Renovera badrum: En komplett guide (pris, regler, tips)

 

Ska du renovera badrum? I den här guiden berättar vi exakt vad du behöver veta om priser, regler, process, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Missa inte de råd som garanterar ett framgångsrikt projekt.

Renovera badrum

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och det är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Renovera badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

När man överväger att renovera badrummet är det många frågor som dyker upp. Hur mycket kostar det? Vilka företag har den kompetens som krävs? Hur lång tid tar det? Hur inreder jag badrummet? De här frågorna och många fler får du svar på i den här guiden som handlar om renovering av badrum. Du kan också få konkreta tips för hur du kan göra för att få ett lyckat slutresultat.

Kakel-på-kakel eller totalrenovering?

Om du har ett badrum som känns gammalt och slitet har två alternativ att välja mellan: att renovera ytskikten eller en totalrenovering.

Är det aktuella badrummet 15-20 år eller äldre, och slitet, är en totalrenovering det vanligaste. 

Om badrummet har mindre än 15 år på nacken och fortfarande har en hög teknisk standard (elledningar, rör, ventilation, tätskikt) kan det vara ett klokt drag att begränsa projektet till en delrenovering. Då lägger man till exempel ett nytt klinkergolv på det existerande golvet, byter badrumsmöbler, inventarier och armaturer. Observera att det är helt avgörande att du vet att badrummet är byggt i enlighet med gällande regelverk och att det inte finns några läckage eller fuktskador innan du börjar med att renovera ytskikten. Du måste också vara medveten om att en del badrumsentreprenörer inte utför delrenoveringar och du kommer heller inte att få någon garanti på badrummet. En totalrenovering kan däremot ge dig en garanti, förutsatt att entreprenören lämnar garanti på arbetet, vilket inte alla gör. Dessutom får du vid en totalrenovering ett badrum som har den tekniska standard som gäller i dagsläget.

När bör man renovera badrummet?

Det är några olika faktorer som påverkar badrummets livslängd, till exempel hur badrummet byggdes upp under den senaste renoveringen, belastning (till exempel om duschgolvet är det samma som klinkergolvet eller om det finns en duschkabin) och kvaliteten på materialet som har använts tidigare. Många väljer att renovera badrummet i samband med att man köper en ny bostad eller när man vill ha en annan inredningsstil, bygga ut badrummet eller installera fler funktioner. Rekommendationen är att ett badrum ska renoveras med 20-30 års intervall men många väljer att göra det oftare eftersom funktioner och design förbättras och förändras över tid. Armaturer och handfat har normalt sett en livstid på cirka 15 år medan kakel/klinker och badkar kan hålla betydligt lägre än så.

Man kan också fundera på när på året det är enklast och går fortast att renovera badrummet. Generellt sett är det så att månaderna precis före och efter sommarsemestern är de mest hektiska för alla hantverksföretag. Under de här tidsperioderna är det många kunder som vill få olika byggprojekt utförda. Av den anledningen kan du med fördel planera renoveringen av badrummet till vintermånaderna då det i regel är lättare att hitta duktiga entreprenörer med mindre arbetsbelastning och bra priser. Oavsett vilken tid på året du väljer att boka in renoveringsarbetet är det en god idé att planera ett par månader i förväg. Börja med att föra en dialog med olika hantverkare någon eller några månader innan du vill påbörja arbetet så minskar sannolikheten för tidsbrist och problem med att utföra åtgärderna.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur mycket kostar det att renovera badrum?

Priserna för en totalrenovering av badrum varierar beroende på standard, storlek och utformning. Byggstart har bistått många kunder som ska renovera badrum genom att sätta dem i kontakt med konkurrenskraftiga och kvalitetssäkrade badrumsentreprenörer (besök gärna Byggstart för mer information).

Baserat på faktiska anbud ser vi att snittpriset för badrum (exklusive kakel och badrumsinredning) ligger på cirka 185.000 kronor inklusive moms.

Snittpriset inkluderar alla hantverksområden och allt arbete. Ett standardpaket med armaturer, badrumsinredning och kakel kan kosta runt 16.000 kronor så du får räkna med ett genomsnittligt totalpris på cirka 200.000 kronor. För exklusiva tillval kan priset gå upp mot 80.000 kr eller mer, så här har du som kund möjligheten att påverka slutkostnaden för badrummet. De billigaste badrummen (som i regel är de minsta) har ett slutpris på ner mot 150.000 kronor inklusive moms men exklusive kakel och inventarier. Emellertid är det inte så stor skillnad på små och stora bad som man skulle kunna tro. Man räknar på att ett stort badrum kostar cirka 8.000 kronor (inklusive moms) för varje extra kvadratmeter som ska renoveras. Det är i första hand plattsättningen som är den stora skillnaden mellan ett stor och ett litet badrum. Kostnaden för de tekniska installationerna är relativt lika oavsett vilken storlek det är på badrummet.

