Inreda källare: En komplett guide (pris, tips, regler)

 

Ska du innreda källare? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.

Inreda källare

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Inreda källare? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Drömmer du om mer plats i din bostad men vet inte hur och var du ska börja? Har du en oinredd källare har du stor potential till att inreda den till något helt unikt. Här går vi igenom regler, typiska kostnader och tips när du ska börja med att inreda källaren. 

Gör ett ordentligt grundarbete 

Nyckeln till trivsel och komfort i en källare är ett bra grundarbete. Med rätt utgångspunkt kan en kall och rå källare förvandlas till ett varmt och behagligt utrymme, men det krävs som sagt att grundarbetet utförs med största noggrannhet.

Beroende på vilka grundfunktioner som finns i källaren finns det olika vägar att gå. Det första du måste kontrollera är takhöjden. Många källare i gamla hus har aldrig varit avsedda att användas som bostadsrum och det är i regel lågt i tak. Även om den låga takhöjden har fungerat när utrymmet har använts som förråd, är det inte säkert att det fungerar optimalt för ett bostadsrum, och då måste golvet sänkas. För att källarrummet ska vara godkänt som boendeyta måste takhöjden vara minst 2,30 meter. 

Det är dock inte bara att ta fram spaden och börja gräva. Många golv är bärande för ytterväggarna, vilket gör det ytterst viktigt att den som utför jobbet är kunnig inom området och inte försvagar husets grundkonstruktion. Ofta måste du gjuta till grunden när du har grävt ut för det nya golvet eftersom det nya golvet hamnar lägre än själva grunden. Det samma gäller dräneringen. Det är återigen av yttersta vikt att dräneringsrören ligger cirka 50 centimeter under grunden för att du inte ska få kapillärt uppsug. I och med detta måste du gräva ut runt hela huset för att kunna lägga ny dränering. Samtidigt är det klokt att passa på att göra en utvändig tilläggsisolering. En källare bör i första hand isoleras på utsidan av ytterväggen för att motverka fuktskador och uppnå en tillfredsställande inomhusmiljö.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Ta reda på om åtgärden är anmälnings- eller lovpliktig

Mindre invändiga ändringar som omtapetsering eller golvläggning behöver varken anmälan eller bygglov från kommunen, men tänker du ändra något utvändigt eller exempelvis planlösningen eller bärande konstruktioner krävs det åtminstone en anmälan till kommunen. Hör alltid med byggnadsnämnden för att ta reda på vad som gäller i din kommun. 

Om källaren inte är godkänd som bostadsyta sedan tidigare finns det en rad krav som du måste uppfylla för att få rummet eller rummen godkända, bland annat gällande takhöjd, dagsljusinsläpp, fukthalter och utrymningsvägar.

Anlitar du en entreprenör eller arkitekt till projektet vet de vad en anmälan eller bygglovsansökan omfattar. På Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverksföretag på ett och samma ställe för att det ska vara lätt att hitta rätt proffs till arbetet. Om du registrerar projektet hos oss matchar vi dig med entreprenörer som har rätt kompetens. Det är kostnadsfritt för dig som byggherre och du förbinder dig inte heller till något genom att använda tjänsten eller ta emot offerterna från de olika företagen.

Inreda källare? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Möjligheter för källaren

Vad ska du använda källaren till? Det vanligaste är nog att man behöver mer plats. Kanske är det ett barn på väg eller så har barnen vuxit ur sina rum och behöver ett lekrum eller ett ungdomshäng. På dagens bostadsmarknad är det inte alltid så lätt att bara flytta, och att bygga ut källaren kan vara ett relativt billigt sätt att utöka bostadsytan utan att flytta på väggarna. Dessutom kan man skräddarsy det nya rummet eller rummen utifrån familjens behov, möjligheter som du kanske inte hade haft annars. Du kan själv välja vilken planlösning du vill ha och rätta den efter dina önskemål. 

Allt fler ser även möjligheten i att kunna bygga en uthyrningslägenhet i källaren. Det finns ytterligare krav som måste tillgodoses om källaren ska hyras ut. Det bör exempelvis finnas kök och badrum, fönster som uppfyller kraven för utrymningsvägar samt att lägenheten är helt skild från den övriga bostaden via en separat ingång och utgör en separat brandcell. Det finns även krav på tillgänglighet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, energiprestanda, radonhalt och bullernivå. Ta hjälp av fackman för ytterligare information.  

Ska du ha badrum i källaren?

