Vad kostar det att bygga badrum? Pris i

 

2024

Ska du bygga badrum? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Bygga badrum

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Bygga badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Bygga badrum: Vad kostar det?

Drömmer du om att bygga ett badrum så att du får allt precis så som du vill ha det? Då är det väldigt viktigt att börja med att sätta upp en realistisk budget för att se vad du har att röra dig med och hur du ska lösa finansieringen.

Badrummet är bostadens dyraste rum sett till kvadratmeterpris. På Byggstart har vi utarbetat en prisdatabas som är baserad på projekt där kunderna har använt sig av Byggstart för att hitta hantverkare och entreprenörer. Byggstart tar del av en kopia av anbuden och slutfakturorna för projekten. Vi har samlat in priser från hundratals projekt och sammanställt dem i vår prisdatabas och kan på så sätt räkna ut snittpriset för olika typer av projekt.

Enligt våra beräkningar ligger genomsnittspriset för ett nytt badrum, uppbyggt från grunden, på cirka 215.000 kronor. I det priset är såväl arbetstimmar som material och tillbehör inräknade. Prisnivåerna kan dock variera mycket, från 150.000 kr upp till över 400.000 kr. 

I jämförelse med att renovera ett befintligt badrum är det något dyrare att bygga ett nytt i ett utrymme där det inte finns något badrum i dag. Renovering av ett befintligt badrum har ett snittpris på 185.000 kronor. Det kan du läsa mer om här: Pris renovera badrum

När man bygger ett nytt badrum där det inte redan finns ett badrum tillkommer det extra kostnader för rördragning, elinstallation och ventilation. Detta arbete behöver inte göras när man renoverar ett befintligt badrum. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Det som inte syns är det som kostar

Storleken på badrummet har självklart en avgörande betydelse för hur dyrt projektet blir men andra faktorer spelar också in som till exempel inredning, utrustning, bostadstyp och hur effektiva hantverkarna som genomför arbetet med badrummet är. 

De största kostnaderna är de som inte syns, och det är helt i sin ordning. Det hjälper inte med ett snyggt badkar om inte de tekniska funktionerna är på plats. 

Arbetet med tätskikt, rör, avlopp och annat VVS-arbete ska alltid utföras i enlighet med gällande reglemente och med godkända material.

Det är med andra ord inte här du ska spara pengar. Många blir överraskade när de får höra att kvadratmeterpriset på ett nytt badrum i regel är lägre för ett större badrum, men det beror på att de tekniska arbetena (rör, el, tätskikt, ventilation) måste göras oavsett om badrummet är stort eller litet.  

Risken att göra fel är mycket större i ett våtutrymme än i andra rum. Om det fuskas eller slarvas med arbetet kan det få stora negativa konsekvenser. Fuktskador som utvecklas över tid ger i regel inte rätt till ersättning från försäkringsbolaget och de kan även neka dig ersättning för vattenskador om det visar sig att felen har uppstått till följd av att en lekman har gjort arbetet. 

Bygga badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Så kan du minska kostnaderna

Kostnaderna som är kopplade till de tekniska delarna kommer du alltså inte undan, men även om du har en begränsad budget finns det alternativ för att få ner slutpriset. Det första du kan göra är att välja billigare detaljer och komponenter. 

Väljer du en normal standard kan badrummet bli betydligt billigare. Du kan till exempel välja ett vanligt badkar istället för ett dyrare bubbelbadkar. Den designade takduschen med läcker panel kan kanske bytas ut mot en vanlig dusch istället. 

Ett annat spartips är att begränsa användningen av kakel eftersom denna utgiftspost kan bli dyr både i materialkostnader och arbetstimmar. En del byter ut kaklet mot våtrumsskivor medan andra begränsar användningen av kakel till att enbart omfatta de mest vattenutsatta ytorna i badrummet. 

Men även om du väljer en billigare lösning är det viktigt att produkterna har hög kvalitet. Rådgör därför med en VVS-montör för att ta reda på om de produkter du väljer håller måttet.  

