Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Byggprojekt? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Generellt om byggprojekt
Byggprojekt är spännande, men kan också vara omfattande, tidskrävande och kostsamma. För att projektet ska bli framgångsrikt är det viktigt att veta vad du kan förvänta dig under processens gång, vad du bör förbereda dig på och hur du bör gå tillväga.
När vi pratar om byggprojekt menar vi oftast större byggprojekt som att bygga hus, totalrenovering eller att bygga till ett befintligt hus. Många drömmer om att bygga sitt eget enbostadshus, och valet står ofta mellan att bygga ett kataloghus eller ett hus ritat av en arkitekt. Ett kataloghus är normalt lite billigare, men du har fler möjligheter att få egna specialanpassade lösningar som ger huset en unik prägel om du väljer ett arkitektritat hus.
Om du redan har ett hus och vill utöka för att få mer plats måste du först ta reda på om du vill ha en tillbyggnad eller en påbyggnad. Inte alla känner till skillnaden mellan dessa två begrepp och de används ofta omväxlande. När vi pratar om påbyggnad, pratar vi egentligen om en utvidgning av huset på höjden. Vanligtvis handlar det om en extra våning på huset, men även takhöjning, takkupor och vindskupor kan ses som en påbyggnad i ansökningsprocessen. Tillbyggnad å andra sidan innebär att utöka bostadens grundarea. I vissa fall kan det också vara aktuellt med underbyggnad, vilket innebär att utöka bostaden nedåt och gräva ut en källare. Om du redan har ett hus och är nöjd med storleken, men vill förnya det, är det mest relevanta med en inre renovering eller totalrenovering. Med en totalrenovering förnyar du inte bara insidan av huset, utan även fasaden utvändigt.
Innan du börjar är det viktigt att du tar god tid på dig att ta reda på exakt vad du vill och suga åt dig massor av inspiration. Dessutom måste du bekanta dig med regler och krav för att ta reda på vad som faktiskt är möjligt att genomföra. Vid större byggprojekt är det ofta nödvändigt att söka bygglov från kommunen innan man startar, och ibland kommer det vara nödvändigt att anlita en arkitekt för att utarbeta planer och ritningar för projektet, samt assistera i ansökningsprocessen där det behövs. Om du ska bygga ett helt nytt hus måste du alltid söka bygglov hos plan- och byggnadsnämna.
Innan du börjar är det mycket viktigt att ta reda på om du behöver söka tillstånd och starta den processen så snart som möjligt.
Priser på byggprojekt
Priset för att genomföra byggprojekt beror naturligtvis på vilken typ av byggprojekt man ska starta och hur omfattande projektet är. När det gäller att bygga hus samt på- eller tillbyggnader, ser vi att genomsnittspriset ligger runt 32 000 kronor per kvadratmeter som ska byggas. Detta är dock bara ett genomsnitt. Mindre omfattande projekt kan kosta ner mot 28 000 kronor per kvadratmeter, medan andra kan kosta så mycket som 45 000 kronor per kvadratmeter. För denna typ av byggprojekt kommer arbetskomplexiteten att justera priset uppåt eller nedåt.
Om du vill ha många specialanpassade lösningar, eller om projektet kräver omfattande grundarbete på tomten, kommer det att bidra till att öka priset. Genomsnittspriset på lite mer än 30 000 kronor per kvadratmeter inkluderar allt arbete och material, men ofta kommer det att vara ytterligare kostnader kopplade till arkitekt och projektering. Här måste man räkna med att betala mellan 100 000 och 200 000 kronor.
Det är billigare att totalrenovera befintliga hus än att bygga ett helt nytt. Projekt som inkluderar totalrenovering kan variera i pris från allt mellan 12 000 till 32 000 kronor per kvadratmeter, men vi ser att kvadratmeterpriset i genomsnitt ligger runt 17 000 kronor. Även här kommer komplexiteten att vara en viktig prispåverkande faktor som kommer att avgöra om priset för just ditt projekt hamnar i övre eller nedre delen av denna priskategori.
