10 saker du måste veta om plåttak

 

Överväger du att lägga takplattor? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Plåttak

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Takplåt är ett både praktiskt och relativt billigt takmaterial som har blivit alltmer populärt den senaste tiden. Planerar du att lägga ett nytt tak kan det vara ett bra alternativ att överväga. I denna artikel har vi samlat 10 saker du bör känna till om plåttak, bland annat saker som berör materialval, budgetering och val av entreprenör.   

Hämta in kostnadsförslag för ditt projekt: Lägg ut jobbet på Byggstart

1. Börja planera i god tid 

Det är många saker att tänka på när du ska lägga nytt tak, så det gäller att vara väl förberedd och börja planeringen i god tid. Vissa saker som är bra att åtminstone börja fundera på är vilket taktäckningsmaterial du vill lägga, vem som ska lägga taket och när, samt vad det får kosta. Även om själva takläggning inte tar särskilt lång tid så är god planering nyckeln till ett lyckat genomförande. Inte minst är det viktigt att hitta en tillgänglig takentreprenör eller takläggare, då de ofta är uppbokade flera månader i förväg. 

2. Glöm inte underlagstaket

Ska du lägga ett nytt tak är det alltid en bra idé att samtidigt byta underlagsduken. Underlagstaket, tillsammans med det primära taket, hjälper till att hålla taket torrt.  Det är dessutom nödvändigt att riva fuktspärren för att kontrollera takets skick och eventuellt avlägsna rötangripna delar. Ska ditt nya tak hålla länge är det ett måste att byta underlagstakets fuktspärr. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

3. Välj rätt material/produkt

Har du redan bestämt dig för plåttak måste du i så fall bestämma vilken slags takplåt som ska användas. Det finns en del att välja mellan, men nedan hittar du de viktigaste egenskaperna att ta i beaktande: 

Tyngd: Takplåt i stål eller aluminium väger under 10 kg/m2 och passar därmed de flesta takkonstruktioner. Takplåt i koppar eller zink väger mer men håller längre. Oavsett vilket material man väljer måste man alltid försäkra sig om att takstolar och undertak tål den nya belastningen, och att materialet passar för lutningen på taket. 

Pris: Det finns markanta skillnader i pris mellan de olika takplåtssorterna. Det samma gäller kvalitén. Som alltid gäller det att hitta en balans mellan kvalitet och pris. 

Utseende: Det finns exempelvis plåttak som efterliknar takpannor och kan användas på tak där en klassisk stil önskas men riktiga takpannor inte passar. Den vanligaste formen av plåttak är dock korrugerad plåt, som kommer i våg- eller trapetsprofiler. Korrugerad plåt kan, i vissas ögon, anses mindre estetiskt tilltalande än exempelvis kopparplåt eller platt takplåt. Det är givetvis en smaksak, men tänk även på att ett vackert tak ökar värdet på ditt hus. 

Klimat: Plåttak i stål, aluminium, zink eller koppar håller hög kvalitet och är nästintill underhållsfria. De passar alla utmärkt för vårt kalla klimat, men bor man på kusten bör man vara extra noga med att välja en takplåt av hög kvalitet som tål saltvatten och korrosion, exempelvis i aluminium. 

Livslängd: Stål- och aluminiumplåt har en förväntad livslängd på minst 30 år. Kopparns livslängd överstiger 60 år. 

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

4. Sätt upp en realistisk budget

Plåttak kommer i många olika prisklasser. Korrugerad plåt är den billigaste varianten medan koppartak är både dyrt att inhandla och lägga. Däremellan finner man bland annat metallpannor som är ett intressant alternativ till takpannor i lertegel eller betong. När nytt tak ska läggas är det viktigt att tänka långsiktigt, bortom sin egen livslängd till och med (det är sällan man får byta taket två gånger inom sin livstid om det görs rätt). 

En annan sak att tänka på när man sätter upp sin budget är att tak, i och med att de byts så sällan, kan dölja skador på husets struktur. Rötangrepp är inte ovanligt att upptäcka när man river gamla tak och i värsta fall måste man byta ut takstolar och underlagstaket. Då krävs det en helt annan budget och tidsplan. Det bästa är därmed att lägga undan en buffert i sin budget för oförutsedda kostnader och hoppas att den inte kommer att behövas. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

5. Hitta rätt entreprenör

Vanligtvis kommer du behöva kompetens inom tre fackområden när du ska lägga plåttak: plåtslagning, takläggning och snickeri. Det är mer än bara takplåten som ska läggas; man brukar byta underlagsduk, läkta om, montera ny skorstenshuv och annat beslag, samt sätta upp nytt avvattningssystem. De flesta husägare inom vårt nätverk väljer därför att organisera sina projekt som totalentreprenad, där en huvudentreprenör tar på sig hela arbetet, från rivning till takläggning. Fördelen är att det endast kräver ett kontrakt, och att man endast behöver förhålla sig till en motpart. Entreprenören är ansvarig för både utförandet och materialinköpet. 