Du kan med stor säkerhet nyttja rotavdraget för det här projektet.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur du kan finansiera badrummet

En dold kostnad som inte så många tänker på är hur badrummet ska finansieras. Det är dyrt fattig som talesättet säger och om du måste låna pengar är det viktigt att du gör en noggrann kostnadsberäkning så att du har råd att betala tillbaka lånet. Samtidigt måste du se till att du lånar så mycket att det täcker hela kostnaden, annars är risken stor att du får avbryta arbetet innan badrummet är färdigt. 

Många finansierar delar av byggkostnaden med hjälp av kreditkortet men om du inte betalar tillbaka innan den räntefria perioden är över, så tillkommer det dyra räntor (ofta runt eller över 15 %) och dessa fortsätter att löpa tills allt är tillbakabetalt. Att öka bolånet eller ta ett billigt konsumentlån är i regel bättre alternativ.

Har du en tight budget så bör du lägga pengarna på det som har störst betydelse på långt sikt. Det är mycket viktigare att badrummet täcker dina dagliga behov än att du genomgående har de dyraste och mest exklusiva lösningarna.

Badrum som investering

Badrummet är tillsammans med köket de viktigaste rummen när bostaden eventuellt ska säljas. 

Värdet på din fastighet bestäms i huvudsak av bostadens standard och läge, men mäklare kan bekräfta att gamla och omoderna badrum inte bara kan skrämma bort potentiella köpare utan även sänka försäljningspriset. Det kan hända att försäljningspriset blir så pass mycket lägre att det hade varit mer lönsamt att ta kostnaden för ett nytt badrum. 

Är badrummet i bra standard rent tekniskt sett kan det löna sig att renovera ytskikten och byta ut badrumsmöbler och armaturer istället för att ge sig på en totalrenovering. Oavsett vad du väljer bör du satsa på en inredningsstil som tilltalar många köpares smak.

Kom ihåg att få en bra dokumentation av det utförda arbetet från entreprenören som gör jobbet. Ett splitter nytt badrum kan få samma låga värdering som ett gammalt om inte dokumentationen för badrumsbygget finns till hands.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hitta rätt entreprenör

Det är emellertid inte bara på materialsidan som du kan göra kostnadsbesparingar. Prisskillnaden mellan olika entreprenörer kan också vara stor. 

Lägg därför ner tid på att undersöka marknaden och ta inte första bästa billiga anbud. Om offerten som du får ser för bra ut för att vara sann, är den troligtvis det också. Det är långt ifrån alla hantverkare som kan det som de utger sig för att kunna, men en hantverkare med kompetens och yrkesstolthet vet vad arbetet är värt och tar betalt därefter. 

Det är inget krav på att hantverkaren måste ha våtrumscertifiering men du kan se det som en extra kvalitetssäkring för att arbetet blir korrekt utfört i enlighet med gällande regelverk. 

Om du registrerar ditt projekt på Byggstart kan du låta entreprenörer konkurrera om ditt projekt. Företagen som är registrerade är kvalitetssäkrade vilket gör att du kan vara säker på att du får ett badrum som kommer att hålla i många år. 

Hur är det med den egna arbetsinsatsen då? När det kommer till badrummet så bör du överlåta arbetet till professionella hantverkare. Chansen för att du klarar av att göra allt själv är väldigt liten och många tar sig vatten över huvudet genom att försöka. Gör du fel är det bara en tidsfråga innan det uppstår fukt- eller vattenskador och det kan snabbt bli en riktigt dyr historia. Om du ska göra något själv så är att riva det gamla badrummet och måla väggarna, vilket är något som är betydligt enklare än övriga delar i bygget. 

En hantverkare är inte skyldig att lämna garanti på arbetet men vissa väljer att göra det och av den anledningen är de inte särskilt förtjusta i att du som lekman blandar dig i arbetet. Det är till syvende och sist hantverkaren som står som ansvarig för sitt arbete och då vill de sällan riskera att få skulden för ett arbete som är felaktigt utfört. 

Bygga badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.