Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Bygga stuga? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vad kostar det att bygga en stuga?
Planerar du att förverkliga din stugdröm? I så fall undrar du säkert vad det kostar att bygga en stuga och hur du kan genomföra projektet till lägsta möjliga pris. Många svenskar drömmer om att ha en egen semesterplats för att gå på turer i bergen, åka skidor på vintern eller bara ha en plats där man kan koppla av från den hektiska vardagen. Efterfrågan på stugor har på senare tid skjutit i höjden på grund av pandemin och resebegränsningar, och allt fler ser stugan som en ideal plats att resa till om man vill komma ut ur huset för en stund.
Det är inte lätt att säga exakt vad det kommer att kosta att bygga en stuga eftersom alla sådana byggprojekt är olika och priset kommer i varje fall att bero på många prisfaktorer. Det kan dock vara användbart att titta närmare på genomsnittspriser så att man vet vilka prisklasser man har att förhålla sig till. I genomsnitt ser vi att det kostar ungefär 32 000 kronor per kvadratmeter att bygga en stuga.
Det finns dock stora prisvariationer, och under vissa förutsättningar kan du få bygga en stuga till ett pris så lågt som 28 000 kronor per kvadratmeter. På samma sätt kan kvadratmeterpriset också vara högre än genomsnittet. Mer omfattande stugprojekt som är särskilt komplicerade och som resulterar i stugor av högre standard kan kosta så mycket som 45 000 kronor per kvadratmeter.
Allt du behöver av material och arbetskraft för att bygga en stuga ingår i dessa priser, men du måste dessutom ha en tomt att bygga på, och det går normalt en del utgifter till att utarbeta byggansökan samt att få byggansökan behandlad av kommunen. När du ska bygga en stuga måste du välja om du vill ha en arkitektritad stuga eller en färdigstuga. Valet har mycket att säga om priset. Det är dyrare att bygga en arkitektritad stuga, men du kan i gengäld få en stuga som är mer unik och anpassad efter dina egna behov och preferenser, med olika speciallösningar som man inte får med färdigstugor.
Färdigstugor är billigare, men de kan i mindre grad anpassas. Väljer du att gå för en arkitektritad stuga måste du betala en arkitekt för att utarbeta ritningar och för att hjälpa dig i ansökningsprocessen. Detta är vanligtvis inkluderat i priset för färdigstugor.
Vad driver kostnaderna?
Många faktorer påverkar priset för att bygga en stuga. Först och främst kommer stugans storlek att vara avgörande. Med ett genomsnittspris på 32 000 kronor per kvadratmeter kommer en stuga på 70 kvadratmeter att kosta cirka 2,2 miljoner kronor, medan en större stuga på 120 kvadratmeter kommer att kosta närmare 3,8 miljoner kronor. Grundförhållandena där du ska bygga är en annan faktor som kan ha stor betydelse. Om du måste börja med att spränga eller mejsla berg innan byggarbetet kan börja, kommer det att göra projektet dyrare. Grundarbeten och arbete med grundmuren ingår normalt inte i priset på färdiga stugor.
Vidare är projektets komplexitet en faktor som bidrar till att styra priset. Om du vill ha en arkitektritad stuga med flera speciella och ostandardiserade lösningar kommer det att innebära fler arbetstimmar både för arkitekten som ska designa huset och för entreprenören som ska förverkliga planerna. Ju fler arbetstimmar, desto dyrare. Om du ska köpa en färdigstuga bör du tänka på kostnader som uppstår för att ansluta stugan till el, vatten och avlopp, och ha en plan för detta. Kostnader relaterade till anslutning av el, vatten och avlopp ingår normalt inte i det pris du får erbjudet för färdiga stugor.
De dyraste rummen i hus och stugor är badrum och kök. Om du ska ha en stuga med flera badrum kommer det att öka priset. Den standard du väljer på stugan och inredningen påverkar också hur mycket du slutligen kommer att betala för stugan. Det finns ganska stora prisskillnader på marknaden när det gäller val av takbeklädnad, sidospår, kakel, parkett, badrums- och kökslösningar, inredning och möbler. Standard är något du i högre grad kan välja själv, så att det är möjligt att minska kostnaderna för att bygga en stuga genom att välja en lite mer modest standard. Samtidigt bör stugan hålla god kvalitet och ha de egenskaper som är viktiga för dig, så här är det viktigt att uppnå en viss balans mellan pris och kvalitet. I många fall är det ändå möjligt att få god kvalitet till ett rimligt pris.
Bygga stuga? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Minska kostnaderna
Priset för att bygga en stuga kan verka högt och drömmen kan för många verka ouppnåelig. Men det finns flera åtgärder som bidrar till att minska kostnaderna förknippade med att bygga stuga. Som vi har nämnt, är det vanligtvis billigare att köpa en färdig stuga med standardiserade lösningar. Även om du bara i begränsad utsträckning kan anpassa dessa efter egna preferenser, finns det många olika modeller att välja mellan, så chansen är stor att du hittar en modell som du tycker om. Många leverantörer erbjuder dessutom byggsatser som är producerade i stor skala och som du kan bygga själv. Oavsett om du väljer att bygga den själv med en byggsats eller att anlita en montör som kan ta hand om det, är det oftast billigare att göra det på detta sätt än att få en arkitekt att designa en skräddarsydd stuga.