Det här är en fråga som är svår att svara på men det är värt att överväga möjligheten. Ett extra badrum gör att källaren bli mer komplett och om du ska hyra ut källaren som lägenhet kommer du inte undan kravet på badrum. Men det finns också en del aspekter med badrum som du behöver tänka igenom. En källare är i regel kall, särskilt på vinterhalvåret, eftersom väggarna kyls ner av den omgivande marken. Kanske blir inte badrummet så behagligt som du hade tänkt dig och det krävs en del för att upprätthålla en komfortabel temperatur. Källare är även mer utsatta för fukt och med ett extra våtutrymme är det mycket viktigt att du gör allt du kan för att motverka fukt- och mögelskador. Har du satt isoleringen på utsidan av källarväggarna är du på rätt spår och med en ordentlig ventilation, och eventuellt även en luftavfuktare, bör det inte uppstå några fuktproblem. Något annat att ta i beaktande är avloppet. Medan gravitationen ser till att avloppsvattnet går åt rätt håll i övriga delar av huset är det lite andra villkor som gäller i ett källarbadrum. Om inte fallet är tillräckligt måste du med andra ord installera en avloppsstation som hjälper till att transportera ut avloppsvattnet, något som kan vara bra att ta i beaktande i förväg.

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Val av material

När du har kommit fram till vilket slags utrymme du vill ha är det dags att bestämma vilka material du vill använda. Här spelar både pris och komfort in och vad du prioriterar är helt och hållet upp till dig. Det har kommit en del nya alternativ, både när det gäller golv och väggar, de senaste åren och det finns ett stort utbud att välja bland. PVC-golv är något som många tycker är gammaldags och föråldrat men sprakande färger och läckra mönster har gett dessa golvbelägg en nyrenässans. Det är dessutom ett slitstarkt material som är vattentåligt, så det kan vara värt att ta en titt på detta alternativ för exempelvis badrummet. PVC är även ett relativt billigt material och enkelt att lägga. Andra populära alternativ är klinker och laminat.  

Många drömmer dock om ett trägolv och ett plankgolv som ger ett klassiskt och robust intryck. När du lägger ett massivt trägolv är det viktigt att du är noggrann med arbetet med fuktspärren och tänker på att trä är ett levande material, vilket gör att golvet kommer att svälla och krympa beroende på temperatur och fukthalt. Ett smidigare alternativ kan vara ett parkettgolv som du kan välja att limma eller klicka ihop när du lägger det. Vilken golvtyp du väljer bör bestämmas utifrån vad du tänker använda rummet till. Är det en gillestuga till barnen eller ungdomarna är det klokt att välja ett tåligt och slitstarkt golv, medan det är viktigt att golvet kan tåla mycket fukt i ett våtutrymme. 

Tänk också igenom hur du ska göra med belysning. I många källare är det svårt att få in tillräckligt med dagsljus och då är det extra viktigt att tänka igenom belysningen en extra gång. Den lägre takhöjden gör också att vi uppfattar ljuset annorlunda. För att få en känsla av dagsljus är det bra att blanda varma och kallvita ljuskällor, det vill säga ljus som ligger mellan 4.000 och 5.000 Kelvin. Om man vill dra det till sin spets är det numera möjligt att installera ljuskällor vars ljustemperatur ändras i förhållande till dagsljuset. 

Vad kostar det att inreda en källare?

Det är ingen hemlighet att en stor del av slutsumman påverkas av de material- och inredningsval du gör samt om du anlitar hantverkare eller väljer att göra jobbet själv. Här spelar det också in vilken erfarenhet och kompetens du har samt vad plånboken tillåter. Vi på Byggstart har utvecklat en prisdatabas som baseras på tidigare projekt av samma karaktär som vi har förmedlat hantverkare till. Vi har på så sätt kommit fram till att genomsnittspriset för en komplett inredd källare ligger på cirka 12.000 kronor per kvadratmeter. Det priset omfattar alla arbets- och materialkostnader samt eventuell hyra av nödvändig utrustning. Till ett kvadratmeterpris på 12.000 kronor ingår ofta arbete och material kopplat till att är lägga golv, dra el, måla om och sätta upp gipsväggar, samt lägga om dränering och tilläggsisolering.

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

Hitta rätt entreprenör 

När du är klar för att starta upp ditt källarprojekt kan du registrera det på Byggstart. Här har vi samlat certifierade entreprenörer på ett och samma ställe så att det ska vara enkelt att välja rätt. Registrerar du dig på Byggstart tar vi kontakt med dig för en kort genomgång av vad du har tänkt dig med projektet och vad du vill göra. Därefter skickar vi ut förfrågningar till hantverkare som har rätt kompetens för arbetet och sedan matchar vi dig med de företag som är intresserade av ditt projekt och som har möjlighet att ta sig an det. Du blir bara kontaktad av firmor som har goda referenser på liknande projekt och solida ekonomier.

Inreda källare? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.