Ska du byta valmat tak? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.
Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Vill du veta mer om valmat tak? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om vilka ritningar som krävs, byggnadstekniska regler för ett valmat tak, priser, faktorer som påverkar kostnaden och mycket mer. Känner du till exempel till för- och nackdelar med ett valmat tak? Eller hur takstolarna till ett valmat tak ser ut? Följ våra råd och undvik de vanligaste misstagen!
Du har kanske passerat eller besökt större, äldre hus och fascinerats av utrymmet på ovanvåningen, och ibland även ett mysigt vindsutrymme. Det är inte omöjligt att huset, eller husen, ifråga har ett valmat tak, eller valmtak som det också kallas. Ett valmat tak är en typ av sadeltak, men istället för att två takplattor som förenas i taknocken, har ett valmat tak fyra takfall. Med andra ord har ett hus med valmat tak även takfall på kortsidorna. Man skulle kunna säga att ett valmat tak är en kombination av ett sadeltak och ett mansardtak (brutet sadeltak).
I och med att taket har fyra takfall får regn och vind en mindre angreppsyta på ett valmat tak, något som är positivt i det minst sagt omväxlande svenska klimatet. Dessutom minskas vindlasten på takets konstruktion på ett effektivt sätt. Eftersom ett valmat tak täcker in hela husets övervåning skyddar det husets takkonstruktion och fasad bättre än andra taktyper som lämnar husgavlarna öppna. Om du vill läsa mer om vindlast och byggnadstekniska regler gällande valmat tak, kan du gå in på Boverkets hemsida.
De finns i tre varianter av valmade tak: valmat tak, halvvalmat tak och nockvalmtak. Alla varianterna förekommer både på hustak och utbyggnader till huset, till exempel inglasade uterum.
Som vi har tagit upp tidigare i artikeln är ett valmat tak ett tak som har brutna gavelspetsar. Det betyder att taket slutar i ett trekantigt takfall - valmsida - istället för ett spetsigt gavelparti. Du kan tänka dig ett sadeltak där de två takfallen förenas i taknocken, och där de triangulära takfallen på husets gavlar fäster i ytterkanterna på taknocken.
Ett halvvalmat tak skiljer sig på så sätt att gaveln är utformad som en trapets (fyrhörning) istället för en triangel. Det innebär att kortsidornas takfall inte sträcker sig ända ner till takfoten (stället där taket och husväggen möts).
Ett nockvalmatak har samma konstruktion som ett halvvalmat tak men valmningen är bara utförd till en liten del.
Valmade tak är vanliga på större hus i Sverige. Taktypen anses av många vara ett elegant tak som passar till många arkitekturstilar och husvarianter.
Det finns ett flertal faktorer som påverkar kostnaden för ett valmat tak. Ett valmat tak kostar mer att bygga än ett sadeltak, eftersom ett valmat tak har ett komplext system av takbjälkar och takstolar. Mellan tummen och pekfingret kostar det i snitt 1.600 kronor per kvadratmeter att bygga ett valmat tak. I genomsnittspriset ingår alla arbets- och materialkostnader som är knutna till projektet. Den genomsnittliga kvadratmeterkostnaden kan bli både högre och lägre beroende på husets storlek.
En parameter som väger tungt när det kommer till pris för taket är, som tidigare nämnts, det komplexa system av takbjälkar och takstolar som ingår i konstruktionen av ett valmtak. Det leder i sin tur till att det går åt mer byggmaterial. Andra faktorer som påverkar kostnaden är:
Huruvida projektet kräver bygglov eller inte är också en faktor som påverkar priset. Är projektet bygglovspliktigt behöver du räkna på arvodet för arkitekten som framställer ritningarna i totalkostnaden.
När du räknar på hur mycket det kommer att kosta att bygga ett hus med valmat tak, eller ändra den befintliga taktypen, är det viktigt att du tänker på att takets yta och den markyta som huset täcker inte är densamma. Ju lägre takvinkeln - det vill säga takets lutning - är, desto större blir takytan. Priset för taket stiger ju större takytan är.