Om du hellre föredrar den skräddarsydda lösningen, finns det ofta pengar att spara på val av entreprenör. Byggnation av en stuga kräver inblandning av flera olika yrkesgrupper och du behöver entreprenörer inom alla kompetensområden. Du kan välja att organisera projektet som en totalentreprenad eller delad entreprenad. En totalentreprenad innebär att du hittar en totalentreprenör som har det övergripande ansvaret för att organisera och leda byggprojektet. Det kan till exempel vara en snickare. Totalentreprenören kommer själv att anlita underentreprenörer inom de områden han inte har kompetens inom. I en delad entreprenad måste du själv anlita entreprenörer inom alla kompetensområden och det är du som är ansvarig för att koordinera arbetet mellan dem. För att det ska vara lönsamt med en delad entreprenad, måste du ha kunskap och erfarenhet av att leda byggprojekt. Om du inte har det, är det oftast mer lönsamt att anlita en totalentreprenör.
Entreprenörer varierar också i pris, så det är sällan en bra idé att bara välja den första du stöter på. För att få ett bättre pris rekommenderas det att du genomför en anbudsrunda för att få flera offerter som du kan jämföra innan du gör ett val. Detta gör det lättare att utesluta de allra dyraste aktörerna på marknaden. Byggstart är en tjänst som låter dig hämta offerter från entreprenörer och hantverkare som i förväg har kvalitetssäkrats. Byggstart kontrollerar referenser, godkännanden och kreditbetyg för att koppla dig med entreprenörer som har rätt kvalifikationer. På detta sätt kan du jämföra offerter från konkurrerande företag och hitta en entreprenör som passar dina budgetramar. Du kan använda Byggstarts tjänst gratis och utan förpliktelse.
Du kan också spara pengar på att köpa material och produkter på rea eller med rabatt. Material och produkter utgör en väsentlig del av kostnaderna som går åt till att bygga en stuga. Om du har tur, kan du snabbt hitta material och produkter du behöver på rea eller genom kampanjer. Det lönar sig att kolla kataloger eller söka på internet för att hitta bra erbjudanden. I jakten på rätt entreprenör kan du också fråga potentiella kandidater om de har bra rabatter hos materialleverantörer, och på så sätt utnyttja entreprenörens rabatter för att få material till ett lägre pris. Om du hellre väljer att köpa material själv, bör du planera noga och helst köpa i stora kvantiteter. Det ger vanligtvis bättre rabatt.
Hämta in offerter och jämföra
För att projektet ska bli lyckat, är det viktigt att du tar dig god tid att planera. Att jämföra prisofferter för att hitta rätt entreprenör är en central del av detta. Att jämföra prisofferter är inte alltid så rakt på sak som det låter. En noggrann jämförelse förutsätter att du går noggrant igenom alla prisofferterna och kontrollerar att alla entreprenörer har förstått projektet korrekt och inkluderat samma poster. Om projektbeskrivningen är bristfällig, kan det snabbt bli så att du får prisofferter som varierar mycket eftersom entreprenörerna har olika uppfattningar om projektet.
När du jämför prisofferter, bör du ställa dig själv flera frågor:Är priset du har fått angett ett fast pris eller en uppskattning? Kom ihåg att en prisuppskattning kan avvika något från det faktiska priset.
Har du fått ett erbjudande om timpris eller ett pris för hela projektet?
Har någon av entreprenörerna tagit diverse förbehåll?
Tillkommer några tjänster som ett tillägg i priset?
Att bygga en stuga är en stor investering för de flesta och det är naturligt att vilja spara pengar genom att minska kostnaderna så mycket som möjligt. Kom dock ihåg att kvalitet också är viktigt och att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa. Om något blir fel och du snart måste börja med förbättringar och reparationer, kan det snabbt visa sig bli ännu dyrare i längden. Ofta är det värt att betala lite mer för god kvalitet, även när det gäller valet av entreprenör.
Är stugdrömmen värd det?
Om det är värt att bygga en stuga beror på dina behov, preferenser och inte minst budget. När man ska starta ett så stort byggprojekt, är det särskilt viktigt att utarbeta en detaljerad budget med översikt över alla kostnader. Om du till exempel har en budget på 1 miljon kronor, måste du göra allt du kan för att hålla kostnaderna inom denna budgetram. Det är klokt att reservera en egen post i budgeten för oförutsedda kostnader som utgör cirka 10% av de totala kostnaderna. Då undviker du att oförutsedda kostnader leder till ett stopp i byggprojektet.
De flesta använder bara stugan under speciella årstider eller när de har ledigt från jobbet. Det betyder att du kan välja att hyra ut stugan när du inte spenderar tid där själv, och på så sätt få lite extra inkomster. De senaste åren har det blivit allt mer populärt att hyra stugor, och även om du troligen inte kan täcka alla kostnader för att bygga en stuga på detta sätt, kan uthyrning ge värdefulla inkomster som hjälper till att göra det hela billigare på längre sikt. Sommarstugor kan man kanske bara hyra ut under en kort period, medan en fjällstuga i allmänhet kan hyras ut upp till 20 veckor om året.
Om din budget räcker till och du hittar en skicklig entreprenör som kan bygga precis din drömstuga till ett rimligt pris, kan det snabbt visa sig bli en investering som du kommer att njuta av under många år framöver.