kommunen, kan det kosta lite pengar att utarbeta en byggansökan, samt en handläggningsavgift som varierar i storlek från kommun till kommun.
Centrala prisfaktorer
Totalpriset för att byta klädsel är, som vi har sett, beroende av hur många kvadratmeter klädsel du behöver. Storlek kan därför sägas vara en av de viktigaste prisfaktorerna. Men vad är det som bestämmer om kvadratmeterpriset blir 1.500 kronor, 3.500 kronor eller någonstans däremellan? Ditt val av klädsel är en central prisfaktor här. Det är vanligt att välja en utvändig klädsel i gran, men du kan också välja bland andra träslag. Nedan tittar vi närmare på några alternativ.
Gran: Gran är ett relativt hållbart material som stöter bort fukt.
Värmebehandlad furu: Denna typ av klädsel behöver inte ytan behandlas, men du kan gärna välja om du vill ha den i olja eller i originalfärg. Värmebehandlingen ger färre sprickor och flisor, och en fin färg.
CU-impregnerad furu: Detta är en mycket hållbar klädsel som tål starka yttre påfrestningar från väder och vind. Kan stå obehandlad eller ytan behandlas med målning eller betsa.
Värmebehandlad ask: Värmebehandlingen ger träet mer stabilitet och färre flisor och sprickor. Klädseln har en vacker rödbrun färg som du antingen kan behålla eller applicera olja.
Cederträ: Denna typ av klädsel har ett naturligt motstånd mot svamp och röta. Den är nästan underhållsfri och ger huset ett snyggt utseende.
Detta är bara några av träslagen du kan välja. I Sverige är gran det vanligaste och billigaste, men också många väljer furu eftersom det skyddar ännu bättre mot omständigheterna. Andra träslag som ask och cederträ har också blivit ganska populära, delvis eftersom de lämpar sig bra för nordiskt klimat, och delvis eftersom de bidrar till att ge huset ett estetiskt exklusivt utseende. Val av ytbehandling kan också ha viss inverkan på priset. Dessutom hittar du klädsel i flera olika profiler, till exempel liggande klädsel eller stående klädsel med fals.
Andra faktorer av betydelse är ofta kopplade till utförandet av arbetet. Vissa projekt är mer komplexa och omfattande än andra. Ju mer komplext, desto mer tidskrävande och fler arbetstimmar. Om det är långt mellan dig och entreprenör eller om tillgängligheten till din tomt är dålig, är det något som kan bidra till att pressa upp antalet arbetstimmar och därför också priset. Vidare kan skador på nuvarande klädsel vara en viktig prisfaktor. Om det har bildats röta och fuktskador under längre perioder som har orsakat följdskador, måste dessa vanligtvis åtgärdas först, något som i vissa fall kan bli kostsamt.
Utvändig klädsel? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Goda möjligheter att spara pengar
Om du ska ha ny panel till en väggyta på 200 kvadratmeter och vi använder ett kvadratmeterpris på 1 700 kronor som förutsättning, kommer projektet att kosta dig cirka 340 000 kronor. För många är det mycket pengar, och det är därför alltid smart att se om det finns sätt att spara pengar på. En betydande del av kostnaderna går till inköp av material. När du ska köpa in materialen till en ny panel, bör du därför ständigt vara på jakt efter bra erbjudanden på marknaden, antingen genom att söka på internet, bläddra i kataloger eller besöka leverantörer.
Eftersom du troligen ska köpa in material i en viss mängd, kan du försöka få rabatt. Det finns nämligen många leverantörer av trävaror som ger fördelaktiga rabatter, men du ökar chanserna att få en bra rabatt om du köper in materialen i stora mängder vid ett eller några enstaka köp, istället för att göra flera små inköp. Ett bra alternativ är att låta entreprenören ta hand om inköpet av material, eftersom hantverkare vanligtvis har tillgång till bra rabatter på grund av att de ofta handlar på samma ställe. Hantverkare har inte bara tillgång till bra rabatter, de känner också väl till materialens kvalitet och vet vad du behöver. På så sätt kan du både dra nytta av hantverkarens rabatter, men också den kompetens han eller hon besitter.
