Skifferplattor: En komplett guide (pris, regler, tips)

 

Ska du byta skifferplattor? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.

Skifferplattor

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Skifferplattor? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vill du veta mer om skifferplattor? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om att lägga gångar och uteplatser med tegelpannor, hur du underhåller skifferplattor, vad du måste tänka på när du lägger skifferplattor, hur mycket det kostar och mycket mer. Vet du på vilka golv du kan lägga skifferplattor och vilka byggnadstekniska regler du behöver ta hänsyn till? Följ våra råd och undvik de vanligaste misstagen!

Vad är skifferplattor?

Skiffer är ett naturmaterial som skandinaverna har använt som taktäckningsmaterial sedan 1300-talet och svenskarna sedan 1700-talet. Det är fortfarande ett uppskattat taktäckningsmaterial men ännu vanligare är att det som golvbeläggning inomhus eller på uteplatser eller som gång i en trädgård. Det blir också allt vanligare med skifferplattor som fasad på hus.

Skiffer är en bergart som finns och bryts på flera ställen i Skandinavien och särskilt i Norge och Sverige. Några av de vanligaste skiffertyperna är:

  • Grythytteskiffer (Sverige)
  • Offerdalskiffer (Sverige)
  • Oppdalskiffer (Norge)
  • Ottaskiffer (Norge)

Som alla andra renodlade naturmaterial ser skiffern olika ut beroende på var stenen är bruten. Variationerna i utseendet gäller allt från lyster till struktur. De flesta förknippar troligen skiffer med en relativt mörkgrå nyans, men stenen förekommer även i andra färgställningar.

Skifferplattor är ett populärt material att lägga utomhus runt exempelvis poolen, som en trädgårdsgång runt rabatterna eller som golv på en inglasad altan eller uteplats. Materialet är slitstarkt, vilket också gör att det är möjligt att få tag i återvunnen skiffer på begagnatmarknaden. Skifferns livfulla nyanser ger levande trädgårdsytor och vackra golv med greppvänlig ytstruktur. Det sistnämnda är inte minst viktigt när skifferplattorna läggs runt en pool.

Skifferplattor i regelbundet och oregelbundet format

Plattor som har en regelbunden form, till exempel rektangulära eller kvadratiska, ger ett stilrent uttryck med ett jämnt mönster. Väljer du istället skifferplattor som är oregelbundet skurna går det att skapa ett golv eller en trädgårdsgång med ett helt unikt mönster. Oregelbundet skuren skiffer ger mer utrymme för kreativitet vid läggningen. Det går också att kombinera skifferplattor med regelbundet och oregelbundet format och till exempel lägga en ram av oregelbundna plattor runt en yta av regelbundna plattor. Det går självklart att göra tvärtom om det passar bättre. En kant av regelbundna eller oregelbundna skifferplattor närmast väggarna på en inglasad altan ger en intressant effekt.

Skifferplattor är ett behagligt material att ha på en uteplats då stenen värms upp av solen och bibehåller värmen ett bra tag efter att solens strålar har försvunnit. Många väljer att installera golvvärme under skifferplattorna för att kunna använda det inglasade eller isolerade uterummet tidigare på våren och längre in på hösten.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur mycket kostar det att lägga skifferplattor?

Det är givetvis svårt, för att inte säga omöjligt, att uppge en exakt summa för hur mycket det kostar att lägga skifferplattor. Priset beror på om du ska lägga skifferplattorna i en trädgårdsgång, på en uteplats, runt poolen eller i ett kök inomhus. Dessutom påverkas priset av vilken typ av skiffer du vill ha, stenplattornas färgsättning och hur de är skurna.

Skifferplattor är inte det billigaste materialet som finns att tillgå, men det är inte heller det dyraste. Även om du tycker att den initiala kostnaden för att köpa marksten eller plattor i skiffer är hög, särskilt om du köper skiffer av hög kvalitet, bör du tänka på att materialet kommer att hålla länge. Sannolikheten är att skifferplattorna kommer att hålla i decennier framöver.

När du ska beräkna kostnaden och göra en budget för det projekt som du planerar att använda skifferplattorna till kan du räkna med att själva skiffern kostar mellan cirka 300 och 2000 kronor per kvadratmeter. Till det måste du även räkna på arbetskostnaden för hantverkarna som utför arbetet och övrigt material som markduk, stenkross till dränering, sättsand, betong, flytspackel, golvvärme etcetera.

En hantverkare tar mellan 800 kronor och 1100 kronor i timmen. Det går inte att lämna vare sig en exakt eller uppskattad prisuppgift eftersom kostnaden helt beror på vilken typ av projekt det är. Både arbets- och materialmässigt skiljer det sig mycket mellan att lägga skifferplattor som ett hall- eller köksgolv inomhus eller som en uteplats eller golv i ett uterum. Behöver du gjuta platta för att exempelvis bygga uterummet eller uteplatsen tillkommer det även kostnader för betong och förberedande markarbete.

