Inreda källare: 5 saker du måste veta

 

Letar du efter tips för hur du kan inreda källaren? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Inreda källare

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Överväger du att inreda källaren till ett bostadsrum eller för att få mer plats till familjen? Här har vi samlat fem viktiga saker du bör känna till innan du börjar. På Byggstart har vi hjälpt otaliga kunder att sätta igång ett källarprojekt genom att hitta rätt arkitekt och entreprenör för arbetet.

1. Bygglov eller anmälan?

De flesta källarprojekten är anmälningspliktiga till kommunens byggnadsnämnd. Det kan exempelvis handla om en ändrad användning eller planlösning, eller utvändig tilläggsisolering. Det kan även krävas bygglov beroende på omfattningen av ändringen och detaljplanen i din kommun, så det första steget i processen är att ta kontakt med din kommun för att ta reda på detta. Det är viktigt att komma ihåg att du måste få ett startbesked från byggnadsnämnden innan du sätter igång med själva arbetet, oavsett om du gör en anmälan eller ansöker om bygglov.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

2. Planera projektet

En bra planering och detaljerad projektbeskrivning är en förutsättning för en lyckad källarrenovering. Med en noggrann projektbeskrivning och planering får du inte bara en bättre uppfattning om arbetets omfattning och när de olika arbetsmoment ska ske, det ger även entreprenadfirman eller hantverkarna du anlitar ett bättre underlag för att planera och genomföra arbetet.

Om det finns utrymme för det i din preliminära budget bör du överväga möjligheten att anlita en inredningsarkitekt. Många tycker nog att det är en onödig utgift och att det är kul att göra inredningen själv. Men då bör man tänka på att en inredningsarkitekt kan hjälpa dig med allt från planlösning och gällande byggregler till smarta och effektiva lösningar för utrymmet. Hen kan givetvis även hjälpa dig med färgval, inredningsstil, ljussättning och att välja passande möbler. Eftersom en inredningsarkitekt är mycket kreativ kan hen även hitta alternativa och billigare lösningar som gör att du kan spara en hel del pengar på inredningsutgifterna i din budget. Det är inte alltid alla som vet var man ska leta efter material och möbler, och då kan det snabbt gå åt onödigt mycket tid och pengar innan du hittar något som du är nöjd med.

En inredningsarkitekt kan även hjälpa dig att få koll på utgifterna så att de inte skenar iväg. Ni kan ta fram en budget tillsammans och se över vilka möjligheter du har inom denna budget. Det finns inget tråkigare än att behöva avbryta hela eller delar av källarprojektet för att du inte har råd att slutföra det.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

3. Begär in flera offerter

Det lönar sig alltid att begära in minst två offerter från olika företag när man planerar ett mer eller mindre omfattande byggprojekt. Vår erfarenhet säger att det räcker gott med tre offerter förutsatt att alla aktörer som är inblandade är seriösa och professionella. Kom ihåg att det är lättare för entreprenörer att ge en detaljerad offert om de har tillgång till en utförlig projektbeskrivning. Det kommer i sin tur göra det enklare att jämföra de olika anbuden då man kan jämföra specifika utgiftsposter samt arbets- och materialkostnader. 

Glöm inte att processen med att välja ut rätt entreprenör tar i regel längre tid än vad man kanske räknar med. Inredning av källare involverar oftast flera hantverksområden och det kan därför ta tid för entreprenörer att lämna en fullständig offert som innehåller alla detaljer och prisuppgifter. För ett större källarprojekt bör du räkna med minst fyra veckor från det att du begärt in en offert tills du får den i handen.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

4. Välj rätt entreprenadform

Man kan med fördel dela in ett källarprojekt i fyra delar (men alla delar är inte aktuella i alla projekt).

  • Utvändigt grundarbete: dränering, isolering, ta upp hål för nya fönster / dörrar, grävning av ljusbrunnar, gjutning av utvändig trapp  
  • Invändigt grundarbetet: uppbilning av golv, golvgjutning, isolering
  • Tekniska arbeten: vatten- och avloppsrör, elinstallation, ventilation
  • Invändiga ytskikt: finsnickeri, målning, klinker och kakel

Det är oftast enklast att ha ett enda företag som koordinerar hela projektet eftersom det är många hantverkare från flera olika branscher som är inblandade och flera arbetsmoment som är beroende av varandra är. De flesta som bygger ut källaren väljer därför att lägga ut projektet på en totalentreprenör. Då behöver man bara hålla kontakt med ett företag som anlitar i sin tur olika samarbetspartner inom olika branscher. 

Men är du kunnig inom dessa områden och vill själv genomföra en del av arbetet, eller se över koordinationen, kan du istället välja en delad entreprenadform. Då får man räkna med att spendera tid på att hitta och förhandla med olika hantverkare, och det är inte alla som har den förmågan. Man kan dock komma undan billigare och ha större kontroll över projektet med delad entreprenad.

5. Hitta rätt hantverkare 

På Byggstart har vi samlat certifierade entreprenörer och hantverksfirmor på ett och samma ställe för att göra det enkelt att hitta rätt firma. Vi gör en grundlig kvalitetskontroll av alla företag som får tillgång till plattformen, då vi kontrollerar referenser, kreditvärdighet, certifieringar och omdömen från tidigare kunder. Endast de som har allt detta i ordning får tillgång till tjänsten. Registrera gärna ditt projekt på Byggstart för att ta första steget och komma i kontakt med entreprenörer och hantverkare som har den rätta erfarenheten av att inreda källare.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.