Vattenburen golvvärme: En komplett guide (pris, regler, process)

 

Ska du lägga vattenburen golvvärme? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.

Vattenburen golvvärme

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Vattenburen golvvärme? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vattenburen golvvärme har blivit alltmer populärt på senare år. Jämfört med elektriska element är vattenburen värme betydligt bättre för inomhusklimatet enligt Astma och allergiförbundet. Det är oftast även ett mer miljövänligt och flexibelt sätt att uppvärma på än exempelvis eldning med ved eller olja. När du värmer upp med vattenburen golvvärme blir resultatet en jämn och bekväm värme som medför högre boendekomfort och mindre föroreningsämnen i luften.

Vattenburen golvvärme har fått sitt namn från att man använder vatten som energibärare när man värmer upp golvet. Detta uppnås genom att man lägger rör runt om i huset som distribuerar värmen från en värmekälla. Rören kan antingen läggas på bjälklaget i kombination med spånskivor om man har en krypgrund eller gjutas direkt i grunden när man anlägger en platta på mark. En viktig förutsättning för att golvvärme ska fungera effektivt är att grunden är välisolerad. Annars förlorar man en stor del av värmen rakt ner i marken och det blir dyrt och ineffektivt att värma upp huset.  

Värmekällor för vattenburen golvvärme

Det finns många alternativ att välja mellan när det kommer till uppvärmningskällor. Du kan exempelvis använda en värmepump av något slag, solfångare, elpanna, fjärrvärme eller ved- eller pelletspanna. Du har även möjligheten att kombinera olika typer av värmekällor.

Vattenburen värme nyttjar energi på ett effektivt och miljövänligt sätt. Vilken energikälla som passar bäst för din bostad beror på klimat, topografi, planlösning och uppvärmningsbehov. När du installerar vattenburen golvvärme kan det vara bra att gå igenom dina möjligheter med en sakkunnig fackman så att ni tillsammans kan hitta de lösningar som passar bäst för din bostad.

Fördelar med golvvärme

Med vattenburen värme kan värmen distribueras i bostaden via olika typer av värmeavgivare. Den mest populära lösningen är golvvärme, men även radiatorer och fläktelement, även kallade fläktkonvektorer, används flitigt.

Med golvvärme behöver du inte uppnå särskilt höga vattentemperaturer för att byggnaden ska bli uppvärmd. Du kan exempelvis använda värme från en värmepump och ändå få en bra effekt. En annan stor fördel med golvvärme är att den inte syns eller tar upp någon plats. Du slipper vägghängda element som krånglar till inredningen och samlar damm. Du kan alltså utnyttja hela ytan i ett rum, och detta kan bli en avgörande faktor om du bor trångt.

Ännu en viktig aspekt med golvvärme är att man värmer upp själva golvet också. Med ett varmt golv kommer ett rum kännas varmare än ett rum med kallt golv som faktiskt har en högre inomhustemperatur. Denna komfort är utan tvekan det starkaste försäljningsargument för tillverkare av golvvärmesystem. Alla vet hur kallt om fötterna det kan bli på vintern, eller hur obehagligt det är att kliva ut duschen på ett iskallt kakelgolv. Barn tillbringar dessutom en stor del av sin tid på golvet, därmed höjer du deras komfort avsevärt genom att installera golvvärme i lekrummet.

Andra vattenburna värmesystem

Radiatorer är en annan populär värmeavgivare för vattenburen värme. Om du vill installera vattenburen värme behöver du inte riva upp golvet när du installerar radiatorer, och därför anses de ofta vara en smidigare lösning. Om du dock ändå ska renovera golvet så är det ingen större bedrift att i samma veva installera golvvärme om huset lämpar sig för det. 

Eftersom radiatorer värmer upp luften direkt inne i rummet har de en snabbare uppvärmningsförmåga, och värmeförlusten är något mindre än för golvvärme beroende på golvets och grundens isolering. Men å andra sidan så får man inte en lika jämn uppvärmning, och golvet kommer fortfarande att kännas kallare än luften i rummet. Vissa väljer att använda en kombination av radiatorer och golvvärme för att skapa ett optimalt inomhusklimat.

Fläktkonvektorer är en slags kombination av radiatorer och fläktar. Fläkten används för att fördela värmen jämnare och slippa att delar av rummet är kalla medan det är väldigt varmt bredvid radiatorn. De är dessutom enkla att installera och går att koppla upp till smarta hem-system som reglerar uppvärmning i bostaden utefter brukstider och behov.