För att du ska kunna bilda dig en uppfattning om hur mycket just ditt projekt kommer att kosta behöver du göra en ordentlig research på liknande projekt och på så sätt få fram ungefärliga kostnader för de olika delarna. När du har gjort det kan du sätta upp en budget och begära in offerter från tre konkurrerande aktörer. Tre kostnadsförslag räcker för att du ska kunna avgöra om det pris du har fått från respektive företag är marknadsmässigt.

När bygger nytt eller renoverar kan projektet göra att du är berättigad till ROT-avdrag.

Skifferplattor? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

De första stegen för att lägga skifferplattor

Det första du ska göra när du har bestämt dig för att lägga skifferplattor, oavsett om det är inom- eller utomhus, är att bestämma vilken typ av skiffer du vill ha. Skiffer delar i huvudsak in två kategorier: kvartsskiffer och lerskiffer.

  • Kvartsskiffer: har nästan samma hårdhet som granit, vilket ger ett hållbart och tåligt golv. Kvartsskiffer tål sura medel, vilket gör det lämpligt att lägga som golv i entréhallar och kök. 
  • Lerskiffer: är en mjukare skiffersort som vanligtvis används som takbeläggning. Lerskiffer kan blekas av sura medel och repas av metall, och är därför mindre lämpat som köksgolv.

Plattor av skiffer är ett utmärkt val till marksten utomhus. För att de ska gå att lägga på ett löst underlag eller en gjuten platta måste skifferplattorna ha en tjocklek på cirka 30 millimeter. Ska du lägga skiffer utomhus själv kan du utgå från nedanstående lista:

  • Markera ytan där stenplattorna ska läggas med färg, snöre eller liknande
  • Gräv bort 30-40 centimeter av jord och lera
  • Lägg ut fiberduk för att förhindra att bärlagret blandas med underliggande material
  • Fyll upp ett bärlager med 20-30 centimeter stenkross
  • Packa bärlagret med en vibrator (går att hyra hos en maskinuthyrare)
  • Lägg 3-5 cm sättsand
  • Dra av med en bräda eller rätskiva och kontrollera med vattenpass
  • Skifferplattorna kan formas med en hammare och kapas med en vinkelslip med diamantskiva
  • Använd en gummiklubba för att justera plattans läge och undvika att plattan spricker
  • Kontrollera varje lagd skifferplatta med vattenpass
  • Borsta ned fogsand mellan plattorna och vattna med en vattenkanna. Upprepa några gånger så fogen sätter sig.
  • Borsta av skifferplattorna som är klara att gå på

Lägger du ett skiffergolv inomhus är det viktigt att du håller skifferplattorna rena från bruk och fogmassa. Behöver du rengöra plattorna under tiden du lägger golvet gör du det med rent vatten och en svamp.

Skifferplattor är svårare att hantera än exempelvis klinker, så om du inte har den kunskap som krävs är det ett klokt drag att anlita en hantverkare för att göra jobbet. De kostar lite mer men ett felaktigt lagt golv kan kosta betydligt mer att rätta till i efterhand.

Behöver du ansöka om bygglov för att lätta skifferplattor?

Svaret på ovanstående fråga är att det beror helt på vilken typ av projekt du planerar. Ska du lägga ett golv inomhus, utan att göra några ingrepp i husets bärande struktur, så behöver du inte ansöka om bygglov. Gör du ingrepp i den bärande strukturen, till exempel flyttar eller tar bort en bärande vägg eller flyttar ett avlopp, måste du ansöka om bygglov och även ta hjälp av en arkitekt som ritar de ritningar som du måste bifoga i bygglovsansökan. 

Ska du bygga ett uterum, en uteplats, byta fasad på huset eller liknande behöver du med största sannolikhet ansöka om bygglov. Det kan dock finnas undantag från bygglovsplikten för en- och tvåbostadshus, så gör ett klokt och strategiskt drag och kontakta en bygglovshandläggare på byggnadsnämnden i den kommun som du bor i. När det gäller bygglov är det bättre att ta det säkra före det osäkra och hellre fråga en gång för mycket än för lite.

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Viktigt att veta för att skiffergolvet ska hålla länge

Skiffer är en natursten som har en inneboende hållbarhet som gör att den har en hög motståndskraft mot brott, flisor, repor och sprickor. Tar du hand om ditt skiffergolv, eller skifferplattor som du har lagt ut i din trädgård, så kommer det hålla och fortsätta se bra ut i årtionden.

Förutsättningarna för ett enkelt underhåll skapas redan när skiffergolvet läggs. Plattorna tätas först med en genomträngande förseglare som sluter de små porerna i stenen. Därefter lägger du eller golvläggaren på en andra barriärförsegling som bildar en skyddande yta. Beroende på var golvet ligger, hur mycket det används och hur mycket möbler som står placerade på golvytan, kan förseglingen av skifferstenen behövas göra om en gång om året eller vartannat år. Det är extra viktigt att försegla skifferplattorna regelbundet om de ligger som golv i ett badrum, kök eller annat våtutrymme.

