Renovera badrum i Stockholm: 10 tips för ett lyckat projekt

 

Letar du efter tips om hur du kan göra när du ska renovera badrum? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Renovera badrum i Stockholm

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Badrumsrenovering är både kostsamt och tidskrävande. Utrymmet är det mest komplicerade i hela huset och tveklöst det som kräver mest förarbete och planering. Men precis som i alla andra sammanhang är en bra planering grunden för att arbetet ska flyta på bra och inte kosta mer än nödvändigt.

1: Ta god tid på dig när du planerar 

Det kan låta självklart och lite tråkigt, men en lyckad badrumsrenovering är helt beroende av att arbetet är bra planerat. För att säkerställa att projektet löper på som det ska bör du även göra en projektplan för de nödvändiga förberedelserna inför renoveringen. Då minimerar du risken för att det dyker upp oförutsedda problem som måste lösas omgående och som tar tid och ekonomiska resurser i anspråk.

Det viktigaste med planeringen är att inte underskatta tidsaspekten. Det gamla talesättet att allting tar mycket längre tid än vad man tror gäller definitivt när det handlar om att renovera badrum. Sätt av ordentligt med tid till hela projektet eftersom det garanterat kommer att dyka upp saker som förlänger processen. Tidsplanen för projektet bör även vara så detaljerad som möjligt, skriv ner alla åtgärder som ska göras och ta till en bra tidsmarginal. Kolla även upp om något av momenten i bygget kräver bygganmälan eller bygglov.

2: Bestäm dig först

En central del i planeringen är att bestämma alla detaljer för hur badrummet ska se ut när arbetet är slutfört. Om du tidigt i planeringen bestämmer dig för vilka inventarier du är på jakt efter kan du spara mycket pengar på dina inköp. Detaljer är alltid viktigt men det är minst lika viktigt att tänka på helheten för inredningen.

Helheten lägger grunden för de senare detaljerna. Börjar du istället med detaljerna är det väldigt lätt att kostnaderna rusar iväg för att detaljerna kolliderar med helheten och du får kompensera det hela med nya produkter. Ju mer du har tänkt igenom materialval och inredning, desto lättare blir det för hantverkarna att göra sin del av arbetet.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

3: Ta hjälp av hantverkare

En renovering av badrum innebär att man river ner allt i det existerande badrummet till grunden och sedan bygger man upp det på nytt. Det här är ett jobb för professionella hantverkare. Det mesta av arbetet med att renovera ett badrum är av en sådan art att vi avråder helt och hållet från att man ger sig på det på egen hand.

En felaktigt utförd badrumsrenovering får mycket större konsekvenser än en renovering i något av bostadens övriga rum. Inte minst gäller det arbetet med tätskikt, rördragning och el. Det sistnämnda är dessutom olagligt för lekmän att jobba med, och dessutom livsfarligt. Oavsett vilket arbete som ska göras med bostadens fasta el måste det arbetet utföras av en auktoriserad elinstallatör, så du kan ta kontakt med en certifierad elektriker på en gång.

En del väljer att ta in en inredningsarkitekt för att få lite extra hjälp och goda råd med badrummets planlösning. Det är särskilt aktuellt när det handlar om en avancerad badrumsrenovering av en viss omfattning eftersom inredningsarkitekten gärna tar mellan 4.000 och 16.000 kronor för att inreda ett badrum. Det kan dock vara en bra investering om du har en väl tilltagen budget och inte hittar de bästa eller önskade lösningarna själv.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

4: Var kostnadsmedveten

Badrummet är utan tvekan det rum som är dyrast att renovera sett till pris per kvadratmeter. Det beror på att det är så många krav som måste uppfyllas. Snittpriset, som baserar sig på prisuppgifter i vår databas på Byggstart, för en totalrenovering av ett badrum ligger på cirka 185.000 kronor inklusive moms, varav cirka 30.000 utgörs av kundens egna inköp, till exempel armaturer, badrumsinventarier och kakel.

Det finns många utgifter vid en badrumsrenovering som inte går att komma undan. Uppsättning av membran och andra tätskikt, rördragning och elinstallation har det pris det har. Den variabel som du kan påverka själv är i princip endast val av kakel och inredning. Här kan du spara mycket pengar genom att lägga ner lite tid på att leta efter de bästa erbjudandena och kampanjerna som dyker upp med jämna mellanrum hos olika återförsäljare.

I övrigt är det i budgetarbetet som det går att kontrollera kostnaderna. Som i alla andra sammanhang är det de oväntade utgifterna som är kostsamma. Därför bör du lägga extra mycket tid och energi på den delen av projektet.

Gå igenom varje steg som ska göras och diskutera dem ingående med entreprenören. Då undviker du obehagliga överraskningar så mycket som det går. Se också till att ha ett avtal med entreprenören om att alla problem och oväntade händelser som dyker upp ska diskuteras så fort som möjligt.

I vissa fall kan projektet berättiga rotavdraget.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

5: Begär in flera offerter

Som vi har nämnt tidigare är du helt beroende av att anlita professionella hantverkare vid en badrumsrenovering. Därför är det ett smart drag att undersöka prisnivån hos flera olika entreprenörer. Då kan du känna dig trygg med att du får en rättvisande offert på ditt projekt. Innan du bestämmer dig för en entreprenör och skriver ett kontrakt med det företaget är det en klar fördel att bjuda hem entreprenören för att inspektera det utrymme som ska renoveras och vilka åtgärder som ska ingå i renoveringen.

Anbudsprocessen kan bli utdragen och det är bra att sätta av ordentligt med tid till den som en del av planeringsarbetet; gärna några månader före projektets uppstart.

6: Välj rätt entreprenör

När du har fått in offerterna från de olika entreprenörerna börjar arbetet med att välja ut det företag som känns rätt. Det är viktigt att inte bara gå efter det lägsta priset. En badrumsrenovering ställer krav på erfarenhet och kompetens hos entreprenören och du måste försäkra dig om att den du anlitar vet vad de ska göra och hur det ska göras.

I Sverige är de flesta certifieringar som finns i byggbranschen frivilliga, men de ger en bra indikation på att entreprenören har den kompetens som krävs inom det aktuella yrkesområdet. När du ska renovera badrum i Stockholm eller i någon annan stad, är en entreprenör med våtrumscertifiering att föredra.

En våtrumscertifiering är ett bevis för att en eller flera av företagets medarbetare, eller arbetsledare, har gått de utbildningar och har den kompetens som krävs för att utföra arbeten i enlighet med gällande regelverk. Det finns inget lagstadgat krav på att hantverkarna måste gå kurserna men det är en bra indikation på att företaget levererar kvalitetsarbeten. Även om företaget är auktoriserat bör du även kontrollera omdömen från tidigare kunder och referenser. På webbplatser som Byggstart kan du finna referenser från tidigare byggherrar och begära in flera offerter. Det viktigaste är att du väljer en entreprenör som har bra referenser, solid ekonomi och rätt utbildning samt eventuella auktorisationer.

Du bör även fråga entreprenören om tidsramen som du har satt upp för projektet är förenlig med entreprenörens uppdragsplanering. Några entreprenörer är uppbokade på jobb flera månader framåt och därför kan det bli en del väntetid, och det är inte säkert att det fungerar tillsammans med din tidsplanering.

7: Skriv ett detaljerat kontrakt

När du har bestämt dig för en entreprenör går projektet in i en ny fas. Då är det viktigt att sätta sig ner och göra en projektplan.

Projektplanen bör vara så detaljerad som det bara går. Inte minst är det viktigt att göra en tidsplan där varje delmoment har sitt start- och slutdatum. Då är det lättare för dig att följa projektet och försäkra dig om att allt fortlöper som det ska.

Kontraktet ska även innehålla pris och hur eventuella avvikelser ska hanteras så att du inte får en obehaglig överraskning när slutfakturan kommer. Om det under arbetets gång uppstår några situationer som gör att kostnaderna ökar är det viktigt att det står i kontraktet att detta måste tas upp med byggherren för godkännande innan entreprenören påbörjar några ändringar.

Du ska även kontrollera att eventuella underleverantörer står med i kontraktet. På så sätt kan du försäkra dig om att entreprenören inte använder sig av företag som inte håller tillräckligt hög kvalitet samt kontrollera att skatter och avgifter betalas som de ska.

Om du ska göra vissa delar av arbetet själv eller har köpt in badrumsmöbler, kakel eller andra artiklar som ska användas i badrummet måste detta specificeras i kontraktet. Observera att entreprenören inte har ansvar för att de material eller produkter som byggherren har köpt in levereras i tid. Det innebär att du som byggherre måste stå för ansvaret och tar kostnaden om det blir några förseningar i det fallet.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

8: Gör en planering för byggtiden

Många glömmer att tänka på hur de ska förhålla sig till själva byggtiden. En renovering kräver att vatten och avlopp stängs av under både längre och kortare tid, vilket gör att det är svårt att bo och leva som man brukar göra. Förutom avsaknaden av vatten och avlopp (det gäller även toalett) är vissa moment av badrumsrenoveringen rejält högljudda.

För många är det omöjligt att bo kvar i bostaden under hela eller delar av projektet och därför måste du i förväg ha tänkt igenom hur du ska lösa boendet. Tala om för entreprenören om du har tänkt bo kvar hemma under hela eller delar av renoveringsarbetet så att arbetet kan anpassas så mycket som möjligt utifrån det.

Det allra bästa är om du kan hitta någon annanstans att bo medan renoveringen pågår, om du inte har tillgång till fler badrum i bostaden. Många väljer att åka på semester eller bo hos familj eller vänner under de inledande veckorna av projektet när ljudnivån är som högst och arbetet som mest intensivt.

Oavsett vilken lösning du väljer för ett tillfälligt boende är det viktigt att du som byggherre följer upp projektet. Har en nära och frekvent kontakt med entreprenören och försäkra dig om att projektplanen som ni kom överens om efterlevs.

9: Gör en grundlig slutbesiktning

När renoveringen är slutförd bör man göra en grundlig inspektion. Då går du tillsammans med entreprenören igenom alla åtgärder som är gjorda och kryssar av dem i projektbeskrivningen och kontraktet allt eftersom. Under slutbesiktningen kan det vara bra att ha med sig en oberoende och certifierad besiktningsman som inte har varit involverad i projektet.

10: Avtala en efterkontroll

I ett våtrumsprojekt är det även bra att göra en inspektion efter att badrummet har använts i några månader, till exempel efter ett halvår. Om du upptäcker brister eller fel tar du självklart kontakt med entreprenören så fort du upptäcker dem. En brukskontroll brukar kunna avslöja fel som du själv inte har upptäckt. Det är en bra försäkring för er båda för att undgå oenigheter i efterhand.

Kom igång med entreprenörsjakten

Byggstart kan du hitta entreprenörer med rätt kompetens och lång erfarenhet av att renovera badrum i Stockholm och övriga Sverige. Vi hjälper dig att finna rätt entreprenör till ditt projekt, baserat på referenser, certifieringar och ekonomisk soliditet.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.