Vad kostar generationsboande? Pris i

 

2024

Ska du bygga generationsboende? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Generationsboende

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Bygga hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Ett generationsboende bjuder på fördelar för både de yngsta och äldsta i familjen. Många äldre är på jakt efter en mindre bostad efter att barnen har flyttat ut. När man blir äldre kan det även vara en fördel att bo i närheten av den yngre generationen. Då kan det vara en praktisk lösning att bo under samma tak som andra familjemedlemmar. För den yngre generationen kan det även vara en lösning som göra det enklare att finansiera huset eftersom hushållsmedlemmarna delar på både bygg- och underhållskostnader. I den här artikeln har vi samlat ihop information om de olika priserna som ingår i ett uppförande av ett generationsboende. Ni kan bland annat läsa om hur man kan hålla nere kostnaderna och vad man bör tänka på när man begär in anbud. 

Det finns flera möjliga lösningar för ett generationsboende

När ni överväger att flytta in i ett generationsboende måste ni först diskutera igenom vilka möjligheter som finns och vilka som är realistiska. Ska ni bygga ett nytt hus? Har den äldre generationen redan ett hus som kan göras om till ett generationsboende? Ska boenheterna vara lika stora eller ska den ena parten bygga en mindre bostad? Ska bostäderna vara avskilda från varandra eller ska ni ha en gemensam yta som binder samman de båda boenheterna? På så sätt reducerar ni risken för att det uppstår konflikter och oenigheter på sikt. 

Kom även ihåg att även om det är ett generationsboende för er är det inte säkert att nästa som ska bo i huset är av samma uppfattning. Vid en försäljning har det alltid en stor inverkan på priset om huset är godkänt som en tvåfamiljsbostad eller som en enfamiljsbostad med uthyrningsdel. 

Behöver du hantverkare? Begär in offerter här

Ta emot förbehållslösa anbud från kvalitessäkrade hantverkare via Byggstart.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur mycket kostar det att bygga ett nytt hus?

När ni ska bygga en ny bostad där mer än en generation ska bo samtidigt, kan ni välja mellan att bygga en enfamiljsbostad med en uthyrningsdel eller en tvåfamiljsbostad. Valet styrs i huvudsak av personliga preferenser och har en liten inverkan på slutsumman. Ni bör även titta på möjligheterna gällande försäljning, ifall den yngre generationen vill bo kvar i huset när den äldre generationen inte längre är i livet. Vad som är mest lönsamt avgörs till stor del av var bostaden är belägen. I ett villaområde i en stad, där bostadspriserna generellt sett är höga, kan det vara så att en villa säljs för ett högre pris än två separata enheter medan det kan vara tvärtom i andra städer.

Som vi har nämnt tidigare är byggkostnaderna för en villa och ett tvåfamiljshus ganska lika. Å enda sidan är tvåfamiljsbostäder i regel något större, vilket ger skalfördelar under byggprocessen. I gengäld har en tvåfamiljsbostad vanligtvis fler badrum och kök, något som drar upp priset. Totalt sett ser vi att tvåfamiljsbostäder hamnar på i stort sett samma prisnivå med ett snittpris på 22.500 kronor per kvadratmeter. Priserna varierar dock mycket, från 17.500 kronor per kvadrat för de billigaste husen till över 35.000 kronor per kvadratmeter för de dyraste. Priserna är hämtade från Byggstarts prisdatabas och är baserade på en rad genomförda projekt av liknande karaktär.

Hur mycket kostar det att bygga om bostaden till ett generationsboende?

Det finns flera sätt för att utöka en existerande bostad till två bostäder. Om huset är stort nog kan ni dela upp det i två enheter. Då blir det enklare för en av parterna att flytta om eller när det blir aktuellt. Det kräver emellertid att huset har en viss storlek och det kräver även en del jobb för att färdigställa två separata bostäder.

En lösning som kräver betydligt mindre arbetet är att bygga en uthyrningsdel i källaren eller på vinden. Det kräver i regel mindre omfattande ändringar på den existerande bostaden. Det innebär även att den ena generationen får en mindre boareal. Det kan dock vara en fördel eftersom många äldre vill ha en mindre bostad i takt med att åldern ökar. I Byggstarts prisdatabas ser vi att genomsnittspriset för att bygga en uthyrningsdel i källaren ligger på 12.000 kronor per kvadratmeter. De billigaste projekten av den här typen har ett kvadratmeterpris på ner mot 6.500 kronor, medan de dyraste ligger på närmare 16.000 kronor per kvadratmeter. Priserna inkluderar alla kostnader som är knutna till arbetskraft och material. 

