Vad kostar det att höja tak? Pris i

 

2024

Ska du höja taket? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Höja tak

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Höja tak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Takhöjning (även kallat taklyft) innebär att man ökar takhöjden på bostadens översta våningsplan. På så sätt kan du utöka bostadsytan med en fullständig våning utan att den fria ytan i trädgården blir mindre. Takhöjning gäller oftast för bostäder där det redan finns en vindsvåning att utgå ifrån, men det går även att göra ett taklyft på ett enplanshus och då pratar man oftast om en påbyggnad istället för en höjning av taket. Om du redan har en övervåning som har full takhöjd under taknocken men där snedtak gör det svårt att möblera ytan, kan en ändring av takets form vara tillräckligt för att lösa det problemet. När man ändrar takets form, takvinkeln, höjer man sidorna under snedtaket men husets högsta punkt förblir densamma. Kostnaden för sådan här projekt varierar mycket beroende på omfång. I den här artikeln kan du emellertid få en uppfattning om vilket snittpris du kan förvänta dig beroende på vilken standard du väljer. Vi går även igenom vad det är som påverkar priserna mest när du ska höja taket och hur du finner rätt entreprenör till ett sådant projekt.

Höja taket - vad kostar det?

Byggstart har vi utvecklat en prisdatabas som baseras på projekt som har utförts av entreprenörer som är knutna till vår plattform. Statistiken visar att snittpriset för en takhöjning är cirka 16.000 kronor per kvadratmeter. Det är dock stor skillnad mellan de billigaste och de dyraste projekten av den här typen. Vi ser att snittpriset variera från ner mot 12.000 kr per kvadratmeter för de billigaste projekten upp mot 25.000 kr per m2 för mer omfattande arbeten. Vad det är som gör projekten dyrare eller mindre kostsamma kan du läsa om längre ner i artikeln. Generellt sett är det komplexitet, materialval, standard och den totala ytan som påverkar priset. Om du bara har behov av standardlösningar och projektet inte är särskilt komplicerat att genomföra, kommer priset troligen sluta någonstans i det lägre prisintervallet. Mycket komplicerade projekt med exklusiva lösningar och material kostar mer. En ändring av takvinkeln är generellt sett lite billigare medan en påbyggnad ofta blir lite mer kostsam.

Alla kostnader för arbete och material som ingår i projektet, från början till slut, är inräknade i summan. Priset inkluderar dock inte ansökningsarbetet tillsammans med en arkitekt eller avgiften för bygglovsansökan. Arvodet för arkitekten och bygglovsansökan varierar från kommun till kommun men du kan räkna med att bygglovsansökan kostar mellan 4.000 och 8.000 kronor. Arbetet som arkitekten gör går från 15.000 kr till över 80.000 kr för stora och komplexa projekt.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad är det som driver upp priset vid ett taklyft?

Komplexiteten, ändringar i den bärande strukturen, behov av speciallösningar, tillgänglighet och så vidare, är avgörande för projektets slutpris. Det här är även faktorer som är svåra för dig att påverka. Hur mycket taket ska höjas kommer till exempel att inverka på slutpriset.

Badrum och kök är de dyraste rummen att bygga, särskilt om de ska uppföras från grunden. Den här typen av rum gör ofta att projektet hamnar i den övre delen av prisintervallet. Samtidigt är det badrum och kök som ger den största värdeökningen.

En höjning av taket innebär sannolikt en invändig renovering. Här har du möjlighet att göra besparingar beroende på vilket material och inredning som du väljer. Håll dig gärna uppdaterad gällande kampanjer och andra priserbjudanden och köp in material när de är billiga, förutsatt att du har möjlighet att förvara dem fram till dess att de ska användas. Ibland har även entreprenörerna avtal som ger bra priser på material från vissa leverantörer och tillverkare. När det gäller bad är det även flera entreprenörer som erbjuder paketlösningar med basstandard till bra priser.

Valet av entreprenör är också centralt för att hålla nere slutkostnaden för projektet. Entreprenören som du väljer bör kunna utföra uppdraget till ett konkurrenskraftigt pris, men även med en kvalitet som gör att du säkerställer en varaktig värdeökning på bostaden. Läs vidare för att få tips om vad du bör tänka på under urvalsprocessen.

Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag.

Höja tak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hur stor blir värdeökningen på huset vid en höjning av taket?

Den frågan är lite svår att svara på eftersom det är så många faktorer som påverkar svaret. En del av värdeökningen styrs av hur mycket pengar du lägger ner på projektet och hur många kvadratmeter bostadsytan ökar med. Vid en eventuell försäljning kommer även inredningsstilen som du har valt att påverka värdet. Om syftet med projektet är att öka bostadens värde kan det löna sig att välja material och färger som är attraktiva för många potentiella köpare.

Var bostaden ligger är också relevant för att kunna säga något om den förväntade värdeökningen. Generellt sett ger en utökning av bostaden störst värdeökning i områden med höga bostadspriser. Du kan undersöka hur mycket andra bostäder i området säljs för och jämföra kvadratmeterpriset på en bostad med kvadratmeterpriset för att bygga ut, för att se om det är värt arbetet eller inte sett ur ett värdeökningsperspektiv.

Du kan även kontakta en mäklare för att få en djupare förståelse för vilka åtgärder som kommer att ge den största värdeökningen på din bostad.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur jämför jag de olika offerterna i anbudsprocessen?

Det är viktigt att ha detaljerade ritningar och projektbeskrivningar - inklusive materialval och vilka lösningar du vill ha - klara innan du påbörjar anbudsprocessen. De dokument är det vanligt att arkitekten utarbetar. Ju mer detaljerat underlaget är desto mer exakta offerter får du från entreprenörerna. På så sätt blir det också lättare för dig att jämföra de olika anbuden och göra ett bra val av entreprenör.

Ibland kan olika anbud innehålla olika kostnadsposter och vilket arbete som ingår kan variera. Därför kan det vara bra att sammanställa de olika anbuden i ett kalkylark. På så sätt kan du jämföra vad de olika företagen erbjuder och hur priserna skiljer sig åt, och då hittar du även det anbud som ger dig det bästa priset.

Vi rekommenderar att du tar in minst två prisförslag. Om alla anbud som du tar in kommer från seriösa och kvalitetssäkrade entreprenörer räcker det att begära in tre offerter. Utöver priset finns det en del andra faktorer som man måste tänka på när man ska välja hantverkare till att utföra en takhöjning. Läs vidare för att få en uppfattning om vad som gör en entreprenör lämplig för ditt projekt.

Vad bör man tänka på när man ska välja entreprenör?

Det kan upplevas som svårt att avgöra vad som gör ett företag bättre lämpat för ett jobb än ett annat, särskilt om man inte har erfarenhet från tidigare byggprojekt. Förutom priset är det mycket viktigt att entreprenören har erfarenhet och kompetens från projekt som inkluderar taklyft. På så sätt kan du vara säker på att ett projekt blir genomfört med hög kvalitet och i enlighet med gällande regelverk. För att vara säker på att du får en korrekt bild av entreprenörens arbete kan det löna sig att fråga efter referenser som du kan kontakta direkt.  

Företaget som du väljer ska ha alla nödvändiga försäkringar och gärna även aktuella certifieringar. De ska även ha en solid ekonomi, det vill säga att de har en ekonomi som klarar av förluster eller en minskad arbetstillgång, utan att företaget går i konkurs. De flesta certifieringar är frivilliga men fungerar ändå som en kvalitetsstämpel. En av certifieringarna som är lagstadgade är auktorisation som elinstallatör, en certifiering som alla företag som utför elinstallationer måste ha.

Det är också bra att hitta en entreprenör som du kommunicerar bra med så att planering och projektering går snabbt och smärtfritt.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Hur kommer jag igång?

När du har satt dig in i vad takhöjning innebär är nästa steg att ta kontakt med rätt hantverkare. Byggstart är en gratistjänst som sätter fastighetsägare i kontakt med de mest lämpade entreprenörerna för olika typer av projekt. Om du vill ha hjälp med att hitta kvalitetssäkrade hantverkare till ditt taklyft kan du registrera ditt projekt på Byggstart, så tar en av våra medarbetare kontakt med dig.

Höja tak? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.