Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!
Renovera hus? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Att renovera ett hus är ett dyrt projekt och det kan vara svårt att få en överblick över vad man lägger mest pengar på. Det första du bör göra är att prata med din bank så att du vet hur mycket pengar du har att röra dig med inför projektet. I den här artikeln ger vi dig en inblick i vad det är som driver upp kostnaderna och hur du ska göra för att spara några tusenlappar på ditt renoveringsprojekt. Vi går även igenom hur man hittar rätt entreprenör och varför det är viktigt att anlita rätt firma om man vill hålla nere kostnaderna.
Vad kostar det att renovera ett hus?
Den här frågan har inget entydigt svar av förståeliga skäl. På Byggstart har vi sammanställt en prisdatabas baserat på projekt som har slutförts av entreprenörer i vårt nätverk. När ett projekt är färdigt får vi kopior på offerter och fakturor som entreprenören skickar till byggherren. Vår databas utgörs av slutpriser från hundratals olika projekt, och siffrorna uppdateras löpande.
Våra siffror visar att invändigt renovera ett hus (en- eller tvåbostadshus) i genomsnitt kostar ca 10.000 kr per kvadratmeter. Det här snittpriset är rimligt om man eftersträvar en genomsnittlig standard på material och lösningar. Om man vill ha en högre standard kan priset snabbt stiga till så mycket som 15.000 kr per kvadratmeter. Tekniska lösningars komplexitet påverkar givetvis också priset, och egentligen finns det ingen övre gräns för hur mycket ett projekt kan kosta. Använder man sig av specialtillverkade eller exklusiva material och lösningar så kan man få ett betydligt högre pris än 15.000 per kvadratmeter. Man kan självfallet också få en kostnad som är lägre än genomsnittet om man bara har behov av enkla lösningar och en lägre standard. I vår databas finns det projekt som kostat så lite som 5.500 kr per kvadratmeter, men då har man inte gjort några omfattande ingrepp som förändrat planlösningen, och man har heller inte använt exklusiva material.
Kvadratmeterpriserna inkluderar alla kostnader som är knutna till själva bygget. Detta innefattar materialkostnader (både dina egna inköp och entreprenörens inköp) samt kostnaden för hantverkarnas arbete.
Prisexempel
Priset varierar alltså ganska mycket från projekt till projekt, och för att illustrera detta har vi tagit fram två exempelprojekt här nedan:
Totalrenovering av hus på 250 m2 med hög standard och komplexitet:
14.500 kr per m2 x 250 m2 = 3,6 miljoner kronor totalt
Hus på 150 m2 med genomsnittlig standard och måttlig komplexitet:
8.000 kr per m2 x 150 m2 = 1,2 miljoner kronor totalt
Totalpriset för att renovera ett hus alltså väldigt olika beroende på vilken standard man eftersträvar och hur stort ens boende är. Här nedan kan du läsa mer om vad det är som drar upp kostnaderna.
Snittpriserna som anges inkluderar vanligtvis att alla väggar, golv och tak renoveras. Man byter också ut inredningen i badrum och kök. Om huset även är i behov av utvändig renovering kan du räkna med att priset blir betydligt högre. Utvändig renovering i ett standardrenoveringsprojekt innebär att man lägger nytt tak, fixar till fasaden, och eventuellt gör tekniska förbättringar på isolering och dränering. Lägger man till det utvändiga arbetet (vilket innebär att man har att göra med en totalrenovering av hela huset) så bör man räkna med att man får betala mellan 12.000 och 32.000 kr per kvadratmeter beroende på vilken standard man eftersträvar.
Renovera hus? Få 3 offerter
Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Vad är det som påverkar priserna?
I prisexemplen kan man se att storlek och önskad standard på renoveringen har en stor inverkan på slutkostnaden. Standarden utgörs bland annat av materialet man väljer. I alla rum och ytor som du vill renovera måste du bestämma vilket material som ska användas. Ett enkelt kök kostar exempelvis 50.000 kr, medan mer exklusiva kök kan kosta flera hundratusentals kronor. När det gäller bänkskivor skiljer det flera tusen kronor per kvadratmeter mellan de billigaste och dyraste alternativen. Du kan även räkna med stora prisskillnader mellan olika typer av kakel och golv, och generellt sett gäller det allt som måste inhandlas till projektet. Här kan man alltså spara enorma summor, och man behöver inte alltid tumma på kvalitén för att göra det. Är man ute i god tid så kan man hitta specialerbjudanden när det gäller nästan allt.
De rum som är dyrast att renovera är nästan alltid badrum, våtrum (som tvättstugor) och kök. Här finns det också några slantar att spara in. Är det exempelvis nödvändigt att byta ut all inredning i badrummet, eller räcker det att byta ut armaturen? Det är inte enbart inredningen som kostar pengar i dessa rum. Ibland måste man göra om de tekniska lösningarna såsom ventilationssystemet eller uppvärmningen. Återigen finns det många olika prisklasser att välja mellan, men glöm inte bort att pris och kvalitet oftast hör ihop. Om du vill garantera en värdeökning på huset efter renoveringen kan det vara en bra idé att ha en genomgående hög standard på de tekniska lösningarna.