En annan viktig faktor är den standard du vill ha på den nyrenoverade bostaden. Om du väljer material av särskilt hög kvalitet eller önskar en mycket fin badrumsinredning, måste du räkna med att betala mer. Oavsett vilket byggprojekt du ska starta, kommer valet av entreprenör att ha stor inverkan på priset. Det finns stora prisvariationer på marknaden, och därför lönar det sig att göra grundliga undersökningar när det gäller valet av entreprenör.
Byggprojekt? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Organisering av byggprojekt
De flesta typer av större byggprojekt kräver att du anlitar professionella, ofta inom flera kompetensområden. Projekten är ofta omfattande och många undrar över hur projektet bäst kan organiseras. De flesta väljer mellan totalentreprenad, delad entreprenad eller kombinerad entreprenad.
Om du inte har någon erfarenhet av byggprojekt eller ledning av byggprojekt själv, kommer totalentreprenad att vara den mest närliggande organisationsformen. Med en totalentreprenad anlitar du en entreprenör som tar på sig ansvaret för att leda och organisera arbetet. En totalentreprenör är ofta en byggmästare, snickare eller murare som har underentreprenörer inom yrken de inte själva utövar. En stor fördel med totalentreprenad är att du bara behöver förhålla dig till en entreprenör. Om det skulle uppstå meningsskiljaktigheter eller garantifrågor i efterhand, är det enklare att veta vem som har ansvaret.
Om du hellre önskar organisera och leda projektet själv, kan du välja delad entreprenad. I denna entreprenadform anlitar du professionella inom alla olika kompetensområden och är själv ansvarig för att organisera och samordna arbetet. Detta kräver att du har en del erfarenhet av bygg eller ledning, och du måste vara beredd att avsätta mer av din egen tid och engagera dig mer i projektet.
I vissa fall kan det vara aktuellt med det som kallas kombinerad entreprenad. Ibland kräver byggprojekt inblandning av professionella som vanligtvis inte är kopplade till totalentreprenörer. Då kommer det vara lämpligt med kombinerad entreprenad. En kombinerad entreprenad innebär att du anlitar en totalentreprenör för att ta hand om allt arbete, förutom de kompetensområden där personen inte har underentreprenörer. Ofta gäller det arbete med grundarbeten eller grävning, där du i så fall måste hitta en egen entreprenör.
Hur lång tid tar det?
Vissa byggprojekt kan genomföras relativt snabbt, medan andra är mer tidskrävande. Ju mer omfattande projektet är, desto längre tid kommer det att ta. Därför kommer det att ta längre tid att bygga ett helt nytt fristående hus än att bygga till eller totalrenovera ett befintligt hus. Även om tidsåtgången varierar från projekt till projekt, ser vi att det vanligtvis tar mellan 1 och 2 år att bygga ett helt nytt fristående hus.
Inledningsvis kommer mycket tid att gå åt till processen med arkitekten, inklusive att utarbeta ritningar och söka bygglov från kommunen. Detta kan snabbt ta mellan 4 och 8 månader. Därefter bör man vanligtvis gå igenom en anbudsprocess för att hitta yrkesverksamma. Det bör man avsätta 2-3 månader för. När arbetet väl kommer igång, måste man räkna med att grundarbeten och betongarbete kan ta omkring 4-5 månader, innan snickeriarbetet kan påbörjas. Tidsåtgången för snickeriarbete beror till stor del på konstruktionen och storleken, men tar typiskt mellan 2 och 4 månader. Slutligen återstår inre arbeten som involverar flera kompetensområden, inklusive elektriker, snickare, målare, rörmokare och så vidare. Normalt avsätts 3-6 månader för inre arbete.
När det gäller tillbyggnadsprojekt, kan du räkna med att processen kommer att gå mycket snabbare. Hur lång tid det tar att bygga en tillbyggnad beror naturligtvis på storleken på tillbyggnaden och hur komplicerat arbetet är. Om du bara planerar att bygga ut en entré till exempel, kommer det att betraktas som ett ganska litet projekt som kan genomföras inom några få veckor. Större tillbyggnader kan dock ta flera månader att bygga.
