Vad kostar det att renovera lägenhet? Priser i

 

2024

Ska du renovera lägenhet? I den här prisguiden hittar du allt om finansiering, kostnader, prisdrivare, spartips och mycket mer. Undvik att betala mer än nödvändigt och få råden som säkerställer att arbetet håller sig inom budgetramen. Läs den här prisguiden och lär dig allt som du behöver veta!

Lågt pris
Snittpris
Högt pris
Renovera lägenhet

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Renovera lägenhet? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Ytskiktsrenovering eller helrenovering

En renovering kan göras på många olika sätt. När man pratar om ytskiktsrenovering menar man generellt den typ av kosmetiska ingrepp man kan utföra själv för att göra lägenheten snyggare och trevligare att bo i. Typiska moment i en ytskiktsrenovering är målning av väggar och tak, läggning av kakel på kakel i badrummet, byte av badrumsmöbler, golvslipning och installation av nya köksluckor.

En helrenovering (eller totalrenovering som det också kallas) är betydligt mer omfattande, och här gör man generellt sett ändringar i de strukturella och tekniska installationerna. Man kan säga att man har att göra med en helrenovering när man börjar ändra lägenhetens planlösning eller konstruktion. Detta kan exempelvis röra sig om rivning av bjälkar eller betongväggar, rörläggning, kabeldragning eller ändringar i ventilationen.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Vad kostar en lägenhetsrenovering?

Byggstart har vi en stor databas med priser och totalkostnader som inhämtats från slutförda projekt där kunder har använt vår tjänst för att hitta hantverkare och entreprenörer. Byggstart får en kopia på offerter och fakturor från projekten och utifrån dessa har vi sammanställt kvadratmeterpris och andra byggrelaterade kostnader från hundratals projekt. Det är denna process som är underlaget för de genomsnittskostnader per kvadratmeter som anges här nedan.

Vi ser att genomsnittskostnaden per kvadratmeter för att renovera en lägenhet ligger på ca 12.000 kr. Summan innefattar alla kostnader som är relaterade till projektet, även de kostnader man själv står för såsom inköp av material.

Detta är dock ett genomsnitt. Vissa projekt landar på 5.500 kr per kvm, och andra kommer upp i 16.000 kr per kvm, så priserna för olika projekt kan skilja sig åt markant.

Vad kostar en lägenhetsrenovering?

Byggstart har vi en stor databas med priser och totalkostnader som inhämtats från slutförda projekt där kunder har använt vår tjänst för att hitta hantverkare och entreprenörer. Byggstart får en kopia på offerter och fakturor från projekten och utifrån dessa har vi sammanställt kvadratmeterpris och andra byggrelaterade kostnader från hundratals projekt. Det är denna process som är underlaget för de genomsnittskostnader per kvadratmeter som anges här nedan.

Vi ser att genomsnittskostnaden per kvadratmeter för att renovera en lägenhet ligger på ca 12.000 kr. Summan innefattar alla kostnader som är relaterade till projektet, även de kostnader man själv står för såsom inköp av material.

Detta är dock ett genomsnitt. Vissa projekt landar på 7.000 kr per kvm, och andra kommer upp i 20.000 kr per kvm, så priserna för olika projekt kan skilja sig åt markant.

Om du på allvar funderar på att renovera i Stockholm eller andra storstäder vill du säkert få reda på vad kostnaden för de olika momenten i projektet brukar ligga på. När du läser priserna som anges är det viktigt att vara uppmärksam på att priset kan variera kraftigt mellan olika projekt, så det priset du hamnar på behöver nödvändigtvis inte vara detsamma som genomsnittet.

Det angivna prisexemplet vi ger dig här nedan gäller totalrenovering av en lägenhet på ca 80 kvadratmeter. Priset inkluderar flytt av kök och viss ombyggnad. Kostnader för material och moms inkluderas i priset.

Kostnader från entreprenör:

  • Driftkostnader, rivning och riggning: 55.000 kr
  • Badrum: 240.000 kr
  • Tvättstuga: 80.000 kr
  • Ny rörläggning för flytt av kök: 40.000 kr
  • Snickare (golv, väggar, ändrad rumslösning): 150.000 kr
  • Målare: 70.000 kr
  • Elektriker: 170.000 kr

Totalkostnad från entreprenör: 805.000 kr

Kostnader för egna inköp:

  • Kök: 150.000 kr
  • Kakel: 15.000 kr
  • Parkett: 30.000 kr
  • Badrumsinredning, WC, armaturer: 35.000 kr

Totalkostnad för egna inköp: 230.000 kr

Total byggkostnad: 1.035.000 kr

Det här projektet landade på lite över miljonen, vilket ger ett kvadratmeterpris på ca 13.000 kr totalt.

Tänk även på att ditt projekt kan ge rätt till rotavdrag. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för avdraget.