Det är dock viktigt att alltid kolla upp vissa saker innan man väljer entreprenör: 

Pris: Hämta alltid in minst två eller tre anbud för att kunna hitta det mest konkurrenskraftiga kostnadsförslaget. Det kan vara värt att ta lite längre tid på sig för att hitta en entreprenör med både kompetens och rimliga priser. 

Ekonomi: Det finns alltid en liten risk att ett byggföretag går i konkurs under arbetet eller garantiperioden. För att undvika att stå utan tak när hösten kommer är det därför klokt att kolla upp den ekonomiska situationen för firman man tänker anlita. Man kan enkelt begära en kreditupplysning för att se om det är skuldbelagt eller har många betalningsanmärkningar.  

Kapacitet: En entreprenör med både kompetens och erfarenhet är sannolikt väldigt uppbokad. Det gäller därmed att vara ute i god tid för att försäkra sig om att firman man vill anlita är tillgänglig och har kapacitet att utföra jobbet vid önskad period. 

Referenser: Sist men inte minst är det alltid bra att kolla upp referenser från tidigare och liknande projekt. Det bästa är att faktiskt ringa upp eller mejla en tidigare kund och fråga hur takläggningen gick till. 

Med Byggstart kan du enkelt och effektivt komma i kontakt med seriösa takentreprenörer. Vårt jobb är att kvalitetssäkra alla företag som ingår i vårt breda nätverk, för att du ska kunna hitta kompetensen du behöver utan bekymmer. Registrerar du ditt projekt på Byggstart sätter vi dig i kontakt med de mest lämpade företagen för just ditt projekt inom ditt område. Det är både gratis och utan förpliktelser för dig som husägare.

6. Ta reda på om du behöver bygglov 

Utgångspunkten när det gäller takläggning är att det inte behövs något bygglov för att byta yttertaket med samma beklädnad. Ska du däremot ändra material, exempelvis från takpannor till plåttak, kan du behöva ansöka om bygglov eller göra en anmälan. Det beror på var du bor, så kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

7. Ta fram en tydlig tidsplan

Räkna med två till sex veckor för att lägga om ditt tak. Tidsåtgången beror på takets storlek och komplexitet (antal skarvar, vinklar osv.). Det kan vara bra att ta fram en tydlig tidsplan med entreprenören för att enkelt ha koll på att läggningen går som planerat. Du undviker också missförstånd och eventuella tvister med entreprenör om byggprocessen är detaljerat beskriven på papper. 

8. Besök byggarbetsplatsen

Det är inte alla som vill eller kan bo kvar under takomläggningen. Då kan det vara bra att besöka byggarbetsplatsen regelbundet för att ha koll på dess utveckling och lösa eventuella små detaljer med entreprenören på plats. Takläggning är dock ett tekniskt avancerat och riskfyllt jobb, så se till att inte vara i vägen för hantverkarna eller komma med synpunkter när de står och jobbar flera meter uppe i luften. Vänta åtminstone tills de kommer ner för att framföra dina synpunkter.  

9. Gör en slutbesiktning 

När taket är färdigt bör du ta in en sakkunnig besiktningsman som kan utvärdera om arbetet är fackmannamässigt utfört. I regel håller man inne den sista betalningen på minst 10 % av totalsumman tills eventuella fel som upptäckts vid slutbesiktningen är åtgärdade. 

10. Samla in relevant dokumentation

Efter slutbesiktningen och eventuella fel är åtgärdade är det viktigt att samla in all dokumentation som är knutet till projektet. Det kan vara information om använda produkter, monteringsanvisningar, kvitton, intyg osv. Dessa dokument kan vara nödvändiga vid eventuell reklamation eller när reparationer eller underhåll ska utföras på taket. Det gäller även att kunna intyga att takläggningen uppfyller gällande regelverk vid eventuell försäljning. 

Behöver du hantverkare för jobbet? Lägg ut ditt projekt på Byggstart

Hitta rätt entreprenör

Gå till Byggstart för att hitta rätt entreprenör för ditt projekt.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.