Vad kostar det att rita hus? Pris i

 

2024

Ska du rita hus? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Rita hus

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Rita hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

När du ska bygga hus har du att välja mellan att köpa ett befintligt hus, bygga ett elementhus eller låta en arkitekt rita huset och anpassa det efter dina behov och önskemål. Om du väljer att rita hus med hjälp av en arkitekt är den stora fördelen att du kan få bostaden precis som du vill ha den. Köper du istället ett befintligt hus eller väljer att bygga ett elementhus är det i princip alltid vissa områden där du måste göra kompromisser. Med en arkitektritad bostad är det däremot möjligt att bygga exakt det bostadshus som du önskar dig och på en tomt i det området där du helst vill bo. 

En faktor som många husägare funderar på i samband med att få ett hus uppritat är priset. I den här artikeln går vi igenom vad det kommer att kosta att få en fastighet ritad av en arkitekt och vad det är som påverkar projektets slutpris. Vi ger även svar på några andra vanliga frågor som vanligtvis kommer upp inför ett möte med en arkitekt.

Hur mycket kostar det att rita hus?

Om du redan nu vill leta efter och ta in anbud från aktörer som kan rita och bygga din nya bostad kan du använda dig av vår gratistjänst Byggstart. Vi har samlat kvalitetskontrollerade entreprenörer och hantverksföretag på ett och samma ställe så att det ska bli lättare för dig att välja det företag som ska utföra ditt projekt. Registrerar du ditt projekt hos oss hjälper vi dig komma igång med anbudsprocessen.

Baserat på anbud och fakturor från projekt som har utförts av aktörer i vårt nätverk har vi på Byggstart utvecklat en prisdatabas. Statistiken som finns i databasen gör att vi kan beräkna snittpriset på en rad olika byggprojekt. 

När det gäller kostnaden för att rita hus utgör arvodet för arkitekten vanligtvis 5 - 6 % av totalkostnaden. Om den totala budgeten exempelvis är 5,6 miljoner kan ritningar och övrigt arbete med arkitekten sluta runt 280.000 kronor. Samtidig finns det alltid projekt som kan bli både billigare och dyrare än genomsnittet. En låg summa för arkitektens arbete kan gå ner till 160.000 kronor medan större projekt kan sluta på mer än 400.000.

Ovanstående priser inkluderar allt arbete som utförs av arkitekten. Förutom att rita bostadshuset är det även arkitekten som ansöker om förhandsbesked eller bygglov för byggherrens räkning. Priserna omfattar även uppföljning av projektet under byggtiden. Det kan dock löna sig att lägga ner lite extra pengar på den här budgetposten eftersom det kan vara bra och en extra trygghet att ha arkitekten till hands tills huset är färdigställt. 

Timpriset för en arkitekt ligger i regel mellan 650 och 1.300 kronor. Det är antalet timmar som arkitektbyrån lägger ner på ditt projekt som avgör slutpriset. I nästa stycke går vi igenom vad som kan bidra till att arkitekten använder färre eller fler arbetstimmar på att göra ritningarna till just din fastighet.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vilka är prisdrivarna när du ska anlita en arkitektbyrå för att rita hus?

Storleken: En viktig faktor som påverkar kostnaden för att rita ett bostadshus är byggnadens storlek. Ju större bygge desto fler detaljer måste arkitekten tänka igenom och utforma i projekteringen.

Komplexiteten: Mycket avancerade eller unika byggprojekt kan göra att slutpriset blir högre än genomsnittet. Det gäller särskilt om det krävs många olika konstruktionslösningar och byggjobb som måste utformas speciellt för din fastighet. Det gör även att priset för arkitekttjänsterna stiger. Dessutom kan det bli mer krävande att rita arbetsritningar och beräkna hållfastheten i de fall där man inte använder sig av standardlösningar. 

Bygglovsansökan: Om ditt projekt kräver att projektören måste ansöka om dispens från olika detaljplaner kan det leda till att arbetet med att sammanställa handlingarna till bygglovsansökan tar längre tid och därmed även blir dyrare. 

Platsbyggda lösningar: Ifall du även vill att arkitekten ritar och utformar invändiga lösningar kan det öka på priset. När det gäller garderober, hyllor och möbler är det så gott som alltid billigare att välja en lösning som finns tillgänglig hos en detaljist. Samtidigt kan specialanpassade lösningar göra att arealen nyttjas mer effektivt och därmed ibland även bli billigare.

