9 goda råd när du ska rita ett hus

 

Överväger du ett byggprojekt där du ska rita hus? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Rita hus

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Ett arkitektritat hus gör det möjligt att bygga en bostad som är helt anpassad efter dina behov, krav och önskemål. Det behöver inte heller bli dyrare än att köpa ett hus eller bygga ett elementhus. I den här artikeln delar vi med oss av nio tips som kan vara användbara när du ska anlita en arkitekt för att rita ditt nya hus. Vi går även igenom hur du hittar de mest lämpade entreprenörerna för den här typen av projekt.

Om du vill börja med anbudsprocessen redan nu kan du lägga in uppdraget på Byggstart. Vi har samlat kvalitetskontrollerade entreprenörer och hantverksfirmor på ett och samma ställe, allt för att det ska bli lätt för dig att hitta rätt aktör. Vi kontrollerar kontinuerligt att alla företag som är registrerade på plattformen har en solid ekonomi, alla nödvändiga auktorisationer och bra omdömen från kunder. När du registrerar ditt projekt hos oss hjälper vi dig att komma i kontakt med de företag som är allra mest lämpade för just ditt projekt. 

Önskar du kostnadsförslag för ditt projekt? Ta emot upp till tre förbehållslösa anbud genom att klicka dig vidare till Byggstart.

1. Ha översikt över din budget

Något av det första du bör göra i ett sådant här projekt är att besöka banken. På så sätt får du snabbt reda på vilka budgetramar som du har att förhålla dig till. Då blir det lättare att sätta upp en realistisk budget och du kan säkerställa att du klarar av att finansiera projektet från början till slut. Kom även ihåg att du alltid bör sätta av en summa som motsvarar 10-15 % av den totala budgeten till oförutsedda utgifter. Så gott som alla byggprojekt drabbas av händelser som inte går att förutse på förhand och som kostar mer eller mindre att åtgärda.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

2. Sätt dig in i kostnaderna för att rita hus

Kostnaden för att få ett hus ritat utgör vanligtvis 5-6 % av den totala byggkostnaden. Det är en av anledningarna till att det är viktigt att du har budgetramarna klara innan du kontaktar ett arkitektkontor. Arkitekten utgår från den totala budgeten för att uppskatta hur många arbetstimmar det går för att rita huset. Totalkostnaden för arkitekten avgörs av hur många timmar personen i fråga använder. Normalt sett ligger timpriset för en arkitekt mellan 650 och 1.300 kronor. 

För att kunna uppskatta hur mycket olika projekt kan kosta har vi på Byggstart utarbetat en prisdatabas. Här nedanför hittar du ett exempel på hur mycket det kan kosta att få ett hus ritat av en arkitekt:

Ligger din totala budget på exempelvis 5.600.000 kronor ligger ett genomsnittligt pris för att rita huset någonstans mellan 280.000 och 320.000 kronor. Det finns dock projekt som hamnar både över och under det snittpriset. Ett lågt pris för arkitekttjänsterna ligger runt 150.000 kronor, medan mer exklusiva och komplexa projekt kan gå på 400.000 kr eller mer.

De här priserna inkluderar inte bara kostnaden för ritningarna av huset utan alla arbetsuppgifter som arkitekten normalt sett utför i ett byggprojekt. Priset inkluderar projektering, ansökan om bygglov hos kommunen och en del uppföljning under själva byggtiden.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

3. Ta reda på var du kan göra eventuella besparingar

Det är fullt möjligt att bygga ett arkitektritat hus även med en begränsad budget. Några besparingar kan göras under själva uppritningsfasen, men de stora besparingarna sker i regel i byggfasen. Kom ihåg att det är du som avgörs vad som ska byggas redan när arkitekten ritar det nya huset. Det kan även vara klokt att informera arkitekten om att du vill hålla nere kostnaderna eftersom han eller hon då kan föreslå billigare byggsätt och lösningar. 

