Vad kostar ett sadeltak? Pris i

 

2025

Undrar du vad ett sadeltak kostar? Vi berättar allt du behöver veta om priset på sadeltak, inklusive de olika typerna av takbeklädnad du kan välja mellan, vilka faktorer som påverkar priset, hur du kan hitta prisvärda entreprenörer, och mycket mer. Läs vår guide, så undviker du att betala för mycket!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Sadeltak pris

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Sadeltak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad kostar ett sadeltak?

Om du ska bygga hus eller lägga ett nytt tak, har du kanske undrat över vilken typ av tak du bör välja? Det finns många olika typer av tak, men sadeltaket är det mest utbredda i Sverige och i världen i stort. Ett sadeltak består av två lika, motsatta sidor som lutar nedåt, vanligtvis längs långsidorna. De två motsatta sidorna möts vid nocken, och från utsidan liknar takformen en omvänd V. Graden av lutning kan variera från tak till tak, men den stora fördelen med sadeltaket är att konstruktionen är relativt enkel, samtidigt som den passar bra i svenskt klimat med stora mängder snö och regn som effektivt rinner av taket. Även om sadeltaket har långa traditioner, kan det väl byggas sadeltak på moderna hus eller funkishus.

Det är svårt att beräkna priset för ett nytt sadeltak utan en besiktning, eftersom priset kan variera i varje enskilt fall och även beror på många olika prisfaktorer. Sadeltak kommer i flera olika storlekar, beroende på husets storlek, och därför är det mest praktiskt att titta på genomsnittspriser per kvadratmeter takyta. Vi ser att det i genomsnitt kostar cirka 1 800 kronor per kvadratmeter takyta när man ska bygga sadeltak. Det finns dock betydande variationer; billigare projekt kan kosta så lite som 1 500 kronor per kvadratmeter, medan mer komplicerade och omfattande projekt kan kosta upp till 3 300 kronor per kvadratmeter. Dessa beräkningar inkluderar allt du behöver av material och arbete utfört av professionella.

Om ditt projekt kräver bygglov måste du räkna med att det också medföljer en del kostnader för ansökningsprocessen.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vilka faktorer påverkar priset på ett sadeltak?

Som vi har sett uppstår det stora prisvariationer när det gäller att bygga sadeltak. Men vilka faktorer avgör om sadeltaket du ska bygga, hamnar i en lägre, högre eller medel prisklass? Den mest uppenbara prisfaktorn för att bygga ett sadeltak är storleken på ditt tak. Ju större tak du ska bygga, desto mer kommer projektet att kosta. Större tak kräver större mängder material och fler arbetstimmar. Det befintliga taket du har nu och dess kondition är också av betydelse. Det kostar normalt lite mer att byta från en taktyp till en annan. Till exempel om man ska byta från ett pulpettak till ett sadeltak. Om du ska byta tak på grund av fukt- och rötskador på det befintliga taket, måste du räkna med att det krävs en del arbete för att reparera skador på takkonstruktionen och undertaket. I sådana fall kan totalpriset öka avsevärt.

Vidare är valet av takbeklädnad en mycket viktig prisfaktor. Kostnaderna för att reparera eventuella skador på det befintliga taket kan man tyvärr inte göra så mycket åt, eftersom dessa ändå måste repareras innan man börjar arbetet med att lägga nytt tak, men när det gäller valet av takbeklädnad, har du större möjlighet att påverka priset själv. Detta är några populära typer av takbeklädnad:

Takshingel: Takshingel eller takpapp är en billig typ av takbeklädnad. Väljer du takshingel, kan priset för att lägga nytt tak hamna under 1 500 kronor kvadratmetern, men livslängden är ofta begränsad till cirka 30 år.

Betongtakpannor: Betongtakpannor är bland de billigaste typerna av takbeklädnad. Kvaliteten är ganska god och förväntad livslängd ligger på 40-60 år.

Taktegel: Taktegel har långa traditioner och kostar ofta lite extra. Denna typ av takpannor håller hög kvalitet och har en förväntad livslängd på 60 - 80 år.

Skiffer: Skiffer är bland de mest exklusiva typerna av takbeklädnad på marknaden. Priset kan snabbt överstiga 3 000 kronor per kvadratmeter om du väljer skiffer. I gengäld har skiffer normalt en livslängd på över 100 år, och den ger ditt hus ett vackert estetiskt utseende. Du kan välja mellan olika typer av naturskiffer.

Detta är bara några populära typer av takbeklädnad. Du kan också välja mellan takbeklädnad i trä, stålplåt eller decra. Andra faktorer som kan påverka priset har att göra med tillgången till ditt tak. Om byggnaden är hög och det blir nödvändigt med ställningar, eller om arbetet med taket av olika anledningar är komplext, kan detta bidra till att höja priserna.

Sadeltak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Så här sparar du pengar

Största delen av utgifterna som går till att bygga ett sadeltak, fördelas på inköp av material och produkter, samt att anlita yrkespersoner som kan utföra jobbet. Det finns pengar att spara i båda kategorier. När det gäller inköp av material och produkter, är det möjligt att spara pengar genom att utnyttja rabatter och erbjudanden som är tillgängliga. Ofta är det möjligt att hitta bra erbjudanden på byggmaterial, antingen genom att leta i kataloger, söka på nätet eller genom att besöka återförsäljare. Om du inte hittar några erbjudanden, är det ändå möjligt att få bra rabatter, särskilt om du köper in material i stora mängder istället för att göra flera små inköp.

