Vad kostar det att bygga om hus? Priser i

 

2024

Ska du bygga om huset? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Bygga om hus

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Bygga om hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

De flesta husägare har en dröm om att bygga om huset. Det kan bero på att familjen har utökat, eller så vill man göra strukturella ändringar i huset, som ett större badrum eller energieffektivare lösningar.

En ombyggnad av en bostad är en term som omsluter många olika typer av projekt, och här går vi igenom kostnaderna för några av de vanligaste ombyggnadsprojekten. Om du vill få ett exakt pris på ditt projekt måste du kontakta en entreprenör. Det kan du enkelt göra genom att registrera ditt projekt på Byggstart.

Priset för en ombyggnad

Alla ombyggnadsprojekt ser olika ut. Vissa är begränsade till invändig upprustning, andra omfattar fasaden och tak, medan en del tar sig an bägge delar. I det här prisexemplet har vi inkluderat kostnaderna för några av de vanligaste åtgärderna som utförs när man bygger om hus, även om dessa inte är aktuella för alla typer av projekt. Priserna som anges inkluderar både arbete och material, och allt är inklusive moms. De baseras på projekt som tidigare genomförts av byggherrar som nyttjat Byggstart för att hitta rätt entreprenör för arbetet:

  • Byta beklädnad och tilläggsisolera: 1.500-2.500 kr/m2
  • Lägga nytt tak: 1.200-3.200 kr/m2
  • Dränering: 3.200-5.500 kr per löpmeter
  • Invändig renovering: 5.500-16.000 kr/m2 (9.500 kr/m2 i genomsnitt)
  • Bygga nytt badrum: 200.000-320.000 kr
  • Tillbyggnad: 18.000-35.000 kr/m2 (22.500 kr/m2 i genomsnitt)
  • Bygga takkupa: 80.000-250.000 kr
Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad driver upp kvadratmeterpriset?

Återigen är det svårt att ge ett exakt svar då alla projekt ser olika ut, men det finns vissa saker som tenderar att alltid driva upp kostnaderna. Här nedan går vi kort igenom vilka utgiftsposter som påverkar slutkostnaden mest. I tillägg till dessa prisdrivare kommer olika entreprenörer ha olika timpriser och effektivitet, så ditt slutpris för projektet påverkas även av vilken entreprenör du väljer att samarbeta med:

  • Beklädnad och tilläggsisolering: Materialval för fasaden, tjockleken på isoleringen (5-20 cm), metod för isolering, behov av byggställning, tillgänglighet och antal våningar
  • Tak: Byggställningar, tillgänglighet, antal våningar, rötskador på undertaket, typ av takpannor/takbeklädnad, typ av beslag samt skorstens- och frånluftshuvor
  • Dränering: Tillgänglighet, grundens skick, totalt antal löpmeter (vissa rabatter för större projekt), hur djupt man måste gräva
  • Invändig renovering: Antal badrum och kök, materialval, strukturella ändringar
  • Uppbyggnad av nytt badrum: Badrumsmöbler, kakel, armaturer, åtkomst till rör och elinstallationer
  • Tillbyggnad: Arkitektarvode, schaktning och grundläggning, komplexitet i samband med befintlig byggnad, byggmetod (exempelvis är betong dyrare än lecablock), standard på material invändigt och utvändigt, total storlek på tillbyggnaden

Bygga om hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Tänk på miljön och spara pengar

Om du äger ett gammalt hus så kan det löna sig att tänka på miljön under ombyggnaden. Att bygga miljövänligt kan ge dig ett bättre inomhusklimat och lägre elräkningar, men det kan också ge dig tillgång till ekonomiskt stöd från stiftelser och offentliga myndigheter.

Det finns mängder med bidrag för att restaurera hus som anses ha ett kulturhistoriskt värde. Det kan därmed löna sig att göra lite efterforskningar redan i projektets startskede. Generellt för sådana bidrag brukar det ta lång tid innan man får pengarna på kontot, så räkna inte med att de kommer ingå i budgeten på förhand.

I samband med ditt ombyggnadsprojekt kan du också vara berättigad rotavdrag på arbetet.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Lönar det sig att bygga om hus?

Värdet på din bostad bestäms huvudsakligen av var bostaden ligger och dess standard. Huruvida du kommer tjäna på att bygga om eller inte är svårt att säga, men generellt sett så brukar det löna sig vid en försäljning.

Exakt hur mycket du får igen beror både på kvadratmeterpriset för bostaden som du ska sälja, och vilka typer av åtgärder du utför under ombyggnaden. I regel kan man säga att ju högre kvadratmeterpriset är för bostäder i ditt område, desto mer lönar det sig att bygga om din befintliga bostad.

Om du ska bygga om enbart för att öka försäljningsvärdet så bör du prata med en mäklare på förhand så att du kan se vilka åtgärder som ger högst värdeökning, och hur stor värdeökning du kan vänta dig. En kunnig mäklare kan exempelvis berätta för dig att en ny balkong, en läcker öppen spis, eller en extra dörr ut till trädgården kan öka värdet på huset betydligt mer än vad de kostar att installera.

Tänk på att du ofta kan dra av kostnaderna, eller en del av dem, vid reavinstdeklarationen när du har utfört en ombyggnad och sedan sålt ditt hus. 

Få anbud på ditt projekt: Lägg ut jobbet på Byggstart.

Ta in experthjälp

Det är viktigt att du rådfrågar experter innan du sätter igång med en ombyggnad. De flesta ombyggnadsprojekt kräver bygglov eller åtminstone en bygganmälan, och då kan det behövas att du tar hjälp av en arkitekt eller konstruktör som tar fram de ritningar som krävs för att bygglovsansökan ska gå igenom. Dessa är även bra att ha till hands när du ska få in anbud från entreprenörer, eftersom de då kan se i detalj vad som ska göras.

Både entreprenörer, arkitekter och hantverkare kan ge dig goda råd gällande praktiska lösningar och tillvägagångssätt, men när det gäller inredningslösningar och optimal utnyttjande av utrymmen så är en inredningsarkitekt guld värd. De besitter ofta en kreativ förmåga som andra yrkeskunniga saknar och kan komma med lösningar som ingen annan har tänkt på.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur hittar man rätt hantverkare?

Att hitta duktiga och pålitliga hantverkare är avgörande för att ett byggprojekt ska lyckas. De potentiella problemen som kan uppstå är oändliga om man anlitar oseriösa hantverkare; dålig kvalitet, förseningar och en hög med räkningar som bara växer och växer. Därför är det rekommenderat att aldrig betala i förskott. 

Hur hittar man då pålitliga hantverkare? Gör en grundlig undersökning av marknaden och hör om någon i din bekantskapskrets kan rekommendera en entreprenör de tidigare arbetat med.

Du kan även lägga ut ditt projekt på anbudstjänsten Byggstart. Då får du ta emot anbud från ett flertal kvalitetssäkrade hantverkare med hög kompetens, och du åtar dig inga förpliktelser genom att registrera projektet.

Bygga om hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.