Det är bra att kartlägga vilka krav och behov du har innan du anlitar en arkitektbyrå för att rita din nya bostad. På så sätt är det lättare att avgöra i vilka budgetposter du ska försöka spara in pengar och var du ska prioritera lite högre kvalitet. Om det är viktigt att hålla nere priset är det här något som du ska meddela arkitekten så tidigt som möjligt. Arkitekten kan vara behjälplig med att hitta en lösning som både är kostnadseffektiv och som uppfyller dina krav.

Vill du begära in kostnadsförslag för projektet? Ta emot upp till tre förbehållslösa anbud genom att klicka dig vidare till Byggstart.

Rita hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hur förbereder du dig inför det första mötet med arkitekten?

Förutom tomten är det inget krav på vad du måste ha klart på förhand. Det är dock bra att ha ett hum om vilken budget du har att röra dig med. Som vi har nämnt tidigare i artikeln så utgör arbetet med arkitekten 5-6 procent av projektets totalpris. Om du vet vilken budget som du har att röra dig med gör du det lättare för arkitekten att avgöra i vilken prisklass som ditt projekt ligger och hur mycket du har råd med att använda på själva utformandet av bostadshuset.  

Det är även en stor fördel för arkitekten att veta något om hur du vill ha din nya bostad. Det gäller till exempel storleken på huset och hur många rum av varje slag som du vill ha. Antalet sov- och badrum är en bra utgångspunkt. Du kan även tänka igenom om du vill ha en öppen planlösning eller kök och vardagsrum åtskilda. 

Du behöver inte heller ha någon klar bild över fastighetens utseende. En del kommer till det första mötet med arkitekten utan några som helst tankar gällande estetik och vill istället att arkitekten ska komma med förslag för att få igång idéflödet. Andra har samlat på sig inspiration och idéer och har tagit med sig bilder och skisser redan till det inledande mötet med arkitekten. Oavsett vilket du väljer att göra är arkitekten expert på att förverkliga dina önskemål både på pappret och i praktiken. Genom att arbeta vidare tillsammans med arkitekten kan ni gemensamt komma fram till exakt hur bostaden ska se ut och vilka lösningar den ska innehålla. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Arkitektens tips för ett framgångsrikt genomförande

Vi kontaktade en arkitektbyrå för att få en arkitekts syn och tips om vad man kan göra för att genomförandet av projektet ska bli så bra som möjligt. 

Som vi har nämnt tidigare kan det löna sig att sätta upp en budgetpost för att kunna låta arkitekten följa upp projektet under byggtiden. Det är vanligt att arkitekten, entreprenören och byggherren, det vill säga du, är med på de regelbundna byggmötena. Dessutom kan det vara en fördel om arkitekten även besöker byggplatsen mellan byggmötena. I och med att projektören (arkitekten) följer projektet på nära håll kan du försäkra dig om att arbetet blir utfört i enlighet med ritningarna och gällande regelverk. Arkitekten kan även upptäcka eventuella fel och brister under arbetets gång och få dem åtgärdade innan det blir ett större problem. Det är betydligt billigare än att rätta till dem vid en senare tidpunkt. 

Enligt arkitekten som vi har pratat med är det viktigaste att upprätthålla en bra dialog mellan byggherre och arkitektkontor. Under hela projektet är byggherrens åsikter mycket viktiga i alla beslut som tas. Arkitekten påpekar även att husägarna i regel är mer nöjda när de själva har varit en del av processen, något som många arkitektkontor även uppmanar sina kunder att vara. Med andra ord ska du inte vara rädd för att komma med förslag och andra infallsvinklar. All information om behov och önskemål är användbara när arkitekten håller på att rita ditt bostadshus. 

Hur hittar du en entreprenör till projektet?

Oavsett vilket slags byggprojekt som du ska börja med är det av yttersta vikt att hitta duktiga och pålitliga hantverkare. Om inte entreprenören har rätt erfarenhet och kompetens kan det leda till stora extrakostnader, och det kan i längden bli nödvändigt med ett mer omfattande underhåll. Företaget som du väljer bör kunna lämna referenser för liknande projekt. Det lönar sig till exempel att hitta en entreprenör som har erfarenhet av att bygga hus i samma material som det som du planerar att använda.

Byggstart arbetar vi kontinuerligt med att kvalitetssäkra entreprenörer och hantverksfirmor. Vi har kontrollerat referenser, kreditvärdighet och certifieringar för alla företag som får tillgång till plattformen och övervakar uppgifterna löpande. Hittar du en entreprenör med hjälp av vår tjänst kan du vara helt trygg med att de har auktorisationer och ekonomi i ordning samt den kompetens som krävs för ditt projekt. Om du lägger in ditt projekt på Byggstart får du ta emot anbud från flera erfarna och kvalificerade entreprenörer som kan bygga ditt arkitektritade hus.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Rita hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.