Vad kostar det att lägga platt tak? Pris i

 

2024

Ska du bygga platt tak? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Platt tak

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Platt tak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

I den här artikeln går vi igenom snittpriserna för att bygga platt tak på ett bostadshus. Vi kommer också ta en titt på vad som ingår i anbudet från en takentreprenör och vilka aspekter av bygget som har störst inverkan på projektets totalkostnad. Du kommer även att få några tips om hur du håller nere utgifterna i budgeten.

Hur mycket kostar ett platt tak?

Inga byggprojekt ser likadana ut och alla projekt hamnar alltid på olika slutsummor. Det gäller även när man ska bygga nytt platt tak eller byta taktäckningsmaterialet på det befintliga taket. Det är svårt att ge några prisuppskattningar utan att veta mer om det specifika projektet, då takläggningsprojekt alltid ser väldigt olika ut. Utifrån projekt som har lagts ut på Byggstart ser vi dock att snittpriset ligger på ca 550 kr/m2. Projekt i den lägre prisklassen landar på ca 400 kr/m2, medan det finns de projekt som uppgår till 800 kr/m2.

Vill du få in anbud på ditt projekt? Få upp till tre förbehållslösa offerter genom att klicka vidare till Byggstart.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad är det som driver upp priset när du ska lägga platt tak?

Det finns många skillnader i kostnad mellan takprojekt som omfattar platta tak. Många faktorer spelar in och påverkar slutsumman, och här nedanför har vi listat några av de saker som du ska ta hänsyn till när du gör en överslagsräkning:

  • Takets storlek: Eftersom kostnaden för den här typen av projekt uppges i pris per m2 har takets storlek stor betydelse för den totala kostnaden. Större tak ger ett lägre pris per m2 men får en högre slutsumma.
  • Antal våningar: När man ska lägga ett nytt tak blir projektet dyrare om byggnaden har många våningar. Det beror på att det är dyrare att jobba på högre höjder. Man behöver fler byggställningar för att nå upp till taket och man måste även implementera fler säkerhetsanordningar för att arbetet inte ska vara farligt. Allt detta medverkar till ett högre pris.
  • Takets struktur: Priset påverkas om det platta taket har många nivåskillnader, skorstenar, ventilationsutlopp, extra dränering och liknande konstruktioner. I sådana fall måste duräkna med fler arbetstimmar.
  • Val av taktäckningsmaterial: På platta tak har du inte så många alternativ att välja mellan när det kommer till taktäckningsmaterial. Det krävs först och främst att man lägger ett vattentätt material. Taktäckningsmaterial varierar i tjocklek och kvalitet. De tillverkas även av två olika typer av material. Valen du gör kommer att ha en stor inverkan på totalkostnaden när du lägger ett platt tak, och inför ditt val bör du konsultera entreprenören som du väljer. Det är inte många husägare som kan skilja de olika produkterna åt och det lönar sig sällan att välja det billigaste materialet, eftersom det är viktigt att taket håller tätt i många år framöver.
  • Val av entreprenör: När man ska jobba med platta tak måste man veta vad man sysslar med. Eftersom sadeltak är betydligt mer vanligt förekommande är det inte alla entreprenörer som har erfarenhet av att jobba med platta tak. Även mellan specialiserade entreprenörer finns det stora skillnader, det gäller inte minst priset. Hantverkarnas timpris kan variera kraftigt mellan olika företag.

Platt tak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad innehåller anbudet från entreprenören?

Det finns huvudsakligen tre situationer då det kan vara aktuellt att bygga ett platt tak:

  • Nybygge: Många nya arkitektritade hus byggs med platt tak.
  • Renovera ett befintligt platt tak: Platta tak måste bytas ut vart 20:e till 30:e år.
  • Ombyggnad: Det kan vara aktuellt att lägga platt tak på ett hus i samband med att man bygger om. Åtgärden kan vara särskilt lämpligt när man bygger på en extra våning på huset.

För alla tre situationerna måste man som byggherre välja mellan att organisera projektet som en totalentreprenad eller en delad entreprenad. När det kommer till att bygga ett nytt hus ser vi på Byggstart att merparten av de som bygger hus väljer att utföra projektet som en totalentreprenad. Det innebär att allt byggarbete utförs av en firma som tar på sig att projektet genomförs från start till slut. Om du ska bygga om ett hus i så stor omfattning att du ska byta ut ett sadeltak mot ett platt tak, är en totalentreprenad oftast det som är aktuellt. När man ska lägga om det befintliga taket är det dock vanligare att man själv ansvarar för att ta in alla de yrkesgrupper som krävs för arbetet, eftersom det här anses vara ett relativt litet projekt. Dock hindrar det inte att du kan organisera projektet som totalentreprenad. Det beror främst på att man behöver specialiserade hantverkare, vilket inte alla firmor har tillgång till internt. Man ska heller inte glömma att ett nytt platt tak behöver ny dränering och ett nytt undertak, vilket innebär att flera olika yrkesgrupper måste involveras i projektet.

Om du hämtar in anbud från en totalentreprenör omfattar offerten alla arbetstimmar för alla yrkesgrupper som behövs för arbetet. Det innebär generellt sett en takläggare, en snickare och en plåtslagare. Det är också vanligt att kostnaden för material inkluderas i anbudet. När du begär in en offert från en totalentreprenör kan du alltså få en ganska tydlig bild över hur mycket projektet kommer att kosta. Det enda som inte räknas in är eventuella extrautgifter som tillkommer om man upptäcker skador på det befintliga taket. Det här är i första hand aktuellt för projekt där man ska lägga om det befintliga taket. Då kan man exempelvis upptäcka röta och fuktskador, vilket innebär att projektet får en större omfattning då dessa skador måste åtgärdas. Alla utgifter för den här typen av arbete tillkommer utöver det pris som ni avtalade initialt .  

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur mycket kostar det att lägga ett platt tak?

Det finns många olika produkter att välja mellan när du ska lägga platt tak. Taktäckningsmaterial som läggs på moderna platta tak tillverkas av syntetiska material såsom glasfiber, asfalt och liknande. Gemensamt för produkter som används som taktäckningsmaterial för platta tak är att de generellt sett är billigare än de mer traditionella taktäckningsmaterialen som exempelvis takpannor och skiffer.

Hur mycket materialet kommer att kosta per kvadratmeter varierar från produkt till produkt, men rent kvalitetsmässigt kan man säga att man får vad man betalar för. I den utsträckning som budgeten tillåter bör man prioritera bästa möjliga taktäckningsmaterial. Att spara in pengar på den här delen av projektet kan bli väldigt dyrt på sikt.

Hur kan man dra ner kostnaderna?

Ett platt tak utför en viktig uppgift då det ska skydda huset från väder och vind. Om det skulle uppstå skador på taket kan det få allvarliga konsekvenser. Med det sagt  finns det finns knep som du kan ta till för att hålla ner budgeten utan att kvaliteten påverkas.

  • Ta in flera anbud: Det är alltid klokt att ta in minst tre anbud från konkurrerande entreprenörer. På så sätt sonderar du terrängen och säkerställer att du inte betalar ett överpris för projektet.
  • Håll utkik efter rabatter: Entreprenörer har ofta tillgång till extrapriser på taktäckningsmaterial från sina leverantörer. Det kan dock vara smart att titta runt bland olika leverantörer. Ibland har man tur och hittar en kampanj, som är relevant för projektet, till ett bättre pris än vad entreprenören erbjuder.

Vid renoverings- och underhållsprojekt kan man ansöka om rotavdrag för arbetskostnader upp till en viss årlig summa. Notera att du inte är berättigad till rotavdrag om du ska bygga ett nytt hus.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur hittar man en takentreprenör som kan bygga platta tak?

Om man ska bygga ett platt tak, antingen i ett nybygge eller på ett befintligt hus, är det avgörande att man anställer en skicklig takentreprenör som har korrekt kunskap och erfarenhet. Det kan vi på Byggstart hjälpa dig med. Vi har etablerat ett rikstäckande nätverk med entreprenörer och hantverkare inom alla möjliga yrkesgrupper. Byggherrar kan enkelt registrera sina projekt hos oss, och när de gör det blir de matchade med rätt entreprenörer som kan komma med konkreta prisförslag. När anbuden väl kommit in behöver man som byggherre bara välja det kostnadsförslag som passar ens budget bäst.

Byggstart tar inte betalt av byggherrar. Det är gratis för dig att lägga ut ditt projekt och du förbinder dig inte till något genom att använda tjänsten.

Platt tak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.