Bygga på en våning: En komplett guide (pris, regler, tips)

 

Ska du bygga på en våning? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.

Bygga på en våning

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Bygga på en våning? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Det finns en rad fördelar med att bygga på en våning. Du får mer plats, bättre utsikt eftersom du bygger på höjden och värdet på bostaden ökar. För att ett sådant projekt ska gå som planerat är det viktigt att du har en bra överblick över hela processen. I den här artikeln kan du läsa om vad som krävs av dig som byggherre, hur du finner rätt hantverkare och vilket slutpris du kan förvänta dig. 

Skilj mellan tillbyggnad och påbyggnad

Begreppen påbyggnad och tillbyggnad används ofta om varandra, trots att det handlar om två vitt skilda projekt. Därför är det viktigt att du kan skilja på begreppen innan du börjar planera projektet. En påbyggnad är en utökning av bostaden på höjden. En tillbyggnad är däremot en expandering av en fastighets grundyta. Vid en tillbyggnad river man delar av ytterväggen på den existerande bostaden och bygger vidare utifrån det. Tillbyggnaden kräver därför en ny betongsula. Det behöver du inte göra när du gör en påbyggnad. Påbyggnaden ger däremot en extra belastning på resten av huset vilket i regel gör att fastighetens bärande konstruktion måste förstärkas. I och med att påbyggnad är en utökning på höjden räknas det som en form av tillbyggnad och är således bygglovspliktig. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Lägg en bra grund för projektet 

Bra förberedelser är en förutsättning för ett effektivt och lyckat projekt. Om du är ute i god tid med att anlita kompetent fackfolk kommer du att spara mycket tid och underlätta planeringsarbetet för dig själv. En arkitekt, konstruktör, byggingenjör eller entreprenör kan hjälpa dig på traven och komma med tips på vad du ska fokusera på när i processen.  

Det första steget när man ska bygga på en våning är att engagera en arkitekt som kan rita de ritningar som krävs för en bygglovsansökan och de kan även sammanställa dokumentationen som behövs. Arkitekten kan agera projektör och ansöka om bygglov hos kommunen å dina vägnar. Personen i fråga kommer även att kunna hjälpa dig med att planera ett projekt som är estetiskt tilltalande, funktionellt och möjligt att genomföra. En arkitekt kan hitta lösningar som du inte själv har tänkt på och bistå med tips om hur du bör utforma påbyggnaden för att den ska bli optimal. 

Bygga på en våning? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hitta en kvalificerad entreprenör

När du har klart för dig vad som ska göras och arkitekten är färdig med ritningarna är det dags att hitta en entreprenör som kan utföra arbetet. De flesta som bygger på en våning väljer att göra det som en totalentreprenad där huvudentreprenören, i regel en snickarfirma, kontrakterar underentreprenörer inom de övriga områdena. Vid en totalentreprenad har du som byggherre bara ett företag och en kontaktperson att förhålla dig till.

Det lönar sig att vara ute i god tid. Skickliga hantverkarfirmor är populära och är därför oftast uppbokade i flera månader framöver. Det är viktigt att man hittar en seriös och solid aktör med bra ekonomi och referenser från liknande projekt.

Var även uppmärksam på relevanta certifieringar. De flesta av de svenska certifieringarna är frivilliga men de kan ändå ses som ett tecken på att företaget är seriöst.

För att göra det lättare för dig som byggherre att välja rätt entreprenör har vi på Byggstart samlat kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare på ett ställe. När du registrerar ditt projekt på vår hemsida, sätter vi dig i kontakt med duktiga entreprenörer som har den erfarenhet som krävs för ditt projekt. Tjänsten är kostnadsfri och förbehållslös att använda.

Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Hur mycket kostar det att bygga på en våning?

Byggstart har vi prisuppgifter som är baserade på projekt som är genomförda via vår plattform. Vi ser att snittpriset för att bygga på en våning ligger på cirka 25.000 kronor per kvadratmeter. Summan inkluderar alla kostnader, både gällande arbete och material.  Alla påbyggnadsprojekt är dock olika och av den anledningen betalar de flesta någonstans mellan 16.000 och 36.000 kronor per kvadratmeter. För att kunna räkna ut ungefär var på den här skalan som ditt projekt kommer att hamna måste du först och främst ta kontakt med en hantverkare som kan lämna ett anbud där både projektets komplexitet och standard tas i beaktande och räknas in.

Läs mer om priset på att bygga på en våning.

Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.

Lös finansieringen i förväg

För att kunna planera projektet måste du först och främst veta vad du har att röra dig med ekonomiskt sett. Om du inte har pengarna som krävs för att genomföra projektet kan du överväga att höja ditt bolån. Ett extra våningsplan kommer att öka värdet på bostaden markant så det är i regel möjligt att få till ett avtal med banken. Några väljer även att ta ett konsumentlån för att täcka renoveringen men då är räntorna betydligt högre och lånesumman begränsad. Ett annat alternativt är byggnadslån. Det fungerar som en kassakredit som du kan använda under projektets gång. Banken har i regel lite högre ränta på den här typen av lån så om du kan höja ditt bolån istället är det oftast mer lönsamt.

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

Säkerställ ett bra projektgenomförande

En bra planering gör att projektet både blir förutsägbart och genomförbart. Därför är det viktigt att du även följer den tidsplan som du har satt upp. Gör en ordentlig projektplan, gärna tillsammans med entreprenören, och följ upp arbetet regelbundet. Om du lägger in milstolpar i tidplanen är det lättare att se hur projektet fortlöper och om alla delmål blir klara i tid. Sätt datum för när taket ska vara färdigt, golvet isolerat och trappan klar. På så sätt är det lättare att hantera eventuella förseningar och andra oförutsedda händelser. Det är även viktigt att du är noggrann med alla avtal. Var exakt och detaljerad i projektbeskrivningen till entreprenören så att båda parter är överens om och vet vad som gäller. För att undvika onödiga konflikter och missförstånd ska ni redan från början avtala hur eventuella förseningar i arbetet och oförutsedda utgifter ska hanteras. På Konsumentverkets hemsida hittar du kontraktsmallar som du kan använda när du köper hantverkstjänster. 

Nästa steg

Om du har alla ritningar klara och vill komma i kontakt med kvalitetskontrollerade entreprenörer kan du registrera ditt projekt på Byggstart. Vi tar då kontakt med dig per telefon för en kort genomgång av projektet och därefter matchar vi dig med entreprenörer som är kvalificerade för ditt projekt. Alla entreprenörer på Byggstart har genomgått en grundlig bakgrundskontroll där vi har har kontrollerat referenser, kreditvärdighet och certifieringar. 

Bygga på en våning? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.