Många väljer också att överlåta inköpen av material och produkter till entreprenören, eftersom entreprenörer ofta får bra rabatter hos återförsäljare de ofta handlar hos. Om du överlåter inköpen till entreprenören, kan du få samma bra rabatt, samtidigt som du kan känna dig säker på att du får material och produkter av god kvalitet.

Du kan också spara pengar på valet av entreprenör. Det lönar sig sällan att bara välja den första entreprenören man stöter på eftersom det finns stora prisskillnader mellan de olika aktörerna på marknaden. Det betyder inte nödvändigtvis att du bör välja det allra billigaste alternativet du hittar, men det kan vara klokt att skaffa sig en översikt över marknadspriserna så att du kan göra egna jämförelser av alternativen. Många väljer att lösa detta genom att genomföra en anbudsrunda och på så sätt få in flera offerter som kan jämföras. Då ser du till att entreprenörerna konkurrerar med varandra om att få dig som kund.

Du kan till exempel överväga att använda Byggstart. En gratis tjänst som kopplar samman fastighetsägare med entreprenörer och hantverkare som i förväg har kvalitetssäkrats. Byggstart kontrollerar kreditbetyg, godkännanden och referenser och ser till att entreprenörerna som ger dig offerter är väl kvalificerade. Med Byggstarts tjänst kan du jämföra offerter från flera konkurrerande företag och hitta ett alternativ som passar din budget. Det är både gratis och icke-bindande att använda Byggstarts tjänst.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Jämföra prisförslag

Som nämnt är det klokt att inhämta flera prisförslag när man ska anlita en entreprenör. Det är oftast enklast att hämta in prisförslag via en anbudstjänst eftersom du då slipper göra urvalsjobbet. Oavsett om du hämtar in prisförslag via en anbudstjänst eller genom att kontakta entreprenörer själv, bör du se till att få minst tre olika prisförslag innan du börjar jämföra. Detta för att ha en tillräckligt bra jämförelsegrund.

När du har fått minst tre prisförslag, kan du börja med att kontrollera att alla entreprenörer har förstått ditt projekt korrekt och att de har inkluderat samma poster i offerten. Om det visar sig att någon har missförstått vad ditt projekt innebär, om någon har inkluderat poster som andra inte har, eller om det finns mycket stora prisvariationer, är det troligt att din projektbeskrivning inte har varit tillräckligt detaljerad. Då bör de berörda entreprenörerna kontaktas för att klargöra eventuella missförstånd.

Förutsatt att allt ser bra ut med de prisförslag du har fått, kan du börja jämföra. Var noggrann när du jämför. Det räcker inte att bara titta på totalpriset och göra ett val baserat på detta. Du måste bland annat ta reda på om du har fått ett fast pris eller ett timpris. Är det bara en uppskattning eller är priserna bindande? Har någon av entreprenörerna gjort några reservationer? Det är inte ovanligt att entreprenörer ger ett pris med förbehåll för att det inte finns röta- och fuktskador i det befintliga taket. Finns det vissa tjänster som tillkommer utöver priset?

Det billigaste alternativet är inte alltid det bästa. Det är minst lika viktigt att entreprenören har rätt kompetens och att du har en god dialog med personen ifråga. Många betalar gärna lite mer för en entreprenör som framstår som seriös och kompetent inom sitt område. Normalt är det lättare att hitta sådana om du använder en anbudstjänst, eftersom entreprenörerna ofta har kvalitetssäkrats i förväg, så att du själv slipper kontrollera godkännanden, referenser och liknande.

Är det värt att köpa sadeltak?

För många är det värt att köpa sadeltak. Om det är värt investeringen beror på dina behov, preferenser och budget. Om du måste byta tak på grund av fukt- och rötskador i det nuvarande taket, har du egentligen inget annat val än att byta, och då kommer ett sadeltak vara ett bra alternativ. Andra gånger kan man vilja byta tak därför att man vill ha något nytt eller ge huset en yttre uppfräschning. I många fall kan ett nytt tak bidra till att öka värdet på din bostad, särskilt gäller detta om du väljer en typ av takbeklädnad av hög kvalitet, som till exempel skiffer. Då kommer du att få tillbaka stora delar av det du har investerat i det nya taket den dag du ska sälja huset.

Nuförtiden blir det också mer populärt att installera solpaneler på taket för att kunna producera egen elektricitet. Om solförhållandena är bra där du bor, och en av långsidorna på ett sadeltak utsätts för mycket sol under året, kan det vara en värdefull investering på lång sikt, som både är bra för plånboken och för miljön.

Oavsett vad som är anledningen till att du vill ha ett nytt sadeltak, är det klokt att upprätta en budget med en detaljerad översikt över alla utgifter. Det är svårt för en entreprenör att säga exakt hur mycket det kommer att kosta i förväg. Det måste ofta genomföras en besiktning i förväg, innan man kan få ett prisförslag med översikt över alla kostnader. Genom att föra budget minskar du chanserna för att oförutsedda kostnader kommer som en överraskning. Det är alltid klokt att ha en egen post för oförutsedda kostnader i budgeten. Posten bör motsvara ungefär 10% av de totala kostnaderna.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Sadeltak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.