Renovera badrum: 8 saker du måste veta

 

Letar du efter tips om hur du kan göra när du ska renovera badrum? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Renovera badrum

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Renovering av badrum

Många drömmer om att renovera badrummet. Kanske har du precis flyttat in en ny bostad och det enda som saknas är det perfekta badrummet. Kanske har ni blivit fler i familjen vilket lett till att behovet av de olika funktionerna i badrummet skiftat. Eller så är det kanske inte svårare än att badrummet som ni har haft i alla år är i stort behov av en föryngring. Oavsett vilken orsak som ligger till grund för renoveringen kan det kännas som ett lite övermäktigt projekt för dig som privatperson och lekman, och det kan vara svårt att veta var man ska börja. I den här artikeln får du åtta användbara råd som underlättar genomförandet av projektet och vi tar även upp vad du bör tänka på under renoveringens gång.

1. Ta reda på vilken typ av renovering som behövs

Badrummet är ett av de dyraste rummen att renovera och därför kan det vara bra att sätta sig in i exakt vilket typ av renovering som det är behov av. Vi skiljer på totalrenovering och renovering av ytskikten. Det sistnämnda betyder att du bara lägger ny klinker över den gamla på golvet samt byter ut badrumsinredningen. Den typen av badrumsrenovering hamnar i den lägre delen av skalan, 40.000 till 80.000 kronor. Utökar du din budget har du möjlighet att till exempel välja en mer avancerad duschlösning. I den dyrare halvan av skalan hittar du totalrenovering som innebär att allt som finns i det existerande badrummet rivs ut och sedan bygger man upp allt från grunden igen. Detta kostar från 160.000 kronor och uppåt.

Om badrummet är byggt för många år sedan kan det hända att ni inte vet något om kvaliteten på avlopp och rör innan ni har bilat upp golvet. Därför är det smart att sätta upp en väl tilltagen kostnadspost för det här i din budget. Är badrummet mer än 10-15 år gammalt är det lika bra att räkna med att avlopp och rör helt eller delvis behöver bytas ut.

2. Tänk igenom vad ni behöver i ert nya badrum 

Vid en renovering av badrum bör du första och främst tänka igenom vilka behov som det nya badrummet ska täcka. Skriv gärna en lista med de önskade funktionerna och rangordna dem. I ett familjebadrum bör man kanske prioritera att ha två handfat. Har man små barn vill man kanske ha plats för ett skötbord, blöjförvaring och liknande. När det finns den typen av tillfälliga behov kan det vara smart att leta efter alternativa lösningar som gör att du inte behöver göra permanenta ändringar i rummets planlösning för att få plats med något som du bara använder under en begränsad tid.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

3. Sätt er in i vad det är som driver upp priset på en badrumsrenovering

Utöver önskelistan med olika funktioner kommer självklart budgeten styra mycket gällande projektering och planering. En viktig faktor som ökar kostnaden på en badrumsrenovering är standarden på inredningen, armaturer, tvättställ och eventuell bänkskiva. En hög standard ger en högre kostnad. Klinker är normalt sett inte något som driver upp priset om man inte beslutar sig för att använda klinker i natursten som exempelvis marmor då dessa kostar lite mer. Självklart är även badrummets storlek utslagsgivande för vad slutsumman för renoveringen kommer att landa på. Det är emellertid de funktioner som du inte ser - rör, elledningar, tätskikt - som är de största kostnadsposterna i din budget och du kan i stort sett inte påverka priset för detta.

Du väljer i regel material och produkter till badrumsrenoveringen själv, även om några entreprenörer har bra avtal med utvalda leverantörer. En del badrumsentreprenörer erbjuder paketlösningar med basprodukter vilket kan vara bra om du bara har behov av och är nöjd med det mest nödvändiga.  

Du kan spara mycket genom att hålla dig uppdaterad gällande erbjudanden och kampanjer, och köpa in material när de är billiga.  

