Vad kostar mikrocement? Pris i

 

2024

Ska du använda mikrocement i badrummet? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
1 500 kr/kvm
Snittpris
2 000 kr/kvm
Högt pris
3 000 kr/kvm
Mikrocement

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Mikrocement? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Mikrocement är det senaste inom badrum och om man tar reda på vad mikrocement egentligen är kan man lätt förstår varför materialet blir ett allt mer populärt alternativ till kakel. Mikrocement är inte bara billigare per kvadratmeter än vad kakel är, det finns flera andra fördelar som gör att många väljer mikrocement istället för traditionellt kakel eller klinker.

Om du redan har kommit så långt med ditt mikrocementprojekt att du är redo för att börja ta in offerter kan du klicka dig vidare till Byggstart och registrera ditt projekt. På sajten kan du få tillgång till hantverkare med erfarenhet av mikrocement och badrum i ditt närområde.

I vissa fall kan projektet berättiga rotavdraget.

Varför står folk i kö för att prova mikrocement?

Att arbeta med mikrocement är betydligt enklare än att sätta kakel eller lägga klinker. Alla som har provat vet att det händer i princip aldrig att plattorna passar till 100 % på den yta där man vill lägga eller sätta dem, vilket innebär att man måste mäta en massa och skära till plattorna i rätt dimension för att det ska passa i rummets alla vinklar och vrår. Det är ett pilligt och tidskrävande arbete och de flesta som har varit i kontakt med hantverkare i Sverige vet att tid är pengar. Lätta mikrocement är relativt enkelt att göra och kräver mindre arbete än när man lägger klinker eller sätter upp kakel, och den minskade åtgången av arbetstid har självklart också en viss positiv inverkan på kvadratmeterpriset.

Du tänker kanske att mikrocement, som har ett lägre pris per kvadratmeter, kan vara tråkigt i jämförelse med färgrika, designade, och ofta dyra, klinker- och kakelplattor. Inget kan vara mer fel för med rätt hantverkare för jobbet går det att göra nästan vad som helst med mikrocement. Det finns heller inget som hindrar att du kombinerar de båda materialen om du vill skapa spännande och unika detaljer. Dessutom slipper du krånglet och dammet som uppstår när du måste skära till plattorna.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Byggkostnader med mikrocement

2.000 kronor är ett normalt kvadratmeterpris för ett mikrocementarbete. Kvadratmeterpriset inkluderar både material och arbete. Ungefärligt räknat så står materialet för halva delen av kostnaden medan arbetet utgör den andra halvan.

Den tumregeln är bra att använda när du sätter upp din budget, men det är så klart en förenklad bild av den egentliga situationen. En del av kostnaderna när det gäller själva arbetet omfattar till exempel förberedelser och planering av projektet. 

Större ytor får därför ett lägre pris per kvadratmeter än mindre ytor, eftersom hantverkaren kan fördela kringarbetet på ett större antal kvadratmeter. Ytor som har en totalarea - både väggar och golv medräknat - räknas som relativt stora arealer. För mindre ytor, som till exempel badrum på fem kvadratmeter, blir kvadratmeterpriset något högre. 

Om du är redo för att börja ta emot anbud från flera olika entreprenörer kan du klicka dig vidare till Byggstart och registrerar ditt projekt - det är helt gratis och förbehållslöst.

Mikrocement? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hur många kvadratmeter?

Ingen gillar överraskningar i form av oväntade utgifter. Entreprenörer baserar i regel priset för mikrocementprojekt på hur många kvadratmeter yta som mikrocementen ska sättas på. Det är viktigt att komma ihåg att det inte räcker med att beräkna golvytan. Vill du även använda mikrocement på väggarna måste den arean också räknas in.

Det betyder till exempel att en badrum med en golvyta på 6 kvadratmeter med en takhöjd på 3 meter landar på 36 kvadratmeter om du vill ha mikrocement på både golvet och väggarna. Totalarean beräknar du så här: 

Golv: 3 x 2 meter = 6 kvadratmeter

Väggar: 2 x 3 x 2 + 3 x 3 x 2 = 30 kvadratmeter

Totalt: 36 kvadratmeter

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Klinker eller mikrocement?

Om du väljer en billig variant av klinker och kakel kan du få plattor som kostar 120 kronor per kvadratmeter. Det kan vara lite billigare än att använda mikrocement, men om du väljer kakel och klinker av lite högre standard är det inte ovanligt att priset per m2 går upp till 1.200 kronor. Fogmassa är något som man inte behöver bekymra sig om när man använder mikrocement och man slipper dessutom dammet, oljudet och arbetet med att skära till kakel- och klinkerplattorna. 

Pris per kvadratmeter för underhåll - vad betyder det?   

En annan fördel med mikrocement gentemot kakel/klinker är underhållet.

Många av oss har lagt mycket tid på att rengöra fogarna mellan plattorna och fylla i ny fogmassa när den befintliga är sliten, vilket är ett arbete som du högst osannolikt får betalt för att göra.

Det är kanske inte underhållskostnaderna per kvadratmeter som är huvudorsaken till att så många lägger mikrocement ovanpå de existerande kakelväggarna eller klinkergolvet. För några handlar det om hygien och att badrummet blir lättare att hålla rent och storstäda. Mikrocement läggs på ungefär på samma sätt som när man bredspacklar en vägg, vilket gör att det inte blir eller behövs några fogar. Det blir alltså mycket lättare att dammsuga och våttorka golvet i badrummet, och väggarna är lättare att hålla rena från tvålrester och kalkavlagringar. 

Sprucken kakelplatta - förstörd glädje

Det är typiskt att den plattan som ligger mitt i golvet, och som är lättast att se, är den som det går en flisa i eller som spricker. Det som är ett ögonblicksverk att tappa på badrumsgolvet leder till en evighetslång irritation över den plattan som fick ett hack eller som sprack.

Som bekant är det så gott som omöjligt att byta ut en platta så att det ser snyggt ut, utan att behöver lägga om hela golvet igen. Mikrocement läggs därför ofta på ett existerande klinkergolv. I och med att det bara handlar om en par millimeter tjock yta behöver man sällan riva upp det befintliga klinkergolvet. Det gör att priset per löpmeter blir ganska lågt i jämförelse med om man måste lägga ett helt nytt golv.

Elegant och minimalistiskt

Byggstart ser vi att den minimalistiska stilen är en av anledningarna till att folk använder mikrocement. Många och detaljerade utsmyckningar är rätt och slätt inte något som attraherar majoriteten av skandinaver, som hellre föredrar lugna och minimalistiskt inredda miljöer som gör det lättare för kroppen och själen att koppla av från den ofta stressiga vardagen. Mikrocement ger badrum och kök ett diskret och stilrent men samtidigt intressant uttryck som passar de som föredrar en minimalistisk stil. Det blir naturliga mönster och nyanser i ytskiktet som gör ytskiktet levande, men inte så mycket att det blir förvirrande, kaotiskt eller, i värsta fall, irriterande att titta på.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad kostar det? Måste du räkna på allt själv?

Funderar du på om mikrocement är något för ditt badrum? Byggstart samarbetar med många duktiga inredningsarkitekter och entreprenörer som kan hjälpa dig med att hitta den bästa lösningen för ditt badrum inom den budget som du har satt upp. Ta gärna kontakt med oss på Byggstart när du vill komma i kontakt med skickliga hantverkare.

Mikrocement? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.