Vilken entreprenör du väljer när du ska renovera ett hus påverkar också slutkostnaden, och det har inte bara att göra med priset de erbjuder. Olika entreprenörer har olika kapacitet, och en entreprenör som jobbar långsamt kan bli dyrare för dig i längden. En stor firma har ofta kapaciteten som krävs för att arbeta i flera delar av boendet samtidigt, medan mindre firmor jobbar sig igenom projektet rum för rum. Under tiden som renoveringen sker är det vanligt att man måste hitta ett annat boende, och dessa brukar sällan vara gratis. Därav är det för många en ekonomisk fördel om renoveringsarbetet går så snabbt som möjligt.
Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.
Hur mycket ökar värdet på huset efter en renovering?
Detta beror mycket på boendets aktuella tillstånd, och vilken standard och stil som boendet får efter renoveringen. Bostadspriserna i området är också en avgörande faktor när man beräknar en eventuell värdeökning. Man kan förvänta sig störst värdeökning efter en renovering i områden där bostadspriserna stadigt ökat de senaste åren. Detta är oftast fallet för områden som ligger i och omkring stora städer.
Man kan generellt säga att värdet på bostaden ökar med summan som du renoverar för. Detta är dock inte alltid fallet, och det kan vara svårt att förutspå vad potentiella köpare har för preferenser gällande stil och material. Ibland anses ett materialval eller en lösning som positiv för en potentiell köpare, men negativ för en annan. Därför bör man välja material och stilar som tilltalar den stora mängden om syftet med renoveringen är att öka värdet inför en försäljning.
Vad kan jag göra själv?
Många som ska renovera ett hus vill gärna utföra en del av arbetet själva för att spara in pengar på hantverkarna. Här är det viktigt att arbetet som utförs upprätthåller en hög kvalitet. Om man målar väggar och tak på ett slarvigt sätt kan priset vid en försäljning påverkas negativt. Samtidigt så behöver det inte heller spela någon roll om man inte planerar på att flytta inom de närmsta åren. Vissa känner sig också kapabla att lägga kakel själva, eller montera vissa delar av köket. Här är det viktigt att man är ärlig mot sig själv så att man inte överskattar sina egna förmågor.
Det finns alltid vissa saker som du kan göra själv utan att din medverkan utgör en risk för kvaliteten på renoveringsprojektet. Detta gäller exempelvis städning på byggplatsen och bortforsling av byggavfall. Du bör alltid prata med entreprenören om hur mycket arbete du själv kommer bidra med innan projektet sätter igång. Då undviker du missförstånd och förseningar.
Hur hittar man rätt entreprenör för projektet?
När du ska sätta igång med anbudsprocessen är det viktigt att du har en tydlig och detaljerad projektplan. En projektplan är en översikt över allt som du vill att entreprenören ska göra, samt vilka material och lösningar du vill använda. Projektplanen kommer självfallet att vidareutvecklas i samråd med entreprenören, men ju tydligare den är desto enklare är det för entreprenören att ge dig ett korrekt bud på projektet. När man ska jämföra priser är det viktigt att anbuden grundats på ett utförligt underlag. Det gör jämförelseprocessen betydligt smidigare, och det är dessutom mer sannolikt att det inte tillkommer extrakostnader för arbete som inte anges i projektplanen.
Det är viktigt att påpeka att kostnadsförslag från kvalificerade och seriösa entreprenörer inte skiljer sig åt särskilt mycket. Om ett anbud är väldigt lågt så kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. Stora skillnader mellan anbuden kan också bero på att entreprenörerna har tolkat projektbeskrivningen olika, vilket innebär att de olika erbjudandena kanske inte inkluderar samma saker. Ställ upp en kalkyl som tydligt visar vad varje anbud innehåller och vad de olika entreprenörerna tar betalt för de olika utgiftsposterna.
Förutom priset så finns det andra faktorer som är viktiga om man vill garantera att renoveringsprojektet utförs kvalitativt och på ett sätt som garanterar en bestående värdeökning. Först och främst är det viktigt att firman har en stabil ekonomi. Man vill vara säker på att entreprenören inte går i konkurs mitt under bygget, eller innan garantiperioden löpt ut. Det finns dessutom ett flertal frivilliga certifieringar som entreprenörer kan visa upp som extra bevis på att de är kvalificerade för att utföra vissa typer av arbeten. Ska elinstallation utföras är det lagstadgat att det måste göras av ett elinstallationsföretag som är godkänt av Elsäkerhetsverket.
Det är också viktigt att man väljer en entreprenör med bra referenser, men det räcker inte alltid. Du måste se till att entreprenören har erfarenhet från projekt som liknar ditt eget, vilket du kan försäkra dig om genom att ringa runt till referenser som entreprenören förser dig med. Att faktiskt få prata med en tidigare kund betyder mycket mer än att läsa en recension på nätet, och då kan du även ställa mer konkreta frågor. Du bör också försäkra dig om att entreprenören har bra kommunikationsförmåga eftersom ni kommer att talas vid mycket med varandra under projektets gång.
Alla entreprenörer som ingår i Byggstarts nätverk har blivit grundligt kvalitetssäkrade. Byggstart är en tjänst som hjälper dig komma i kontakt med de objektivt bästa entreprenörerna i ditt område, och tjänsten är helt gratis för dig. Registrera gärna ditt projekt så kontaktar vi dig för att prata mer om ditt projekt.