Fogarna mellan skifferplattorna är också sårbara. Varje rörelse som golvet utsätts för kan orsaka sprickor i fogmassan. Det gör att fogarna kan vara känsliga för fukt, och i värsta fall mögel, om golvet ligger i ett badrum eller kök. Därför är det viktigt att du kontrollerar fogarna regelbundet eller låter en skifferkunnig hantverkare göra det. Det går att ta bort och ersätta en fog där fogmassan har blivit skadad för att förlänga golvets livslängd.

Skulle någon platta få en så våldsam stöt att den spricker eller flisar sig naturligt, är det möjligt att ersätta plattan. Köp några extra skifferplattor när du lägger golvet och spara dessa som ersättningsplattor. Då får du bästa möjliga färg- och mönstermatchning i golvet. Köper du en ny platta kommer varken färg eller struktur bli densamma som i det befintliga golvet.

Rengöring av skiffergolv

För att den skyddande förseglingen av golvet ska hålla så länge som möjligt är det centralt att du håller golvet rent. Har du skiffergolv i entréhallen ska du dammsuga det ofta eftersom grus sliter ner förseglingen snabbare. Ett skiffergolv går även utmärkt sopa eller torrmoppa regelbundet för att hålla det fritt från lös smuts. 

Våttorka golvet en gång i veckan och använda rengöringsmedel som är avsedda för stengolv när du gör det. Skiffergolv är lite känsligare än andra golv för fläckar, särskilt från sura ämnen, så använd ett milt rengöringsmedel, till exempel naturlig grönsåpa, som inte skadar plattorna.

För- och nackdelar med skifferplattor

Som vi har nämnt tidigare i artikeln är skiffer en bergart som är rik på lera. Bergarten  består av finkorniga sedimentära bergarter, vilket gör att skiffer är lätt att klyva till tunna plattor. Det gör också att skifferplattor går att använda till mycket, allt från fasad- och taktäckning till mosaik på väggar, golvplattor och stegstenar i trädgården.

Skiffer har en rad egenskaper som både är till materialets fördel och nackdel. Dessvärre har skiffer fått ett oförtjänt dåligt rykte att vara skört och inte alls fungera som golvmaterial men inget kan vara mer fel. Skifferplattor är ett hållbart och inte minst miljövänligt material eftersom det kan gå att hitta på andrahandsmarknaden. Skifferns lite oregelbundna yta ger vackra skiftningar i materialet och lämpar sig till både golv och väggar. Stora oregelbundna skifferplattor blir vackra stegplattor i en trädgård eller på en stensingelgång.

Några av fördelarna med skiffer är:

  • Det är ett naturligt material
  • Plattorna går att lägga både inom- och utomhus
  • Ett mångsidigt material som fungerar som golv såväl inom- och utomhus som fasad- och taktäckningsmaterial
  • Den ojämna lite skrovliga ytan gör att skiffer inte blir halt, vilket gör det till ett utmärkt material runt en pool
  • Ett skiffergolv är enkelt att hålla rent
  • Skiffern är naturligt vattentät och kan användas till golv i diverse våtutrymmen

Några av nackdelarna med skifferplattor är:

  • Materialet är dyrt och ska du lägga ett skiffergolv krävs det en golvläggare eller kakelsättare som har erfarenhet av materialet
  • Det något mer komplicerade läggningsarbetet gör att totalpriset blir högre
  • Ytskiktsbehandlingen för att sluta skifferns porer måste upprepas regelbundet. Intervallet beror på i vilken typ av rum golvet ligger och hur mycket det belastas.
  • Lerskiffer är en mer porös variant av skiffer och är av den anledningen mindre lämpad för golv

Även om ytbehandlingen på ett skiffergolv måste göras om regelbundet kan du själv bidra till att förlänga intervallen genom att våttorka golvet med naturlig såpa, till exempel Grumme grönsåpa. Det är viktigt att såpan inte innehåller några kemikalier eftersom dessa förstör stenen. Genom att regelbundet våttorka skiffergolvet med såpa tillför du stenen den balanserade porfyllnad som är nödvändig för att stenen ska få ett ytskydd.

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

Våra 10 bästa råd och tips för skifferplattor

För att underlätta för dig när du ska lägga ett nytt tak eller lägga om ett befintligt med lertegel har vi satt ihop en lista som du kan använda som utgångspunkt.

  1. Ta reda på om du behöver ansöka om bygglov och gör det så fort som möjligt
  2. Gör research om material och kostnaderna, och sätt upp en budget.
  3. Lägg till en enskild post för oförutsedda utgifter i din budget. 10-15 procent att totalsumman är tillräckligt.
  4. Bestäm hur du ska finansiera projektet; buffert, lån eller andra sparade medel
  5. Begär in offerter från tre konkurrerande aktörer med erfarenhet av att lägga skiffer
  6. Jämför offerterna med varandra och titta på alla poster, inte bara totalsumman
  7. Titta om priserna är angivna i fast pris, uppskattat pris eller löpande räkning
  8. Planera projektet noggrant, ju bättre du planerar desto smidigare blir genomförandet 
  9. Skriv ett juridiskt bindande kontrakt med alla inblandade hantverkare
  10. Spara all dokumentation som är kopplad till läggningen av skifferplattorna, så du har den lättillgänglig om du behöver den vid ett senare tillfälle

Skifferplattor? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.