Vad kostar det att lägga plåttak? Pris i

 

2024

Ska du lägga takplåt? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
1 000 kr/kvm
Snittpris
1 500 kr/kvm
Högt pris
2 500 kr/kvm
Takplåt

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Lägga plåttak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Att lägga plåttak kan vara en god investering. Denna takbeklädnad är både praktisk att lägga och hållbar. I denna artikel kan du läsa om hur mycket du kan förvänta dig att få betala när du ska lägga nytt plåttak. Vi går även in på hur valet av material påverkar priset och hur du kan sänka kostnaderna. Till slut får du även några tips om hur du väljer rätt entreprenör för jobbet.  

Behöver du hantverkare för jobbet? Lägg ut ditt projekt på Byggstart

Vad kostar det att lägga plåttak?  

För att hjälpa våra kunder att uppskatta priset på ett byggprojekt har vi på Byggstart sammanställt en prisdatabas utifrån de projekt som vi har förmedlat. Med hjälp av dessa uppgifter har vi kunnat räkna ut genomsnittspriserna för en rad olika projekt. 

Vi ser att genomsnittspriset för att lägga plåttak ligger på cirka 1.500 kronor per kvadratmeter. Summan inkluderar samtliga kostnader för arbete och material. Vi ser också att vissa enklare takbyten hamnar så lågt som på 1.000 kr/m2, och att de mer komplicerade kan komma upp till 2.500 kr/m2. Utöver själva takplåten och monteringen ingår även byte av underlagspapp, läkter, takrännor och beslag.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad påverkar priset på plåttak?

Som snittpriserna ovan antyder finns det stora skillnader i pris mellan olika projekt. Skillnaderna beror på en rad faktorer och nedan går vi igenom de viktigaste:  

  1. Val av material/produkt: Takplåt tillverkas i diverse metaller och de vanligaste är stål, rostfritt stål, aluminium, zink och koppar. Koppar och zink är de dyraste alternativen, medan stål är vanligast i Sverige. Plåtens profil kan också variera. Den klassiska korrugerade plåten kommer i våg- eller trapetsformer, men det finns även helt platta plåtar. Ett annat alternativ är plåttak som efterliknar formen på takpannor. Generellt sett är denna takpanneprofil något dyrare. Tjockleken på takplåten varierar också och kan påverka priset.
  2. Storleken på taket: Givetvis kostar ett större tak mer än ett mindre tak och takytan påverkar både material- och arbetskostnaderna. Märk väl att större tak ofta kan ge ett lägre kvadratmeterpris eftersom de fasta kostnaderna fördelas på fler kvadratmeter.
  3. Underlagstakets skick: Allt som oftast byter man även underlagspappen när man lägger om yttertaket. Då är det inte ovanligt att underlagstaket är i dåligt skick och måste förnyas eller lagas. Denna extrakostnad påverkar givetvis slutpriset.  
  4. Projektets komplexitet: Två huvudfaktorer avgör komplexiteten på ett takbyte. Den ena är takets utformning, det vill säga allt från lutning och höjd till antal vinklar, beslag och genomföringar. Den andra är materialvalet. Zink- och kopparplåt är svårare att lägga och kräver specialkompetens som reflekteras även i priset. 
  5. Entreprenören: Valet av entreprenör kan påverka priset kraftigt. Därför är det alltid bäst att ta in minst två eller tre anbud för att kunna jämföra de olika kostnadsförslagen och hitta det mest konkurrenskraftiga. 

Lägga plåttak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad ingår i priset från entreprenören?

På Byggstart kan vi se att de flesta husägare som ska lägga plåttak väljer att göra det i form av en totalentreprenad, vilket innebär att en huvudentreprenör tar på sig hela jobbet. Du behöver antagligen en takläggare, plåtslagare och snickare för att lägga plåttak. Du kan så klart anlita dessa hantverkare var för sig i en så kallad delad entreprenad, men det kräver mer samordning och förberedelser från din sida. 

Det är definitivt enklare att utföra jobbet i form av en totalentreprenad, då alla kostnader ingår i anbudet (dvs. material och arbete). Lägg dock märke till att vid en takomläggningar kan man ofta kan stöta på oförutsedda problem som rötangrepp på takstrukturen. Eftersom det är omöjligt att förutse omfattningen av skadorna brukar entreprenörer specificera att anbuden inte gäller vid uppkomst av röta. Då måste oftast ett nytt avtal förhandlas. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad kostar de olika typerna av plåttak?

