Vad kostar det att byta tak? Pris i

 

2024

Ska du byta tak? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Byta tak

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Byta tak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Att byta tak är något man bör räkna med att få göra med 20-50 års mellanrum. Kostnaden för ett takbyte varierar beroende på en rad olika faktorer. I den här artikeln tar vi upp vad du kan förvänta dig att få betala för att byta tak och vad som påverkar priset. Vi går även in på vad man ska tänka på när det gäller materialval och -inköp, vad som ingår i entreprenörens anbud samt hur man kan sänka kostnaderna. Slutligen får du också tips om hur du hittar rätt hantverkare för jobbet.

Vad kostar det att byta taket?

Det går givetvis inte att ge några exakta summor på vad ditt takbyte kommer att kosta då priset varierar från projekt från projekt. Det vi kan göra är att ge dig en bra översikt över de olika arbetsmomenten för att byta tak och vad de kostar, så att du själv kan räkna ut vad priset för just ditt takbyte kommer att landa på.

Det som har störst betydelse för prislappen är så klart ytan på taket. Ett stort tak kostar mer att byta än ett mindre tak. Så här långt är det inga konstigheter. Men man bör även vara uppmärksam på hur taket är utformat och dess befintliga skick. Är det många hörn och vinklar kan det till exempel påverka priset, samtidigt som större regelbundna ytor kan få ett lägre kvadratmeterpris eftersom själva monteringen är enklare och mängdrabatt kan förhandlas vid inköp av stora partier. För att kunna uppskatta vad ditt takprojekt kommer att kosta har vi på Byggstart sammanställt en prisdatabas som baseras på liknande projekt som utförts inom vårt nätverk.

Vi kan se att snittpriset för att byta tak ligger på cirka 1.500 kronor per kvadratmeter, inklusive moms. Priset inkluderar de typiska kostnaderna som är knutna till att byta tak, det vill säga arbetskraft och materialinköp. Märk väl att det finns projekt som hamnar så lågt som på 1.200 kr/m2, medan mer komplexa takbyten kan komma upp i summor omkring 3.000 kr/m2.

I nästa avsnitt ska vi ta en närmare titt på vilka faktorer som påverkar vad det kostar att byta tak.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad påverkar priset för att byta tak?

Det finns stora prisskillnader mellan olika sorters takbyten. Takets storlek är som sagt en viktig faktor, men även höjden på taket kommer att påverka priset. Det beror på att högre tak kräver mer säkerhet och mer utrustning för att man ska kunna arbeta tryggt uppe på taket. Kan exempelvis inte taket nås från en byggställning måste lyftkranar hyras in, och arbetet kan dra ut på tiden. Som vi redan nämnt påverkas priset även av hur taket är utformat, och om det är många hörn och vinklar som kräver extra plåtslagning eller specialanpassade lösningar går priset upp.

En annan viktig faktor är vilket slags tak det rör sig om. I Sverige är sadeltak den allra vanligaste typen av tak, men det finns även mansardtak, pulpettak och många andra former. Priset för de olika typerna av tak varierar, då en del är mer krävande att byta ut än andra.

Takbeklädnaden spelar också en stor roll för slutsumman. Det finns återigen en hel del alternativ att välja mellan, och var och en har specifika fördelar och nackdelar. Dessa är de vanligaste taken i Sverige:

  • Betongpannor
  • Tegelpannor
  • Skiffer
  • Takpapp
  • Takplåt
  • Torvtak

Vilket material som passar dina behov beror på din budget, lutningen på ditt tak, byggnadens arkitektoniska stil, och det befintliga skicket för underlagstaket. Den senaste punkten är viktig eftersom det blir en helt annan budget om även underlagstaket ska bytas. Det är inte helt ovanligt att man upptäcker fuktskador och rötangrepp när man byter tak, och då måste nytt underlagstak byggas. Det är dock vanligt att byta underlagstakets duk när man ändå ska byta takbeklädnad.

Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.

Byta tak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad ingår i entreprenörens pris?

När du får ett anbud för ett takbyte bör normalt både allt arbete och material vara inkluderat. Det kan hända att entreprenören förbehåller sig för eventuella merkostnader som beror på rötangrepp. De vanligaste arbetsmomenten är de följande:

  • Rivning
  • Riggning av byggställning och säkerhetsanordningar
  • Rännor och takpannor eller annan beklädnad
  • Läkter
  • Underlagspapp eller annan fuktspärr
  • Beslag och säkerhetsanordningar
  • Arbetskostnader

Du bör kontrollera om dessa moment ingår i entreprenörernas anbud. Om de gör det kan du enkelt jämföra de olika prisförslagen.

Det som kan få budgeten att spricka är som sagt röta. Det är en vanlig åkomma på svenska vindar, och kan ibland vara svårt att upptäcka innan man har rivit underlagstaket. Då gäller det att vara på sin vakt både monetärt och mentalt. Det kan i värsta fall ha angripit hela takstrukturen, från läkter och underlagstak till takstolar och bjälkar. Är rötangreppet däremot begränsat, vilket ofta är fallet om man har underhållit taket väl, är de ekonomiska följderna inte lika påtagliga. Kom i håg att underlagstaket, tillsammans med det primära taket, hjälper till att hålla taket torrt.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad kostar materialet?

Det finns, precis som för alla typer av byggmaterial, märkbara prisskillnader på olika typer av takbeklädnader. Det är bara att kliva in i ett byggvaruhus om du vill skaffa dig en bättre uppfattning. Det gäller också andra material som beslag, huvor, rännor och säkerhetsanordningar som stegar, takbryggor eller snörasskydd.

En stor del av din budget kommer att läggas på ovanstående produkter, så det kan vara klokt att sätta sig in i fördelarna och nackdelarna med de olika materialen och rådfråga med entreprenören om eventuella rekommendationer.

Hur kan man sänka kostnaderna?

För det första är det värt att tänka på att ett tak bör hålla i minst 30 år med gott underhåll. Det betyder att man inte alltid ska försöka spara in varenda krona om man inte vill göra om arbetet igen om 15 år. För det andra är valet av entreprenör lika viktigt som materialvalet. Du kan ha de finaste takpannorna i stan, men om de har lagts slarvigt kommer de likväl blåsa bort vid första bästa storm.

Du behöver alltså hitta den rätta balansen mellan pris och kvalitet. Det finns många duktiga takentreprenörer, och man behöver varken köpa det dyraste eller billigaste materialet. Men ju mer du läser på desto bättre beslut lär du ta.

En konkret sak du kan göra är att hämta in anbud från flera entreprenörer, minst två eller tre. Du bör även kolla om de har goda referenser från liknande projekt, och kapacitet och möjlighet att utföra takbytet vid önskad tid. Det är många som byter tak på våren eller sommaren, så var ute i god tid.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur hittar man rätt takentreprenör?

På Byggstart jobbar vi dagligen med att kvalitetssäkra entreprenörer runt om i landet. Det innebär att vi går igenom deras ekonomi, referenser, certifieringar och garantier. På så vis vet du att du endast får anbud från seriösa aktörer när du registrerar ditt projekt på Byggstart. När du registrerar ditt projekt tar vi kontakt med dig för en snabb genomgång så att vi kan hitta de mest lämpade entreprenörerna för dig. Det är helt gratis för dig som byggherre att använda vår tjänst, och du är inte bunden att acceptera något av kostnadsförslagen. Många av våra kunder registrerar sig i första hand för att få en klar ekonomisk översikt över vad deras takbyte kommer att kosta, vilket du också är välkommen att göra.

Byta tak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.