Bygga badrum: En komplett guide (pris, regler, process)

 

Ska du bygga badrum? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.

Bygga badrum

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Bygga badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Funderar du på att bygga ett nytt badrum? Här listar vi vad du bör tänka på innan du sätter igång. 

Badrummet är bostadens mest krävande och kostsamma rum att bygga eller renovera. Det är ett rum som ska fungera dygnet runt. Här ska man kunna kliva in på morgonen och njuta av en varm dusch, eller kanske slappna av i badkaret på kvällen. 

Samtidigt är badrummet i regel ett av bostadens minsta rum och det som är dyrast per kvadratmeter, så bra planering är a och o.

Vad är skillnaden mellan att bygga ett nytt badrum och att renovera?

I vardagligt tal pratar vi ofta ett nytt badrum när vi egentligen bara renoverar eller uppdaterar badrumsinredningen. Det är emellertid stor skillnad på att bygga ett nytt badrum där det inte redan finns ett badrum och att renovera ett existerande badrum. 

De tekniska utmaningarna med VVS-arbete och elinstallation är mycket större när man bygger ett badrum. Vid en renovering eller uppdatering installeras de nya produkterna i regel på samma ställe som de befintliga. Mycket av rörläggningsarbetet och annat grundarbete är därför redan gjort. Det är betydligt mer komplext att bygga ett badrum från grunden med tanke på rör, el och ventilation eftersom det inte bara är att koppla på det nya badet på de existerande stamledningarna.  

Generellt sett kommer kostnaden för att bygga ett nytt badrum bli 10 - 30 procent högre jämfört med om man renoverar ett badrum. Baserat på uppgifterna i vår databas på Byggstart ligger snittpriset (allt inkluderat) på en totalrenovering av ett badrum på cirka 185.000 kronor medan snittpriset för att att bygga ett nytt badrum från grunden ligger på cirka 215.000 kronor.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Behöver du anmäla eller ansöka om bygglov från kommunen?

Det är lättare att be om förlåtelse än tillåtelse heter det, men när det kommer till att bygga badrum gäller det att ha alla tillstånd på plats innan du påbörjar arbetet. 

Den goda nyheten är att du i regel inte behöver bygglov för att bygga ett badrum men du behöver däremot så gott som alltid göra en anmälan till kommunen. En normal renovering eller uppdatering av badrummet behöver du varken anmäla eller söka bygglov om. Om du är det minsta osäker på vilka åtgärder som kräver en ev. anmälan resp. bygglov ska du ta kontakt med din kommun.

Det finns tre viktiga åtgärder som du alltid måste anmäla till kommunen: 

  • Du ändrar i fastighetens bärande konstruktion. Att ändra en bärande konstruktion innebär att du river, flyttar eller gör ingrepp i bärande väggar, takstolar eller bärande element i väggen.. 
  • Du bygger så omfattande att du bryter en brandcell (vanligt förekommande vid byte av avloppsledningar i flerfamiljshus)
  • Du bygger badrum i ett utrymme som inte är godkänt som bostadsrum (biyta), till exempel ett förrådsutrymme. Då måste du göra en anmälan om ändrad användning. 

Om du behöver göra en anmälan eller ev. ansöka om bygglov måste du räkna med några veckors handläggningstid. Du måste även ta reda på vilka regler som gäller för vem som kan göra anmälan eller ansökan, det vill säga om du kan gör det själv eller om du behöver ta hjälp av en fackman (arkitekt, ingenjör eller entreprenör).

Bygga badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad kostar det att bygga ett badrum?

Prislappen på ett nytt badrum beror på dina ambitioner, prioriteringar och badrummets storlek. Baserat på de byggherrar som har använt sig av Byggstart för att hitta rätt entreprenör har vi utvecklat en databas som innehåller slutkostnaden för bygg- och renoveringsprojekt. Utifrån de uppgifterna har vi fått fram att genomsnittspriset för att bygga ett nytt badrum i ett utrymme där det inte är badrum i dag, vilket ligger runt 270.000 kronor. Då är såväl arbetstimmar som material och inredning inkluderat. 

Prisnivån kan dock variera mycket, från 150.000 kr till över 400.000 kr. Badet är i regel bostadens dyraste rum mätt i kvadratmeterpris. Men tänk inte bara på badrummet som en stor utgift, det är även en investering. Ett modernt badrum kan öka fastighetens värde. 

Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Vilka material ska du välja till badrummet?

Ett badrum bör inte bara innehålla det absolut mest nödvändiga, det bör inredas som din personliga tillflyktsort där du kan dra dig tillbaka och koppla av från vardagens slit och släp.  

