Bygga om vind: En komplett guide (pris, regler, tips)

Bygga om vind

Innehåll:

Del 1: Olika typer av vindsutbyggnadDel 2: Hitta rätt entreprenörDel 3: Pris, budget och lönsamhet

Behöver du mer plats i hemmet kan vinden vara en bra yta att undersöka eftersom du har outnyttjad areal där. Det kan verka omfattande att bygga om en råvind till bostadsrum, och det kan vara svårt att veta var du ska börja. Men genom att bygga ut vinden och inreda den får du mer utrymme och ökar värdet på din bostad. Oavsett om du bor i en bostadsrätt eller fristående villa ger vinden dig en unik möjlighet att utforma ditt hem precis som du vill ha det.

Definiera projektet

För att göra det enklare kan vi dela upp ett vindsprojekt i tre olika kategorier. Bygga om vinden i ett fristående hus, bygga om vinden i ett hyreshus för att integrera ytan i den underliggande lägenheten och bygga en ny lägenhet på vinden i ett hyreshus eller flerfamiljshus. De här tre projekten omfattar lite olika frågor, vilka vi beskriver här nedan.

Bygga om vind i villa

När du ska bygga om vinden i ett fristående hus kan det hända att du måste höja taket för att få den takhöjd som står reglerad i plan- och bygglagen. För att få ett rum godkänt som boyta måste takhöjden vara minst 2,30 meter under ett horisontellt tak på en övervåning. När man inreder en vind eller bygger en övervåning får den ofta snedtak, och då ställer plan- och bygglagen krav på att det måste vara minst 1,90 meter där det behövs ståhöjd. När du ska inreda en råvind måste du ansöka om bygglov hos kommunen eftersom det innebär ingrepp i husets bärande struktur och en fasadändring i det fall som du behöver höja taket för att få tillräcklig takhöjd eller sätter in nya fönster eller större fönster. Dessutom måste du göra en anmälan om ändrad användning eftersom vinden görs om från biarea till bostadsrum.

En kallvind fungerar namnet till trots som en isolering till det övriga huset. När vinden inreds och värms upp uppstår det kondens på grund av temperaturskillnaderna mellan inom- och utomhusluften. Därför måste man sätta ny isolering i både väggar och tak, samtidigt som man måste se till att ventilationen är tillräcklig för att man ska kunna bo där. Annat typiskt arbete som måste göras för att få vinden beboelig är nya ytskikt, installation av elstammar och eventuellt även avlopps- och vattenrör om du vill ha ett våtutrymme. De flesta sätter även in en ny trapp.

Bygga ut vinden i ett bostadsrättshus för att få en etagelägenhet

Om man bor på översta våningen med bara vinden ovanför kan det vara en bra idé att undersöka möjligheterna att införliva vindsplanet i lägenheten. Det kan öka boytan på din lägenhet och vara en bra investering. Vinden ägs i regel av bostadsrättsföreningen eller liknande, och du måste se till att du har ägarrättigheterna innan du börjar arbetet. Många bostadsrättsföreningar har även förråd till lägenheterna på vinden. Om så är fallet måste du köpa ut förrådsytan och se till att de övriga lägenhetsägarna får förrådsplats någon annanstans i huset.

Rent byggmässigt handlar det om i princip det samma som för en fristående enfamiljsbostad. Vindens golv, tak och väggar måste isoleras och eventuellt måste även delar av taket höjas. Tänk lite extra på ljudisoleringen eftersom du har andra bostäder i fastigheten. Bygglovsreglerna gäller även i det här fallet så du måste göra en ansökan till kommunen. Eftersom vinden i det här fallet blir en del av samma brandcell som lägenheten under ställs det högre byggtekniska krav, så ta reda på allt som gäller genom att kontakta kommunen.

Bygge av nya lägenheter i hyreshus och flerfamiljshus

När man ska bygga och inreda en ny boenhet tillkommer det en hel del nya regler och lagar. Den nya lägenheten måste vara fysiskt avskild från de övriga lägenheterna och utgöra en egen brandcell. Boenheten skall även ha en separat ingång, något som i regel innebär att trapphuset måste byggas ut för att man ska kunna uppfylla kravet på egen ingång. Alla nya lägenheter måste även ha samtliga huvudfunktioner som krävs för en bostad, det vill säga badrum, bäddplats, kök och vardagsrum.  Dessutom måste kraven på dagsljus, takhöjd, ventilation och så vidare uppfyllas vilket gör att arbetet blir omfattande.

Jämför offerter från flera proffs

Ta in offerter snabbt, enkelt och gratis idag.

