Garage med lägenhet: En komplett guide (isolering, regler, bad)

 

Vill du veta mer om garage med lägenhet? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om uppförande av garage med lägenhet, hur mycket detta kostar att bygga, hur du bäst kan organisera projektet, hur du går tillväga för att hitta yrkesfolk och mycket mer.

Garage med lägenhet

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Garage med lägenhet? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Garage med lägenhet

Om du har planer på att bygga ett nytt garage, har du kanske övervägt att bygga ett garage med lägenhet. Det kan vara ett fint sätt att få lite extra utrymme i hemmet och det gör det möjligt att hyra ut en egen studiolägenhet eller lägenhet för att skapa lite extra inkomst. Det finns mycket att välja mellan. Du kan till exempel bygga ett funkisgarage, dubbelgarage eller trippelgarage. Vissa väljer att bygga ett fristående garage med en lägenhet på toppen, medan andra bygger garaget som en tillbyggnad till det befintliga huset. Det är viktigt att tänka igenom vilken lösning du önskar eftersom reglerna som gäller för bygge av ett fristående garage skiljer sig från kraven som ställs för att bygga ett garage som en tillbyggnad till huset.

Kontrollera alltid med din lokala kommun vilka bygglov och tillstånd som krävs för ditt specifika projekt. Reglerna kan variera beroende på var du bor och projektets omfattning. Kontakta din kommun för detaljerad information om byggnader som kräver bygglov.

För att ha en lägenhet över garaget som någon i hushållet ska bo i eller som ska hyras ut, måste lägenheten uppfylla en rad byggkrav. Kontrollera alltid med din kommun vilka specifika krav som gäller för ditt projekt.

Kraven kan variera från kommun till kommun och det rekommenderas därför att du kontaktar din lokala kommun om du är osäker på vilka krav som gäller för ditt specifika projekt.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Pris för garage med lägenhet

Priset för ett garage med lägenhet beror till stor del på om du köper ett nyckelfärdigt garage med lägenhet eller om du hellre vill få byggt arkitektritat och specialanpassat enligt dina preferenser. Från våra prisdatabaser ser vi att kvadratmeterpriset för att bygga ett specialanpassat garage ligger mellan 28 000 och 45 000 kronor, med ett snitt på 32 000 kronor.

Storleken på garaget och lägenheten kommer därför att ha stor betydelse för priset. Ett garage med en lägenhet ovanpå måste vanligtvis vara av en viss storlek för att lägenheten ska kunna användas för permanent boende, och de flesta sådana byggprojekt kommer snabbt att kunna kosta någonstans mellan 500 000 och 1 miljon kronor.

Utöver storleken på garaget och lägenheten kommer valet av material och byggnadens komplexitet att vara viktiga prisfaktorer som till stor del kommer att påverka priset. Ju bättre material du använder, desto mer kommer det att kosta. Detta gäller särskilt vid inredning av lägenheten, där särskilt kök och badrum är rum som ofta kostar mycket.

Om du väljer en något lägre standard i dessa rum, är det möjligt att spara pengar. Vidare kommer det att vara dyrare om du önskar speciallösningar som är komplicerade att bygga och som är mer tidskrävande, jämfört med enkla standardlösningar.

Om du inte har mycket erfarenhet av byggande tidigare, är det vanligtvis bäst att organisera byggprojektet som en totalentreprenad. Det innebär att du anlitar en totalentreprenör som tar hand om organiseringen av hela projektet och som har egna underentreprenörer inom de yrkesområden som krävs. Du kommer att få en mer konkret bild av priset på just ditt projekt när du börjar samla in prisförslag från entreprenörer.

Vi rekommenderar att du samlar in minst tre olika offerter så att du kan göra en noggrann jämförelse av dina alternativ. Då är det lättare att undvika de allra dyraste, men du behöver inte nödvändigtvis välja det billigaste erbjudandet heller. När du jämför offerter är det viktigt att kontrollera om entreprenörerna har inkluderat samma poster, så att eventuella pris skillnader inte beror på olika uppfattningar om projektet. Kom också ihåg att se om du har fått ett fast pris för hela projektet, eller om priset är baserat på timmar, och om det finns eventuella reservationer.

Garage med lägenhet? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Så här kan du organisera projektet

Som vi nämnde tidigare kan projektet med att bygga ett garage med lägenhet organiseras på olika sätt. Det är vanligt att organisera projektet som en totalentreprenad där totalentreprenören tar ett övergripande ansvar för att organisera byggprojektet och lämnar över arbete utanför eget expertområde till andra underentreprenörer. Detta är ett bra sätt att organisera projektet för dig som inte behöver vara så involverad i processen och som inte har så mycket erfarenhet av byggande och projektledning.

