Vad kostar det att renovera badrum? Pris

 

2024

Ska du renovera badrum? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Renovera badrum

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Renovera badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Det är inte ovanligt att det dyker upp många frågor när du ska renovera ett badrum. I den här artikeln kan du läsa om hur mycket ett sådant projekt kan komma att kosta, vad som påverkar priset och vad du kan göra för att hålla ner kostnaderna. 

Hur mycket kostar det att renovera ett badrum?

Det är många olika faktorer som påverkar projektets slutsumma. Storlek, standard och utformning är tre centrala prisdrivare. I snitt ligger en totalrenovering av ett badrum på cirka 185.000 kronor.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vilka faktorer inverkar på priset?

Det är många faktorer som påverkar slutsumman för en totalrenovering av ett badrum. Följande punkter utmärker sig i regel:

 • Rivning: Det krävs mycket fysiskt arbete när man ska riva ett badrum. Det är lättare att riva ner äldre badrum från 1980-talet än badrum som är byggda i början av 2000-talet. Det tar vanligtvis 20 timmar att riva ett badrum på 5 kvadratmeter. Utöver rivningen måste du även lägga till kostnaderna för bortforsling av rivningsavfallet. Ihopräknat landar slutsumman någonstans mellan 8.000 och 20.000 kronor.
 • Timmerarbete: Är nödvändigt om du ska ändra badrummets funktionalitet och göra ingrepp i den bärande konstruktionen. Elektriker, plattsättare och rörläggare är ett måste för att undvika framtida komplikationer med elkablar samt vatten- och avloppsrör. Arbetet kostar normalt sett mellan 15.000 och 35.000 kronor.
 • Elektriska arbeten: Priset för de elektriska arbetena varierar utifrån hur många elinstallationer som är nödvändiga i badrummet. Priset ligger ofta mellan 20.000 och 32.000 kronor. 
 • VVS-arbete: Om det är länge sedan den senaste badrumsrenoveringen gjordes krävs det ett mer omfattande VVS-arbete. Det kommer även att blir mer kostsamt om du ska ändra badrummets planlösning på ett sätt som gör att avloppet måste flyttas. VVS-arbetet kostar i regel mellan 25.000 och 50.000 kronor för ett badrum. 
 • Tätskikt: Att sätta upp och lägga tätskikt i väggar och golv kostar 8.000 till 12.000 kronor.
 • Kakelsättning: Priset för kakelsättning varierar något beroende på badrummets storlek och vilken design på kakel och klinkers som du vill ha. Utgår man från ett badrum på 5 kvadratmeter landar priset mellan 12.000 och 25.000 kronor.
 • Måleriarbete: Det är viktigt att allt måleriarbetet blir ordentligt och snyggt utfört samt att du använder färg av hög kvalitet. Måleriarbetet för ett badrum på 5 kvadratmeter kostar mellan 4.000 och 6.500 kronor.

Renovera badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Pris från entreprenören

Rivning och bortforsling av avfall: 16.000 kronor
Snickararbete: 20.000 kronor
Elektriskt arbete: 20.000 kronor
VVS-arbete: 40.000 kronor
Tätskikt: 12.000 kronor
Plattsättning: 20.000 kronor
Måleriarbeten: 5.000 kronor

Totalkostnad för entreprenören: 133.000 kronor

Pris för egna inköp:

Kakel: 3.000 kronor
Armaturer till handfat och dusch: 16.000 kronor
Badkar och möbler: 32.000 kronor

Summa egna inköp: 51.000 kronor

Totalsumma: 184.000 kronor

Har du ett större badrum som du ska renovera får du räkna med 8.000 – 16.000 kronor extra per kvadratmeter.

Vad ingår i priset?

Innan du börjar jämföra anbuden som du har fått från entreprenörerna är det bra att veta vad som ska finnas med i offerten:

 • Allt tekniskt arbete: Om du ska ändra badrummets funktioner, konstruktion, rör, ventilation, el eller ytskikt, ska det vara med i offerten från entreprenören.
 • Byggmaterial: Allt material för gjutning, el- och rördragning samt tätskiktsmembran ska vara inkluderat i priset.
 • Slutdokumentation: När allt arbete är utfört skickar entreprenören all nödvändig dokumentation gällande vilket arbete som har utförts och vilka olika material som har använts.

Även om det mesta materialet ingår i offerten från entreprenören bör du räkna med att få köpa in visst material och inredning på egen hand. Det gäller bland annat armaturer, kakel, klinkers och möbler. Tänk på att det kan vara bra att köpa in varorna genom entreprenören, eftersom hantverkare ofta har förhandlat sig till bra priser hos sina leverantörer samt att kostnaden för det material som du köper själv inte ingår i anbudet.   

Vill du ta emot en offert för ditt projekt? Få upp till tre förbehållslösa anbud genom att följa länken till Byggstart.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur kan du hålla nere priset?

