Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Färdighus? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vad kostar ett färdighus?
Om du ska ta det första steget mot att äga ditt eget hus, står du inför ett viktigt beslut: Ska du köpa ett unikt, arkitektritat hus, ett färdighus eller en begagnad bostad? Idag blir det alltmer populärt att köpa färdighus, som kännetecknas av ganska standardiserade, men prisvärda, praktiska och snygga lösningar. Färdighus kan köpas genom färdighusleverantörer eller genom att anlita en arkitekt och entreprenör som kan designa och bygga ditt drömhus. Du kan få små färdighus, parhus, moderna och unika färdighus, och färdighus med uthyrningsdel. Möjligheterna är många.
Priset för ett färdighus varierar i varje unikt fall, men enligt prisstatistiken i våra databaser måste du i genomsnitt betala cirka 32.000 kronor per kvadratmeter när du ska bygga färdighus. Notera att detta är ett genomsnittspris och att priset kan vara både högre och lägre, beroende på olika prisfaktorer. Om du önskar prisvärda lösningar kan du få färdighus till så lite som 28.000 kronor per kvadratmeter, och om du önskar något mer exklusivt och är beredd att betala mer, kan du få färdighus med ett kvadratmeterpris på 45.000 kronor och uppåt. Hur mycket du slutligen betalar för huset beror till stor del på hur stort hus du ska bygga.
Dessa genomsnittspriser inkluderar allt du behöver av material, produkter och arbetskraft. Utöver detta behöver du naturligtvis en tomt att bygga huset på. Om du vill designa huset själv istället för att köpa ett standardiserat hus från en färdighusleverantör, måste du också betala för en arkitekt. Arkitekten hjälper dig normalt både med att rita ditt nya drömhus, men också med att hantera ansökningsprocessen och vara ansvarig sökande när du ska söka bygglov hos kommunen. En arkitekt tar vanligtvis mellan 1.000 och 2.000 kronor i timmen. Dessutom tar kommunen en handläggningsavgift som kan variera från kommun till kommun. Det är inte ovanligt att betala någonstans mellan 160.000 - 300.000 kronor för arkitektarbete och projektering. Köper du ett färdighus från en färdighusleverantör, slipper du betala för att få huset specialritat av en arkitekt, men i gengäld är lösningarna ganska standardiserade, även om de kan anpassas till viss del mot prisjustering. Vad som ingår i erbjudandena från en färdighusleverantör kan också variera. Vanligtvis måste du räkna med att betala offentliga avgifter utöver, och tomten bör vara redo för gjutningsarbete. Det betyder att arbete med grävning och sprängning ofta inte ingår om det behövs.
Vad påverkar priset på ett färdighus?
Flera faktorer spelar roll för om priset för att bygga ett färdighus hamnar i det lägre prissegmentet, ner mot 28.000 kronor per kvadratmeter, i det övre prissegmentet, upp mot 45.000 kronor per kvadratmeter, eller någonstans däremellan. Innan betongarbetet kan påbörjas, kan det ibland behövas grävas eller sprängas och hackas i berg. Andra gånger kan det vara nödvändigt att tillföra massor på tomten eller göra anpassningar om det är en sluttande tomt. Grundförhållandena på din tomt kommer att avgöra hur omfattande detta arbete blir, och totalpriset kommer i stor utsträckning att påverkas av detta. Många vill också förbereda för en trädgård eller andra typer av utomhusområden utanför huset, vilket kan kräva asfalteringsarbete, stödmurar eller planteringar. Om du ska anlita en arkitekt för att designa ditt eget hus med flera olika specialanpassade lösningar, kan detta komplicera arbetet något och kräva fler arbetstimmar, vilket i sin tur leder till ett högre totalpris.
Kvadratmeterpriset blir billigare om du väljer mer standardiserade lösningar som erbjuds av färdighustillverkare. Priset beror även på vilken standard du väljer på möbler, produkter, material och inredning. Om du till exempel vill ha exklusiva lösningar för inredningen i kök och badrum, kommer det att bidra till att höja priset. När det gäller val av standard har du större frihet att själv styra priset upp eller ner, men för många är det svårt att göra alltför stora kompromisser när de ska välja material, produkter och inredningslösningar. Pris hänger samman med kvalitet och även om vi alla helst vill betala så lite som möjligt, är det också viktigt att det nya huset håller tillräckligt hög kvalitet. Köper du ett färdighus från en färdighusleverantör, får du vanligtvis erbjudanden om standardiserade lösningar, till exempel gällande kakel i badrum, öppen spis-lösningar, typ av trappa och liknande. Lösningarna kan ofta uppgraderas, men då mot en extra kostnad.
För att överhuvudtaget kunna bygga ett nytt hus, behöver man självklart också ha en tomt att bygga på. Priset för att bygga hus kan variera beroende på var i landet huset ska byggas. Generellt sett måste du betala mer för tomter i centrala områden.
Eftersom många faktorer påverkar priset för att bygga ett färdighus, är det viktigt att du upprättar en budget som tar hänsyn till de olika priskomponenterna och eventuella oförutsedda kostnader.
Färdighus? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Så här kan du spara pengar
Att bygga hus är för de flesta den mest kostsamma investeringen de gör i livet. Därför är det naturligt att man letar efter sätt att spara pengar på, helst utan att det påverkar kvaliteten på det nya huset. Det mest uppenbara sättet att spara pengar på, är genom att välja ekonomiska och standardiserade lösningar. I de flesta hus är badrummet och köket de dyraste rummen, med störst påverkan på totalpriset för det nya huset. Därför finns det mest att spara här. Om du ska ha mer än ett badrum, måste du räkna med att priset kommer att öka. Tänk därför noga igenom hur många badrum du verkligen behöver och om det är möjligt att kombinera ett stort badrum med tvättstuga, istället för att välja flera våtrum.
När det gäller inköp av material och produkter, bör man helst inte välja för låg kvalitet, men det går att få bra och prisvärda material och produkter om du letar efter erbjudanden och slår till när det är billigt. Du kan hitta bra erbjudanden i kataloger, på internet, eller genom att besöka leverantörer av de produkter och material du letar efter. I många fall kan du också få bra rabatter på material, förutsatt att du köper i större mängder istället för att göra flera mindre inköp. Ju mer du är villig att köpa hos samma leverantör, desto bättre chans att få bra rabatter. Många väljer också att låta entreprenören hantera inköp av material eftersom de regelbundet handlar hos samma återförsäljare och därför redan har bra rabatter som du kan dra nytta av. En annan fördel med att låta entreprenören hantera inköpen är att hantverkare ofta känner till kvaliteten på de olika materialen och produkterna och vet vad du behöver.
Vissa vill också spara pengar genom att göra ett eget arbete för att minska antalet arbetstimmar som du betalar entreprenören för. Om du har lite kunskap om byggande och helst lite erfarenhet, är detta möjligt. Det finns vissa arbetsuppgifter som måste utföras av proffs eftersom det krävs enligt lagar och föreskrifter, och andra uppgifter kan kräva proffs för att kvaliteten ska vara tillräckligt bra. Men det finns uppgifter du kan göra som kan minska arbetstimmar till viss del. Detta inkluderar till exempel målning och tapetsering. Vanligtvis kommer entreprenören att kunna ge dig goda råd om vad du kan göra själv, utan att det stör projektets framsteg eller leder till förseningar. Ett annat sätt att spara pengar på, är genom att hitta prisvärda proffs genom en anbudstjänst.
Så här jämför du offerter
Valet av entreprenör har stor betydelse för totalpriset när man ska bygga ett färdighus. Entreprenörer varierar i pris, vilket innebär att du kan spara pengar genom att genomföra en upphandlingsprocess för att få in flera priserbjudanden på ditt projekt. På så sätt kan du jämföra dina alternativ och göra ett mer prismedvetet val. Att jämföra priserbjudanden kan verka enkelt, men det är lätt att gå i fällor om man inte är uppmärksam.
För att jämföringen av priserbjudanden ska bli korrekt, är det viktigt att noga gå igenom priserbjudandet och ta reda på exakt vilka punkter entreprenörerna har inkluderat. Kanske är ett priserbjudande mycket lägre hos en entreprenör eftersom denne inte har inkluderat samma saker som de andra entreprenörerna och tar extra betalt för diverse tjänster. När du jämför erbjudanden bör du ta reda på om du har fått ett fast pris eller ett timpris, om entreprenörerna har några reservationer och om något tillkommer. Kom ihåg att pris inte alltid är det viktigaste. Entreprenören måste också ha rätt kompetens.
Byggstart är en tjänst som kopplar samman husägare med kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare. Byggstart kontrollerar kreditbetyg, godkännanden och referenser, och kopplar dig med entreprenörer som är väl kvalificerade för ditt projekt. Här kan du jämföra erbjudanden från en mängd konkurrerande företag, med god chans att hitta ett alternativ som passar bra med din budget. Byggstarts tjänst är både gratis och icke-bindande.
Är det värt det?
Om det är värt att bygga ett färdighus beror på dina preferenser, drömmar och din budget. Ofta står valet mellan att bygga ett nytt hus eller köpa en begagnad bostad. Det är oftast billigare att köpa en begagnad bostad än något helt nytt, men kom ihåg att det också är mer kostnader förknippade med underhåll av en begagnad bostad. Underhållskostnaderna är dessutom högre för större bostäder. Detta inkluderar endast vanligt underhåll och inte köp av ny inredning.
De flesta som köper en begagnad bostad spenderar i genomsnitt cirka 120.000 kronor på anpassningar för att sätta sin egen prägel på bostaden. Om man lägger ihop kostnaderna för underhåll och kostnaderna för att personifiera en begagnad bostad, kommer man under en 5-årsperiod oftast att betala väl över 200.000 kronor i de flesta fall. Det betyder inte nödvändigtvis att det är bättre att köpa ett helt nytt hus, men det är kostnader som många inte beaktar när de ska bedöma vad som är det bästa alternativet för dem.
Om du har bestämt dig för att bygga ett nytt hus och ska börja engagera en entreprenör bör du tänka igenom organiseringen av byggprojektet. Normalt organiseras sådana byggprojekt genom en totalentreprenad eller en delad entreprenad. En totalentreprenad innebär att du hittar en totalentreprenör som tar hand om organiseringen av arbetet och som har sina egna underentreprenörer inom alla yrkesområden. Väljer du delad entreprenad måste du själv engagera entreprenörer inom alla yrkesområden och själv leda och koordinera arbetet mellan dem. I teorin är det kanske billigare att välja en delad entreprenad, men om du inte har tillräcklig erfarenhet inom bygg och ledning, kan det snabbt leda till förseningar, oförutsedda extra kostnader och extra arbete för dig. Då blir det ofta billigare att välja en totalentreprenad.