En del vill ha en lyxig spa-känsla i badrummet när det är renoverat. I ett så litet utrymme som ett badrum behöver man inte betala hutlösa mängder för att få det. Med hjälp av ett par strategiskt placerade designföremål och utvalda exklusiva material kan du ge rummet ett elegant helhetsintryck.

Det kan även vara smart att prioritera bra tekniska lösningar när det kommer till ventilation, uppvärmning och belysning. Med golvvärme och en genomtänkt ljussättning uppnår du ganska enkelt en känsla av att badrummet har det där lilla extra.

I vissa fall kan projektet berättiga rotavdraget.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

4. Tänk igenom planlösningen noggrant

Kan du kombinera badkar och dusch? Ska du ha fristående tvättställ eller montera handfatet på en bänkskiva så att du kan använda undre utrymmet som förvaring? Vill du har platsbyggda förvaringslösningar i duschen?

Om du gör planeringen själv, eller bestämmer dig för att anlita en inredningsarkitekt, är det i båda fallen värt att undersöka ordentligt vilka olika lösningsalternativ som finns innan du lämnar över planeringen och ritningen till entreprenören.

Något av det viktigaste att tänka på när du håller på med badrummets planlösning är förvaringsytor. De flesta eftersträvar ett badrum som inte ger ett rörigt intryck utan har en stilren design.

Tänk också noggrant igenom var allt ska få plats; badlakan, handdukar, hårtork, hygienartiklar, smutstvätt med mera. Generellt sett bör badrummet innehålla minst lika mycket förvaringslösningar efter renoveringen som det har i dagsläget.

Samtidigt kan ett litet rum som badrummet snabbt både kännas och bli övermöblerat och trångt, så se till att det finns tillräckligt med golvyta kvar för att ni ska kunna röra er fritt i badrummet.

Som tur är finns det mängder med bra lösningar för hur man utnyttjar platsen maximalt i små utrymmen. Om du vill ha hjälp med att hitta sådana lösningar, eller vill ha en platsbyggd lösning till just ditt badrum, kan det vara ett klokt drag att anlita en inredningsarkitekt.

5. Tänk tidlöst och hållbart

Oavsett om ni planerar en försäljning inom en snar framtid eller om den ligger längre bort i tiden kan det vara bra att tänka på att badrummet helst ska se hyfsat modernt ut även om 5-10 år. På så sätt undviker du också att förnya badrummet vid försäljning eller att du blir trött på färgerna och detaljerna som ni har valt.

Både när du bestämmer dig för planlösning och material samt nya tekniska lösningar är det klokt att ha med i bakhuvudet att det ska hålla länge och inte kräva mer än nödvändigt underhåll.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

6. Skriv ett juridiskt bindande kontrakt och utarbeta en tidsplan med entreprenören

När du har valt entreprenör till renoveringen av ditt badrum är det dags att skriva kontrakt. Det är viktigt att skriva ett detaljerat och tydligt kontrakt för att undvika oförutsedda kostnader och missförstånd. Vi rekommenderar att du använder kontraktmallarna från Konsumentverket när du köper in hantverkstjänster.

Dessutom bör du sätta dig ner tillsammans med entreprenören och skriva en detaljerad tidsplan innan arbetet påbörjas. Tidsplanen ska innehålla några konkreta milstolpar som du kan använda som en checklista för att kontrollera att bygget fortlöper enligt planeringen.

7. Ta inte på dig mer arbete än vad du har kapacitet och kompetens för

Badrummet är ett rum som ska överlåtas till professionella hantverkare vid en renovering. Här finns mycket som kan gå fel och det kan få allvarliga konsekvenser.

Mycket av arbetet består av tekniska lösningar (el, rör, ventilation) och vanskligt arbete som exempelvis plattsättning och tätskikt. Det är arbeten som man ska överlåta till proffsen. Om du vill vara delaktig i renoveringen kan du hjälpa till med att riva det gamla badrummet eller forsla bort byggavfallet.