Start her

Hitta rätt entreprenör

När du ska påbörja ett projekt av den här storleken är det viktigt att du hittar rätt entreprenör. Ett sådant här arbete innebär ofta stora ingrepp både i fasaden och fastighetens bärande struktur, vilket gör att det är av yttersta vikt att anlita erfarna hantverkare som vet vad de håller på med. Det finns tyvärr många oseriösa aktörer i byggbranschen och de använder sig bland annat av outbildad arbetskraft och ingen arbetstidsreglering. Detta leder ofta till ett dåligt utfört arbete. Det är därför viktigt att du gör en noggrann bakgrundskontroll på alla aktuella entreprenörer.

Det finns flera olika och bra certifieringar i Sverige som alla kan ses som ett kvalitetstecken. Auktorisationerna är dock inte obligatoriska att ha för att få arbeta med bygguppdrag. Därför bör du alltid ta reda på om företaget är våtrumscertifierat eller har VVS-auktorisation. Även om det är fullt tillåtet att verka utan dessa certifieringar kan du se dem som en garanti för att du har med en seriös aktör att göra.

Byggstart har vi samlat kvalitetssäkrade entreprenörer på ett och samma ställe så att det ska vara enkelt för dig att välja rätt. Vi har även en översikt över vilka företag som har lång erfarenhet av vindsutbyggnad och ser till att du blir matchad med rätt företag.

Vad kostar det att bygga om vinden?

Baserat på genomförda projekt har vi på Byggstart byggt upp en prisdatabas som är indelad i olika projekttyper, och på så sätt kan vi räkna ut representativa priser. Det är viktigt att komma ihåg att priset varierar utifrån hur komplext arbetet är, vilket gör att det kan vara stora skillnader på arbetsomfattning trots att det i utgångspunkten ser ganska likt ut.

För att en entreprenör ska kunna prissätta projektet så rättvist som möjligt behöver de tillräcklig dokumentation som beräkningsunderlag. Därför är det viktigt att du planerar projektet noga och har utförliga ritningar som situationsplan, plan- och sektionsritning samt fasadritning. Det är ofta lönsamt att anlita en arkitekt för att upprätta ritningarna. Det blir lite dyrare men det kan korta ner byggtiden och även göra att vinden får en bättre planlösning. En arkitekt kan även hjälpa dig att sammanställa och skicka in en bygglovsansökan.

När det kommer till att bygga ut vinden beror slutkostanden lite på vilken typ av projekt det är. Med tanke på de olika kategorierna som vi har tagit upp tidigare i artikeln, menar vi att bygga ut vinden i en fristående enfamiljsbostad landar på ett totalkostnad mellan 12.000 och 20.000 kronor per kvadratmeter. Att bygga en ny boenhet på vinden i ett lägenhetshus eller flerfamiljshus är något dyrare och landar någonstans mellan 16.000 och 32.000 kronor per m2. Som du ser kan det variera mycket mellan de olika slutsummorna och av den anledningar är det svårt att säga ett exakt pris. Måste du höja taket och ändra i bärande konstruktioner blir det betydligt dyrare än om du bara behöver isolera, sätta upp innerväggar och lägga golv.

Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för rotavdrag.

Interiör

Om det finns plats för det i din budget kan det vara smart att lägga lite pengar på att anlita en inredningsarkitekt, särskilt om personen i fråga kan samarbeta med arkitekten. Tillsammans kan de hitta kreativa lösningar som är både funktionella och som ser bra ut, ett resultat som du kan ha glädje av i många år framöver. Möjligheterna att använda naturligt ljus är något som en inredningsdesigner är expert på och det kommer att lyfta färgsättningen på hela ovanvåningen. En inredningsarkitekt kan även hitta material och möbler som du kanske inte hade hittat själv, och med lite tur får du dem till ett lägre pris än om du hade köpt dem själv.

Lönar det sig att bygga om vinden?

Att bygga om vinden ger dig både en bättre bokvalitet i form av mer boyta samtidigt som det ökar värdet på din bostad. Hur stor effekt det kan få på försäljningspriset beror på var i landet du bor, men om du bor i ett stadsområde är det ofta lönsamt att bygga om vinden. För att göra ett överslag på hur mycket den extra ytan påverkar försäljningspriset kan du titta på vad liknande bostäder går för i området som du bor i. Då får du fram kvadratmeterpriset och kan enkelt räkna ut vilken prisökning du kan förvänta dig och jämföra den med byggkostnaderna.

Men det är ju inte alla som är ute efter att sälja bostaden det första de gör efter utbyggnaden. Den extra platsen kommer till nytta även för eget bruk. Med tiden förändrar en familjs bostadsbehov sig och det är nu du har chansen att inreda vinden för att täcka familjens aktuella behov. Vinden är till exempel ett bra ställe att ha ett hemmakontor. Många familjer märker också att behovet av plats växer i takt med barnen. Med mer utrymme kan du låta barnen få ett våningsplan där de kan härja lite mer fritt, eller så kan du bygga ett nytt gästrum som kommer till hands när släkten kommer på besök.

Nästa steg:

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta pålitliga proffs för bygg och renovering. Få flera olika offert på ditt byggprojekt.