Om du däremot föredrar att leda projektet själv och är bekväm med att vara mer involverad i processen, kan du välja delad entreprenad som en form av projektorganisering. I en delad entreprenad är det du som byggherre som leder och koordinerar arbetet mellan alla de olika yrkesgrupperna och du måste själv engagera olika entreprenörer inom varje expertområde, till exempel snickare, elektriker, rörmokare och så vidare. Om du inte har en del kunskap inom byggande själv eller inte har tid att ägna åt projektet, kan det snabbt bli lite rörigt med delad entreprenad. En annan problemställning är att det kan vara svårare att veta vem som har ansvaret om något skulle gå fel eller om det skulle bli aktuellt att utnyttja garantin.

I vissa fall kan det vara aktuellt med en organisationsform som vi kallar kombinerad entreprenad. Detta är en slags kombination av totalentreprenad och delad entreprenad. Vissa byggprojekt involverar yrkesområden som inte är kopplade till totalentreprenörer. Ofta är det fallet med arbete relaterat till grävning och grundarbete. Då kan det vara aktuellt att engagera en entreprenör för att ta hand om detta arbete och en totalentreprenör som tar hand om resten.

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Hur lång tid tar det?

Normalt tar det inte mycket tid att bygga ett garage eftersom byggnaden är mindre komplicerad än vanliga bostäder. Det tar vanligtvis inte mer än 1-2 månader att bygga garaget, men arbetet med lägenheten tar oftast lite längre tid, särskilt om du vill ha specialanpassade lösningar som är tidskrävande att genomföra. Tidsåtgången beror naturligtvis också på hur många hantverkare som arbetar med projektet samtidigt. Ofta är det snabbare att bygga ett fristående garage med lägenhet än ett garage som är en tillbyggnad till ett befintligt hus. Det beror på att det tar tid att anpassa tillbyggnaden till det befintliga huset.

Vanligtvis måste man ansöka om bygglov från kommunen innan man kan påbörja arbetet. Detta är en process som kan ta ganska lång tid och som du bör beakta i din tidsplan. När du ska ansöka om bygglov kan det vara klokt att anlita en arkitekt eller annan specialist som kan hjälpa till med ansökningsprocessen. Kontrollera med din kommun vilka handläggningstider som gäller.

Det är klokt att avsätta gott om tid för att planera projektet så att du är så väl förberedd som möjligt på vad som komma skall. Då minskar du möjligheterna för att det uppstår onödiga förseningar. Planeringsfasen inkluderar bland annat att upprätta en budget, anlita en arkitekt, ansöka om bygglov hos kommunen, samt att anlita en entreprenör. Som nämnts tidigare är det klokt att genomföra en upphandlingsprocess för att hitta rätt entreprenör. Upphandlingsprocessen kan lätt ta 2-3 månader och innebär att du måste inhämta flera offerter, genomföra platsbesök och göra grundliga jämförelser och bedömningar av de offerter du får. Ibland är man inte nöjd med något av anbuden och då kan det vara aktuellt att inhämta fler anbud, vilket kommer att öka den totala tidsåtgången.

Under arbetets gång

Om du har valt att anlita en totalentreprenör behöver du inte vara så väldigt involverad i projektet under tiden det pågår. Det är ändå klokt att ha en god dialog med entreprenören för att undvika missförstånd. Du kan gärna upprätta en tidplan tillsammans med entreprenören med milstolpar för när de olika delarna av projektet ska vara klara. Allteftersom tiden går, kan du kryssa för när de olika milstolparna nås. På så sätt är du hela tiden uppdaterad om framstegen i projektet, och du slipper uppleva att eventuella förseningar kommer som en stor besvikelse. Om du bor nära grannar kan det vara bra att också kommunicera med dem. Arbetet kan medföra en del oljud, och dina grannar kan vara intresserade av att veta hur länge arbetena ska pågå. De kommer hur som helst att kunna framföra sina invändningar om projektet i samband med ansökan till kommunen.

När garaget med lägenhet är färdigbyggt är du nästan i mål. Innan projektet avslutas måste du delta i en slutbesiktning tillsammans med entreprenören för att gå igenom det arbete som har utförts. Om du inte har mycket kunskap om bygg själv, rekommenderas det att ta med en kunnig person vid slutbesiktningen, så att ni lättare kan påpeka eventuella fel eller brister. Du kan gärna hålla inne 10% av betalningen till slutbesiktningen är genomförd.