Bestämmer du dig för att göra en del av jobbet själv måste du vara medveten om att du står som ansvarig för att arbetet utförs i enlighet med gällande regelverk för våtutrymmen. Oavsett vilket du väljer bör du involvera en entreprenör eller rörläggare så tidigt som möjligt i processen för att få en uppfattning från en fackman om vad du kan göra själv och vad du ska överlåta till hantverkare.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

8. Gör en slutbesiktning och få dokumentationen överlämnad

När du förnyar eller renoverar ett rum med höga tekniska krav, till exempel badrummet, är det viktigt att göra en grundlig slutbesiktning. Ta gärna in en extern certifierad besiktningsman för att genomföra slutbesiktningen tillsammans med dig och entreprenören. Det är vanligt att inte betala slutfakturan förrän slutbesiktningen är genomförd och eventuella brister är åtgärdade inom den tidsram som är uppsatt.

Slutligen ska du även se till att du får överlämnat all nödvändig dokumentation, eftersom den kan vara nödvändig vid underhåll, ytterligare renovering eller när du ska sälja bostaden. 

Hur hittar du rätt entreprenör?

När du ska renovera badrummet är det viktigt att hitta rätt entreprenör. Det är så du ser till att arbetet blir slutfört vid rätt datum, till ett rimligt pris och med en kvalitet som gör att badrummet håller i tiotals år.

När du ska jämföra de olika anbuden är kanske priset det första som du tänker på. Det är visserligen en avgörande faktor för många men ska inte vara det enda jämförelsekriteriet. En offert med ett lågt pris från en entreprenör kan bero på att deras anbud inte omfattar samma punkter som en annan offert. Du ska även vara uppmärksam på väldigt låga anbud från entreprenörer som inte är certifierade. Om priset sjunker på bekostnad av kvaliteten är det aldrig en bra affär. Kvalitet kostar och generellt sett skiljer sig inte kostnadsförslag från kvalificerade hantverkare åt särskilt mycket. Av den anledningen rekommenderar vi att du begär in offerter från tre olika företag. Du bör alltid ta in minst två anbud.

En annan viktig fråga som du ska ställa till de hantverkare som du överväger att anlita är när de kan börja. Kapacitet och genomförandeförmåga är avgörande för när arbetet kan starta och när det nya badrummet kommer att vara klart. Ta reda på när entreprenören kan påbörja arbetet och när de förväntar sig att ha det slutfört innan du bestämmer dig för vilket företag som du ska anlita.

Det finns också några grundläggande krav som du måste ställa på hantverkarna som ska genomföra ditt projekt. Det första är krav på soliditet, det vill säga hur stabil och välskött ekonomi företaget har. Soliditeten är viktigt för dig som kund eftersom det kommer leda till kraftiga förseningar om företaget går i konkurs medan de håller på med ditt projekt. Utöver det har du en reklamationsrätt om arbetet skulle vara bristfälligt utfört, och denna rätt upphör att gälla om företaget går i konkurs. Genom att kontrollera entreprenörens soliditet kan du undvika den här typen av problem.

Det finns dessutom flera olika auktorisationer och regelverk för hantverkare i Sverige. De flesta är frivilliga att skaffa men du kan se dessa certifieringar som en extra kvalitetsstämpel. För ett badrumsprojekt ska du titta efter om företagen innehar en våtrumscertifiering och/eller VVS-auktorisation.

Om du är klar med all planering till din badrumsrenovering då? I så fall kan du använda gratistjänsten Byggstart för att komma i kontakt med de mest kvalificerade entreprenörerna i ditt närområde. Byggstart arbetar dagligen med att kredit- och kvalitetskontrollera de olika företagen i vårt nätverk och de arbeten som de har genomfört den senaste tiden. Registrera gärna ditt projekt på Byggstart så hjälper vi dig att komma igång.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.