8 saker du bör känna till om du ska byta tak

 

Överväger du att byta tak? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Byta tak

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Att byta tak är inte särskilt lätt. Det hjälper dock om man förbereder sig väl. På Byggstart vet vi hur ett takbyte går till och vi delar därför med oss av 8 praktiska tips som säkerställer att både planeringen och genomförandet går som på räls.

1. Välj typ av tak

Behöver man byta tak kan det vara aktuellt att även byta typ av tak. De allra flesta taken i Sverige är så kallade sadeltak med ganska branta lutningar. Men vill man exempelvis inreda vinden till ett bostadsrum kan dessa snedtak vara ett stort hinder. Då kan man fundera på ett brutet tak, även kallat mansardtak. Det ger högre takhöjd på en större yta och kan därmed förvandla en kallvind till en fullt beboelig boyta. 

Det är dock ett omfattande projekt som kräver en helt annan budget och planering än att bara byta takbeklädnaden. Vilken sorts tak som är tillåtet i ditt område kan också vara reglerat av en detaljplan. Du kommer i alla fall garanterat att behöva ansöka om bygglov, men hör med kommunens byggnadsnämnd om vad som gäller för ditt område. 

De allra flesta takbyten handlar om att byta takbeklädnad (eller taktäckningsmaterialet), antingen till samma sort eller en ny. Det senare kan även kräva bygglov.  

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

2. Välj takbeklädnad

Det är som sagt betydligt enklare att ändra takbeklädnad än själva takutformningen. Det finns många anledningar till att man vill ändra beklädnad; energibesparingar, mindre underhåll och givetvis utseendet för att nämna några få. Vilken beklädnad som passar just ditt tak beror på din budget, husets övriga stil och ålder, och framförallt takets lutning. Bor du i södra eller norra Sverige kan detta också spela en avgörande roll. Nedan hittar du de vanligaste täckningsmaterialen i vårt land: 

  • Betongpannor
  • Tegelpannor
  • Plåt
  • Skiffer
  • Trä
  • Decra
  • Shingel eller takpapp
  • Torv

Det finns fördelar och nackdelar med alla dessa material, som sträcker sig från pris och utseende till underhållsbehov och monteringstid. Vissa passar bättre för branta tak, andra för planare tak. Det kan därmed vara bra att göra lite efterforskningar för att ta reda på vilket material som passar ditt tak. Du kan med fördel ta kontakt med en takentreprenör eller materialleverantör om du har frågor. 

3. Glöm inte att byta underlagstaket

Underlagstaket, tillsammans med det primära taket, hjälper till att hålla taket torrt. Eftersom underlagstaket är så viktigt är det allra vanligast att byta ut duken när man ändå byter yttertakets beklädnad. I enskilda fall låter man det vara kvar, exempelvis om det är tämligen nytt och yttertaket ska bytas på grund av annan skada än slitage. 

Det är många kloka husägare som besiktigar sitt tak cirka vart tionde år. På det sättet kan eventuella skador upptäckas i god tid, och man kan undvika större skador på taket och resten av huset. Då upptäcks även eventuella skador på avvattningssystemet och eventuella genomföringar. Misstänker man att det läcker någonstans bör man ta in ett proffs för att åtgärda läckan så fort som möjligt. 

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

4. Var förberedd på oförutsedda kostnader 

Ska man byta tak ska man även vara förberedd på otrevliga överraskningar. Det som är vanligast när det gäller tak är röta. Det är alltid svårt att avgöra om det förekommer röta eller mögel eftersom takets bärande struktur är svåråtkomlig. Det är betydligt lättare när man byter tak och river bort den gamla underlagsduken. Därför ger takentreprenörer oftast ett kostnadsförslag som avsäger sig för merkostnaderna i samband med röta. Upptäcks röta måste en ny budget läggas fram och anbudet omförhandlas. Det kan vara klokt att i så fall ta in en extern besiktningsman eller sakkunnig som utvärderar omfattningen av skadan. Oftast täcks inte skadorna av en hemförsäkring, men det kan vara värt att ta reda på vad som gäller innan du sätter igång med takbytet.  

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

5. Hitta rätt entreprenör

När man ska byta tak behöver man i regel hantverkare inom tre yrken: plåtslagning, takläggning och snickeri. Det är därmed en fördel att välja en entreprenör som har den nödvändiga kompetensen inom alla dessa områden. Oftast har en takentreprenör all kunskap och personal som krävs, men man kan även vända sig till en snickarfirma som har erfarenhet av takbyten och som eventuellt kan hyra in extra kompetens vid behov. Det beror lite på tillgången på dessa företag i ditt område samt omfattningen av ditt projekt. Specialiserade takentreprenörer passar bättre till större och mer komplexa takbyten. 

