8 saker som du måste veta om att lägga platt tak

 

Överväger du att lägga ett platt tak? I den här artikeln delar vi med oss av våra erfarenheter för hur du får ett lyckat slutresultat. Gå inte miste om goda råd och tips för hur du kan spara pengar och säkerställa att projektet går som planerat. Läs experternas tips och undvik de vanligaste misstagen.

Platt tak

Vill du ha en offert på arbetet kan du klicka på knappen här nedanför, så sätter vi dig i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare, matchade för just ditt projekt. Det tar bara någon minut att komma igång och anbudet är helt förbehållslöst. Läs mer om tjänsten här!

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Platta tak blir allt mer populära när man bygger hus i Sverige. Att lägga ett platt tak är ett omfattande projekt. Det kräver kompetens och utbredd kunskap, och det finns många utmaningar man måste anpassa arbetet efter. I den här artikeln har vi på Byggstart samlat åtta tips som du bör känna till när du överväger att lägga ett platt tak. Vi ger dig också råd om hur du hittar rätt takentreprenör för projektet.

Vill du få offerter på projektet? Få upp till tre förbehållslösa anbud genom att klicka vidare till Byggstart.

1. För nybyggen: Överväg om ett platt tak är rätt val för bostaden

Platta tak har blivit väldigt populära på senare år. Ett platt tak är på många sätt ett kännetecknande inslag för en modern design. Formgivningen anses vara attraktiv och det ger ett visuellt intryck som tilltalar många.

Platta tak medför också en del unika utmaningar. Det är väldigt viktigt att man har koll på dessa innan man bestämmer sig för att bygga hus med platt tak. Det här bör du tänka på:

  • Dränering: Om taket inte byggs enligt gällande regler och föreskrifter, materialen inte upprätthåller en hög kvalitet eller om själva taket och avrinningen inte sluter tätt, riskerar man att resten av konstruktionen skadas. Dessa problem existerar inte i lika hög utsträckning för sadeltak.
  • Byggtekniska utmaningar: Det är inte alla entreprenörer och hantverkare som har tillräcklig kompetens för att bygga och lägga platta tak. Det innebär alltså att det kan vara svårare att hitta en firma som kan ta sig an jobbet.
  • Livslängd: Ett platt tak måste bytas ut vart 20:e till 30:e år. För ett tak är det en kort livslängd. När man bygger sadeltak kan man vänta lite längre innan man måste lägga om det, vilket på sikt är en ekonomisk och miljömässig punkt att ta hänsyn till.

Det är viktigt att man har en klar bild över vad det innebär att bygga ett platt tak och hur det skiljer sig från sadeltak . Platta tak är dock inte nödvändigtvis mer komplicerade eller mindre effektiva än sadeltak, men de medför en del utmaningar som man slipper med andra taktyper.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

2. Vid omläggning av befintligt platt tak: prioritera kvalitet före pris

Om man ska byta ut ett platt tak ska man först och främst tänka på två saker:

  • Kvalitet: Att spara pengar på taket är inte en bra investering. Om något går snett kan konsekvenserna drabba hela byggnaden. Av den anledningen är det viktigt att man prioriterar kvalitet före pris när man planerar projektet. Att spara in på kostnaderna genom att välja ett billigt taktäckningsmaterial bör undvikas så långt budgeten tillåter. Vi på Byggstart har tagit del av fall där en dålig takbeklädnad på platta tak har lett till stora och bestående skador. Det gäller alltså att tänka med hjärnan och inte plånboken.
  • Takentreprenörer: Att lägga ett nytt platt tak behöver varken vara särskilt komplicerat eller tidskrävande, men det är en uppgift som inte alla företag har kapacitet för att ta sig an. Det krävs särskilda kunskaper när man ska bygga platta tak. Här i Sverige byggs de flesta hus med sadeltak, vilket innebär att inte alla entreprenörer har utfört projekt med platta tak tidigare. När man ska bygga ett hus med ett platt tak bör man alltså hitta en entreprenör med spetskompetens.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

3. Sätt upp en realistisk budget

När man ska lägga ett platt tak bör man investera i kvalitet. Att spara pengar på taktäckningsmaterial är ingen klok investering på sikt. Av den anledningen bör man säkerställa att man har en tillräckligt stor budget för att utföra jobbet i hög kvalitet och av  skickliga hantverkare som besitter en adekvat kompetens. Det är också en god idé att avsätta pengar i budgeten för oförutsedda utgifter. När man ska lägga om taket på en befintlig bostad kan det hända att man upptäcker röta och fuktskador när man tar bort det existerande taktäckningsmaterialet. De skadorna måste repareras innan man kan fortsätta arbetet och då är det bra att man har utrymme i budgeten så att projektet inte riskerar att bli stående.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

4. Hitta en kompetent takentreprenör med rätt erfarenhet

Kompetenta hantverkare bör alltid prioriteras i varje byggprojekt. När det gäller platta tak är det lite svårare att hitta en firma som har den nödvändiga kompetensen för att kunna utföra arbetet. Alla entreprenörer har nämligen inte den kunskap och expertis som krävs för att lägga platta tak. Många snickarfirmor kan till exempel ta på sig att bygga ett sadeltak men skillnaderna mellan sadeltak och platta tak är ganska stora. Om man ska ha ett platt tak bör man därför hitta en takentreprenör som har dokumenterad erfarenhet av liknande projekt. Det innebär att valmöjligheterna blir färre gällande entreprenörer.