En totalrenovering av badrummet kan vara dyrt och det är många som letar efter olika alternativ för att sänka kostnaden. När det gäller det tekniska arbetet, till exempel elledningar och rördragning, har du som byggherre få möjligheter att påverka priset, men trots det kan du vidta åtgärder på andra områden för att minska de olika budgetposterna. Några exempel på sådana åtgärder är:

 • Kakel: Går att få från cirka 80 kronor per kvadratmeter upp till flera tusen kronor per kvadrat beroende på vilken standard och stil som du önskar. Väljer du något av de billigare alternativen blir slutsumman lägre.
 • Badrumsmöbler: även i det här fallet varierar priset utifrån önskad design och standard. Det går att hitta billigare lösningar och därmed även få ett lägre slutpris för projektet.
 • Armaturer: De billigaste varianterna kan du få för cirka 240 kronor styck medan de dyrare varianterna kan kosta tusentals kronor. Även om du har en snäv budget kan du hitta snygga lampor till ett lågt pris.
 • Tresposkivor: Att använda våtrumsskivor på väggarna är billigare än att sätta kakel. Det är även lättare att sätta upp tresposkivor eftersom de väger mindre än kakel och redan är behandlade med en fuktspärr.
 • Rivning: Är du händig och har erfarenhet av att riva badrum kan du göra arbetet själv för att spara lite pengar. Observera att det inte är en rekommendation att göra arbetet själv om du inte har den kompetens som krävs.

Oavsett hur mycket pengar du tänkt att spenderar på projektet är det viktigt att du gör en detaljerad budget. Då sätter du en maxgräns för hur mycket det får kosta och målet är att du ska hålla dig 10 – 20 procent under det beloppet. Genom att göra det har du utrymme för oförutsedda händelser och kan finansiera dessa utan att behöva avbryta renoveringen. Du ska se till att ha finansieringen klar innan du påbörjar renoveringen.

Du kan även få en lägre totalkostnad för ditt renoveringsprojekt genom att hitta en kvalificerad entreprenör som erbjuder ett konkurrenskraftigt pris. Hur det går till kommer vi att beskriva mer detaljerat under nästa rubrik.

Vill du ha ett kostnadsförslag för projektet? Ta emot upp till tre förbehållslösa anbud.

Hur hittar du rätt entreprenör för arbetet?

Om du hittar bra hantverkare kan det göra att projektet blir billigare och går fortare att genomföra. När du påbörjar arbetet med att hitta en lämplig entreprenör för att genomföra arbetet är det viktigt att du gör en ordentligt bakgrundskontroll på de företag som du överväger att anlita. Du ska bland annat undersöka företagens ekonomi, omdömen och referenser från tidigare kunder, samt företagens kapacitet. Genom att anlita ett företag som har de nämnda punkterna i ordning minskar du risken för att det uppstår problem under arbetets gång. Har du kontrollerat att företaget har en solid ekonomi kan du känna dig trygg med att företaget inte går i konkurs medan de utför din badrumsrenovering.

Byggstart kan du, utan kostnad, lägga upp ditt projekt och bli sammankopplad med kvalitetssäkrade hantverksfirmor. Alla entreprenörer som är kopplade till Byggstart har genomgått en grundlig kvalitetskontroll där vi har bekräftat certifieringar, referenser och företagets ekonomiska soliditet. 

När du ska renovera badrummet kan du välja mellan delad entreprenad och totalentreprenad för att organisera projektet. Väljer du totalentreprenad är det ett företag som tar på sig ansvaret för att utföra renoveringen. Totalentreprenören har en projektledare som du som byggherre kan vända dig till tills dess att badrumsrenoveringen är slutförd.

Väljer du istället en delad entreprenad är det flera företag som arbetar med de olika områdena som ingår i projektet. Du måste förhålla dig till flera kontaktpersoner och hantverkare, och du måste dessutom stå för projektledning och koordinering av arbetet. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Lönar det sig att renovera badrummet?

Det är många faktorer som avgör huruvida det lönar sig eller ej att renovera badrummet. Vi har sett flera tillfällen där en badrumsrenovering har varit en lönsam investering. Här nedanför tar vi upp några exempel på sådant som kan bidra till att öka värdet på bostaden:

 • Inredningsstil: Vilka slags material och produkter som du väljer kan bidra till att öka bostadens värde. En tidlös inredningsstil tilltalar i regel fler potentiella köpare när du ska sälja huset. 
 • Val av entreprenör: Konkurrerande hantverkare lämnar ofta olika kostnadsförslag för samma renoveringsprojekt. Du kan spara en del pengar genom att välja en entreprenör med konkurrenskraftiga priser. Begär alltid in anbud från minst tre olika företag. 
 • Renoveringsintervall: Om det är väldigt länge sedan badrummet senast blev renoverat kommer renoveringen sannolikt att bidra till en högre värdeökning på bostaden. 

Renovera badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.