Arbetstimmar är en annan väsentlig del av kostnaderna när du ska byta ytterpanel. Du kan spara pengar genom att hitta prisvärda entreprenörer och undvika de allra dyraste. Det finns ganska stora prisskillnader på marknaden och det lönar sig därför att vara noggrann i urvalsprocessen, till exempel genom att hålla en anbudsrunda. På så sätt kan du få flera prisförslag från aktörer på marknaden som tävlar om att få dig som kund. Du kan överväga att använda Byggstart. En tjänst som är gratis och icke-bindande, och som kopplar samman husägare med entreprenörer och hantverkare som redan har kvalitetssäkrats genom kontroll av kreditbetyg, referenser och relevanta godkännanden.
Hur man jämför offerter
Om du bestämmer dig för att hitta yrkespersoner genom en anbudsrunda, är det viktigt att du vet hur du bör gå tillväga när du ska jämföra de prisförslag du får. Anbudsprocessen börjar med en detaljerad och konkret projektbeskrivning som kommer att ligga till grund för de priser du erbjuds. För att få precisa prisförslag är det en förutsättning att projektbeskrivningen är så korrekt och detaljerad som möjligt. Annars riskerar du att få prisförslag som varierar mycket i pris på grund av att entreprenörerna har olika uppfattningar om projektet. Då kan det verkliga priset avvika betydligt från det som framgår av prisförslaget. Om du upplever stora prisvariationer när du jämför offerter, eller om vissa entreprenörer har poster i offerten som andra inte har, bör du ringa de berörda entreprenörerna för att försäkra dig om att de har rätt uppfattning om arbetet som ska utföras.
Att jämföra prisförslag kan vara mer komplicerat än många föreställer sig. Det räcker inte med att bara titta på det totala priset och göra ett val baserat på det. Det är också viktigt att du får reda på om du har erbjudits ett fast pris för hela klädbyteprojektet eller om du har fått en timtaxa. Ibland tillkommer vissa kostnader som ett tillägg i priset, medan entreprenörer ibland har vissa förbehåll. Detta är detaljer du måste kontrollera när du jämför prisförslag, för att säkerställa att offerterna jämförs på lika villkor.
Vanligtvis räcker det att inhämta 3 prisförslag för att få en uppfattning om vad som är en realistisk prisnivå och för att ha tillräckligt med valmöjligheter, men ibland kan alla prisförslag verka för höga, och då kan det vara aktuellt att inhämta fler prisförslag. Kom dock ihåg att det kräver en del tid och arbete från entreprenörens sida att ta fram prisförslag. Ett vanligt misstag många gör är att automatiskt bara välja det billigaste erbjudandet de får. Det är vanligt att vilja betala så lite som möjligt, men det är också viktigt att entreprenören framstår som seriös och har hög kompetens och gärna erfarenhet av att byta yttre klädsel. Ibland lönar det sig att betala lite mer för en entreprenör som verkar särskilt skicklig och lätt att samarbeta med.
Är det värt att byta klädsel?
Många gånger är det värt att byta klädsel, särskilt om det finns röta eller fuktskador på den befintliga klädseln. Då blir ett byte nödvändigt. Andra gånger kan önskan om att byta klädsel ha mer estetiska syften. För att ta reda på om det då är värt investeringen, måste du titta på din budget och jämföra den mot priset och din egen önskan om ny yttre klädsel. Om du köper en särskilt fin yttre klädsel av hög kvalitet, kan du dessutom förvänta dig att bostadens värde ökar och att du kan få bättre lånevillkor och räntor från banken på ett eventuellt bostadslån. Detta är också faktorer du bör överväga när du bedömer om det är värt att byta klädsel.
När klädseln byts väljer många att även efterisolera bostaden samtidigt. Efterisolering innebär att man lägger till ett nytt eller extra lager isolering bakom den nya klädseln. Detta är en miljövänlig åtgärd eftersom det minskar värmeförlusten från din bostad. Minskad värmeförlust innebär dessutom att du kan spara pengar på minskade energikostnader i framtiden. Efterisolering rekommenderas främst för bostäder som byggdes före 1980-talet. Efter det kom det betydligt mer effektiva isoleringsmaterial på marknaden. Efterisolering kan dessutom leda till att du får uppgraderad energiklass på din bostad. Nuförtiden är energiklass något potentiella köpare bryr sig om och som därför kan hjälpa till att öka värdet på din bostad ytterligare. Bostäder rangordnas med energiklass från A till G, där A är den bästa klassen.