Om du planerar att renovera ett befintligt hus, måste du räkna med att projektet kan ta allt från mellan 1 till 4 månader. Även här kommer antalet kvadratmeter att vara avgörande. Ska du renovera ett område på cirka 50 kvadratmeter, behöver inte projektet ta längre tid än 1-2 månader. Ska du däremot renovera ett större hus på 200 kvadratmeter, måste du räkna med att det snabbt kan ta 3-4 månader. Oavsett vilket byggprojekt du ska påbörja, är det viktigt att du planerar väl och skapar en tidsplan. Då minskar du chanserna för att förseningar uppstår.
Vad måste jag tänka på under och efter projektet?
När planeringsfasen är över och du har fått bygglov, kan arbetet börja. Vissa föredrar att hålla sig i bakgrunden och överlämna arbetet till en totalentreprenör, medan andra gärna vill involveras mer under processens gång. I alla fall är det smart att ha en bra och regelbunden dialog med entreprenören under byggprojektets gång.
Du kan gärna göra en lista över milstolpar som visar när de olika delarna av projektet ska vara klara, så att du kan hålla dig uppdaterad och vara förberedd på eventuella förseningar. Byggprojekt är ofta förknippade med en del oljud, och därför är det en god idé att förbereda grannar som bor nära ditt byggprojekt. Berätta hur länge du förväntar dig att arbetet ska pågå, så minskar du chanserna att få klagomål från missnöjda grannar.
När byggprojektet är klart finns det flera saker du bör komma ihåg. Du måste bland annat delta i en slutbesiktning tillsammans med entreprenören för att gå igenom det arbete som har utförts och se till att allt är som det ska, i enlighet med avtalet mellan er. Det är smart att ta med en kunnig person vid slutbesiktningen för att lättare kunna upptäcka eventuella fel och brister.
Om allt är som det ska kan byggprojektet slutföras, och du måste då se till att du tar emot all nödvändig dokumentation. Detta inkluderar bland annat slutdokumentation där det framgår vilka material som har använts och exakt vad som har gjorts. Om byggprojektet har inkluderat arbete i våtutrymmen måste du också se till att du får ett signerat kvalitetsdokument av företaget med våtrumsbehörighet genom antingen Byggkeramikrådet (BKR) eller Golvbranschens VåtrumsKontroll (GVK). Dokumenten måste du spara, eftersom du kommer att behöva dem om du ska sälja huset i framtiden eller i samband med en eventuell garanti- eller försäkringsärende.
Goda råd om byggprojekt
För att byggprojektet ska bli framgångsrikt är det viktigt att sätta upp en tidsplan och en detaljerad budget som tar höjd för eventuella oförutsedda händelser. Till slut ger vi dig några goda råd som kan vara till nytta i de flesta byggprojekt.
Hämta in flera offerter
Det kan vara svårt att hitta kompetenta yrkesmän till ett rimligt pris, men det blir enklare om du använder anbudstjänster för att hämta in flera prisförslag som du kan jämföra. Då kan du skapa dig en bild av en realistisk prisnivå, och du kan undvika de allra dyraste aktörerna. När du jämför prisförslag är det särskilt viktigt att noga gå igenom de offerter du mottar och se om de inkluderar samma poster.
Om ett prisförslag är mycket högre eller lägre än de andra är chansen stor att någon har missuppfattat arbetet som ska utföras. Då är det smart att ringa för att klargöra eventuella missförstånd. Du behöver inte nödvändigtvis välja det lägsta erbjudandet. Kom ihåg att pris ofta hänger samman med kvalitet.
Kontrollera godkännanden
Tyvärr finns det en del oseriösa aktörer i byggbranschen och dessa är inte alltid så lätta att undvika. För att försäkra dig om att du har att göra med seriösa yrkesmän rekommenderas det att kontrollera om de har olika godkännanden och certifieringar. Kontrollera att företaget har nödvändig kompetens och erfarenhet och betalar skatter och avgifter.
Söka om statligt stöd
Oavsett om du ska bygga ett nytt hus eller renovera kan du göra åtgärder i hemmet som bidrar till att göra hushållet mer energieffektivt och miljövänligt. I sådana fall bör du vara medveten om möjligheten att söka olika stöd för energieffektiva åtgärder. Kontrollera med din kommun vilka stödmöjligheter som finns för klimatvänliga åtgärder i hemmet. Bland projekten som kan kvalificera för stöd hittar du installation av solcellssystem, balanserad ventilation och uppgradering av byggnadsskalet.