I vissa fall kan projektet berättiga rotavdraget.

Renovera badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hur kan man spara pengar när man renoverar badrummet?

Renovering av ett badrum är ett kostnadskrävande projekt och många letar efter lösningar som gör projektet billigare.

De flesta av åtgärderna måste utföras av kvalificerade hantverkare (tätskikt, elarbete, rörläggning, plattsättning) men det finns saker du kan göra för att hålla ner priset. Här nedanför hittar du en kort genomgång av några av de alternativ som man kan överväga:

 • Rivning: Om du är händig och har lite tidigare erfarenhet kan det vara en möjlig lösning att riva badrummet själv. Observera dock att du måste veta vad du gör så du inte förstör tekniska installationer. Här går det att spara in 8.000 - 20.000 kronor.
 • Priserbjudanden på kakel: Priser på kakel och klinker varierar från cirka 150 kronor per kvadratmeter till tusentals kronor. Om du är lite flexibel gällande design kan du spara en hel del genom att vänta in olika erbjudanden och kampanjer hos olika byggkedjor. Hur mycket du sparar beror såklart på badrummets storlek (kom ihåg att även räkna med kvadratmeter för väggarna om du vill sätta kakel där).
 • Använd våtrumsplattor på väggarna istället för kakel. Här kan du i regel spara in lite eftersom både plattorna och arbetet med att sätta upp dem är billigare än kakel.
 • Bra erbjudanden på armaturer och möbler: precis som med kakel och klinker så varierar priserna mycket och det kan gå att spara in lite genom att leta rätt på bra erbjudanden på de artiklar som du vill ha. Tänk på att entreprenörer ofta har rabatter som du kan använda dig av.
Behöver du anlita hantverkare? Jämför offerter här.

Lönar det sig att renovera badrummet?

Många väger kostnaden för att renovera ett badrum mot effekten en renovering kan ha på bostadens försäljningspris. Här finns det inte något facit utan effekten varierar utifrån en rad parametrar, till exempel:

 • Stilen du väljer: Om du väljer en inredningsstil som tilltalar många är utgångsläget bättre för att många intressenter gillar badrummet.
 • Priset för renoveringen: Hittar du bra erbjudanden på kakel, klinker, armaturer och möbler är förutsättningarna för att göra en bra deal bättre. Dessutom bör du ta in minst två offerter för själva jobbet så att du kan vara säker på att du får ett konkurrenskraftigt pris.
 • Dokumentation: Se till att få en detaljerad dokumentation över det utförda arbetet så att du kan visa upp den vid en eventuell försäljning av bostaden. Det lönar sig att anlita ett företag med våtrumscertifiering eftersom det är en extra kvalitetsstämpel på att arbetet är korrekt utfört.
 • Hur gammalt badrummet är: Om badrummet är relativt nytt kommer värdeökningen för en badrumsrenovering inte vara så märkbar.

Generellt sett är en totalrenovering av badrum ett kostsamt projekt och du kan kan inte vara säker på att få igen pengarna när du säljer bostaden. I jämförelse med enklare och billigare åtgärder som byte av golv och målning, värderas en badrumsrenovering som en mer riskabel investering i samband med en bostadsförsäljning.

Hur lång tid tar det att renovera ett badrum?

En totalrenovering av ett badrum kan ta allt från 2-6 veckor, beroende på rummets storlek, projektets svårighetsgrad och inte minst entreprenörens effektivitet och kapacitet. Vanligtvis tar ett renoveringsprojekt av det här slaget 3-4 veckor. Tänk på att det inte är ovanligt med lång leveranstid för kakel och möbler så var gärna ute i god tid med din beställning. Om man inte har något annat badrum i bostaden kan det vara skönt att flytta ut under renoveringen. Det är också smart att lägga in 1-2 veckors buffert i planeringen ifall någon del i projektet blir försenad.

Vill du ha offerter? Få anbud från flera kvalitetskontrollerade hantverkare här.

Behöver jag ett godkännande från kommunen?

Normalt sett behöver man inte göra en anmälan eller ansöka om bygglov hos kommunen när man ska renovera badrum. Men det finns några åtgärder som är anmälningspliktiga och som kan kräva bygglov:

 • Brandcellen bryts (brandcellen bryts i regel när avlopp eller jordrör byts ut)
 • När det krävs ändringar och åtgärder i bärande väggar eller husets grundkonstruktion
 • Om du ska göra om en biarea (oinrett utrymme) till boyta (badrum) eftersom det här innebär en förändrad användning av utrymmet
 • Om du ska dra nya rör eller göra avsevärda ändringar i befintliga VA-stammar

Om du bor i ett lägenhetshus kan det därför vara bra att kontrollera huruvida brandcellen bryts eller ej, innan du påbörjar projektet. En badrumsentreprenör kan för det mesta bistå dig vid en ansökan till kommunen om det finns behov av en sådan.