Renovera lägenhet? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Faktorer som påverkar kvadratmeterpriset vid en lägenhetsrenovering

Det kan vara bra att utgå från kvadratmeterpriset när man börjar planera och kartlägga vad det kommer kosta att renovera lägenheten. Då kan man snabbt avgöra om man har råd att sätta igång med arbetet eller om man måste bita i det sura äpplet och skjuta på projektet.

När man väl sätter igång med en noggrann budgetering och planering så lönar det sig att gå in på djupet för att hitta vilka faktorer det är som påverkar kostnaden för att renovera en lägenhet mest. Då får man dessutom en tydligare bild av vilka de kostsamma momenten är, och i många fall kan man hitta lösningar för att dra ner dessa kostnader.

En av huvudfaktorerna som dikterar priset på en helrenovering är självfallet storleken på lägenheten.

I regel har större lägenheter ett lägre kvadratmeterpris för helrenovering än mindre lägenheter. Detta beror på att entreprenören redan “är mobiliserad” och snabbare kan komma igång med arbetet på de övriga kvadratmetrarna.

Våtrum, som exempelvis badrum, kök och tvättstuga, är några av de stora utgiftsposterna. Det är nämligen dessa rum som är dyrast att renovera eftersom de involverar mer komplicerade moment som rör, elektricitet, ventilation och tätskikt (vilket vanligtvis måste göras om när man renoverar). En helrenovering av ett badrum kan kosta mellan 160.000 - 320.000 kr, medan ett kök kostar ca 80.000 kr och uppåt med montering, rörläggning och elinstallationer inräknat.

Om du gör ändringar i planlösningen kan kostnaderna också skena iväg, särskilt om du ska flytta badrummet eller köket. Då måste du i princip alltid dra om rör, kablar, ventilation, samt lägga nytt tätskikt. Det är dessutom betydligt dyrare att göra ändringar i bärande väggar jämfört med icke-bärande väggar. Man kan inte göra hur man vill när man renoverar en bostadsrätt, men så länge man inte negativt påverkar byggnadens struktur eller ändrar dess yttre utseende (och givetvis håller sig inom sina egna kvadratmeter), så brukar det inte vara några problem. Du måste dock alltid ha ett godkännande från bostadsföreningens styrelse när du ska göra ändringar i planlösningen, vattenledningar, kablage och ventilation. I de allra flesta fall måste du även göra en anmälan till kommunen eller ansöka om bygglov. Prata därför med styrelsen och kommunen innan du påbörjar arbetet, och begär alltid ett skriftligt besked. Då undviker du jobbiga problem som kan uppstå i efterhand.

Valet av material har också en stor inverkan på priset när man ska renovera lägenhet. Det finns ofantligt många olika varumärken och material av varierande kvalitet att välja mellan, men det finns oftast något som passar varje budget. Även i de lägre prisklasserna finns det många alternativ att välja mellan, men det säger sig själv att billigt inte är synonymt med hög kvalitet. Sen är det inte nödvändigtvis så att dyrast är bäst. Material som ligger några snäpp över den lägsta prisklassen brukar oftast hålla måttet när det kommer till kvalitet, så om du vill få ner priset på en helrenovering kan det löna sig att inte enbart sikta in sig på de mest exklusiva märkena.

Entreprenören är också en post som avsevärt påverkar byggkostnaderna. Här kan man spara in många tusenlappar genom att få in flera olika anbud och välja den som passar ens budget bäst. Dock är det bra att vara uppmärksam på att det finns en risk för att projektet blir ännu dyrare om man väljer en oseriös entreprenör som lockar med orimligt låga priser. Om arbetet utförs på fel sätt och behöver rättas till av en annan firma kan det bli en väldigt dyr affär. Registrera ditt projekt på Byggstart om du vill komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer inför ditt renoveringsprojekt.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Reducera kostnaderna när du renoverar din lägenhet

Det finns mängder av smarta knep att ta till om man vill få ner kostnaderna när man ska renovera i en lägenhet, och det behöver inte alltid medföra någon större arbetsinsats från din sida. Om du gör en kostnadskalkyl kan du enkelt se var du kan göra besparingar utan att påverka slutresultatets kvalitet. Här ger vi dig några konkreta tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att få ner ditt renoveringspris.

Ta reda på vad du behöver i god tid och få en överblick av vad material kostar hos minst tre olika återförsäljare. Om man är ute i sista sekunden har man sällan tid att leta efter rabatter och erbjudanden, så när du väl fått klart för dig vad du behöver är det bara att börja leta. Både stora och små butikskedjor har ofta extrapriser på utvalda produkter, och chansen att du hittar något som faller dig i smak är stor så länge du grundligt kollar igenom utbudet på marknaden.

Du kan också få ner kostnaden genom att utföra en del av arbetet själv. Rivning, avfallshantering, golvläggning och målning är oftast saker som man kan hantera själv.