En av de parametrar som påverkar priset mest, både under rit- och byggfasen, är projektets storlek och komplexitet. Ett stort hus kräver om omfattande detaljprojektering, vilket innebär mer jobb, det vill säga fler arbetstimmar, för arkitekten. Många specialanpassade lösningar i konstruktionen gör även de att arkitektens arbete blir mer krävande. Komplexiteten i konstruktionen hänger ofta ihop med vilket utseende som du vill ha på det nya bostadshuset. Unika och moderna hus har i regel lite mer komplicerade konstruktioner. Något som också kan driva upp priset är om du vill att arkitekten ska utarbeta speciella invändiga lösningar, exempelvis platsbyggda möbler.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

4. Tänk igenom vilka krav du har på bostaden

Den enda förberedelse som du måste göra innan du har ditt första möte med arkitekten är att du har en tomt att bygga på, men det kan ändå vara bra att ha ett hum om vilka funktioner du vill att huset ska ha. Tänk gärna igenom hur stor areal huset ska ha, hur många badrum och sovrum som behövs, och om du vill ha en öppen eller mer uppdelad planlösning mellan kök och vardagsrum. Kanske har du önskemål om andra specifika rum, till exempel bastu, integrerat garage eller pool. Ju tidigare arkitekten får ta del av dina krav och önskemål, desto snabbare kommer det gå att slutföra ritningarna. 

5. Leta inspiration inför det första mötet med arkitekten

För att ge arkitekten en tydligare bild av bostadshuset som du vill få uppritat kan du ta med bilder och annan inspiration till ert möte. Använd dig gärna av sociala medier som Instagram och Pinterest eller sök efter bilder på Google, för att hitta inspirationsbilder som du kan visa upp för arkitekten. Du kan till exempel leta efter bilder och ritningar på andra hus och inspiration för olika färger och material. Allt inspirationsmaterial kan vara till nytta för arkitekten och kan även leda till att ritprocessen går fortare. Samtidigt kan det ge dig nya idéer om vad du vill ha. Några byggherrar vill att arkitekten ska komma med de första förslagen så att dessa sedan kan användas som utgångspunkt för det fortsatta arbetet. Det är även möjligt att ge arkitekten full kreativ frihet.

6. Var aktiv i samarbetet med arkitekten

När du anlitar en arkitekt innebär det även att du själv deltar på möten på arkitektkontoret. Många arkitektbyråer använder sig av workshops för att ge förslag på nya idéer och ta beslut om dessa. Dina infallsvinklar och åsikter är mycket viktiga på dessa möten. De flesta arkitekter sätter värde på att ha ett nära samarbete med kunden, något som också kan ge dig som husägare en större känsla av delaktighet när bostadshuset står färdigt. 

7. Låt arkitekten följa upp projektet

När bygget är igång håller man även byggmöten där arkitekten, entreprenören och byggherren deltar. Dessutom kan det vara smart att låta arkitekten följa upp arbetet med tätare intervall än så. Även om det innebär lite extra utgifter just då kan det ändå löna sig i längden eftersom arkitekten kan upptäcka eventuella brister, fel och missförstånd innan de blir kostsamma att rätt till.

8. Se till att ha en bra dialog

Bra kommunikation är centralt när du vill ha en arkitektritad bostad. Det gäller såväl dialogen mellan dig och entreprenören som mellan dig och arkitekten samt mellan arkitekten och entreprenören. Ju bättre du klarar att kommunicera dina behov, önskemål och eventuella infallsvinklar, desto enklare är det för de involverade att skapa det hus som du vill ha. Sträva därför efter att ha en regelbunden och professionell dialog med de involverade fackområdena.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

9. Hitta rätt entreprenör till arbetet

Om du har bestämt dig för att bygga ett arkitektritat bostadshus är nästa steg att hitta rätt hantverkare som kan utföra projektet. Det lönar sig att hitta en entreprenör som har tidigare erfarenhet från liknande projekt. Ska du till exempel bygga konstruktionen i betong eller mursten är det klokt att leta efter entreprenörer som har spetskompetens inom det området. 

Det är även av yttersta vikt att företaget som du väljer har ordning på alla formaliteter. För det första ska de har en bra ekonomisk soliditet och alla nödvändiga försäkringar. För det andra ska du se till att företaget har alla nödvändiga certifieringar. I Sverige är de flesta auktorisationerna för hantverkare frivilliga, men de fungerar ändock som viktiga kvalitetsstämplar. Några exempel på sådan certifieringar är VVS-auktorisation och våtrumscertifiering. Den enda certifieringen som är lagstadgad är auktorisation som elinstallatör.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.