Ska jag anlita en inredningsarkitekt?

Många som går i tankarna om att renovera badrummet överväger om de ska anlita professionell hjälp när det kommer till design och materialval. Man är då på jakt efter en inredningsarkitekt som kan komma med förslag på olika sorters kakel och klinker, belysning, möbler, armaturer och planlösning i rummet. Det kan vara ett bra alternativ om du ska göra en större ombyggnation av badrummet eller du vill få råd och tips om hur man kan skapa ett unikt badrum.

En inredningsarkitekt tar allt från 4.000 upp till 20.000 kronor inklusive moms för att göra en design till ett badrum. Priset varierar beroende på hur stort badrummet är.

Byggstart samarbetar med flera inredningsarkitekter och kan sätta dig i kontakt med den rätta för just ditt projekt. En fördel med att anlita en inredningsarkitekt är att man får en bra specificering/beskrivning över vad som ska göras och hur det nya badrummet kommer att se ut, vilket gör det lättare för entreprenörer att ge en rättvisande offert på arbetet.

Hur ska jag organisera projektet?

De flesta som totalrenoverar badrum vill anlita en badrumsentreprenör som tar hela ansvaret för projektet och sköter projektledningen. Det är många olika hantverksområden inblandade och det kan vara svårt för dig som privatperson att koordinera allt själv. Följande hantverksområden är normalt sett engagerade i ett badrumsprojekt:

 • Tätskikt
 • Elinstallation
 • Rörläggning
 • Snickeri- och timmerarbete
 • Plattsättning
 • Ventilation

Entreprenörer som har gedigen erfarenhet av att arbeta med badrum har fasta samarbetspartners inom de olika hantverksområdena och har ett nära och effektivt samarbete med de företagen. En badrumsentreprenör är till exempel ett VVS-företag eller ett byggföretag som har samarbetspartners inom de övriga områdena.

Även med tanke på reklamationer är det en fördel att anlita en totalentreprenör. Då riskerar du inte att de olika företagen skyller på varandra om det skulle uppstå problem i efterhand.

Om du önskar att komma i kontakt med kvalitetssäkrade verksamheter som renoverar badrum i närheten av det område där du bor kan du gå vidare till vår förstasida och registrera ditt projekt på Byggstart.

Hur hittar jag rätt företag för att utföra arbetet?

När du ska renovera ditt badrum är det absolut viktigaste valet du gör att välja vilket företag som ska göra jobbet. Du vill ju få arbetet utfört av seriösa hantverkare med rätt kompetens och erfarenhet. Det sista du vill är att få ett badrum som inte är komplett eller där det finns läckage, så se till att göra ett grundligt arbete när du väljer bland de olika företagen. Om du vill komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer i ditt närområde kan du registrera ditt projekt gratis på Byggstart så tar vi kontakt med dig för en kort genomgång av ditt projekt. När du sedan begär in och tar emot offerter är det några saker du bör tänka på:

 • Referensprojekt
 • Ekonomisk soliditet (räkenskaper, kreditvärdighet)
 • Eventuell garantitid
 • Våtrumscertifiering (observerar att inte alla entreprenörer har det här även om de är seriösa)
 • Pris (kom ihåg att kontrollera att offerterna går att jämföra och att kakel/klinker och möbler i regel inte är inkluderat)  
 • Ansvarsförsäkring
 • Genomförandekapacitet
 • Personkemin med projektledaren

10 tips för att säkerställa en lyckad badrumsrenovering

 1. Gör en detaljerad projektbeskrivning i förväg.
 2. Var ute i god tid med att beställa armaturer, kakel och klinker samt möbler, men tänk på att entreprenörer ofta har bättre rabatter än vad du själv kan få så avvakta med att göra din beställning tills du vet vad entreprenören kan få tag på.
 3. Ta in minst två offerter, gärna tre, för att säkerställa ett konkurrenskraftigt pris.
 4. Gör en sammanställning av anbuden för att vara säker på att du jämför äpplen med äpplen och inte äpplen med päron. Ingår till exempel kakel och möbler i priset?
 5. Använd en standardmall för ett juridiskt bindande kontrakt.
 6. Gör en tidplan med milstolpar och vite för entreprenören om inte tidplanen hålls.
 7. Kom överens, skriftligt, om du som byggherre ska köpa in något av materialet själv.
 8. Ha en bra och regelbunden dialog med projektledaren, följ upp hur arbetet fortlöper flera gånger i veckan.
 9. Gör en slutbesiktning som utförs av en extern besiktningsman och betala inte slutfakturan innan eventuella brister är åtgärdade.
 10. Kom ihåg att få all relevant dokumentation från entreprenören när projektet är slutfört.

Renovera badrum? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.