Professionella hantverkare är i regel betydligt mer effektiva när det gäller att få saker gjort, men om man har gott om tid och inte har något emot lite hårt arbete så kan man spara in flera tusenlappar på att utföra ytskiktsarbetet själv.

Töm lägenheten. I en lägenhet finns det sällan stora fria ytor där hantverkarna kan ställa sina verktyg på, och det är viktigt att de har fri passage till de områden där de ska arbeta. När hantverkarna väl sätter igång så kan det snabbt gå åt många extratimmar på att flytta runt möbler och prylar om du inte gjort det på förhand, så det smartaste är att tömma lägenheten innan arbetet sätter igång. Om renoveringen innefattar väggarbete så ska du inte glömma att ta ner eventuella fastmonterade hyllor och skåp.

Det lönar sig alltid att göra en budget för att få en överblick över vad projektet kommer kosta innan du sätter igång med renoveringen. Då ser du snabbt vad du kan förvänta dig och vad du har råd med. Om du planlöst sätter igång med arbetet är det lätt hänt att man ständigt kommer på nya idéer, och då tappar man snabbt kontroll över kostnaderna.

Vad ingår i priset från entreprenören och vad köper man själv?

Många föredrar att använda en totalentreprenad eftersom det då blir betydligt enklare som beställare att hålla koll på och organisera projektet. En totalentreprenad ger dig ett anbud som inkluderar alla kostnader för arbetet som ska utföras under hela projektets gång. De flesta materialkostnaderna som behövs för arbetet inom de olika yrkesområdena (skruvar, rör, osv) ingår också i priset som anges i offerten.

När det gäller ytskiktsmaterialet är det vanligtvis lägenhetsinnehavare som står för inköp och kostnader. Anledningen till att det är du som står för detta och inte entreprenören är att det helt enkelt finns för mycket att välja mellan, och kostnaderna varierar mellan olika typer av material. Om entreprenören själv ska välja material tar processen längre tid, och det kan bli både opraktiskt och dyrt.

Till ytskiktsmaterial räknas exempelvis själva köket om man renoverar ett kök. Priset för ett kök ligger runt 40.000 kr för ett enkelt IKEA-kök, och specialdesignade märkeskök kan kosta hundratusentals kronor. Man kan ofta få ganska fördelaktiga priser på köksmontering från köksleverantören, så du bör överväga om det lönar sig att använda entreprenören istället. Montering av kök kostar generellt mellan 8.000 - 32.000 kr exklusive elarbete och rörläggning.

När det gäller kakel och parkett finns det återigen en uppsjö av stilar och prisklasser att välja mellan. Man kan hitta kakel och parkett som bara kostar några hundralappar, men det finns även mer exklusiva produkter som kostar flera tusen kronor per kvadratmeter. Detta gör att det är svårt för en entreprenör att ge dig ett rimligt bud om kakel och parkett inkluderas i offerten. Å andra sidan har entreprenörer ofta tillgång till rabatter på kakel och parkett från sina leverantörer, så det kan vara lönsamt att ta upp frågan med din entreprenör innan du själv lägger en beställning. 

Om du renoverar badrummet har du säkert specifika önskemål om vilka möbler och armaturer som ska användas. Återigen finns det oändligt många stilar och prisklasser att välja mellan. Innan du köper något bör du återigen kolla med entreprenören om hen har ett avtal med någon särskild leverantör. Ett helhetspaket som innehåller allt man behöver kostar minst 8.000 kr, men slutpriset för armaturer och möbler brukar bli betydligt högre för de flesta. Kostnaden för installation av armatur och möbler ingår vanligtvis i offerten.

Om du ska ta dig an ett större renoveringsprojekt kan det löna sig att anlita en inredningsarkitekt. Priset för en inredningsarkitekt brukar inte ingå i offerten från entreprenören, men det kan löna sig väldigt snabbt då en inredningsarkitekt kan hjälpa dig att hitta de bästa lösningarna för just dina behov och komma med kostnadseffektiva alternativ.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

Var hittar man kvalificerade entreprenörer?

Huruvida ett renoveringsprojekt blir lyckat eller inte beror mycket på vem som samordnar och utför arbetet. Det finns mängder med hemägare som haft dåliga upplevelser på grund av att de anställt oseriösa hantverkare, och generellt sett anses det vara svårt att hitta pålitliga firmor. Låga priser är ofta en lockelse som få kan tacka nej till, men när det kommer till renoveringsprojekt hör sällan skicklighet och hög kvalitet ihop med låga kostnader. Om du däremot hittar en professionell firma med bra kommunikationsförmåga kommer ditt projekt oftast att vara avklarat tidigare än väntat.

Vi på Byggstart gör det enkelt för kunder att välja mellan lokala kvalitetssäkrade hantverkare och entreprenörer. Registrera gärna ditt projekt hos Byggstart, så tar vi kontakt med dig för att gå igenom projektet. Det kostar ingenting och samtalet är helt förbehållslöst.

Renovera lägenhet? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.