Få anbud på projektet: Lägg ut jobbet på Byggstart

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad kostar det att installera vattenburen golvvärme

När du installerar vattenburen golvvärme i din befintliga bostad kan du räkna med att det i genomsnitt kommer kosta mellan 1.000 kr och 2.000 kr per kvadratmeter. Priset kan självfallet variera en del baserat på var du bor, hur stor bostaden är, samt vilken typ av värmekälla du väljer att använda dig av. Ofta behöver man även tilläggsisolera golvet om man byter värmesystem. 

Det är alltid gynnsamt att ta in anbud från flera olika entreprenörer innan man beslutar sig för att dra igång med projektet. Kompetens och timpris skiljer sig ofta åt mellan olika firmor, men huvudsaken är att de levererar god kvalitet. På Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare på en och samma plats så att det ska vara enkelt för dig att välja rätt. Besök oss gärna på Byggstart om du vill komma i kontakt med kvalificerade entreprenörer. Tjänsten är helt gratis, och du förbinder dig inte till något.

Du kan med stor säkerhet nyttja rotavdraget för det här projektet. Läs mer om priset för vattenburen golvvärme.

Vattenburen golvvärme? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Lönar det sig att installera vattenburen golvvärme?

Det finns många fördelar med vattenburen golvvärme, såsom jämnare uppvärmning och en sundare inomhusmiljö. Utöver själva komforten som ett varmt golv medför, innebär det även att man kan sätta temperaturen något lägre än vid andra uppvärmningssystem, vilket i sin tur kan sänka uppvärmningskostnaderna. Det är dock viktigt att komma ihåg att golvvärme kräver god isolering för att vara effektivt. Är inte installationen korrekt utförd kan energikostnaderna faktiskt öka och det kan även skapa fuktproblem i konstruktionen. Se därmed till att den som utför arbetet har rätt erfarenhet och kompetens.

Själva installationen av rörsystemet kommer att vara en stor utgift, särskilt om det inte görs i samband med en större renovering. Men inom några år kommer man att tjäna in dessa kostnader om man byter från en direktverkande elektrisk uppvärmning. Golvvärme tenderar även att vara ett starkt försäljningsargument vid husförsäljning, så det kommer i någon mån alltid att löna sig. Frågan på hur mycket husets värde ökar är omöjlig att svara på eftersom det beror på driftkostnaderna för ditt befintliga system, vilken offert du får från entreprenören, vilken värmekälla du väljer, eventuella räntekostnader om du måste ta ett lån för att finansiera projektet, osv.  

Man kan sammanfatta det hela med att vattenburen golvvärme aldrig är en dålig investering så länge det är rätt utfört och du bor kvar i bostaden. De flesta som investerar i vattenburen golvvärme gör det i första hand för att det är behagligt och ökar trivseln i hemmet avsevärt. Att man sedan kan spara lite pengar på uppvärmningskostnaderna eller göra en större vinst vid försäljning är så klart inget man bör underskatta. Men det är snarare ett bonus än den främsta anledning till att installera vattenburen golvvärme.  

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Projektbeskrivning - vad behöver man?

Innan man börjar ta emot anbud så är det viktigt att man har en bra överblick över arbetet som man vill få gjort. Det hjälper att definiera ens planer i ett textdokument eller kalkylark, helst på ett sätt som visar vad som ska göras rum för rum.

En bra projektbeskrivning gör att det blir enklare för entreprenören att prissätta ditt projekt, och ett gott underlag innebär oftast även att fler entreprenörer är intresserade av att ta sig an det. I förlängningen så är projektbeskrivningen en trygghet för både dig och entreprenören – eftersom ni båda vet vad det är som ska göras på förhand minskar risken för missförstånd under arbetets gång. Det är brukligt att man använder projektbeskrivningen som referensdokument i tillägg till kontraktet.

Skriver du en detaljerad projektbeskrivning så blir du även tvungen att sätta dig in i ditt eget projekt, vilket är en stor fördel. Genom att fatta nödvändiga beslut gällande material och tekniska lösningar på förhand så undviker du att tvingas ta beslut på stående fot mitt i projektet. Ett sådant förhållningssätt brukar oftast resultera i högre kostnader, och det kan även i värsta fall leda till förseningar.