Om du på ett enkelt och praktiskt sätt vill hitta rätt företag för ditt projekt kan du använda dig av gratistjänsten Byggstart. Vi har ett rikstäckande nätverk med entreprenörer som alla har specialkompetens inom många olika arbetsområden (bland annat platta tak). Du kan registrera ditt projekt på vår hemsida genom att fylla i ett formulär. Därefter ringer vi upp dig för att gå igenom projektet, och sedan matchar vi dig med de entreprenörer som är bäst lämpade för att slutföra arbetet. Du väljer själv det anbud som passar dig bäst.

Alla företag på Byggstart har genomgått kreditkontroller. Vi kontrollerar även referenser, försäkringar och certifieringar för alla företag i vårt nätverk.

5. Följ upp arbetet under projektets gång

Det är standard att man som byggherre gör täta besök på byggarbetsplatsen så länge projektet pågår. Då kan man lättare svara på frågor som dyker upp under arbetets gång och man får lättare kontroll på eventuella förseningar och komplikationer. Ju mer man engagerar sig i projektet, desto enklare blir det att lösa de utmaningar som dyker upp tillsammans med entreprenören. När det gäller platta tak finns det inte mycket man som husägare kan bidra med själv eftersom projektet kräver specialkompetens.

6. Gör en slutbesiktning

När taket är på plats måste man göra en slutbesiktning. Den ska utföras av en oberoende besiktningsman. Slutbesiktningen är till för att man ska bekräfta att allt arbete har utförts korrekt och i enlighet med gällande föreskrifter samtidigt som man kontrollerar att det inte finns några andra brister i bygget. När man lägger platt tak är det särskilt viktigt att man försäkrar sig om att taktäckningsmaterialet har blivit fastsvetsat på rätt sätt, så att det är vattentätt, och att samtliga avlopp fungerar som de ska.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.

7. Rengör och underhåll taket regelbundet

Alla tak bör underhållas väl men vissa taktyper kräver mer underhåll och rengöring än andra. Även om platta tak inte är mer benägna att skadas än vad sadeltak är, finns det ändå speciella parametrar som gör att ett platt tak måste undersökas regelbundet. Först och främst ska man se till att dräneringen fungerar som den ska. Platta tak har oftast integrerade avlopp för dränering och om dessa inte är i bra skick riskerar man att vatten blir liggande kvar på taket, något som i sin tur kan medföra stora skador. Hålen måste alltid hållas fria från löv, kvistar, sand och liknande smuts. Man måste också se till att is, som potentiellt sett kan leda till blockage, inte bildas i avloppet och därför ska avloppet helst vara uppvärmt. I vissa delar av landet måste man även skotta taket under vintern eftersom snön som samlas där är en stor belastning för taket.

8. Inspektera taket med jämna mellanrum

En nackdel med platta tak är att de har kortare livslängd jämfört med andra taktyper. Det rekommenderas därför att man byter ut platta tak minst vart 30:e år. Det finns dock en del enkla åtgärder som man kan göra för att ligga ett steg före när det kommer till underhåll. Om man inspekterar taket ofta kan man lättare upptäcka skador och utföra en reparation så fort en skada uppdagas. Upptäcker man brister och skador i ett tidigt skede kan man förlänga takets livslängd. Kostnaden för att låta en kompetent takentreprenör inspektera taket är liten i jämförelse med vad det kostar att reparera fuktskador och röta som har uppstått till följd av ett läckande tak.

Börja leta efter en takentreprenör för platt tak

Platta tak kräver annan kompetens än vad ett sadeltak gör. Här på Byggstart kan husägare med platta tak och byggherrar som vill bygga ett nytt hus med platt tak, hitta rätt entreprenör till sitt projekt.

I vårt nätverk med kvalitetssäkrade företag har vi takentreprenörer som är specialiserade på platta tak. Byggherrar kan lägga ut sina jobb helt gratis på vår hemsida och man förbinder sig inte till något genom att göra det. När du har lagt ut ditt projekt matchar vi dig mot flera entreprenörer som är relevanta för ditt projekt. Det enda du behöver göra är att välja det företag som passar dig bäst.

Jämför offerter från flera proffs

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Fler artiklar:

Kom igång

Hitta proffs för bygg och renovering. Få flera olika offerter på ditt byggprojekt.