Vad kostar det att lägga takpapp? Pris i

 

2023

Ska du lägga takpapp? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Takpapp

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Takpapp? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Takpapp är en populär typ av takbeläggning, både på enbostadshus med platta tak och andra mindre byggnader, och har nästan blivit synonym till underlagstäckning. I den här artikeln får du tillgång till aktuella snittpriser för att lägga takpapp. Du kan även läsa om vilka parametrar som driver upp priset på den här typen av projekt, vad du kan göra för att hålla kostnaderna nere, samt hur du hittar rätt entreprenör för jobbet.

Vad kostar det att lägga takpapp?

Byggstart hjälper vi husägare att hitta rätt entreprenör till olika typer av bygg- och renoveringsprojekt. Utifrån projekt som genomförts med hjälp av vår tjänst har vi byggt upp en prisdatabas som kan ge en indikation om vad olika projekttyper kan landa på.

När det gäller takläggning av takpapp ser vi att genomsnittspriset ligger på omkring 1000 kr inklusive moms per kvadratmeter takyta. Det här priset omfattar både arbete och material. Vi kan även se att en del av projekten kommer ner till ett snittpris på  800kr kvadratmetern, emedan de dyrare hamnar uppemot 1200 kr per kvadratmeter.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vilka faktorer driver upp priset?

Det är flera parametrar som har inverkan på prisbilden när man ska lägga takpapp. Bland de viktigaste hittar vi följande:

  • Val av material: Den här typen av takbeklädnad är billig jämfört med andra typer av taktäckningsmaterial. Det finns dock många produkter att välja mellan. De varierar bland annat i kvalitet, tjocklek och användningsområde, och prisskillnaderna mellan de olika produkterna kan vara stor.
  • Takets storlek: Takets storlek spelar den allra största rollen för slutpriset. Givetvis kostar det mer att lägga takpapp på ett större tak jämfört med ett mindre. Kvadratmeterpriset är emellertid högre för ett mindre tak. Detta eftersom en del av kostnadsposterna är någorlunda desamma oavsett takets area (exempelvis frakt, projektering, byggställning).
  • Tillgängligheten till taket: Om taket är svårt att komma åt blir arbetet mer komplicerat och tidskrävande, vilket leder till ett högre slutpris. Om huset är högt, med flera våningar, eller ligger otillgängligt tillkommer alltså kostnader för byggställningar och liknande.
  • Takets utformning: Takpapp läggs först och främst på underlagstak, mindre tak, pulpettak eller platta tak. Det finns olika typer av platta tak. En del har inbyggt fall, andra inte – även en skillnad på några graders lutning kan spela roll för hur taket ska läggas och vilket material som ska användas. Det kan också finnas skorstenar, fläktar eller takfönster på taket som kräver mer arbete. 
  • Val av entreprenör: Anbuden från olika entreprenörer varierar, ibland kraftigt. Se därför till att ta in minst två offerter, gärna tre, för att kunna välja det mest konkurrenskraftiga.

Takpapp? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Vad inkluderas i anbudet från entreprenören?

Entreprenörer som offererar på den här typen av uppdrag inkluderar alla kostnader i sina anbud. Det vill säga både arbetstid och material. Det kommer alltså inte finnas några förväntningar på dig som byggherre att köpa in någon typ av material. Något som emellertid aldrig finns med i anbuden är kostnader relaterade till eventuella komplikationer. I samband med takomläggning är det vanligt att fuktskador och rötangrepp upptäcks när man river det gamla taket. Därför är det viktigt att sätta av ytterligare medel i budgeten för den här typen av merkostnader i fall de skulle uppstå.

Om man har ett platt tak måste man vara extra noggrann med avvattningssystemet. Sadeltak och andra lutande tak är utformade för att just vatten och snö ska rinna av av sig själva. Med plana ytor är dräneringen en större utmaning. Därför bör du ta in entreprenör med erfarenhet av låglutande för att försäkra dig om att ditt tak kommer att vara vattentät i många år framöver. Var med andra ord noggrann när du granskar de olika offerterna med att gå in på detaljerna gällande av avvattningssystem och tätskikt. 

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur mycket kostar takpapp i sig?

Det existerar många olika typer av takpapp, med stora variationer i pris. Det finns enkla takpapp som passar som underlagstak eller till småstugor och mindre byggnader som förrådsbodar och carportar. Men man kan också hitta avancerade takpappslösningar för plana tak på större lägenhetskomplex, radhus och annat. Priserna varierar även beroende på den volym som entreprenören köper in. Oavsett produkt så räknas generellt takpapp som en billig typ av takbeklädnad. Detta gäller både material- och arbetskostnader för att lägga papptak. 

Byggstart rekommenderar vi generellt att man väljer material av den högsta kvalitén inom budgetens ramar. Anledningen till detta är att taket spelar en så avgörande roll för husets välmående. Skador på taket kan potentiellt leda till läckor och därmed allvarliga skador på husets stomme. 

Det kan vara nog så svårt att välja takpapp. Med termer som polymermodifierad bitumen och olika typer av glas- och polyesterfiber är det inte alltid helt tydligt vad som ger bästa skydd och mest kvalitet för pengarna. Det kan därför löna sig att höra sig för med en professionell hantverkare kring vad som är bästa vägen framåt.

Vad kan göras för att hålla kostnaderna nere?

På Byggstart kan vi rekommendera följande strategier för att hålla kostnaderna i schack utan att tumma på kvalitén:

  • Hämta in anbud från flera entreprenörer: Det är bara genom att hämta in flera offerter som man kan vara säker på att man hittar ett konkurrenskraftigt pris. A och O är då att jämföra de olika kostnadsposterna, inte slutpriset. Ett anbud med alltför låga priser kan betyda att man sparar in på material eller kvalificerad arbetskraft.
  • Håll koll på erbjudanden på material: Entreprenörer har ofta tillgång till prisreducerade produkter och erbjudanden. Som byggherre kan du ta del av dessa eller hålla utkik efter rabatter och specialerbjudanden hos de största leverantörerna. 
  • Var förberedd på oförutsedda utgifter: Det går aldrig att veta helt säkert vilka kostnader som kommer att dyka upp under projektets gång. Därför är det viktigt att sätta av en summa till oförutsedda kostnader. Har man gjort detta är man i varje fall förberedd i någon mån. Om man stöter på fördyrande omständigheter, i form av exempelvis fuktskador, blir det betydligt dyrare om man behöver ta lån för att finansiera detta. Det finns pengar att spara genom att vara förnuftig i planeringen och sätta upp en realistisk budget.
Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur hittar man en pålitlig entreprenör för jobbet?

Hos oss på Byggstart finns kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverksfirmor samlade på ett och samma ställe – för att det ska bli enklare för dig att välja rätt. Vi har kontrollerat referenser, kreditvärdighet och eventuella tillstånd för alla firmor som fått tillgång till plattformen. Och vi fortsätter att bevaka dessa kvalitetsfaktorer löpande. Det är bara firmor som visar på en fortsatt hög kvalitet och konkurrenskraftiga priser över tid som får lov att stanna kvar inom vårt nätverk. Det är gratis att lägga ut uppdrag och du blir då matchad med entreprenörer som har erfarenhet av att lägga takpapp.

Takpapp? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.