Om allt är som det ska vara och det inte finns något behov av förbättringar, kan projektet avslutas. Då måste du se till att du får all dokumentation kopplad till projektet. Det inkluderar bland annat slutdokumentationen, där det ska framgå vad som har gjorts, vilka material som har använts och en bekräftelse på att arbetet har utförts i enlighet med gällande regler. Ska du ha ett badrum i lägenheten, måste du ha BKR eller GVK-dokumentation, och elektrikern ska dokumentera att arbetet med det elektriska systemet har utförts i enlighet med gällande lagar och regler. Dokumentationen måste du ta väl hand om, då du kommer att behöva den vid senare tillfällen, antingen i samband med försäljning av bostaden eller om det skulle vara nödvändigt i samband med ärenden om garanti eller försäkring.

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

Några goda råd till sist

Arbetet med att bygga ett garage med lägenhet kräver god planering, men det är absolut en hanterbar uppgift. Till sist ger vi dig några goda råd som kan hjälpa dig i processen.

Brandkrav vid uthyrning

Om du tänker hyra ut lägenheten eller ha någon boende i den, är det viktigt att du känner till brandkraven som ställs. Som hyresvärd måste du se till att lägenheten uppfyller alla brandskyddskrav. Kontrollera alltid med din kommun vilka specifika brandkrav som gäller för uthyrningslägenheter i ditt område.

Kontrollera med kommunen

Ibland kan det vara svårt att få tillstånd att bygga garage med lägenhet ovanpå, och ofta beror det på begränsningar i detaljplaner relaterade till nockhöjd, takhöjd och ytan i andra våningen. Projektet får inte strida mot detaljplanerna och det ställs dessutom en rad krav på egna utomhusområden och parkeringsplats för hyresgästen. Det lönar sig att kontakta kommunen tidigt för att ta reda på om det är realistiskt att få det bygglov som krävs för att genomföra projektet.

Upprätta en budget

Att bygga ett garage med lägenhet kan vara ett kostsamt projekt och det är inte alltid lätt att veta hur mycket det kommer att kosta till slut. Därför är det klokt att upprätta en detaljerad och realistisk budget för att hålla kostnaderna under kontroll. Du bör inkludera en marginal på minst 10% så att du kan hantera eventuella oförutsedda kostnader utan att projektet måste skjutas upp.

Vanliga frågor och svar

1. Fråga: Vilka material är bäst för garagebygget?
Svar: Valet av material beror på din budget, klimatet där du bor, och dina personliga preferenser. Betong, stål och trä är vanliga materialval för garage.

2. Fråga: Behöver jag isolera garaget?
Svar: Isolering är rekommenderat om du planerar att använda garaget som en bostadsyta eller om det kommer att användas för att lagra temperaturkänsliga objekt.

3. Fråga: Vilken typ av ventilation bör jag ha i garaget?  
Svar: God ventilation är viktigt, särskilt om du planerar att arbeta inuti garaget. Vanliga alternativ inkluderar naturlig ventilation genom fönster och ventiler eller installation av mekaniska ventilationssystem.

4. Fråga: Vilken typ av belysning är lämplig för garaget?
Svar: LED-lampor är energieffektiva och ger bra ljus. Se till att belysningen är jämnt fördelad för att undvika skuggor och mörka hörn.

5. Fråga: Hur stor bör garaget vara? 
Svar: Storleken beror på användningen. Tänk på storleken på dina fordon samt om du behöver extra utrymme för förvaring eller arbetsytor.

6. Fråga: Vilka tillstånd krävs för att installera el och vatten i garaget?
Svar: Kontakta din lokala kommun eller en certifierad elektriker/rörmokare för att få information om de specifika tillstånd som krävs i ditt område.

7. Fråga: Hur underhåller jag garaget för att det ska hålla länge?
Svar: Regelbunden rengöring, målning, och underhåll av tak och väggar är nödvändigt. Kontrollera också regelbundet garagedörrens funktion.

8. Fråga: Kan jag installera solpaneler på garagetaket? 
Svar: Ja, det är möjligt om taket har rätt lutning och exponering mot solen. Kontakta en lokal solenergiföretag för en konsultation.

9. Fråga: Hur mycket kostar det att bygga ett garage med lägenhet? 
Svar: Kostnaden varierar beroende på material, arbetskostnader, storlek och design. Att få offerter från flera entreprenörer kan ge dig en mer exakt uppskattning.

10. Fråga: Hur energieffektivt kan jag göra mitt garage med lägenhet?
Svar: Använd isolering, energieffektiva fönster, och värmesystem. Solpaneler och energieffektiv belysning kan också bidra till att minska energiförbrukningen.

Garage med lägenhet? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.