Finansieringen är en tungt vägande faktor för många. För att få en bättre överblick över hur mycket pengar du kommer behöver investera i projektet, är det viktigt att du sätter upp en budget. Om du tar genomsnittspriserna från föregående stycke som utgångspunkt, är det väsentligt att du tar med följande i beräkningarna:
När budgeten är klar har du också skaffat dig en bra uppfattning om inom vilka kostnadsramar projektet kommer att hamna. Med budgeten som grund kan du sedan bestämma på vilket sätt du ska finansiera byggarbetet. Här nedanför tar vi upp de vanligaste sätten att bekosta ett valmat tak på:
När det gäller finansiering är det ett smart drag att börja med att lösa den biten så fort som möjligt. Har du inte finansieringen klar innan du börjar kontakta och begära in offerter från entreprenörer, vet du inte heller om du klarar att hålla den budget som du har satt upp för projektet.
Det finns inte två projekt som är lika. För att du ska ha optimala förutsättningar att välja det företag som har bäst kompetens, är det viktigt att du kontrollerar att kunskapen för att bygga ett valmat tak finns. Konstruktionen på ett valmat tak skiljer sig en hel del från andra taktyper, och av den anledningen behöver företaget ha spetskompetens inom området.
Det är viktigt att du gör ordentliga efterforskningar på byggföretagen. Läs gärna omdömen på företagens hemsidor men tänk på att dessa ofta är utvalda av företaget och troligen inte ger en helt rättvisande bild. Vill du vara på den säkra sidan är det bättre att läsa recensioner på en oberoende omdömessajt. Glöm inte att kontrollera företagens soliditet, annars riskerar du anlita ett företag som går i konkurs medan de arbetar med ditt tak. Inträffar det kan du bli stående med ett halvfärdigt tak och måste börja leta efter en entreprenör som kan slutföra arbetet.
När du ska lägga ut ett projekt på anbud, väljer du ut de tre aktörer som du tycker verkar bäst, baserat på den bakgrundskontroll du har gjort. Sedan kontaktar du dem för att få en offert på arbetet. Tänk på att ju mer detaljerat du beskriver arbetet, desto lättare är det för företaget att räkna på arbetet och lämna ett rättvisande kostnadsförslag. Det räcker med tre aktörer för att du ska kunna göra en bedömning huruvida priset är marknadsmässigt eller ej.
När du har fått offerter från alla företagen jämför du kostnadsförslagen mot varandra. Här är det en klar fördel att mata in alla uppgifter i ett Excel-ark eller liknande, för att få en så bra överblick som möjligt. Det du ska titta på i offerterna är:
Om du noterar att en eller flera poster skiljer sig mycket från de övriga, kan en anledning vara att den aktuella aktören har tolkat arbetet på ett annat sätt. Det enklaste sättet att få reda på hur det ligger till, är att ta kontakt med företaget och fråga.
Det kan vara frestande att välja det företag som erbjuder den lägsta summan för arbetet. Här gäller det att vara på sin vakt eftersom markant lägre kostnader kan vara ett tecken på att aktören anlitar okvalificerad arbetskraft eller material av låg kvalitet.
Det finns en del begrepp som du behöver känna till och ha kunskap om när du ska bygga ett hus med valmat tak, eller ändra husets befintliga konstruktion för att bära upp ett valmtak. De viktigaste termerna är:
Det kan ta tid att hitta en arkitekt som kan hjälpa till, och innan du har ritningarna kan du inte ansöka om bygglov. Kontakta därför en arkitekt i god tid innan du planerar att byggarbetet ska börja. Handläggningstiden för bygglovsansökan är upp till 10 veckor; är inte ansökan komplett kan det ta upp till ytterligare 10 veckor att få ett godkänt bygglov.
Hur bra ett tak passar till en viss hustyp styrs av olika faktorer, till exempel husets konstruktion, var i Sverige huset ligger, den kommunala detaljplanen och vädrets påfrestningar. Ett valmat tak passar bra i det nordiska klimatet då den branta takvinkeln gör att regnvatten rinner av snabbare och snön inte bli liggande på taket utan rasar ner av sig självt.
Övriga fördelar med ett valmat tak är:
Få saker här i världen har enbart fördelar och det gäller även för valmade tak. Nackdelarna blir dock färre med ett halvvalmat tak än ett valmat. Det som främst ökar på nackdelarna med ett valmat tak är att det stjäl mer av vindsytan, något som kan vara väsentligt att känna till om du planerar att inreda vinden som bostad.
Bland de övriga nackdelarna finns: