Vad kostar stående panel? Pris i

 

2025

Undrar du vad stående panel kostar? Vi berättar allt du behöver veta om priset för stående panel, inklusive centrala faktorer som påverkar priset, möjligheter att spara pengar, hur du kan hitta kompetenta yrkespersoner, och mycket mer. Läs vår guide, så undviker du att betala för mycket!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Stående panel pris

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Stående panel? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad kostar stående panel?

Om du ska byta panel eller sätta upp ny panel i samband med byggandet av huset, har du kanske undrat om du ska välja liggande eller stående panel, och vad det kostar. Valet är ofta en konsekvens av preferenser kopplade till husets utseende. Ett hus med liggande panel kommer ofta att se lågt och brett ut, medan ett hus med stående panel tenderar att se högre och smalare ut. Klimatet där du bor är också något du bör överväga. Med stående panel är bräderna vertikala, vanligtvis med horisontal ströläktning. Längs kusten kan det vara större risk att vatten tränger in i stående panel än i liggande, på grund av slagregn. Stående panel är därför mer populärt inåt landet. Samtidigt är det oftast enklare att göra fuktsäkra anpassningar runt fönster och fönsteromramning med stående panel.

I våra prisdatabaser ser vi att genomsnittspriset för stående panel ligger på cirka 1 700 kronor per kvadratmeter. Priserna varierar dock eftersom alla projekt är olika och många prisfaktorer och personliga preferenser påverkar priset. Även om genomsnittspriset ligger på 1 700 kronor per kvadratmeter, innebär prisvariationerna att vissa projekt kan kosta ner mot 1 400 kronor per kvadratmeter, medan andra projekt kan kosta upp till 2 500 kronor per kvadratmeter. Eftersom priset baseras på antal kvadratmeter, kommer den totala kostnaden att bero på hur stor panel du behöver. I vissa fall ska man byta panel på hela huset, medan det andra gånger bara är nödvändigt att byta panel på mindre områden, till exempel där väggen är mest utsatt för dåligt väder.

Dessa priser inkluderar allt du behöver av material och hantverkare för att göra jobbet åt dig. Om du ska byta utvändig panel rekommenderas det dock att du inhämtar prisförslag och genomför en besiktning där du bor, för att få reda på exakt hur mycket det kommer att kosta att byta stående panel hos dig. I vissa fall kan det vara nödvändigt att ansöka om bygglov från kommunen, vilket då skulle medföra vissa kostnader för att utarbeta bygglovsansökan och för handläggningsavgiften. I de flesta fall är det dock inte nödvändigt att ansöka om bygglov vid byte av panel. Undantag gäller om projektet medför betydande fasadändringar, till exempel om du samtidigt ska byta ut fönstren mot fönster av en annan storlek.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Många faktorer påverkar priset

Många faktorer påverkar priset för stående panel. Vanligtvis är det anledningen till att du måste byta panel, hur mycket panel du behöver och vilken typ av panel du väljer som bestämmer hur mycket du slutligen kommer att betala. Ibland är det nödvändigt att byta panel på grund av att fukt- och rötskador har uppstått på den nuvarande panelen. Om sådana skador förblir oupptäckta under en längre period kan det uppstå följdskador som måste åtgärdas innan ny panel kan sättas upp. Ibland kan det vara dyrt att reparera sådana följdskador, medan det andra gånger inte har gått lika långt och skadorna därför kan vara enklare att fixa.

Hur mycket panel du behöver är en annan faktor som uppenbart kommer att påverka priset. Ska du ha ny panel på hela huset kommer det att kosta mer än om du bara behöver ny panel på den mest väderutsatta väggen. Ju större hus du har, desto mer material behöver du. Arbetet kommer också att ta längre tid för större projekt, vilket innebär att du måste betala för fler arbetstimmar. Normalt tar det också något längre tid att montera stående panel jämfört med liggande panel. En annan faktor som kan påverka tidsanvändningen är avståndet mellan ditt hus och entreprenören. Ofta lönar det sig att använda en entreprenör från lokalområdet så att du undviker långa resvägar.

Val av panel har också betydelse för prisnivån på stående panel. Du kan välja mellan flera träslag i olika prisklasser, och panelen kommer dessutom i olika profiler. Panel i gran är utbrett i Sverige. Även om gran är relativt billigt, är det ett ganska hållbart material med bra fuktavvisande egenskaper. Många väljer dock att köpa panel i furu. Du kan till exempel köpa CU-impregnerad furu eller värmebehandlad furu. Furu är mycket hållbart och motståndskraftigt mot det nordiska klimatet. Andra populära träslag inkluderar ask och cederträ, som både ger ett vackert yttre och är motståndskraftigt. Bland profilerna du kan välja finns bland annat snedpanel, rektangulär, enkel fals, dubbel fals rak och mer. Vissa träslag och profiler kostar mer än andra och ditt val kan vara styrande för priset. Om du inte vet vad du vill ha, kan entreprenören ge dig bra tips om vad som passar på just ditt hus. Alternativt kan du söka på nätet eller ta en tur runt i närområdet där du bor för att hitta inspiration från andra hus med stående panel.

Stående panel? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hur man håller nere kostnaderna

Det kan vara kostsamt att sätta upp stående panel. Ska du byta panel på hela huset kommer projektet troligen att kosta flera hundra tusen kronor. Hur som helst är det klokt att leta efter sätt att spara pengar. Största delen av kostnaderna kommer att gå till inköp av material och till hantverkare. Det är möjligt att spara pengar på båda delarna. När det gäller material är det viktigt att vara medveten om att det finns material och träslag i flera prisklasser. Du kan välja en billig träsort och göra hela projektet något billigare, men det är samtidigt viktigt att du väljer ett material som är tillräckligt hållbart så att du slipper byta panel igen kort därefter.

Det är ändå möjligt att hitta material av hög kvalitet till ett reducerat pris i många fall. Ibland har leverantörerna erbjudanden och kampanjer som du kan utnyttja, och andra gånger är det möjligt att få rabatt. När man ska köpa ny stående panel till hela huset, behöver man vanligtvis ganska stora mängder material. När man köper i stora mängder är det normalt lättare att få rabatt. Du bör därför fråga om rabattmöjligheterna hos olika leverantörer och undvika att göra flera små inköp. Många väljer att låta hantverkaren ta hand om inköpet, eftersom hantverkare ofta har tillgång till bra rabatter som kunden också kan dra nytta av. I jakten på rätt entreprenör kan du fråga om potentiella kandidater har tillgång till bra rabatter vid inköp av material. Kom ihåg att hantverkare också känner till kvaliteten på de olika materialen på marknaden och att du också kan dra nytta av deras expertis inom detta område när det gäller inköp av material.

Om du har erfarenhet av byggande och är praktiskt lagd, kan du överväga att lägga lite egen insats för att spara pengar. Du hittar många bra guider på nätet som tar dig igenom processen med att montera stående panel. Här kan du läsa om allt från indelning av stående panel till utläktning och montering av underliggare.

Professionella varierar också i pris. Därför är det viktigt att du tar dig god tid att hitta rätt entreprenör för ditt projekt. De flesta löser detta genom att inhämta prisförslag från flera aktörer så att du kan jämföra, till exempel genom en upphandlingsrunda. Då får du en översikt över prisnivån för just ditt projekt, och det blir lättare att göra ett prismedvetet val. Kom dock ihåg att kvaliteten bör vara lika viktig som priset. Om du beslutar dig för att genomföra en upphandlingsrunda kan du överväga att använda Byggstart. Byggstart är en tjänst som kopplar kvalitetssäkrade entreprenörer med kunder som ska starta byggprojekt. Byggstart har i förväg kontrollerat relevanta godkännanden, referenser och kreditbetyg, för att säkerställa att entreprenörerna är väl kvalificerade. Hos Byggstart kan du jämföra erbjudanden från flera företag, vilket gör det lättare att hitta rätt professionella inom dina budgetramar. Det är både gratis och icke-bindande att använda Byggstarts tjänst.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Värdera prisförslag mot varandra

Väljer du att genomföra en anbudsrunda för att hitta yrkesmän, bör du vara noggrann när det gäller metoder för att jämföra prisförslag. Ofta ser vi att beställare är oförsiktiga inom detta område och slutar upp med att betala mer än nödvändigt eller får en överraskning under processens gång. Vanligtvis räcker det inte att bara se på slutsumman som anges i prisförslaget. Det är viktigt att du går igenom alla punkter i alla offerter du får och skaffar dig en översikt över exakt vad som ingår i priset.

Du bör till exempel ta reda på om du har fått en prisuppskattning eller ett fast pris. Om du har fått en prisuppskattning, måste du vara beredd på att priserna kan avvika något från detta, och ta höjd för sådana avvikelser i din budget. Har entreprenören tagit olika förbehåll? Om entreprenören inte känner till alla detaljer i jobbet som ska göras, kan det vara nödvändigt att ge ett pris med olika förutsättningar. Finns det några tjänster som ingår i offerten, medan andra tillkommer? Gäller det i så fall för alla entreprenörer eller bara den ena? Dessa är frågor som är viktiga att ställa sig när man jämför prisförslag.

För att göra det lättare att jämföra prisförslag är det viktigt att du tar dig tid att utarbeta en noggrann projektbeskrivning. Ju mer detaljerad den är, desto större chans att entreprenörerna får en god förståelse för projektet. Då blir priserna mer exakta och man undviker stora prisskillnader till följd av att entreprenörerna förstår projektet olika.

Är det värt att köpa stående panel?Byte av panel kan i många fall vara helt nödvändigt på grund av fukt- eller rötskador på nuvarande panel. Då är det i alla fall värt att byta den eftersom alternativet med uppföljningsskador bara blir mer och mer kostsamt att reparera allteftersom tiden går. Ofta kommer en ny stående panel att vara värd investeringen eftersom den bidrar till att öka värdet på bostaden. Om du bor i ett hus som är mer än 40 år gammalt, rekommenderas det att efterisolera samtidigt för att göra projektet till en ännu bättre investering. Efterisolering bidrar effektivt till att minska värmeförlust, vilket i sin tur kan spara dig för energikostnader i framtiden och ge ditt hus en bättre energiklass.

För att det ska vara värt att köpa ny stående panel, är det ändå viktigt att du väljer material av tillräckligt god kvalitet så att den nya panelen har lång livslängd och kan skydda mot yttre omständigheter på ett bra sätt utan att det krävs för mycket underhåll. Ibland måste man ändå byta panel igen efter relativt kort tid på grund av rötskador som uppstår på grund av felaktig montering eller onödig fogning av stående panel. Vanligtvis bör man undvika fogning av stående panel på väderutsatta väggar. En ny stående panel kan ge huset ett bra skydd och ett fint yttre. Om det är värt att betala priset beror slutligen på skicket på den nuvarande panelen, din budget och dina egna preferenser.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Stående panel? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.