Valet av rätt entreprenör är avgörande för att takbytet ska utföras noggrant. Vi pratar om ett arbete som ska hålla i flera årtionden, så det gäller att hitta någon som har både kompetensen och erfarenheten som krävs. Det är alltid värt att kolla lite extra noggrant på företagets referenser. Det står säkert många positiva omdömen på deras hemsida, men letar man lite vidare kanske det dyker upp mindre positiva recensioner. Det bästa är att ta kontakt med tidigare kunder för att personligen fråga hur takbytet gick till. 

En annan viktig aspekt att kontrollera är företagets ekonomi. Man vill helst inte stå utan tak när löven börjar gulna på grund av att en oseriös firma gått i konkurs. Det är tack och lov relativt enkelt att begära en kreditupplysning eller granska företagets ekonomiska soliditet på Allabolag.se

Ett annat vanligt problem är att hitta en entreprenör som kan ta på sig arbetet vid önskad period. De flesta takbyten äger rum under våren eller sommaren, så det gäller att vara ute i god tid om man inte vill vänta till nästa år. 

Priset är så klart ännu en viktig faktor för de allra flesta. Det kan finnas stora skillnader mellan olika entreprenörer, så se till att hämta in minst två eller tre anbud. Då kan man jämföra de olika kostnadsposterna och se vad var och en tar betalt för arbetet. Slutsumman är alltså inte det första du ska titta på när du ska välja entreprenör, utan snarare vad anbudet innehåller. Tillhandahåller du en utförlig projektbeskrivning bör du få jämförbara anbud eftersom de som sammanställer kostnadsförslagen vet exakt vad som ska ingå. 

På Byggstart jobbar vi dagligen med att kvalitetssäkra entreprenörer och hantverkare för att det ska vara enkelt för dig att hitta kompetensen du behöver. Vi kollar allt från omdömen och referenser, till garantier, certifieringar och ekonomi. Det enda du behöver göra för att komma i kontakt med dessa företag är att registrera ditt projekt på Byggstart. Det är gratis, utan förpliktelser, och du kan till och med göra det bara för att få en bättre uppfattning om vad ditt takbyte kommer att kosta. 

6. Kontrollera om du behöver bygglov 

Ska du endast underhålla taket (exempelvis byta underlagspapp men återanvända taktäckningsmaterialet) eller förnya det befintliga yttertaket behöver du inte bygglov. Bor du i ett område som styrs av en detaljplan eller områdesbestämmelser kan det krävas bygglov eller en anmälan för att byta beklädnad på taket. Det enklaste är att ta kontakt med din kommun för att fråga vad som gäller. 

Anses din byggnad särskilt värdefull ur ett kulturellt eller historiskt perspektiv kan kommunen kräva att en kontrollansvarig ser över åtgärderna. Det samma gäller om dina grannar har åsikter. Kommunen kan bestämma att grannar ska underrättas och höras under vissa förutsättningar.   

Tänk på att åtgärder som kräver en anmälan även måste få ett startbesked för att kunna påbörjas. Med andra ord bör du ta reda på om du behöver bygglov eller om du måste göra en anmälan i ett tidigt skede. Kommunen har högst 10 veckor på sig för att lämna besked om bygglov (därefter måste du också få ett startbesked, vilket tar minst 4 veckor i praktiken), och 4 veckor för att lämna ett startbesked vid anmälan. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

7. God planering tar tid

Att byta tak tar inte särskilt lång tid. Räkna med två veckor om allt går som planerat, ibland ännu mindre för enklare tak. Samtidigt bör du vara förberedd på att det kan dra ut på tiden om det exempelvis upptäcks röta eller andra strukturella problem med taket. I själva verket tar vanligtvis planeringen längre tid: det ska eventuellt ansökas om bygglov, anbudsprocessen kräver sin månad eller två, och allt material måste beställas i tid för att vara på plats dag ett. I slutändan kan det hela ta flera månader. I gengäld behöver du inte göra om det särskilt ofta. 

8. Se till att underhålla det nya taket

När man väl har det nya taket på plats och man har gjort en slutbesiktning på arbetet behöver man inte göra särskilt mycket det resterande halvseklet. Det vill säga om man utför regelbundna inspektioner för att säkerställa att ingen rost eller spricka har uppstått. Det kan man göra vartannat år eller efter en hård storm. Klimatet man bor i kan påverka livslängden på taket och dess underhållsbehov. Man bör även se till att rengöra samtliga hängrännor och eventuellt måla om vid behov. Med dessa enkla åtgärder och ett noggrant utfört arbete bör taket hålla i 30 till 60 år. 

Så här kommer du igång

Som vi redan nämnt är valet av rätt hantverkare avgörande när du ska byta tak. Det kan vi på Byggstart hjälpa till med. Vårt jobb går ut på att sätta dig i kontakt med de mest lämpade entreprenörerna för ditt projekt. Registrerar du ditt projekt på Byggstart så ringer vi upp dig för en snabb genomgång av dina behov och önskemål. Därefter är det bara att vänta in anbuden och göra ditt val.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.