Bygga hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vilka parametrar påverkar totalkostnaden?

Det lönar sig alltid att begära in anbud från flera aktörer när ni ska välja den entreprenör som ska utföra arbetet. Då kan ni jämföra anbuden och försäkra er om att ni tar emot offerter med konkurrenskraftiga priser. Det är dock viktigt att undersöka vad som egentligen ingår i priset. För att ni ska få offerter som är så jämförbara som möjligt är det viktigt att utarbeta en detaljerad och exakt projektbeskrivning. Då ger ni entreprenören bästa möjliga förutsättningar för att beräkna ett realistiskt och rättvisande anbud. 

Om ni väljer att bygga nytt har ni större möjligheter att påverka hur bostaden ska se ut jämfört med om ni bygger om ett existerande hus. Vid en nybyggnation måste ni bland annat välja byggmetod och material, vilket gör att ni kan påverka slutsumman för husbygget. 

Om ni ska bygga om en villa till ett generationsboende är en av de enklaste lösningarna att bygga en komplett uthyrningslägenhet i källaren. Det som då kommer att påverka slutpriset mest är markförhållandena. Måste källaren grävas ut för att uppnå en tillräcklig takhöjd? Måste bostadens grund kompletteras och gjutas upp? Behöver ni ta upp nya öppningar för dörrar och fönster? Mer mark- och grundarbete innebär att ni kommer att hamna i den dyrare änden av skalan. Om källaren redan är förberedd för de här åtgärderna kommer det även att bli betydligt billigare.

Utöver det har standarden alltid en stor inverkan på den totala kostnaden och priserna varierar mycket gällande badrums- och kökslösningar, parkett och kakel. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Ha det juridiska i ordning

När ni ska bygga ett generationsboende är det av yttersta vikt att gå igenom och skriva ner de ekonomiska och juridiska aspekterna som medkommer när ni ska bo under samma tak. Ta gärna hjälp av en jurist för att skriva avtal på hur ni bestämmer er för att lägga upp ägarförhållanden, vad som händer om en eller flera i en generation avlider, hur underhållet av huset ska skötas och så vidare. Hur ni väljer att göra är helt upp till er men hoppa inte över det här steget. Det är mycket ansvar med att äga en bostad och det är viktigt att det ansvaret fördelas innan ni påbörjar husbygget. 

Precis som med alla andra tvåfamiljsbostäder kräver ett generationsboende att ni tänker igenom ordentligt vad det kommer att innebära att dela bostad med ytterligare ett hushåll. Även om relationen mellan de båda generationerna är bra, är det inte nödvändigtvis så att att ni trivs med att bo vägg i vägg med varandra. Det är även en fråga om att visa hänsyn och att generationerna befinner sig i olika stadier i livet kan ställa till en del problem på grund av olika preferenser när det gäller ljudnivå, ordning och underhåll. Av den anledningen är det viktigt att ha en öppen och rak dialog när ni diskuterar möjligheterna för att bygga ett generationsboende. Alla måste ha samma uppfattning om vilka krav som ställs och vilka gränser som ni ska förhålla er till.

Hitta rätt hantverkare till uppdraget

Har ni bestämt er för att bygga ett generationsboende är det viktigt att ni hittar en entreprenör som har erfarenhet från liknande projekt och som även har relevant kompetens. På Byggstart har vi samlat kvalitetskontrollerade entreprenörer på ett ställe för att det ska bli lättare för dig att hitta och välja hantverkare till ditt projekt. Vi har kontrollerat certifieringar och referenser samt tagit en kreditupplysning på alla företag som har tillgång till vår plattform. Vi kontrollerar de här uppgifterna löpande och bara de företag som håller konkurrenskraftiga priser och en hög kvalitet på sitt arbete över tid får fortsatt förtroende. Det kostar inget att använda vår tjänst och ni förbinder er inte heller till något genom att göra det eller genom att ta emot anbuden.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Bygga hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.