Takplåt kommer i alla möjliga prisklasser. Korrugerad takplåt brukar vara det rimligaste alternativet, men det passar inte alltid för alla typer av tak (låglutande tak bör exempelvis undvikas). Det finns vissa estetiska aspekter att ta hänsyn till, då plåttak har ett något modernare stuk jämfört med de mer traditionella takpannorna.  

Sedan finns det också skillnader i kvalitet bland de olika produkterna inom samma kategori. Det kan bero på tjocklek, legering, ytbehandling och antal lager i själva plåten. Stål och aluminium brukar inte vara så dyra alternativ medan priset för koppar och zinkgalvaniserad plåt lätt kan skena iväg.

Å andra sidan kan ett plåttak i koppar gott hålla i över 60 år, så räknar man om kostnaden per år för taket kan man få fram en helt annan prisbild. Ett koppartak ökar dessutom värdet på bostaden markant. 

Hämta in kostnadsförslag på ditt projekt: Lägg ut jobbet på Byggstart

Hur kan man sänka kostnaderna? 

Att lägga plåttak behöver inte kosta skjortan. Det finns ofta en lösning för alla budgetar. Det finns även ett par saker du kan göra för att reducera kostnaderna: 

  • Hämta alltid in flera anbud: Det är viktigt att ta kontakt med flera firmor för att kunna jämföra de olika kostnadsförslagen. Jämför snarare de specifika utgiftsposterna mot varandra än endast slutsummorna. Oftast innehåller anbuden olika materialval och arbetsmoment.  
  • Håll utkik efter specialerbjudanden: Vet man vad man vill ha i förväg skadar det inte att leta efter specialerbjudanden eller rabatter på takplåt. Vissa leverantörer erbjuder till exempel andrahandssorteringar, vilket ibland kan duga gott och väl. Du kan även höra med entreprenörerna om de har gynnsamma avtal med några av sina leverantörer. 
  • Ta höjd för oförutsedda kostnader: Det kanske inte kan räknas som en direkt besparing, men i längden kan man nog komma undan billigare om man är förberedd på merkostnaderna som kan uppstå på grund av röta eller fuktskador. 
  • Ändra tidsperspektiv: Som vi redan antytt kan man se på takbytet som en väldigt billig investering om man tänker långsiktigt. Vill man slippa byta tak vart 20:e år istället för var 50:e kan det med andra ord vara värt att investera varenda krona man kan undvara. 
  • Rotavdrag: Är du berättigad rotavdrag kan du få göra avdrag på upp till 50.000 kr för arbetskostnaderna för att lägga plåttak. Här kan du läsa mer om vad som gäller för att man ska få nyttja avdraget.
Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur hittar man rätt hantverkare för jobbet?

När det gäller just tak, och i synnerhet plåttak, är kvalitén på takläggningen av yttersta vikt. Det är därför avgörande att hitta en entreprenör som har både erfarenheten och kunskapen som krävs. Ibland kan det vara värt att vänta till nästa byggsäsong (vår eller sommar) för att försäkra sig om att arbetet utförs av en pålitlig entreprenör än att välja en som är tillgänglig med detsamma. 

Som vanligt när det gäller val av hantverkare och entreprenör är det även viktigt att noggrant kolla upp referenser. Ta gärna kontakt med några tidigare kunder för att höra hur takläggningen gick till. En annan grundläggande aspekt är att företaget har sin ekonomi i ordning för att undvika att det går i konkurs mitt i bygget. Det kan du göra med en enkel kreditupplysning. Slutligen brukar takentreprenörer lämna en garanti på 10 år, men det finns undantag så det kan vara bra att ta reda på garantiperioden på förhand. 

På Byggstart har vi ett enkelt uppdrag: se till att du hittar kompetensen du behöver för ditt byggprojekt på ett enkelt sätt. Vi jobbar dagligen med att kvalitetssäkra företagen som ingår i vårt breda nätverk, och kan därmed se till att du endast får kontakt med de mest lämpade aktörerna i ditt område. Registrera enkelt ditt projekt på Byggstart för att komma igång med ditt nya plåttak.

Lägga plåttak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.