Dusch: Du kan alltid installera en duschblandare till ett badkar med duschvägg, men det flest väljer numera duschväggar eller liknande. Metaller med en varm färg som koppar, mässing eller guld är särskilt trendiga för tillfället.  

Badkar: Det finns en uppsjö av badkarsmodeller att välja mellan och prisskillnaderna är stora. Saker som du bör tänka på är storlek, material och form. Provsitt alltid badkaret innan du köper det.  

Toalett: Alla förväntar sig att hitta en toalettstol i badrummet, så glöm inte bort den. Undvik helst att göra toaletten till badrummets mittpunkt. De flesta väljer numera en vägghängd toalett.  

Ljus: Bra belysning i badrummet är viktigare än många tror. Snygga möbler kan inte kompensera upp för omoderna armaturer.  Ljuset ska helst ha en naturlig färgåtergivning och det ska vara ordentligt upplyst, särskilt vid spegeln. 

Golv och väggar: Kakel och klinker används ofta på väggar respektive golv, och särskilt i den delen av badrummet där det blir mest blött. Kakel och klinker finns i olika storlekar, material och prisklasser. 

Tvättställ: Tänk inte på bara på handfatet som ett ställe där du tvättar händer och ansikte. Det är en viktig badrumsmöbel som kan vara badrummet mittpunkt. 

Konst: Det ger ett extra intryck om du tar in konst i badrummet. Det gör att du får något fint, förutom din spegelbild, att titta på. Eventuellt kan du hänga upp fina familjebilder eller sätta in en skulptur.  

Badrumsmöbler: Det finns en uppsjö med olika färger och material på badrumsmöbler. Leta upp några som passar ditt badrum och välj gärna möbler med hjul. Det gör dem lätta att flytta på, vilket är särskilt praktiskt i mindre badrum. 

Hur håller man nere kostnaderna för badrummet?

Den största kostnaden för ett badrum är allt det som inte syns men som måste var i ordning. Allt det tekniska med VVS-arbete, vattentillförsel, tätskikt och elektricitet kan man inte dra ner på. 

För att få ner totalkostnaden gäller det att vara kreativ och hitta andra billiga lösningar. Det kan till exempel vara att du väljer en mer normal standard på inredning och komponenter, exempelvis genom att byta ut det dyra kaklet mot våtrumsskivor eller genom att hitta billigare armaturer. 

Men även om du väljer en billigare lösning, är det viktigt att produkterna håller en hög kvalitet. Fråga därför hantverkarna eller totalentreprenören innan du gör ett inköp eftersom hantverkarna i värsta fall kan neka till att installera produkter som inte håller måttet. Det gäller särskilt VVS- och elprodukter. 

Du kan även spara betydande belopp genom att välja rätt entreprenör. Du bör alltid begära in minst två, gärna tre, skriftliga anbud. Registrera gärna ditt projekt på Byggstart för att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare. 

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

Bygga själv eller anlita professionella hantverkare?

Ett våtutrymme är det mest riskabla rummet en amatör kan ge sig på. Även om du tekniskt sett får lov att utföra mycket att arbetet själv, kräver försäkringsbolagen att fackmän ska stå som ansvariga för vatten och el. Genom att anlita duktiga hantverkare får du en garanti för att arbetet är korrekt utfört. 

Pengarna som du sparar in på att göra jobbet själv kan istället bli en dyr lektion. Ett badrum där arbetet inte är korrekt utfört kan drabbas av läckage och fuktskador. Om du inte kan visa dokumentation på att arbetet är korrekt och fackmannamässigt utfört, kan försäkringsbolaget neka dig ersättning om en skada uppstår i efterhand. 

Men även om du överlåter arbetet att bygga själva badrummet till professionella hantverkare, bör du ändå sätta din personliga prägel på badrummet. Det är trots allt du som ska använda det varje dag. 

Hur hittar man seriösa hantverkare?

Att bygga ett nytt badrum är ett krävande projekt oavsett hur väl du än planerar, men genom att anlita pålitliga hantverkare blir arbetet mycket enklare. 

Se till att de hantverkare som du överväger att anlita har flera års relevant erfarenhet och dokumenterad kompetens i form av certifieringar eller gesäll- och mästarbrev. Det är även en fördel om de har VVS-auktorisation, även om det inte är ett krav.

Du bör alltid begära in minst två, helst tre, anbud från olika hantverksföretag. Hos oss på Byggstart kan du komma i kontakt med flera entreprenörer som lämnar offerter på ditt projekt. Det enda du behöver göra är att beskriva projektet och därefter blir du kontaktad av ett kvalitetskontrollerat företag.  