Behöver du hantverkare till jobbet? Lägg ut projektet på Byggstart.

Bygglov och projektering

Att installera vattenburen golvvärme kräver generellt sett inte bygglov, men det finns vissa undantag. Om du gör stora ändringar på det befintliga rörsystemet så kan det behövas bygglov eller åtminstone en anmälan till kommunen. Det samma gäller om du ska installera en braskamin av något slag. Lovplikten kan variera något från kommun till kommun och beroende på området du bor i, så ring och kolla med byggnadsnämnden redan i planeringsstadiet för att undvika förseningar i projektet.

Installation av vattenburen golvvärme täcker flera olika arbetsområden, som rörläggning, elinstallation och snickeri. Det innebär att man måste ta ställning till hur man vill organisera projektet. De två huvudalternativen är delad entreprenad och totalentreprenad. Om du utför projektet som delad entreprenad är det din uppgift att teckna avtal med firmor inom varje enskilt arbetsområde, och det är även upp till dig att samordna arbetet mellan firmorna.

Om du tycker detta låter bökigt, eller om du saknar tidigare erfarenhet av projektledning, så är totalentreprenad ett bättre alternativ. Då skriver du endast kontrakt med en firma, och denna firma sköter sedan upphandlingen med sina underleverantörer. Firman du skriver kontrakt med kallas vanligtvis för huvudentreprenör, och det är även denne som organiserar arbetet mellan underleverantörerna. Huvudentreprenören lägger på ungefär 10-15 % för att utföra projekteringen, men denne får oftast lägre priser från underleverantörerna än vad du hade fått så i slutändan blir skillnaden inte särskilt stor.

De flesta som använder Byggstart väljer totalentreprenad när de ska strukturera upp sina projekt. Det reducerar risken för problem under projektets gång, och det blir betydligt enklare för dig som byggherre att ha en enda kontaktpunkt att förhålla dig till istället för flera. När man anlitar en huvudentreprenör är det också tydligare vem som bär ansvaret vid eventuella fel och brister. Att utröna vem som sjabblat till det när man flera olika firmor har varit inblandade är ingen enkel uppgift, och detta slipper du tänka på när du anlitar en totalentreprenör.

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

Hur hittar man rätt entreprenör?

Det är viktigt att du väljer en entreprenör som har gedigen erfarenhet av att installera vattenburen golvvärme. Detta säkerställer att arbetet flyter på snabbare, och att inga fel uppstår efter installationen. Dåligt utförda installationer av vattenburen golvvärme kan snabbt bli dyrt, så om du får in ett anbud från en entreprenör som är betydligt lägre än de övrigas bör du vara uppmärksam på att något inte står rätt till. Antingen har de tolkat projektunderlaget fel, eller så är detta en oseriös aktör som du bör undvika. När du anlitat en kvalificerad entreprenör som har god erfarenhet av att installera vattenburen golvvärme, stabil ekonomi, alla nödvändiga certifikat samt god kommunikationsförmåga, då kommer ditt projekt nästan alltid få en positiv utkomst.

På vår plattform kommer du enkelt i kontakt med kvalitetssäkrade och erfarna entreprenörer. Vi kontrollerar referenser, kreditvärdighet, kommunikation och certifieringar innan de får tillgång till din projektbeskrivning.

Kontrakt och annan dokumentation

När du ska genomföra ditt projekt är det viktigt att du gör det på ett strukturerat och städat sätt. Detta innebär bland annat att du alltid ska skriva ett formellt kontrakt med hantverkarna innan projektet påbörjas. Detta behöver inte vara en komplicerad process. På Konsumentverket hittar du standardmallar för kontrakt som används flitigt i branschen.

När arbetet är färdigt och blivit godkänt under slutbesiktningen är det viktigt att du får dokumentation på de arbetsmoment som utförts. Dessa kommer du behöva senare, vid exempelvis en försäljning eller om skador skulle uppstå. Om det inte finns bevis på att arbetet utförts på ett fackmannamässigt sätt kan du bli nekad ersättning från ditt försäkringsbolag vid skador. Dessa papper är även viktiga att ha om du ska utöka ditt system eller göra framtida förändringar.

Du bör generellt få en faktura, samtliga tekniska ritningar för systemet, samt alla manualer för reparation och underhåll av de olika beståndsdelarna i systemet.

Vattenburen golvvärme? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.