Se till att du får ett skriftligt kontrakt. Ju mer detaljerad beskrivningen av uppdraget är, desto bättre. Skriv gärna in i kontraktet att arbetet ska utföras i enlighet med gällande lagstiftning och regelverk för våtrum. 

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid det tar för att bygga ett nytt badrum beror på projektets storlek, hur bra du har planerat, tillgång till hantverkare och tidsåtgången. Det är också viktigt att du har fått alla nödvändiga startbesked och att materialet finns tillgängligt när det behövs. 

Planera därför så tidigt som möjligt, minst fyra veckor före byggstart. Alla frågor gällande vilken typ av inredning du ska ha, belysning och annat måste vara avklarade innan hantverkarna kommer och ska påbörja bygget. 

Om du anlitar professionella hantverkare kan du räkna med en arbetstid på 3 - 5 veckor. Det vanligaste misstaget som folk gör är att underskatta hur lång tid det tar att bygga ett nytt badrum. 

10 tips för bygge av badrum

1. Leta efter bra idéer

Det kan vara svårt att se framför sig hur badrummet ska se ut i hänsyn till inredningsstil och färger. För att få lite mer kött på benen kan du till exempel hämta inspiration från utställningar, böcker, tidningar och internet. 

2. Var förberedd

Hur stort är badrummet och hur mycket plats har du till badrumsmöbler, handfat, toalettstol, dusch och/eller badkar? Vill du ha både dusch och badkar? Ska du ha golvvärme? Vem ska använda badrummet och hur kommer behoven att förändras under de kommande 5-10 åren? Det här är några av frågorna som du måste ställa dig och tänka igenom. 

3. Gör en budget

Räkna på hur mycket du har råd med och vad ett nytt badrum är värt för dig. Var realistisk med din budget. Behöver du ta ett lån ska du se till att lånet är tillräckligt stort för att täcka hela byggkostnaden så att du inte behöver avbryta på grund av pengarna tar slut. Ta även med en post för oförutsedda extrautgifter i din budget, minst 10-20 procent av totalkostnaden. 

4. Välj inredningsstil till badrummet

Minimalistiskt, klassiskt eller romantiskt? Inredningsstilen styr allt från val av toalettstol till möbler och spegel. Det finns inget som säger att man inte får blanda olika stilar men om du vill vara på den säkra sidan bör du begränsa dig till att bara låta en stil dominera badrummet.

5. Hitta de rätta hantverkarna 

Dra in hantverkare i projektet så tidigt som möjligt, det vill säga så fort du har en plan för hur du vill ha badrummet. Bjud in till möte och inspektion av utrymmet. Kontrollera företagets referenser. Skriv ett kontrakt som i detalj beskriver åtgärder, villkor, tidsplan och betalningsvillkor. Det är också smart att skriva in i kontraktet att arbetet ska utföras enligt gällande lagstiftning och regelverk för våtrum. 

6. Beställ produkterna i god tid 

Hantverkarnas tid är dyr så gör allt du kan för att se till att allt finns på plats när VVS-montör, elektriker och andra hantverkare kommer. Vill du själv köpa in dina badrumsprodukter, som exempelvis badkar och dusch, bör du först stämma av det med VVS-montören. I värsta fall vill personen i fråga inte installera produkterna på grund av otillräcklig kännedom om produkterna eller för att de inte håller tillräckligt hög kvalitet. Rör och annat råmaterial tar hantverkaren med själv. 

7. Välj en totalentreprenör

Elektriker, VVS-montörer och andra yrkesgrupper gör verklighet av ditt drömbadrum men deras arbete måste koordineras, annars blir det mycket dödtid. Många väljer därför att använda en totalentreprenör som står för hela projektet. 

Pengarna som du använder på en totalentreprenör får du ofta igen i form av högre kvalitet, bättre planeringen och projektledning. Något som i förlängningen ger dig en lägre stressnivå under projektets gång. 

8. Fokusera på kvalitet

Badet har en längre livstid än många av de andra rummen i bostaden, vilket är anledningen till att du bör se till att det är byggt med bra kvalitet rakt igenom. Det gäller såväl val av material och produkter som genomförandet av arbetet. 

9. Kom ihåg att få dokumentationen överlämnad 

Se till så att du får en bra dokumentation över arbetet som är gjort och vilka material som har använts. Spara alla kvitton; det är viktigt både med hänsyn till försäkringen och en ev. framtida försäljning. Ett badrum utan dokumentation ger per automatik den sämsta värderingen vid en försäljning. Med andra ord, ju mer dokumentation du har, desto bättre. 

10. Gör en ny uppvärdering

Värdet på bostaden har troligen stigit när det nya badrummet är färdigt. En ny uppvärdering kan göra det lättare att sälja bostaden eller få ökat huslån. 

Bygga badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.